• 9.377.028 stemmen

Killing Them Softly (2012)

Misdaad / Thriller | 97 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Geregisseerd door: Andrew Dominik

Met onder meer: Brad Pitt, Ray Liotta en James Gandolfini

Releasedatum: 18 oktober 2012

Plot Killing Them Softly

"In America you're on your own."

De film volgt de carrière van Jackie Cogan. Cogan is een handhaver, en als de regels van de maffia verbroken worden wordt hij ingehuurd. Wanneer er een roofoverval plaatsvindt tijdens een kaartspel met hoge inzet, onder de bescherming van de maffia, wordt Cogan ingevlogen. Vakkundig, met de efficiëntie van een meedogenloze zakenman, een scherpzinning gevoel voor mensenkennis, en een stijl zo koelbloedig als zijn blik, opereert hij met betrouwbare precisie.

NYSe

Welnee, 2012 was toch een prima filmjaar? Steve McQueen bracht ons Shame, Alexander Sokoerov maakte Faust, Nuri Bilge Ceylan heeft ons Bir Zamanlar Anadolu'da gegeven, van Michael Haneke kregen we Amour, van Tomas Vinterberg Jagten, dan was er nog Holy Motors van Leo Carax, Take Shelter van Jeff Nichols, Play van Ruben Östlund, Kauwboy van Boudewijn Koole, en zelfs een schitterende James Bondfilm van Sam Mendes, Skyfall.

avatar van Jacquestheone

Jacquestheone

Beste kijkers, wat is deze film met Brad Pitt me tegen gevallen. James Gandolfini (Tony Soprano....... geweldig in de serie The Sopranos) viel eigenlijk ook wel tegen. Voor beide acteurs in een movie, leek het me de moeite deze te zien. De film is ok, maar ik heb geen moment een spannend gevoel gehad, iets dat ik wel verwachte.

Ik kom niet verder dan een 3,5

avatar van Insignificance

Insignificance

Op zich niets mis met een film die iets wil zeggen over de Amerikaanse samenleving en/of droom, dat hoeft niet eens subtiel te zijn, mits dat op een of andere manier vloeiend en organisch is verwerkt in het verloop. Met veelvuldige en nadrukkelijke speeches van politici op de achtergrond is er eerder sprake van het tegenovergesteld en onderweg ontstaat de indruk dat personages niet meer iets zeggen of doen omdat dat vanuit het karakter komt, maar omdat het bedoeld is om het thema te voeden.

Gandolfini's rolletje lijkt zelfs helemaal in dat teken te staan. Veel dialoog, soms emmerend, maar hier en daar ook gepeperd, met name wanneer Pitt en Jenkins elkaar verbaal belagen. Dat wisselende succes komt ook terug in individuele scènes. De trip van Russel en zeker de slow motion afrekening neigen naar kitsch, terwijl een andere executie, die van Squirrel, wel weer indruk maakt. De afranseling van Markie is zelfs imponerend hard. Alles bij elkaar opgeteld blijft het echter aan de moeizame kant.

avatar van Ridvan

Ridvan

Deze film is niet leuk. Bradd put gaat op het einde dood

avatar van Eraser2

Eraser2

Bedankt voor de spoiler vriend

avatar van legian

legian

Dan had ik zeker een alternatief einde.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

"James Gandolfini ".

James Gandolfini (51) overleden volkskrant.nl

Van mijn kant zal hij erg gemist worden.

avatar van Fryce

Fryce

Prima film, met een aantal erg mooie scenes.

avatar van roeman

roeman

Langdradig, niet leuk. Een vreselijke mix tussen een Franse film en een film die graag een Quentin Tarantino wil zijn. Maar werkelijk nergens slaagt om spannend en/of aantrekkelijk wordt.

De dialogen zijn tenenkrommend en het acteerwerk blijft ook ver achter. Jammer het gegeven was aardig.

0.5* voor de moeite

roeman schreef:

Welke Franse film?

avatar van roeman

roeman

NYSe schreef:

Welke Franse film?

Noem er maar 1 , ben er nog niet 1 tegen gekomen waarbij ik het langer dan een half uur heb volgehouden.

NYSe

Waarom dan in hemelsnaam de vergelijking maken met "een Franse film"? Alsof het een genre of stroming betreft...

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Zo toffe film, raak op alles. Dit is juist puur goed Amerikaans, meer kan je niet wensen.

avatar van Zeriel

Zeriel

De film begint vrij aardig, maar zodra Brad Pitt zijn entree maakt zakt de boel in, hij is een beetje op de automatische piloot Brad Pitt aan het nadoen.

Als Gandolfini verschijnt wordt het even weer leuk, als Tony Soprano eigenlijk gewoon. Pitt steekt daar wat flets bij af, maar heeft wel een goede eindspeech in huis.

Als geheel wat onevenwichtig, door verandering in perspectief en stijl.

avatar van Film Pegasus

Hier had meer in gezeten. Andrew Dominik is een regisseur met talent. We krijgen mooie beelden en af en toe een scène waar hij meer tijd in gestoken heeft. Denk aan de aframmeling of de schietpartijen. Maar tussendoor mist de fim de nodig pit die het nodig heeft om het ook anderhalf uur helemaal boeiend te houden. Acteurs als Pitt en Gandolfini hebben al beter gepresteerd, maar komen hier niet echt uit de verf. Het acteerwerk is eigenlijk helemaal ondergeschikt aan de visuele insteek van Dominik. Met de nodige kruiden kon Killing Me Softly een pak beter worden. Mooi om zien met gelukkig een paar momenten die het nog goed maken, maar meer ook niet.

avatar van Jaarme

Jaarme

Laatste film van Gandolfini?

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Die Pitt, wat een bad ass! Aanrader als je er de tijd voor wil/kan nemen!

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Na tweede kijkbeurt 1,2 punt omhoog, dit is een zeldzaam juweel.

avatar van Metalfist

Metalfist

Jaarme schreef:

Laatste film van Gandolfini?

Gandolfini's opnames voor Animal Rescue van Michaël Roskam (de regisseur van Rundskop) waren ook al klaar geloof ik dus ik denk dat dat zijn laatste filmrol wordt.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Ja klopt Animal Rescue wordt zijn laatste.......

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Leuke dialogen, coole Brad Pitt en een paar brute kills.Dat gelul van McCain en Obama is wel irritant en voegt werkelijk niets toe.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Jammer, ik had toch wel iets meer verwacht van Killing Them Softly. Het ging me echter net allemaal wat te traag en de film weet de aandacht gewoon niet de hele speelduur vast te houden (en voor een film die amper 1,5 uur duurt is dat niet best). Kan de vinger niet echt op de zere plek leggen waar het aan ligt. Normaliter wijs ik dan snel naar het acteerwerk maar dat vind ik prima in orde. Het was gewoon allemaal een beetje 'net niet' en die quasi filmische hoogstandjes van de regisseur tijdens een paar onbeduidende scènes vond ik ook niets toevoegen.

5/10 (IMDB)

avatar van smeetsm

smeetsm

Tony Soprano blijft Tony Soprano, jammer dat de man niet meer onder ons is......aardige film btw

avatar van Barry83

Barry83

Wat een oersaaie film. De dialogen zijn gewoon vreselijk irritant en langdradig. Is gewoon om de tijd op te vullen. Een martelgang deze film

avatar van rtt

rtt

Zelden zo'n baggerfilm gezien.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ergens begrijp ik de teleurgestelde reacties hier wel, maar in een aantal gevallen heb ik ook het idee dat sommigen een 13 in een dozijn misdaadfilm wilde. En dat is het zeker niet.

Dominik wilde vooral wat anders. Of dat geslaagd is een tweede. Aan de ene kant wilde hij de romantiek van het genre afhalen. Zo’n scene waarin Liotta in elkaar geslagen wordt is een goed voorbeeld. Geen stoere taferelen, maar een bange man die smeekt of ze stoppen en die de beating nauwelijks weet te incasseren en al kotsend en half kreupel wordt achtergelaten. Gandolfini's personage is één groot voorbeeld van de ontnuchtering van het genre. En eigenlijk zijn alle personages erg menselijk (op het karakter van Pitt na).
Aan de andere kant wilde hij dan wel weer een chique gangsterfilm maken door het geweld explosief en rauw te laten zien met gestileerde beelden bijvoorbeeld in (erg) slow-motion. Die combinatie lijkt een beetje in strijd met elkaar, maar vond dat nu net het aardige van Killing Them Softly.

De plot kent wel wat moeilijkheden. Zo vond ik het lastig te geloven dat Liotta de eerste overval zo gemakkelijk opbiechtte en er nog gemakkelijker mee weg kwam. Hij was immers zo’n aardige jongen. “Maar pas op dat het niet weer gebeurt”…. Jaja. Verder probeert Dominik het geheel te koppelen aan de verkiezing(sbeloften) en dan met name het economische aspect en onze plaats in de maatschappij. En in dit geval dus de plaats van een misdaadorganisatie in de maatschappij. Dit is een nogal globale omschrijving en dat komt eigenlijk omdat ik niet precies weet wat de regisseur hier nu mee wilde. De poging is lovenswaardig, het uiteindelijk resultaat wat dit betreft teleurstellend. Het lijkt nu net of er een poging gedaan wordt het geheel een diepere betekenis te geven, maar men geen idee heeft wat ze nu precies kwijt willen.

Tot slot vond ik veel dialogen nogal onzinnig. Zo’n gesprek in de auto tussen die twee kruimeldieven over hoe hij met een blonde stoot seks heeft gehad, komt nogal zielig over. Was dit nu precies het punt (om de al besproken romantiek weg te halen) of komt het gewoonweg niet uit de verf. Een van de twee moet het zijn, maar in beide gevallen zitten we opgescheept met een vervelende scene. En daar waren er wel meer van.

Om tot slot nog positief af te sluiten vind ik dit duidelijk wel een bovengemiddelde productie met enkele fraaie scenes en sterke acteurs van een auteur met potentie, maar in twee van zijn drie films komt die potentie er met horten en stoten uit. En dat was hier zeker het geval. Maar het is in elk geval wel weer een film die anders durft te zijn en niet binnen de gebaande paden wandelt. Daarom toch 3,5 sterren.

avatar van Norman Mailer

Norman Mailer

mister blonde schreef:

Ergens begrijp ik dan weer niet hoe jij tot een toch alleszins coulante 3,5 ster bent gekomen.

Want, welbeschouwd, draag je zélf valide argumenten aan om dit gebroddel beduidend lager te waarderen.

En "Dominik wilde vooral wat anders" schrijf je? Het personage van Brad Pitt leek welhaast zwanger van álle clichés binnen het genre.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ja en ik leg toch uit waar dat 'anders zijn' hem in zit. Ik benoem eigenlijk al dat Pitt de uitzondering is. Er zitten nog een stuk of 5 personages in die minstens zo belangrijk zijn en een handvol die iets minder belangrijk zijn. En daarvoor geldt het genoemde allemaal wel heel nadrukkelijk.

En ook in mijn bovengemiddelde beoordelingen kan ik best kritisch zijn. Ik vond de pluspunten net wat zwaarder wegen en het interessante aspect van de film winnen van de tekortkomingen die de film zeker heeft. Ik licht enkel mijn kritiek wat uitgebreider toe (zoals het ook hoort, vind ik). Deze film is anders, Dominik heeft lef en denkt out of the box en de film heeft enkele bijzonder fraaie momenten. Dat niet alles even goed werkt is jammer, maar daarmee heeft de film het bij mij niet direct helemaal verbruid. Vandaar twee positieve alinea's en twee kritische (geen idee waarom het beduidend lager zou moeten. Het is eerder een 3 sterren review, waar ik een half bij heb gedaan.

Simpeler gezegd; ik vind deze film over de hele lijn een stuk beter dan films die ik lager heb beoordeeld.

avatar van scorsese

Goeie film waarin twee criminelen een overval plegen op een kaartspel van de maffia. Een vrij standaard en simpel misdaadverhaal dat, afgezien van de laatste scene, vrij weinig om het lijf heeft. Lange dialoogscenes afgewisseld met een aantal gewelddadige uitspattingen die vrij realistich overkomen. Strak in beeld gebracht en met een uitstekende casting.

avatar van mar007

mar007

Ik vond dit een goeie film.

Een simpel script maar het acteerwerk en de leuke dialogen maakt het dan

toch zeker de moeite waard om te blijven kijken.

Visueel vond ik de film ook best sterk.

Het geweld had van mij net iets minder gemogen,zo vond ik de afranseling net even

te heftig in beeld gebracht.

De politieke toespraken iedere keer op de achtergrond vond ik nogal irritant.

Ook in mijn beleving een abrupt einde.

Geen hoogvlieger deze film maar wel goed en zeker de moeite waard.