Elena (2011)
Gesproken taal: Russisch
Releasedatum: 29 maart 2012
Plot Elena
"Thy Will Be Done"
Elena en Vladimir vormen een koppel met elk een andere achtergrond. Vladimir is rijk, hard, egoïstisch en afstandelijk, Elena werkte in een ziekenhuis als verpleegster en is een volgzame, zorgzame vrouw. Ze hebben elkaar pas laat in het leven ontmoet in het ziekenhuis en wonen in het luxe appartement van Vladimir in Moskou. Beiden hebben kinderen uit een vorige huwelijk. Alles is echter geen rozengeur en maneschijn. Elena heeft immers maar één zorg: haar alcoholistische zoon en diens gezin te redden van de nakende armoede. Elena's zoon is werkloos en niet in staat om zijn gezin te onderhouden en een school te kunnen betalen voor zijn oudste zoon, vooral omdat hij meer interesse heeft voor de alcoholische inhoud van de koelkast. Daarom vraagt hij zijn moeder telkens weer om geld. Vladimir keurt Elena's financiële betrokkenheid bij haar zoon af en wil geen geld in deze bodemloze put stoppen.
Elena
Sergey
Vladimir
Katerina
Friend Sanka
Operations officer
Aleksandr
Bij Andrei Zvyagintsev:
Weet iemand iets over zijn nieuwe projecten? Hij heeft een film Elena volgens de site van het IFFR voorgesteld in Rotterdam vorig jaar.. Is dat waar?
Sibelius
- 2078 stemmen
Zvyagintsev is met Elena blijkbaar 1 van de 4 winnaars van de 2010 Sundance / NHK International Filmmakers Awards.
beschrijving:
narva77 (crew films)
De nieuwste film van Andrei Zvyagintsev, de regisseur van "Vozvrashchenie" aka "The Return".
Ik dacht eerst dat ie op Cannes zou gaan draaien, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn geloof ik...
donnie darko
Ik snap trouwens wel nog steeds niet dat mijn toevoeging geweigerd werd, ondanks dat dit mijn tekst en foto was.. Maar bon
Koekebakker
Alsnog toegevoegd. Het wordt de slotfilm van Un Certain Regard.
Festival de Cannes - From 11 to 22 may 2011 - festival-cannes.com
donnie darko
Goh ja, toch zéér jammer dat het geen officiële selectie is geworden..
donnie darko
Had hem getipt als de winnaar dit jaar.. Maar het heeft niet mogen zijn
voskat78
Erg jammer dat deze film inderdaad niet in de hoofd competitie me doet maar in de buiten competitie een prijs winnen is ook goed toch?!
Kijk erg uit naar z'n nieuwe werk ben benieuwd Nederlandse distributeurs hun vingers aan hun te branden... *hope so*
narva77 (crew films)
Zal toch wel? Filmfreak, Homescreen of A-film durven dit heus wel uit te brengen hoop ik...
Koekebakker
Was al voor Cannes aangekocht door Contact Film, die ook de beide vorige Zvyagintsevs uitbrachten.
Gelukkig maar, want het is opnieuw een prachtfilm.
donnie darko
Gelukkig maar, want het is opnieuw een prachtfilm.
Waar heb je hem gezien?
JJ_D
Hoofdprijs weggekaapt in Gent ook..
Absurd. Vind deze Zvijagintsev namelijk echt niet goed. Verhaal is al verteld en de woede die de cineast hierin tentoon spreidt (omtrent sociale wantoestanden in Rusland) breekt met de intimiteit van zijn twee vorige films. 'Elena' is daarenboven (natuurlijk) onnoemelijk traag, en door de eenzijdige psychologie van de personages (anders dan in zijn vorige films) wordt de vertelling gewoon saai. Het finale statement (marginaliteit is niet gebonden aan plaats, maar is iets psychologisch?) kan men trouwens bezwaarlijk verrassend noemen.
Nee, dit is voor mij niet hoe films moeten zijn. Het is goed dat Zvjagintsev nieuwe oorden op zoekt na zijn twee vorige films, waarin de menselijke integratie met de natuur een belangrijke rol speelde, maar de oppervlakkigheid waarin hij vervalt, is niet goed te praten. 'Elena' is in mijn ogen een "typisch" arthouse-product: hypergewichtig qua uitstraling, maar in de kern te weinig uitgewerkt. (De leegte van de nieuwe kapitalistische generatie...hoeveel keer werd die al getoond? En hoelang al?) Zet deze film naast zijn vorige, en vraag je af: waar is de beeldtaal à la Tarkovsky? De zwaarte van Bergman? De bezwerende mystiek van Zvijagintsev alleen?
PS: Score van Philip Glass...come on, de vervlakking wordt totaal? (Of wilde de regisseur alleen maar de eentonigheid van het bestaan van deze personages in de muziek laten resoneren?)
dimi303
Zéér sterke vertolking van Nadezhda Markina die de film metéén ook draagt. Daarbij een compleet van de film losstaande en naar mijn mening totaal overbodige soundtrack van Philip Glass. De film zou er perfect staan zonder dit lawaai en waarschijnlijk nog wat beter zijn. De film leunt aan bij, maar is zeker niet van het kaliber van The return en zeker geen partij voor zijn meesterwerk The Banishment. Half puntje er af.
donnie darko
De film is wel degelijk multi-interpretabel.. Had immers totaal niet de conclusie gemaakt die jij nu net maakt.
JJ_D
Welke dan wel?
(verwijderd)
Wanneer komt Helena in de Nederlandse bioscoop?
Hier een interview uit het festival van Gent:
Geplande release: vanaf 22 maart 2012 in de bioscoop (Contact Film)
Leo1954
- 2073 berichten
Prachtige film van het moderne Rusland, Nadezhda Markina is een genot om te zien spelen. Maar ook de dochter, Katerina (Yelena Lyadova) is grandioos. De tegenstelling kan niet groter zijn. Hoewel visueel niet zo'n feest als The Banishment, is de film weer wel heel erg mooi, meer op een ingetogen manier. Heel verzorgd, geen enkele misser, regelrechte klasse. Ken geen regisseurs die zo mooi kunnen filmen als Andrei Zvyagintsev. Zo'n eindshot alleen al.
De omschrijving van de film zit er wel erg naast, ik heb geen bejaarde vrouw gezien en haar zoon is gewoon arm en zonder werk. Het verschil tussen haar rijkdom maakt dat schrijnender en dat geeft ook weer een mooi beeld van het huidige Rusland, een land waar alles op losse schroeven staat, ook het geloof van Elena. En de keus die ze maakt. .
The Eye
Tegenvaller zeg. Veel loze inhoudsloze, lege beelden met voor cinema overbodige handelingen (zoals opstaan, en gordijnen aan de kant doen), zeker op de manier waarin het in deze film in beeld is gebracht. Verder ondermaats verhaal. Doe mij de ouwe Zvyagintsev maar weer gauw terug!
timmienoelie
De scenes waarin de routine van de ochtend (opstaan en gordijnen aan de kant doen) worden getoond, passen juist zeer sterk bij de film en door het vele herhalen van die scenes krijgen we juist te zien hoe saai en herhalend het leven van de hoofdrolspeelster (ook al is ze rijk) is.
Movie-Addicted
Vond de film matig, buiten het acteerwerk om (dit was namelijk wel erg goed.)
Waarschijnlijk niet meer, aangezien de film van de site van distributeur Contactfilm is gehaald.

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Il Y A Longtemps Que Je T'Aime
Drama, 2008

Leviafan
Drama, 2014
pillzwembadviagracandlefemale lifeguardsecond marriage watching tvlifeguardstepparent stepchild relationship elderly coupleconvalescenceapartment complex