• 9.378.596 stemmen

Met onder meer: Barry Atsma, Pierre Bokma en Hanna Verboom

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 22 maart 2012

Plot Quiz

"Not every question has an answer"

Een bekende quizmaster (Barry Atsma) wordt in een restaurant lastiggevallen door een man (Pierre Bokma) die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel op leven en dood waarin de quizmaster opeens de kandidaat blijkt te zijn... Willen ze het overleven, dan zal de man die normaal van anderen het goede antwoord vraagt zélf de juiste antwoorden moeten geven.

Vermaak.

Eerste deel is zelfs erg leuk. Atsma past perfect in z'n rol als klier, Bokma zie ik ook eindelijk eens in een leuke rol. Het ligt er allemaal érg dik op (al helemaal die Italiaanse maitre), maar dat zorgt net voor het leuke, licht absurde toontje van deze film.

Wel met de rest eens dat het laatste half uur redelijk ontspoort. Zolang ze in het restaurant zitten is alles goed, maar eens buiten deze locatie vervalt de film snel. De eigenlijke ontknoping in het ziekenhuis zorgt voor een kleine opleving, maar het hele gezemel errond (dronken z'n kindje doodrijden) komt vooral over als een gebrek aan inspiratie voor een goed, passend einde.

Jammer want op basis van het eerste uur had is er 3.5* aan kwijtgekund. Vond het héél wat beter dan Sint, vooral omdat alles binnen de locatie van het restaurant wel klopte. Wanneer Maas het wat ruimer trekt vervalt dat sfeertje en is het vooral een standaardverloopje volgen dat jammer genoeg niet weet te overtuigen.

Nipte 3.0*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Dick Maas is een regisseur die ik vooral zal herinneren aan zijn werk uit de jaren '80. De Lift, Flodder en toch vooral Amsterdamned zijn stuk voor stuk klassiekers, die ik vrij hoog heb zitten. Van zijn Amerikaanse carriere heb ik vrijwel niets meegekregen en zijn nieuwere werk vind ik niet zo bijzonder. Moordwijven spreekt me niet zo aan en Sint was niets meer dan een leuk tussendoortje. Quiz vond ik misschien nog wel een graadje minder interessant.

Quiz is een film die schommelt tussen thriller en komedie, maar op beide fronten wordt niet bepaald een hoog niveau behaald. Er valt nauwelijks wat te lachen en spannend kan ik de film ook niet noemen. Dat laatste komt waarschijnlijk mede door een matige uitwerking van de personages. Barry's gezin wordt binnen een paar minuten aan ons voorgesteld, maar een echte 'klik' met hen is door deze korte introductie vrijwel onmogelijk. Het is vooral het spel tussen Bokma en Atsma waar de film het van moet hebben. Bokma is behoorlijk irritant en vervelend, dus die deed het prima. Atsma is een twijfelgeval, maar kan er nog mee door. De overige cast stelt niet veel voor. Een beetje jammer dat figuren als de obers en de politie meerdere malen de sfeer vergallen. De film kwam bij mij pas echt op gang na het gevecht in het toilet. Hier werd tenminste duidelijk dat Atsma écht wilde weten waar zijn gezin was. Het gedeelte dat volgt kent wat meer vaart, waardoor het ook iets aangenamer werd om naar te kijken.

Uiteraard is het concept best leuk, maar dat hier nou alles mee gedaan werd kan ik niet zeggen. Er zijn natuurlijk tal van dit soort ontvoeringsfilms, maar die weten toch vaak wat meer indruk te maken dan dat Quiz doet. De film sluit af met een laatste confrontatie in het ziekenhuis, waar het verhaal in een rap tempo uitgelegd en afgerond wordt. Iets te snel naar mijn mening.

Alles met mate dus. De film bereikt nergens een zwaar dieptepunt, maar stijgt ook vrijwel nergens boven de middelmaat uit. Fijne wegkijker om eens gezien te hebben, maar het is het allemaal net niet.

avatar van frolunda

frolunda

Redelijk onderhoudende thriller waar met een iets vernuftiger scenario en een wat ingetogener regie wel wat meer van was te maken.Nu vliegt de film het laatste half uur nogal eens uit de bocht en wordt de logica regelmatig uit het oog verloren.Gelukkig blijft het wel allemaal vermakelijk en zette zowel Bokma als Atsma een goede rol neer.Dit in tegenstelling tot de rest van de cast die matig tot slecht (de Italiaanse restaurant eigenaar) acteerden.Het einde was voorspelbaar maar niet onaardig,iets wat eigenlijk ook voor Quiz in z'n geheel geldt.

avatar van schram101

schram101

Ondanks de matige reacties had ik wel vertrouwen in Quiz. Dick Maas heeft met Amsterdamned nog altijd de beste Nederlands(talig)e film op zijn naam staat dus verdient wat krediet, hij had wat goed te maken na het tegenvallende Sint en daarnaast spraken plot en trailer me erg aan. En na een klein uur concludeerde ik dat dat vertrouwen best terecht was. Dat het in het laatste gedeelte, niet toevallig ten tijde van de locatie verplaatsing, wat uit de bocht vliegt is jammer, en kost de film ook zeker punten, toch blijft er best een amusant filmpje overeind staan. Zonder Bokma had er weinig van de film over gebleven maar dat is gelukkig niet het geval.

avatar van Robi

Robi

Een ontvoeringsdrama in de vorm van een quiz. Dat gegeven is nog best wel origineel. En de eerste driekwart van de film zijn ook nog best boeiend genoeg. Al is de vormgeving wat simplistisch en had daar zeker meer in kunnen zitten. De ontknoping is ronduit zwak en onwaarschijnlijk. En die haalt ook de hele film naar beneden. Ook de acteerprestaties zijn over het algemeen niet om over naar huis te schrijven. Eigenlijk is er maar één reden om de film eventueel nog eens te zien. En dat is een heerlijk cynisch spelende Pierre Bokma.

avatar van timbo_

timbo_

Blij verrast met eerste drie kwartier. Maar wat daarna op het scherm wordt getoverd is werkelijk onvoorstelbaar slecht. Een amateur had het beter gedaan. Ben echt verbijsterd.

avatar van TimF

TimF

Leuke film, reacties hier zijn overdreven kritisch.

avatar van Mug

Mug

Erg eighties dit gedrocht. Bokma schmiert er wellustig op los en dat is dan ook het enige 'hoogte'punt van deze film die louter diepe dalen kent. Hoe de vork in de steel zit, kan ieder weldenkend mens snel raden. Maar het grootste euvel is toch het amateurisme ten top van de vele bijrollen; als je daar geen jeuk van krijgt...? De vele komische elementen zijn zelfs flauw en - vele malen erger - beschamend. Het zal wellicht bedoeld zijn als een ode aan horror-thriller-komedie films uit de kenmerkende jaren '80, maar de stempel 'cult' zal dit echt nooit en te nimmer verdienen. Auw.

avatar van K. V.

K. V.

Deze was op tv en me er eens aan gewaagd. 'k wist niet wat te verwachten, maar 'k vond het wel een vermakelijke film. De film kijkt vlot weg en het tempo lag goed, 'k heb me er zeker niet mee verveeld.

De cast deed het ook prima, vooral Pierre Bokma deed het prima en was goed op dreef.

'k vond dat de film af en toe wat humor bevatte, dus dit was nog leuk meegenomen.

Een prima film om eens mee te pikken via tv.

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Een ongeloofwaardig verhaal/script waarin top-acteur Pierre Bokma een net zo ongeloofwaardige figuur uitstekend neerzet. Ik wilde graag even checken of ik wat gemist zou hebben als ik deze film over zou slaan. Dat weet ik nu......

avatar van Decec

Decec

Een goede thriller film...

Goed verhaal...

Goed acteerwerk...

Bekende acteur Pierre Bokma...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van scorsese

Aardige film waarin een quizmaster wordt lastig gevallen in een restaurant en ditmaal zelf een kandidaat wordt. Een geslaagde opzet voor een thriller met een komisch randje. De geloofwaardigheid is al snel overboord en als alles steeds grotesker wordt, gaat dit ook ten koste van de spanning. Maar het kijkt wel gemakkelijk weg, mede door de korte speelduur en de vermakelijke rol van Pierre Bokma.

avatar van pvl63

pvl63

Leuke Dick Maas film. Pierre Bokma is meesterlijk als de onverstoorbare, cynische ondervrager. Barry Atsma speelt goed een erg met zichzelf ingenomen TV-mannetje. Minpuntje is de minnares, zij komt slecht uit de verf. De plotontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, zodat je iedere keer weer verrast wordt. Topfilmpje!

avatar van baspls

baspls

Op papier is Quiz een Hitchcockiaanse film, met een ijzersterk en origineel uitgangspunt. Zelfs met een zeer beperkt budget en één enkele locatie zou je het tot een goed einde kunnen brengen. Toch haalt Maas er net niet helemaal uit wat erin zit.

Quiz verteld het verhaal van een Quiz-master die op een regenachtige avond in een restaurant wacht op zijn vrouw en dochter, die maar niet op komen te dagen. Een vreemde man spreekt hem aan en wil met hem een vragenspel spelen. Als hij wint, krijgt hij zijn vrouw en dochter levend terug...

Barry Atsma speelt een prima hoofdrol, al vond ik hem af en toe een beetje onnatuurlijk. Loek Peters heeft een heel klein rolletje, in precies dezelfde kleren als hij draagt in Penoza. Pierre Bokma is zonder twijfel de beste acteur in de film, hij doet het mischien een beetje theatraal maar hij heeft duidelijk gekeken naar acteurs als Jack Nicholson, John Lithgow of Heath Ledger.

Zoals ik al zei vind ik het uitgangspunt erg sterk, maar de uitvoering is net wat minder. Het escaleert allemaal een beetje teveel en af en toe is het ongeloofwaardig (Nederlandse politie die voor zoiets een Swat-team inzet, een restaurant eigenaar die een rijke klant zijn hele wc laat slopen). Toch was het ook niet heel slecht, ik vond ik de ontknoping goed bedacht en de beelden in het restaurant waren ook mooi geschoten, al had de aankleding wat beter gekund.

Quiz vind ik zonder twijfel de beste Dick Maas-film sinds dat hij een aflevering voor The Young Indiana Jones Chronicles regisseerde. Het is een heel degelijke thriller voor een vermakelijke avond. Kijk dit sowieso liever dan welke Romantische Komedie dan ook, hopelijk weet Maas in de toekomst nog meer geslaagde thrillers te maken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Goed is de film niet, maar slecht wil ik hem niet noemen. Dat komt puur en alleen door Pierre Bokma die hier een masterclass acteren staat te geven. Een raar typetje, eng en vies, ver over de top maar toch altijd volstrekt geloofwaardig; Bokma weet precies aan de goede kant van die hele dunne lijn te blijven. Maar dat is dan ook het enige echt positieve punt. Atsma irriteert in ieder geval niet, dat is dan zijn toevoeging aan de film. De rest van de cast is wel heel erg matig, meer niveau schooltoneel. Verder weinig bijzonder ook allemaal. Spannend wordt de film echt helemaal nergens ook, iets dat toch best mag bij een thriller. Het kijkt wel makkelijk weg. 2,5*.

avatar van Mescaline

Mescaline

Toch wel een heel vermakelijk thriller filmpje van eigen bodem die snel ter zaken komt en een mooie spanning weet op te bouwen. Ik weet al sinds Interview dat Pierre Bokma een sterke rol kan neerzetten en ook in Quiz stelt hij zeker niet teleur, alleen al zijn lichaamstaal zegt al voldoende.
Het einde is misschien wat snel uitgewerkt maar vond ik ergens ook wel weer prettig, zo hadden ze wat mij betreft ook best nog wel de laatste scene in Italië weg mogen laten.

Jammer dat er op dit moment enkel prut draait van Nederlandse bodem in de bioscopen, dit soort filmpjes mogen wat mij betreft best wel vaker.

avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

Ik ben op zich een welwillende kijker - of probeer dat te zijn - maar tegen zoveel knulligheid is mijn inschikkelijkheid niet opgewassen. Aanvankelijk had ik het idee naar een (mislukt) persiflage van het genre te kijken. Uiteindelijk leek het mij toch een min of meer serieuze poging tot een spannende thriller.

Er is niet een specifiek ding wat mij het stoorde, het was meer de optelsom van al die kleine en grote fouten, het gemakzuchtige script, de magere acteerprestaties van Atsma (Bokma was wel erg sterk, al had ik het na een tijdje wel gezien met zijn personage), de voorspelbare drijfveer van Bokma, etc.

Een paar voorbeelden: Bokma kon in die korte tijd tussen de ontvoering en zijn entree is het restaurant onmogelijk alles geregeld hebben; de politie was verbazingwekkend schietgraag; het was onwaarschijnlijk dat Bokma vrijwel ongeschonden uit de vechtpartij kwam, Bokma wist zonder dat dit werd uitgelegd de bewaking in het ziekenhuis te omzeilen, de assistent ging met de ME het busje in, het meisje dat Atsma had doodgereden was, zo bleek op het einde, rennend de snelweg overgestoken (?!) en Atsma had maar een heel klein beetje gedronken - alsof de scriptschrijvers op het einde ineens beseften dat hij wel sympathiek moest overkomen en er dus maar een bizarre noodgreep in moest worden gefietst.

Mijn favoriet was het moment waarop de ME een vrachtwagen aantreft op het terrein van Bokma.
'Hé, er was toch een vrachtwagen gestolen?'
'Die hebben we dan bij dezen gevonden!'*

Alsof
a) de ME op de hoogte zou zijn van de vermissing van een vrachtwagen en
b) er niet 136.000 vrachtwagens in Nederland zijn

Hebben we toch nog gelachen.

Het 'Italiaanse' accent van Guiseppe/Marck Oostra kon trouwens echt niet. Cast dan een Italiaanse Nederlander.

(* quotes uit geheugen)

avatar van Shadowed

Shadowed

Maas.

Het is een beetje de Nederlandse regisseur die zichzelf lijkt te vergelijken met grotere Amerikaanse regisseurs. Maas is dan wel toegegeven een hele bekende regisseur in Nederland geworden. Maar of dat verdient is is bespreekbaar.

Maas lijkt zich vooral met toffe ideeën omhoog te werken. Hier zet hij echter een stap terug en houdt zijn verhaal een beetje beperkt. Het blijft voor een groot deel op 1 locatie, en dat komt de film eigenlijk wel ten goede hier.

Atsma viel me wat tegen. Normaal vind ik hem beter, maar hier vond ik hem vaak iets te gemaakt. Bokma is wel de showstealer hier. Hij is ook wel de ideale acteur voor zo'n gladde rol als deze. De rest is helaas voorspelbaar minder.

De film houd het allemaal wel simpel, maar vliegt soms te hard uit de bocht. Maas heeft op een gegeven moment wel de juiste toon, maar smeert er richting het einde weer een stuk meligheid bovenop waardoor de film uit de bocht ketst.

Het gaat eigenlijk mis vanaf het moment dat het vrouwtje met een wapen binnen komt lopen. Sowieso is de film vooral een herhaling van "wat heb je met mijn vrouw gedaan" en Bokma die de rare stunts van Atsma over het hoofd blijft zijn. Het script is simpelweg net wat te zwak voor een film als deze.

Maas denkt het wel aan te kunnen door zichzelf volledige controle over zijn film te geven, maar het komt de film niet perse ten goede. Maar desondanks ziet het ver visueel erg verzorgt uit en het volledige eerste uur weet goed te boeien. Bokma draagt de film dan ook wel.

Geen hele intelligente film met een interessant uitgangspunt, maar soms veel te banale keuzes erin verwikkeld waarbij je je afvraagt waarom dat had gemoeten. Het ligt vooral aan een wat mak script hier lijkt mij zo. Voor de rest, voor Nederlands niveau en Maas zijn niveau, niet slecht.

avatar van Don Homer

Don Homer

Best goede film die gedragen wordt door Pierre Bokma. De spanning is om te snijden. Einde is ook redelijk.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Dat eerste half uur is behoorlijk goed. Maar dan vliegt het zo gigantisch de bocht uit. Maas moest zeker binnen de 90 minuten blijven? Ik heb nog nooit een regisseur gezien met zoveel haast.

Het meest amusante aan de film is eigenlijk nog het einddecor van bordkarton en een beetje digitale Maggi

avatar van mrklm

mrklm

De zelfingenomen quizmaster Leo van der Molen [Barry Atsma] heeft net voor het laatst een populair quizprogramma opgenomen en heeft besloten er een jaartje tussenuit te gaan met zijn vrouw Sandra [Kim van Kooten] en zijn 12-jarige dochter Monica [Susan Radder]. Maar het etentje dat ze samen hebben gepland in een Italiaans restaurant krijgt een naargeestige wending wanneer een slonzig geklede man [Pierre Bokma] hem aanspreekt. Leo probeert de man af te wimpelen, totdat die duidelijk maakt dat hij Sandra en Monica ergens vasthoudt. De enige manier waarop Leo zijn vrouw en dochter terug kan zien is door een quiz te spelen die verloopt volgens het format en de regels van zijn eigen spelprogramma! Dick Maas schreef het scenario dat vol onverwachte, dramatische wendingen zit en een prettig dosis ironische humor bevat, maar het is Bokma die deze thriller naar een bijzonder hoog niveau tilt met zijn onvergetelijke interpretatie van een man waarvan de ware aard en de motieven voor zijn daden een mysterie blijven tot het absolute einde. Maas’ beste film sinds De Lift snijdt zichzelf op het laatste jammer genoeg ernstig in de vingers met een geforceerd (en wat mij betreft volstrekt onnodig) happy end dat de indruk wekt er op het laatste moment achter geplakt te zijn.

avatar van jordandejong

jordandejong

Niet zo verwonderlijk dat dit flopte in de bioscopen. Zelfs ik als Maas fan kon hier niet zoveel mee. Je moet ook wel van erg goede huize komen wil je een film die zich grotendeels afspeelt aan een tafel in een restaurant interessant houden. Van zulke goede huizen komt Maas niet.

Een groot deel van de film is echter nog best aardig. Er heerst dan nog best wel wat mysterie en het karakter van Pierre Bokma intrigeert. Goede casting keuze geweest. Als dit een miscast was geweest gooi je als het ware je hele film weg.

Na een uurtje begint het toch wel wat minder te worden. Dat gedoe aan die tafel kennen we dan wel, en niet veel later vliegt het eigenlijk nog meer uit de bocht en wordt het een aan een stapeling aan ongeloofwaardigheden, plot holes, continuity fouten.. hoe je ze ook wilt noemen. Daar komen andere knulligheden dan nog bij (de dramatische Nederlandse vertolking van de Italiaanse restauranteigenaar Giuseppe, de politie en arrestatieteam die clownesk overkomen etc).

Geinig uitgangspunt maar het levert niet zo'n hele beste film op helaas. Bokma steelt de show.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Altijd leuk: een film jaren later herzien en dan acteurs en actrices herkennen die (mij) indertijd nog onbekend waren, zoals hier Carly Wijs en Loek Peters, en volgens de cast-list zou hier zelfs Danny Vera als regisseur (op de televisieset?) moeten meespelen, maar diens rol was zó klein dat ik hem niet heb gespot. De film zelf blijft onverminderd vermakelijk, met goed spel van beide leads en als bonus een mooie "exit" voor Pierre Bokma, zowel qua waardige motivatie als qua spectaculaire manier van sterven, hoewel het spel van sommige bijrollen (met name de agenten) wel wat minder overtuigend was. Die behoorlijk stevige scène in het herentoilet was ik al weer vergeten.