Genre: Animatie / Avontuur
Releasedatum: 18 juli 2012
Bekijk via Disney+
Plot Brave
"Change your fate."
Merida is een gepassioneerde dame met koninklijke ouders, die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden. Wanneer Merida tijdens een meningverschil met haar moeder een roekeloze beslissing neemt, brengt ze het koninkrijk van haar vader en het leven van haar moeder in groot gevaar. Merida doet er alles aan om dit alles terug te draaien en krijgt daarbij te maken met onvoorspelbare natuurkrachten, magie en een duistere, eeuwenoude vloek...
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Brave: Junior Novelization (BoekMeter)
- Brave (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Merida (stemrol)
Elinor (stemrol)
Fergus (stemrol)
The Witch (stemrol)
Lord Dingwall (stemrol)
Lord MacGuffin / Young MacGuffin (stemrol)
Lord Macintosh (stemrol)
Young Merida (stemrol)
The Crow (stemrol)
Martin (stemrol)
john mcclane 2
voor pixar begrippen een nix aan de hand animatie film,kwaliteit blijft hoog.
het verhaal op zich is niet heel byzonder vooral vergleken met eerder pixar werk ,met name wall E zal niet snel overtroffen worden.
een paar keer zaten er symphatieke grappen tussen,maar wat dat beterft niet erg scherp.
Leuk,zeker niet het mysterieuse schotse pixar hoofstandje wat ok verwachtte..
LOTR-lover
Vermakelijke animatiefilm van Pixar. Niet bijster origineel, of erg speciaal maar wel een fijne film om te zien. Soms ligt het thema en de 'wijze lessen' wat te dik er bovenop maar als je daar doorheen prikt hou je een prima film over. Voor de kids sowieso een aanrader en ook voor volwassenen absoluut het kijken waard.
mjk87 (moderator films)
Als je fotorealisme benadert met je animaties, waarom zou je nog van die techniek gebruikmaken?
Dat was een vraag die mij zo halverwege de film binnenviel – overigens nooit best als dat soort vragen überhaupt tijdens een film opkomen, maar goed. Want wederom is dit technisch een stapje verder, vooral landschappen, zowel weids van veraf, of een close-up van wat mos groeiend aan een boom: alles was even mooi en realistisch. Dan doemen twee problemen op: de vraag waarom en de menselijke figuren.
Ten eerste de vraag waarom. Want op een enkel moment na inhoudelijk (de beer wordt anders wat lastig, al kan dat met CGI) en op een enkel shot na technisch (zwierige shots die in het echt praktisch onmogelijk worden) dat nog niet eens echte toegevoegde waarde heeft wordt er verder weinig mee gedaan. Maar vooral let men bij Pixar zozeer op de technische kwaliteit dat de esthetiek nogal eens vergeten wordt. Je verwondert je over het realisme, niet over een bijzonder camerastandpunt, een bepaald shot, een bepaald kleurgebruik (ook dat is realistisch ingevuld); iets wat ik vaker bij Pixar heb. Waar de traditionele tekenfilms dat wel vaak hadden - zeker in de liedjes waar veel kleuren en beelden onrealistisch worden– is dat hier niet aanwezig. Was dit een gewone film geweest, dan had je niets kunnen zeggen over het visuele. En dan doemt dus die vraag hierboven zich op.
Daarnaast zijn mensen lastig na te maken, zowel in uiterlijk en bewegingen. Men kiest hier dus voor een soort van karikaturen, net niet helemaal echt lijkend. Wat je krijgt zijn hyperreële beelden met lelijke animatie dat er door heen loopt. Het is niet mooi, het komt nep over (lijkt soms uit een computerspel gelopen) en het is gewoon alsof het lijkt dat achtergrond en personages niet bij elkaar horen.
Inhoudelijk is dit de eerste Disney van Pixar, een klassiek prinsessensprookje waarvan je de uitkomst al weet en waar werkelijke geen plotwending echt verrassend is en waar puzzelstukje al bijzonder snel in elkaar vallen. Echt meegevoerd word je niet. En dat is jammer. Want de personages zelf zijn leuk uitgewerkt en uitstekend ingesproken. Daarnaast is die drieling best grappig. Ook de Schotse muziek is prima. Maar het hele narratieve gedeelte valt nogal tegen. Dan heeft Pixar wel veel betere films gemaakt.
Wel heb ik me vrijwel constant vermaakt, dus een ruime voldoende, ondanks alle negatieve punten. 3*
Elineloves
Best cute. Ookal is het erg eentonig en hangt het verhaal aan een dun draadje, ik heb me vermaakt. Ik had de heks graag wat vaker gezien en wat meer magie, helaas viel dit een beetje tegen. Merida was wel een aardig hoofdpersonage. Zeker sterk in de momenten met haar moeder. Maar verder.... weinig verrassend. Ik had sowieso een ander soort film verwacht n.a.v. de trailer, meer competitiespellen met pijl en boog e.d.
Fikse tegenvaller was de humor eigenlijk, die ik (te) weinig aanwezig vond. De pa van Merida bijvoorbeeld, tja. Niet mijn soort humor zullen we maar zeggen, evenals de drieling.
Het einde is natuulijk mierzoet en voorspelbaar, maar voor een film als deze is het een logisch einde. De jongere kijkertjes zullen er zeker optimaal van genieten, want voor de kleintjes gebeurde er genoeg. Voor de volwassenere kijker is het veelal hetzelfde en soms had het wel wat pittiger gemogen. Desondanks toch een voldoende.
Robertdeniro
Grappige, mooie animatie. Dun en voorspelbaar verhaal. Traditionele clash tussen moeder en dochter die uiteraard op het laatst weer wordt hersteld. Vader is wel heel cliché, overigens wel leuk.
Kortom anderhalf uur licht verteerbaar vermaak voor gezin met jonge kinderen
Brave is een hele vermakelijke en leuke film uit de Pixar studio’s. Misschien komt het door de lage verwachtingen, want de trailer sprak mij niet echt aan, maar ik heb me geen seconde verveeld.
Qua animatie is dit toch wel erg mooi. In Brave wordt alles zo mooi en getailleerd vormgegeven, dat het soms echt een lust voor het oog is. Prachtig die achtergrond van de bossen en de Schotse hooglanden, in combinatie met de rode haren van de prinses. Het verhaaltje is vrij simpel, maar ik vond dat niet zo’n heel groot probleem. Het was wel leuk om te volgen en door de vermakelijke personages ook best grappig. Vooral die drieling en de koningin als beer, zorgen voor een aantal erg leuke momenten. Wel had het op sommige momenten duidelijk nog een tikkeltje scherper en iets minder kinderachtig gekund.
Maar uiteindelijk heb ik me dus prima vermaakt. Een paar keer best gelachen, genoten van de mooie animatie, en het ietwat moralistische verhaaltje kon me ook niet zo heel erg storen. Pixar heeft zeker nog betere films gemaakt, maar Brave valt zeker niet uit de toon in het rijtje van alle Pixars.
TMP
Aardige Pixar-film, vooral door de mooie Schotse setting van het verhaal. Verhaaltechnisch stelt het vrij weinig voor, zeker in vergelijking met de meeste andere Pixar-films.
Vinokourov
Mêh, weer zo'n routineus deel uit de Pixar-stal. De hoofdpersoon is dit keer een rebellerende prinses, die haar moeder per ongeluk in een beer tovert. Uiteraard gaat dit rechtgezet worden, maar de manier waarop, boeide mij echt geen ruk. Ik vond het maar flauwig en nergens verrassend.
otherfool
Brave laat zich vooral vertalen als braaf. Weinig genoten van dit by the numbers gevalletje van Pixar en pijnlijk ver verwijderd van de moderne klassiekertjes die deze studio al heeft voortgebracht. Grappen missen scherpte en de personages boeien totaal niet. Dat het er leuk uitziet zal best; dat vind ik eigenlijk zelden belangrijk in animatiefilms.
1,5*.
Thorongil
Paar dagen geleden nog eens herkeken en hij viel iets beter mee. Niet slecht, maar ook niet echt een film die je moet gezien hebben. Vond de grappen nu wel veel leuker dan eerst. De eerste helft blijft nog steeds het beste en kleurrijkste gedeelte eens ze bij de heks aankomt en haar moeder in een beer verandert valt het tempo wat weg uit de film en wordt het letterlijk wat te donker voor mij (teveel scènes die zich 's nachts afspelen). Maar ben sowieso meer een Dreamworks fan dan Pixar fan.
De Pixar die me tot dusver het meest is tegengevallen.
Voor Pixarbegrippen te doorsnee en te weinig vernieuwend. Zowel verhaaltechnisch als op animatiegebied.
De animatie ziet er wel goed uit, maar ook niet echt bijzonder goed, wat je wel van Pixar verwacht.
Het lijkt net alsof Disney nog een onverfilmd verhaaltje op de plank had liggen, en ze dit naar Pixar hebben doorgeschoven.
De stoute broertjes vind ik nog het grappigst van Brave.
Het verdient alsnog wel een voldoende, maar ik hoef 'm zeker niet meer te herzien.
Insignificance
De rode krulletjes. Om verliefd op te worden. Kleurt lekker af tegen de omgevingen. Valt te prijzen dat Pixar weer een andere setting aandoet, maar ik heb het niet zo op dit middeleeuws gedoe met woeste krijgers, Highland Games, prinsesjes en dergelijke. Merida is wel een leuk karaktertje. Wat dat betreft zonde dat er al zo snel en nadrukkelijk geschakeld wordt naar moeders wil en wet. Ze hadden het meisje samen met het bosrijke groen en de dwaallichten best wel wat langer in de verf mogen zetten.
Want de animatie ziet er bij tijd en wijle betoverend uit, maar blijkbaar is de druk om het in een soms dol en soms dwaas verhaaltje te gieten met allerlei driftige typetjes (de drie broertjes, de kraai, de heks en ga zo maar door) niet te weerstaan. Zo bekeken wel een stap terug van Pixar, daar leken ze eerder (buiten de vervolgen gerekend) toch beter tegen bestand. Zodra mama beer zich meldt, is er nog slechts sporadisch tijd voor iets moois. En daar horen die liedjes en de dikke moraal duidelijk niet bij.
Decec
Een mooie animatie/actie/avontuur/komedie/familie/
fantasie film...
Mooi verhaal...
Perfect gemaakte animatie...
Super mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Uitstekend achtergrond geluid/
muziek (Dolby Digital)...
Heel leuk voor hele familie...
Heerlijk genoten...
RoFFeL
Leuke film, mooi verhaal, prachtige animatie beelden, heerlijk genoten!
"Je kan je er bij neerleggen dat je niets aan je lot kunt veranderen, maar hij die over veel moed beschikt bepaald zijn eigen lot!"
HunterXHunter
Brave is een film die vooral leuk genoemd mag worden, zoals de meeste animatie films.
Brave is een kleurrijke film, de personages hebben Ierse accenten en de setting is een middeleeuws sprookjesachtig landschap. Het verhaal is rechtlijnig en bezit geen diepere lagen.
Een solide animatie/avonturen film!
Kondoro
Frozen was gewoon een slechte film. Vind ik. Ik vind deze sowieso beter. Dat ik er nou helemaal weg van ben ook weer niet echt... Vond het opzich leuk om naar te kijken, en had wel leuk verhaaltje.. Dus ik vind het een goeie 3,0* waard!
rcuppen79
Ambitieuze animatiefilm van Pixar, waarin de invloeden van Disney toch wel merkbaar beginnen te worden. Het had namelijk ook zo een Disney film kunnen zijn.
De film bevat dan ook niet de dubbele laag die we van Pixar gewend zijn. De animatie is prachtig, maar het verhaal is erg doorsnee en weinig origineel. Dat veranderen van die moeder in een beer, deed me wel erg denken aan Disney's Brother Bear.
De muziek van Patrick Doyle vond ik wel erg mooi.
Geno
Heerlijke animatie. Een animatie die echt gemaakt is voor het hele gezin. Natuurlijk raak je verkikkerd op dat mooie rode krulhaar. Ach en naar het moraal van het verhaal, en de diepgang... ik vind het allemaal wel prima. Het is gewoon een leuk verteld sprookje, en... prachtig in beeld gebracht.
Zeker het zien waard... zelfs het herzien
2.5 *
arno74
In de herkijk een halve ster erbij. Blijft een fijne film voor jong en oud. Mooi geanimeerd, een leuk en veelzijdig (sprookjes)verhaal en goed uitgewerkte personages. En dat laatste geldt voor alle personages, of het de heks is, de hoofdrolspeelster, de koning en koningin, haar drie broertjes, ze zijn allemaal erg leuk uitgewerkt en zien er ook bijzonder fraai uit. Een fijne wegkijker. 4*
david bohm
Weliswaar bijzonder fraai getekende animatiefilm, maar het verhaal kan mij niet zo bekoren. Ook de personages spreken mij niet zo aan. Wel een onderhoudende film maar voor mij geen hoogvlieger.
blurp194
Animaties zijn niet zo mijn ding eigenlijk, en ik kijk vrijwel nooit een en als ik dat toch doe dan valt het vaak wel wat tegen. Maar deze werd me subtiel aangeraden door mijn vriendin, met de woorden 'I defy you not to like it'. Ze komt uit Schotland, vandaar, en films met stoere heldinnen en Billy Connolly staan daarmee automatisch bovenaan.
En dat pakt in dit geval dan erg goed uit. Want Merida is een erg sympathieke stoere heldin, en alle voorspelbare Schottigheid wordt grappig gebracht. Ondanks dat animatie me meestal niet veel doet kan ik het in deze film wel mooi vinden, de vormgeving is prima en mooi uitgewerkt, zeker vanaf dat de diverse beren hun intrede doen. Dat dat een beetje magisch gaat hoort vanzelf ietwat bij het genre.
Matige film waarin een jonge prinses tegen haar wil in moet kiezen uit drie huwelijkskandidaten. Overduidelijk meer Disney dan Pixar. Een simpel sprookje waarbij de boodschap er te dik bovenop ligt (ongetwijfeld beter verteerbaar voor de jeugd). Braaf, weinig scherpte en wat belegen humor. De film ziet er wel goed uit en Kelly Macdonald heeft een prima stem voor het hoofdpersonage.
IH88
“There are those who say fate is something beyond our command. That destiny is not our own, but I know better. Our fate lives within us, you only have to be brave enough to see it.”
Leuk. Origineel is Brave zeker niet, maar dat wordt meer dan goed gemaakt met humor, wat sentiment, fantastische animatiebeelden en sterke stemacteurs. Schots klinkt sowieso al mooi, en als je dan ook nog de stemmen van Mcdonald, Connolly en Thompson erbij optelt heb je goud in handen. Brave heeft weinig muziek, maar de nummers die erin zitten werken erg goed.
Boneka
Brave(heart) maar dan in live animation! Heb me kostelijk vermaakt in deze heerlijke mysterieuze film met alles erop en eraan. The Rebel Red Girl with curly hair wat wil je nog meer! Het begin is vooral lekker knokken met leuke grappen! Gaandeweg wordt ie serieuzer en worden de grappen wat minder. Hij is bij tijd en wijle ook best wel eng. Zeker bij die ruïne en onderin de grot met skeletten beschilderingen etc. Naargeestig was het zo nu en dan zeker. 6 jarigen zullen hier niet lekker op slapen.
Merida speelt een heerlijke rol van een prinsesje dat nog lang niet toe is aan gebondenheid en protocollen. Leve de vrijheid! Take a bow take a bow. Ontzettend leuk on te zien hoe ze de guys te kakken zet. Maar ze toont ook haar kwetsbaarheid en fouten die ze maakt. Haar moeder koningin speelt ook een heerlijke rol met Schots accent. Haar vader is meer een uit te kluiten gewassen viking zonder brains.
De personage van de dienstmeid met grote tieten vond ik ook geestig gemaakt. De drie broertjes doen het ook leuk.
Verder is er veel aandacht besteedt aan omgeving van Schotland en de beroemde staande stenen. De tijd speelt zich af in 1066 alleen de kilt was er toen nog niet. De mos was een leuk detail. Ook haar haar dat overdag fonkelende en 's nachts donkerder was is goed gemaakt. We horen maar 2 liedjes prima! En het eind dan toch nog even een traan.
Brave is absoluut geen doorsnee Disney film geworden en eigenlijk ben ik daar wel blij mee. Een film voor de wat oudere kinderen en volwassen.
Leuk detail. De makers zaten met hun handen in het haar met haar haar. Gelukkig was het technisch toch mogelijk! Chapeau!
Film 4.0
Beeld 4,5
Geluid 5,0
Extra's 4,0
Animated Movies Scenes - Brave Movie Archery Scene - YouTube
tommykonijn
Toch wel een van de betere Disneyfilms die ik gezien heb de laatste tijd, hoewel dit eigenlijk een Pixar-productie is. De animatiefilms die ik recent uit die stal gezien heb (Tangled, The Princess and the Frog) waren alleraardigst, maar tegelijkertijd boden ze eigenlijk niets nieuws onder de zon.
Brave weet zich in dat opzicht wat meer te onderscheiden. Het was een goed idee om hier helemaal blanco in te gaan, waardoor ik totaal niet zag aankomen dat het verhaal er hoofdzakelijk om zou draaien dat Merida haar moeder in een beer verandert. Ik kreeg op dat moment wel even Brother Bear flashbacks, maar Brave geeft er wel een geheel eigen draai aan. Het viel me op dat de film regelmatig best grappig is, voor zowel jong als oud. Er zit heus wel wat typische Disney-slapstick in, maar ik heb ook best een paar keer gelachen om de bizarre situaties waar Merida met haar moeder in belandt en ook de clans, die zich zowel verbaal als fysiek geregeld te lijf gaan, zorgen voor grappige situaties.
De animatie is ook dik in orde. Ik zal waarschijnlijk altijd wat meer blijven voelen bij handgetekende animatie, maar ik geef toe dat dit er fraai uitziet. De landschappen, het kasteel, de dieren... het oogt allemaal erg fantasierijk. Daarnaast voelde ik ook wel vrij snel een band met Merida. Ze is tegendraads en zeker geen typische prinses met haar grote bos krullen, waardoor ze al gauw dicht bij de kijker staat. Ook de bijrollen, waarvan met name de drieling en de koning leuk zijn, komen goed uit de verf. Voeg bij dit alles een getalenteerde Britse stemmencast en je hebt een voortreffelijke familiefilm. Naar mijn mening absoluut de moeite waard!
Brave is een animatiefilm volgens het boekje. Een vrouwelijk protagonist deze keer in een Schotse setting. Doe er nog enkele ludieke figuurtjes bij, een dier als sidekick en een hoop humor en moraliteit. Anno 2012 had ik toch wat vernieuwing verwacht. Pixar ging net naast het pad lopen van Disney met totaal andere verhalen. Dat leverde een reeks animatiefilms op waarbij Disney in de vergeethoek geduwd werd. Het is pas met het nog brave Prinses en de kikker en vooral Tangled dat Disney me deed terug nemen naar de oude sprookjesfilms en toch met een originele insteek. Brave doet wat het moet doen en is zeker niet slecht. Maar het blijft een 13 in een dozijn film. Jammer en ik hoop dat zowel Disney als Pixar zich tijdig herpakken en nog eens echt overbluffen.
Na herziening valt op dat de animatie toch wat verouderd is en dit zoals vorige keer gezegd, nogal voorspelbaar is en volgens het boekje. De films is niet slecht, maar het jongere publiek zal hier meer van genieten. Niet voor niets wordt deze zo goed als in de vergeethoek geduwd door Disney.
Sergio Leone
Redelijk.
Technisch een meesterwerk, daar kan geen twijfel over bestaan, maar verder nogal doorsnee: ik ben dus niet van mijn sokken geblazen. Technische kundigheid staat natuurlijk niet synoniem voor geslaagde designs - daar wringt soms al eens het schoentje - en al zeker niet voor een tof verhaal, daar zit 'm de grootste misser. Met een prinsesje dat geen prins nodig heeft laat Disney wel een erg grote kans liggen om er een écht tof en avontuurlijk verhaal van te maken. Men krijgt nu een wat saaie moeder-dochterrelatie voorgeschoteld en de fun blijft te vaak achterwege.
mrklm
De vijandigheid tussen vier Schotse clans is bekoeld sinds zij zich hebben verenigd onder een democratisch gekozen leider. Merida [Kelly Macdonald] is de dochter van de huidige leider Fergus [Billy Connolly] en volgens traditie dient zijn met de eerstgeboren zoon van de drie overige clanleiders te trouwen. Hoewel Merida’s moeder [Emma Thompson] haar hier jarenlang op heeft voorbereid, ziet Merida dit totaal niet zitten en zijn verzint een list om deze traditie te doorbreken. Een ontmoeting met een heks [Julie Walters] biedt Merida de kans om haar moeder een lesje te leren, maar dat idee pakt helemaal verkeerd uit waardoor Merida moet vechten voor haar eigen leven... en dat van haar moeder. Brave animatiefilm met de gebruikelijke centrale boodschap over het belang van familie met sterke stemvertolkingen en een originele setting. Een vlot scenario met een aantal sterke actiescènes en vele geslaagde grappen. Een pareltje dat zowel en BAFTA als een Academy Award won voor Beste Animatiefilm.
Charissarcastic
Ik vind deze animatie echt heerlijk. Fijne speelduur van 1.5 uur en een zwak voor het Schots accent.
Niet te veel disneyliedjes, wat er denk ik mede voor gezorgd heeft dat mijn man ook uiteindelijk mee zat te kijken i.p.v. z'n computerspelletje

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

How to Train Your Dragon
Animatie / Avontuur, 2010

Lauf Junge Lauf
Drama / Oorlog, 2013
schotlandrebelheksvillainbraverykingdomarcherwishcomputer animatiebeerscot rebellious daughterturns into animalarcheryruinspost-credits scenepeace offering vrouwelijke regisseurcourageinsecurequestanimegrimrebelle irreverentabsurdwhimsicalderogatory disdainfuldisgusteddishearteningdisrespectfulfrustratedridiculous