• 9.378.149 stemmen

Geregisseerd door: George Clooney

Met onder meer: Ryan Gosling, George Clooney en Philip Seymour Hoffman

Releasedatum: 20 oktober 2011

Plot The Ides of March

"Ambition seduces. Power corrupts."

Stephen (Gosling) is een ambitieuze persvoorlichter die onder campagneleider Paul Zara (Hoffman) meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskandidaat gouverneur Morris (Clooney). Al snel valt Stephen, ondanks zijn goede intenties, ten prooi aan achterkamerpolitiek, verraderlijke manipulatie en wordt hij verleid door een jonge stagiaire. Hij probeert zich staande te houden, terwijl een journalist (Tomei) en de campagneleider van de andere grote kandidaat hem tegenwerken. Als Stephen vervolgens binnen zijn eigen team op een schandaal stuit, raakt hij volledig de weg kwijt.

avatar van gauke

gauke

Nuchtere, dynamische, stijlvolle, cynische, onderhoudende en geloofwaardige politieke thriller, rondom integriteit, de manipulatieve macht van de media en de vuiligheid van de politieke belangen, met een voor mij verrassend slot, waarin de spanning voortdurend geladen is. De film is zo gemaakt dat ie de aandacht vasthoudt omdat je als toeschouwer overal intriges en verraad ziet. De sterrencast speelt sterk, in het bijzonder Ryan Gosling laat zien hoe veelzijdig hij is. Van muziek wordt slechts spaarzaam gebruik gemaakt en de beelden zijn koud en hard belicht.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Goeie politieke thriller.

Eerste uur of zo is het gebruikelijke politieke gekonkel met dubbele agenda's en strategische spelletjes, maar op het uur volgt een behoorlijk dramatische wending die het verhaal in een stroomversnelling brengt. Ondanks het feit dat dit een zuivere praatfilm is zit de vaart er goed in en is er een finke dosis spanning aanwezig.

Het fijne aan deze film is de uitstekende cast, met vooral in de bijrollen erg sterke performances van Philip Seymour Hoffman en Paul Giamatti. Maar ook hoofdrolspeler Gosling bewijst zijn veelzijdigheid in deze film. Kwam wederom volledig geloofwaardig over als ambitieuze doch wat naïeve persvoorlichter. Al werd die naïviteit gaandeweg snel overboord gegooid.

Prima film.

avatar van erpunited

erpunited

Goede politieke thriller. Goed geacteerd. Goed verhaal

avatar van schumacher

schumacher

Inderdaad, hele goeie politieke thriller.

Goede cast, goed geacteerd, goed verhaal enz...

Zeker de moeite waard.

avatar van Denveen

Denveen

Zeker geen vlekkeloze film, maar het -enigszins summiere- verhaal wordt zó boeiend weergegeven. De interessante thematiek over morele keuzes en integriteit wekt de nodige spanning op en de sterk gespeelde personages houden de aandacht vast. 4*

avatar van Koerok

Koerok

Ik had er meer van verwacht. Film komt erg traag op gang en het verhaal heeft uiteindelijk toch te weinig om het lijf. Teleurstellend dus.

Goed geacteerd, dat wel.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Lekkere film zonder eigenlijk veel actie. De film boeit, doordat er steeds wisselende wendingen zijn. Er werd goed geacteerd. Kortom de film laat zien dat in de politiek vieze machtsspelletjes worden gespeeld en zo gaat het eigenlijk in de echte wereld ook.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Prima politieke thriller maar had er een meer tour de force van verwacht vooral met namen als Giamatti en Hoffman in de gelederen. Wel een erg goed gemaakte film die helaas wel in zee gaat met bepaaldeg enre cliche's. Ook de rol die Wood vertolkt kon niet uitblijven die wel voor wat jeuk zorgt (maarrrr ze mag wel met termen als slutty en fuck smijten) maar de latere twist wat betreft Molly vond ik dan wel weer erg sterk.

Enorm sterke cast, maar dan ook erg sterk maar toch wel jammer dat Hoffman en vooral Giamatti wat beperkt worden in hun rol. Het kat- en muisspel komt te laat op gang en ook de 'finale' was niet zo enerverend als gehoopt. Spanningsniveau was ook te laag imho. Wel een strak gemaakte film, met een ijzersterke cast en dito performances alleen jammer dat het script wat te gemakzuchtig is.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film met Ryan Gosling in de hoofdrol als gewiekste jongeman die weet te overleven in de politieke jungle. Acteerwerk van de cast is naar behoren maar dat mag je ook verwachten met zulke namen. Heb me er prima mee vermaakt maar memorabel, niet echt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ook voor wie niet van politiek houdt is deze film heel toegankelijk. De boodschap dat het in de politiek alleen om machtsspelletjes en winnen draait, lag onmiddellijk voor de hand, maar toch wordt het erg leuk en boeiend gebracht. Gosling doet het goed en bewijst dat hij heel wat talent heeft; ook Seymour Hoffman is weer een genot om te zien spelen. Het contrast tussen begin en einde maakt de film. Van de idealistische jonge persman verandert Stephen in een gehaaide campagneleider , iemand die de arena kent nadat hij in één klap de drie mensen die hem bespeeld hebben, genaaid heeft . De Amerikaanse verkiezingen zijn natuurlijk ook de hardste ter wereld; het is niet enkel het presidentschap van één land die in het vooruitzicht ligt, maar van de hele wereld. En in deze race naar absolute macht zijn de waarden die uitgedragen worden (integriteit) van weinig tel. De betere politieke film... 3,5*

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een goede politieke thriller vol met machtsspelletjes en intriges.

En weer een film met Ryan Gosling. In het jaar 2011 kon je niet om hem heen, maar ik denk dat dat weinig mensen betreurd heeft.
Ook nu zet hij weer een goede en overtuigende rol neer als Stephen, de persvoorlichter van presidentskandidaat Morris, gespeeld door een uitstekende George Clooney. Daar de film rustig begint en je goed in de film kunt komen maakt de film na een klein uur een wending naar manipulatie, verleiding en machtswellusten.

Alhoewel je er over kunt discussiëren of het een logische wending is en of het niet te ver gezocht is, kwam er ineens veel leven in de brouwerij. Wat dan er fijn is, is het merken dat de film een zeer sterke cast bezit. Niemand valt door de mand en allemaal acteren ze zeer overtuigend. Het einde kon me ook bekoren waardoor ik naar een fijne, goede en misschien wel realistische politieke film heb zitten kijken.

avatar van Ricochan38

Ricochan38

die evan rachel wood lijkt in deze film sprekend op Kelly Bundy (married with children)..

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Interessant kijkje bij de verkiezingen van de democratische presidentskandidaat. The Ides of March weet ondanks zijn iets wat saaie onderwerp wel aardig boeiend te blijven.

Twijfel gevalletje tussen de 3 en 3,5.

Op zich een heel aardig tussendoortje, met natuurlijk een absolute topcast, die ook stuk voor stuk erg op dreef is hier.
Bovendien heeft het ook iets extra's de film nu te zien, met de echte primaries aan de gang in ongeveer dezelfde streek. Al zijn die dan voor de Republicans.

Maar na een veelbelovend begin, gaat de film helaas toch weer wat te makkelijk en cliché worden dat gedoe met presidentskandidaten die vreemdgaan heb ik echt wel gehad inmiddels. . Veel te gemaakte intrige allemaal wat mij betreft.

Dat was erg jammer en deed de film voor mij weinig goed. Wat overblijft is dus zoals ik al zei een erg aardig tussendoortje.

avatar van Shinobi

Shinobi

Aardige politieke thriller met een zeer sterke cast, speelt misschien op veilig. Maar doet wat het doen moet.

Sowieso Ryan Gosling heeft mij echt gewonnen als acteur zijnde, maar dat terzijde.

Ik had overigens wel meer van Clooney willen zien in de film, maar helaas.

3,5 Sterren.

avatar van mr_erp

mr_erp

Aan de acteurs ligt het in ieder geval niet in deze film. Die zijn heel erg goed! Ik ben echt een fan geworden van Ryan Gosling. Na Crazy, Stupid, Love. en Drive zet hij voor de derde keer dit jaar een geweldige prestatie neer. Wat is die gast toch goed! De rol van Clooney is trouwens niet heel groot en ook zeker niet echt spectaculair. Hoffman vond ik dan wel weer positief meevallen.

Maar jammer genoeg viel deze film toch nog tegen..
Ik ben echt liefhebber van thrillers maar deze film bestaat uit veel praten, en zeer weinig spanning. Verder gebeurde er (zeker in het begin van de film) vrij weinig waardoor de film traag overkwam. (Ondertiteling meelezen was dan wel weer af en toe vrij lastig dus conversaties gingen in ieder geval wel vrij rap..). Daarna wordt het, zoals sommigen hierboven al zeggen, misschien een beetje cliché maar tijdens het kijken is dat in ieder geval helemaal niet storend. Brengt juist wat spanning in de tent! Vanaf dan blijft de film tot het einde toe wel weer (meer) boeien.

Maar toch was mijn eerste reactie na het einde van de film: 'wat een anticlimax!'. Na de laatste 5 minuten nogmaals afgespeeld te hebben was de 'boodschap' voor mij wel duidelijk maar het is dus echt een open einde. Kan eigenlijk alle kanten op en dat is voor eigen fantasie. Ik kan prima leven met open eindes maar bij een film als deze, als iemand dan vraagt wat je eigenlijk te zien krijgt in deze film.. dan is dat eigenlijk vrij weinig. Een stukje uit de campagnetijd van de presidentsverkiezingen. Maar wat het resultaat is??

Eigenlijk vond ik het plot gewoon teleurstellend. Dit had zo veel meer kunnen worden volgens mij...

avatar van Showey

Showey

Tsja ik had precies hetzelfde, laatste 5 minuten weer herzien en toen begreep ik er iets meer van, maar toch een apart einde.

avatar van Nohands

Nohands

Ik moet mijn mening een beetje herzien, vond het een slome film maar dat is nu éénmaal zo met politieke getinte films vooral Amerikaanse politiek. Vooral nu met de recente USA verkiezingen vond ik deze film zeer interessant, je ziet nu toch wat er gebeurt achter de schermen, een smerige oorlog waar alles en iedereen in gebruikt word, ze gaan echt over lijken. ikzelf vind de presidentsverkiezingen altijd een dikke lacher, en die Amerikanen trappen er elke keer weer in in al die loze beloftes die elke presidents kanidaat ook maar maakt met zn mooie praatjes, en werkelijk nooit iets van terrecht komt uiteindelijk.

Maar even terug naar de film, uiteraard een goede cast, maar ik ben nog steeds niet zo kapot van die Ryan Gosling die ik zo droog en robatachtig onatuurlijk gemaakt vind overkomen, hier deed hij het nog aardig in.

Uitblinker is natuurlijk Philip

Seymour Hoffman, wat een natuurtalent is dat toch, heerlijk om naar te kijken wat kan die man toch veel!!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Dure cast, goed gemaakte politieke thriller met subtiel verhaal. Ryan Gosling moet ik niet te vaak zien, kan zijn door de vele films waarin hij onlangs in speelde, maar zich zelf wegcijferen is niet zijn sterkste punt. Dat doen Hoffman en Clooney véél beter. Die laatste twee zetten personages neer, waar Gosling Cosling blijft. Alsof hij zo uit Drive is gestapt.

Leuk was de helaas kleine rol van Paul Giamatti, dat is nu een acteur waar ik geen genoeg van kan krijgen.

avatar van Justinw

Justinw

Degelijk, vormgeving prima in orde acteerwerk van iedereen uitstekend. Toch vond ik het allemaal wat voorspelbaar en weinig opwindend. Toch bewijst Ryan Gosling weer dat je hem zeker in de gaten moet houden. Heb zeker zin in toekomstige films met hem erin.

avatar van Number23

Number23

Golden Globes:

4 nominaties, 0 verzilverd

avatar van BBarbie

BBarbie

De grootste verdienste van deze film is het knappe scenario. Maar ik begin een probleem te krijgen met Ryan Gosling. De man is momenteel erg “hot” in Amerika en daardoor kort na elkaar in een reeks van films te zien. Wat dan opvalt, is dat Gosling in alle omstandigheden altijd hetzelfde kijkt. “Dat is cool”, was het commentaar van mijn zoon. Maar ik zou willen dat Gosling dan toch eens een keer wat minder cool is en via zijn mimiek echte emoties toont, zoals een normaal mens ook overkomt.

Verder is het best een goede film over schimmige praktijken bij Amerikaanse verkiezingen. Helemaal niet slecht, maar er zijn in het verleden betere films gemaakt over dit thema.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

BBarbie schreef:

Ik ben het wel eens met je commentaar over Gosling. Al vond ik hem hier iets beter dan in Drive. Moet je maar eens op de pagina van Drive gaan lezen hoe outstanding ze Goslings acteerprestatie daar vinden

avatar van Samsara1992

Samsara1992

Ik vond deze film erg goed. Wel denk ik dat ik deze film nog een keer moet kijken, voor ik 'm helemaal begrijp. Erg ingewikkeld. Hier moet je echt je hoofd bij houden. Maar ik denk dat als ik 'm nog een keer heb gekeken, ik nog een hoger cijfer ga geven. Dit is echt een geloofwaardige film, een schande die denk ik erg vaak voorkomt. Deze film zit verder gewoon erg goed in elkaar. Ik vind dat ik nu nog een redelijk mild cijfer heb gegeven, lager dan verdient. Over een paar dagen nog maar even kijken.

avatar van BBarbie

BBarbie

Filmkriebel schreef:

Och, dat is gewoon een hype en hypes hebben de aardige gewoonte op d'n duur vanzelf weer te verdwijnen.

avatar van Blekkerstifte

Blekkerstifte

Toegankelijke politieke film over de opportunistische en genadeloze veldslag die Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn, gepeperd met belangenvermenging van al wie erin meedraait. Rekening houdende met mijn opleiding internationale politiek kan ik dit wel smaken.

Het verhaal focust op een jonge idealistische campagneleider die tracht de campagne van de presidentskandidaat waarin hij gelooft zo goed mogelijk te laten draaien. Maar vele valkuilen liggen op zijn pad.

Gosling afdoen als een hype is in mijn ogen niet gefundeerd. Heeft reeds geschitterd in voorgaande films.

En wat dat wegcijferen betreft. Hij is telkens de protagonist, daarvan is geweten dat die een dragende rol heeft. Van overacting of manifesteringsdrang kan je hem, zowel in Drive, Crazy Stupid Love of The Ides Of March, moeilijk iets verwijten? Ik vind hem nooit "flitsend" opvallen.

Acteurs als Christian Bale tekenen daar veel meer voor.

avatar van Betamax

Betamax

Film kwam véél te langzaam op gang.

Had de moed al bijna opgegeven toen de spanning er in kwam.

Ondanks de prima acteurs komt de film gewoon zo langzaam opgang dat het het eigenlijk niet meer goed kwam met deze film.

avatar van Toontje35

Toontje35

Einde maakte een hoop goed.

Maar inderdaad, toen was het leed eigenlijk al geleden

Maar wel mooi te zien hoe het er aan toe gaat

avatar van Halcyon

Halcyon

Voortreffelijke film van Clooney die de hypocrisie van de politiek weer pijnlijk blootlegt. Als hij zelf werkelijk zo rechtschapen is als hij laat uitschijnen, moet hij misschien maar een politieke carrière overwegen? De antipode van zijn ideaalbeeld wordt vertolkt door Ryan Gosling in de rol van gladde spindoctor die op kap van anderen zijn opgang maakt binnen het wereldje. Maar dat gaat moeilijker dan gedacht als blijkt dat de politiek veel complexer is dan op het eerste zicht lijkt. Het is alsof niemand, hoe integer ook, ontkomt aan de vuile spelletjes die gespeeld worden.

avatar van Thomas83

Thomas83

Leuke politieke thriller. Met zo'n ongelofelijke cast kom je al een heel eind natuurlijk. Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, George Clooney, Paul Giamatti, Marisa Tomei, wat een weelde. Ze kruipen allemaal ook goed in hun rol en het is nog best lastig om aan te wijzen wie het het beste doet. Van Giamatti had ik in elk geval nog wat meer willen zien en Hoffman is zo ongelofelijk degelijk. Clooney zie ik de laatste jaren vaak eigenlijk liever op de regisseursstoel dan als acteur, maar deze rol past goed bij hem.

The Ides of March biedt verder ook vaak sterke dialogen en natuurlijk de nodige achterklap en intriges binnen de Amerikaanse politiek en het gebeuren er omheen. Het beeld dat wordt geschetst komt op mij toch vrij realistisch over nog. Het uiteindelijk schandaal is alleen wel echt een beetje een afknapper. Blijkt het weer heel makkelijk een bezwangerde stagiaire te zijn. Vond de rol van Wood ook niet zo. Kon maar amper sympathie voor haar opbrengen.

Verder vond ik de handelingen van Stephen ook niet altijd even logisch. Echt slim kun je het niet noemen om met Duffy af te spreken in dat cafeetje. Of eisen dat de abortus zo discreet mogelijk verloopt, maar dan wel er vandoor gaan voordat de ingreep voltooid is. Ze had op het laatste moment nog twijfels kunnen krijgen Dacht daarom ook dat het nog wel eens als twist gebracht had kunnen worden dat de zwangerschap niet afgebroken was. Met de uiteindelijke zelfmoord van Molly had de film misschien nog wat meer kunnen spelen.

Ook vond ik het ook wat sterk hoe snel Stephen transformeerde tot zelf een harde speler in het wereldje, aanvankelijk zelfs met wraakgevoelens liep en wilde overlopen en uiteindelijk zichzelf er door middel van chantage toch weer in werkte. Daar zit natuurlijk de boodschap van de film in, maar vond toch wel dat het erg snel over was met de loyaliteit. Er werd juist een beeld geschetst van een hoofdpersoon die zo in zijn kandidaat geloofde.

Maar goed, het doet er niets aan af dat het een erg vermakelijke film is geworden die nog altijd kwalitatief een hoop te bieden heeft. Er zitten uiteindelijk toch nog aardig wat wendingen in het verhaal, die weliswaar niet altijd geslaagd zijn maar soms ook wel, en het idee er achter is altijd wel leuk. Ze hadden alleen een wat beter schandaal uit moeten dokteren. Er had echt meer in gezeten. 3.5*. Clooney bevalt me als regisseur erg goed vooralsnog. In de films die ik van hem heb gezien tenminste. Clooneys politieke films voelen ook wel oprecht aan en tot nu toe nog niet belerend of zo. Misschien al een prestatie op zich.