• 9.373.530 stemmen

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Griffin Dunne, Rosanna Arquette en Linda Fiorentino

Releasedatum: 29 mei 1986

Plot After Hours

"What if that date you thought would never end, didn't?"

Paul Hackett maakt een afspraakje met Marcy, maar op weg naar haar flat toe waait zijn geld uit het raampje van de taxi. Hierdoor is het voor hem onmogelijk om thuis te komen, en is hij genoodzaakt om de hele nacht door te brengen in SoHo, waar de vreemdste types hem in bizarre situaties doen belanden.

avatar van The One Ring

The One Ring

Helaas een beetje met verkeerde verwachtingen gaan kijken. Ik weet niet waar het vandaan komt en ik wil er ook niet al te diep op in gaan, maar ik heb altijd gedacht dat dit een soort film als The Game was. Een film die dus draait om een man die op een bepaalde manier in een plan of zo gezet wordt, waarna allemaal plottwists volgen en zo. Op zich zijn verkeerde verwachtingen niet dodelijk voor een filmervaring, zeker niet als je beseft dat The Game verder geen favoriete film van me is, maar hierdoor zat ik de eerste helft compleet verkeerd naar de film te kijken. Ik had het gevoel dat ik uit het verhaal verschillende complottheorieën moest zoeken en dan werkt de film niet. Pas in de tweede helft gaf ik het op en toen ging het ook meteen wat beter. Hopelijk overkomt zoiets me niet nog eens, want ik voel me een complete idioot.

Verder wel zeker een goede film, al voldoet hij niet aan mijn hoge Scorsesestandaard. Daar was het voor mij net iets te los voor en was het einde te veel een anti-climax. Dat gezegd hebbende vond ik het vooral leuk hoe de situatie van de hoofdpersoon steeds slechter werd. Het is echt een 'ook-dat-nog'-film als ik dat genre bij deze mag uitvinden. Griffin Dunne is geweldig.

3,5*, al twijfel ik er niet aan dat een herziening ooit nog handig kan zijn.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Herziening zou ik zeker aanraden ja. Zulke verkeerde verwachtingen kunnen funest zijn voor een filmervaring. Zeker als je in dit geval een thriller verwacht of een typische Scorsese. After Hours staat totaal los van zijn typische stijlkenmerken.

avatar van Gettie

Gettie

Waarom zenden ze dit soort films niet meer op TV uit ipv al die Mission Impossible delen en de Van Damme films?

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

IJzersterke film. Heerlijk onvoorspelbaar verhaal met een geweldige sfeer. Alleen dat einde...

avatar van voomzap

voomzap

Een van m'n favorieten. Past enigzins in het rijtje "Night on Earth" en "Edmond"

avatar van bakatje

bakatje

Wat een heerlijke absurdistische film! De sfeer is geweldig vind ik. Ik werd helemaal in het verhaal gezogen. Vond alleen dat film richting het einde wat minder sterk was. Toch heb ik me heel goed vermaakt en vond ik het acteerwerk van met name Griffin Dunne erg sterk! Hij vertolkte de wanhoop erg goed. 4/5

avatar van stoffel75

stoffel75

Leuke film om eens terug te zien. Ondertussen behoorlijk ouderwets, maar blijft toch amusant. Best wel absurd, wat hem allemaal overkomt. Het blijft redelijk onvoorspelbaar, alleen dat einde is iets minder. Dunne speelt goed, en Arquette fantastisch. Ik vond haar in mijn jonge tienerjaren een superbabe. En als ik haar hierin terugzie, begrijp ik nog steeds waarom. Maar wat een bende 'weirdos' allemaal.

avatar van Halcyon

Halcyon

Deze film werd me aangeraden door dutchtuga die After Hours zijn eeuwige nr. 11 film noemde: geniaal, maar net niet geniaal genoeg voor een top 10 plaats. Welnu, hij weet als geen ander waar mijn filmsmaak ligt, want After Hours is weer echt zo'n film waar ik van genoten heb en waar ik zeker in de toekomst nog meer plezier aan zal beleven. Ik plaats hem zo'n beetje in dezelfde lijn als een Big Lebowski, een heerlijke relaxfilm die je kijkt als je geen fuck te doen hebt en die bij elke kijkbeurt groeit omdat je er steeds nieuwe dingen in ontdekt.

Voorlopig vind ik hem nog niet van die orde dat ik hem onder mijn favoriete films aller tijden schaar, al heb ik me echt wel kostelijk geamuseerd. De manier waarop Scorcese je van het ene personage naar het andere en van de ene situatie in de andere brengt is gewoon puur entertainment. Als kijker deel je de nieuwsgierigheid van het hoofdpersonage dat zich tegen z'n gewoonte in in een avontuurtje gooit. Het begint allemaal vrij onschuldig en het kabbelt maar wat voort, maar uiteindelijk mondt het allemaal uit in pure waanzin. De absurditeiten beginnen zich op te stapelen en ik heb meer dan eens hardop moeten lachen om de ellende die het hoofdpersonage te beurt valt.

Maar vooralsnog vind ik het geen "perfecte" film, in die zin dat niet alle personages of situaties me even hard wisten te boeien. Maar dat is iets wat volgens mij nog kan groeien bij het meermaals kijken van de film. Dat is zeker geen excuus om de wat zwakkere elementen op een luie manier goed te praten, want ik geloof er namelijk oprecht in dat hoe meer je deze film kijkt, hoe onzinniger en dus beter hij wordt. Nu was het allemaal nog een beetje aftasten wat er ging gebeuren en zo...

Ik ben verre van een fan, maar dit keer ben ik toch vol lof over Scorcese, wiens impressie van New York by night de enige juiste is voor een film als deze. Ik vind After Hours in elk geval de beste film die ik van hem al gezien heb. Bij deze: bedankt duchtuga .

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zeer graag gedaan Halcyon. Je verhaal klinkt enorm bekend. After Hours is bij mij gestaag gaan groeien tot een all-time favorite en de kans is, hoop ik, ook bij jou aanwezig. Een zeer belangrijk onderdeel als de score gaat sterk opvallen bij een herziening. Deze ben ik echt geniaal gaan vinden na loop van tijd. Blij dat je je hebt vermaakt en ik lees het wel wanneer je deze een tweede kijkbeurt hebt gegeven !

avatar van Halcyon

Halcyon

Die tweede kijkbeurt was gisteren al een feit. Behoorlijk snel vind ik zelf, maar ik had er wel behoefte aan zal ik maar zeggen.
Heb onder andere extra aandacht besteed aan de soundtrack van Howard Shore, de vaste componist van Cronenberg trouwens. En ja, ik vond de muziek echt wel bijdragen tot het bizarre sfeertje in de film. Verder zijn, zoals ik verwacht had, de personages en de situaties voor mij echt gegroeid. Dat belooft voor de volgende kijkbeurt.

Beste scènes voor mij zijn die met het toilet in Toms appartement en Paul die van bij die melancholosche mannelijke prostituee naar de flikken belt. Hilarisch!

avatar van Legan

Legan

Zoals anderen al een beetje aangeven, ben ook ik niet helemaal overtuigd door After Hours. Desondanks ben ik wel overtuigd van Scorsese, en ik durf dan ook te zeggen dat dit zijn beste film is, ondanks dat ik bijv. Taxi Driver met een hoger cijfer (4,5*) waardeer. Hoe paradoxiaal kan je het maken...

Wat de film maakt is voornamelijk de sfeer. Vanaf het begin hangt er een vreemde sfeer welke neigt, net als vele personages, scènes en situaties, zowel naar het komische als naar het angstaanjagende. Iets wat ik niet zo sterk in een film ben tegengekomen. Wat dat betreft heeft dutchtuga 100% gelijk. Daarnaast is Griffin Dunne (o.a. van An American Werewolf in London) uitstekend. Zijn personage had niet beter kunnen worden neergezet. Enig minpuntje is toch wel het einde, welke mij niet helemaal beviel.

Misschien moet ik toch nog even bij mijzelf achter de oren krabbelen wat betreft de score, want die 3,5* is in feite veels te laag. Een herziening is eigenlijk verplichte kost.

avatar van james_cameron

Surrealistische zwarte komedie met een perfecte hoofdrol van Dunne. Niet één van Scorsese's beste films, daar is het script gewoonweg niet sterk genoeg voor, maar er zijn veel geslaagde scenes en heel veel bizarre details die het leuk maken de film vaker te kijken. Voor mensen die het einde niet heel sterk vinden (ik trouwens wel): op de extra's die te vinden zijn op de dvd heeft men het in de bijgaande documentaire over een alternatief einde, dat wel heel erg vreemd is. Dunne moet zich verschuilen in de nachtclub en gaat mee met Verna Bloom naar haar appartement onder de club. Daar zegt zij hem dat hij zich kan verschuilen in haar baarmoeder! Vervolgens wordt hij uit haar geboren op een snelweg. Jammer dat deze scene niet te vinden is bij de deleted scenes...

avatar van wibro

wibro

Komedies zijn over het algemeen niet direct mijn ding, maar deze was goed te pruimen en dat ligt voor een groot deel aan het uitstekende script. Deze film keek lekker weg en duurde gelukkig ook niet te lang. Het einde vond ik zeer geslaagd en had voor mij ook echt niet anders gehoeven.

avatar van Fortune

Fortune

Zeer vermakelijke film, beter als ik had verwacht. Hoofdpersoon speelt zijn rol erg goed en je kan je er goed mee inleven. Hij is ook de enigste die normaal is, de rest van de personages hebben allemaal iets wat abnormaal is. Vond de soundtrack ook goed bij sommige scènes wat minder maar haalt de film zeker niet omlaag.

Ook leuke bijrollen van cheech and chongs als de inbrekers.

avatar van Apster

Apster

Verborgen pareltje van Scorsese. Als je het plot leest zou je haast een flauwe komedie verwachten, maar gelukkig heeft deze film meer te bieden. Natuurlijk is dat de verdienste van Scorsese die het vlot heeft geregisseerd en sfeervol in beeld brengt. Het begint als een uiterst vermakelijke komedie, maar het verhaal mondt langzaam maar zeker uit in een haast surrealistische nachtmerrie.

avatar van goongumpa

goongumpa

Heel erg leuke film. Ik hou altijd wel van zulke zwarte komedies waarin een personage steeds dieper in de problemen raakt (zie ook U Turn, al is die nog een stuk zwarter).

De film ziet er erg mooi uit, met sfeervolle scènes in nachtelijk New York en mooi kleurgebruik . Vooral de kleur geel speelt een erg promintente rol en lijkt de pech van Paul te symboliseren (taxi, vrouwen, affiches, ...). Verder is de muziek geweldig en zijn de acteurs in topvorm. Vooral Dunne is perfect als onzekere / laffe antiheld.

En het einde? Geweldig!

Hier las ik nog een leuke recensie - al had ik het zelf niet op die manier bekeken.

avatar van Tommeh

Tommeh

Hele fijne film met een sterk verhaal en heerlijke typetjes. De surrealistische invalshoek beviel me uitermate goed en heb ik nog niet eerder gezien in werk van Scorsese. Misschien dat de film daarom ondergesneeuwd is in de rest van z'n oeuvre. Onterecht wat mij betreft. 4*

avatar van FillumGek

FillumGek

Vermakelijke film waarvan het eerste gedeelte helaas wat saai is.

Dunne is perfect gecast als de ongelukkige Paul. Hij heeft goede bedoelingen, maar deze pakken allemaal verkeerd uit waardoor hij in een werkelijke nachtmerrie belandt. Soho wordt namelijk bewoond door - zo lijkt het - allemaal gestoorde mensen. Van de regel belandt hij in de drup. Ook mooi om te zien hoe de diverse personen elkaars pad kruizen.

De film is geschoten op sfeervolle locaties die het duistere straatbeeld enorm vergroten. Verrotte panden en kleine achteraf-cafeetjes passen precies in de donkere wereld waarin Paul terecht is gekomen. Helaas was het eerste gedeelte soms wat saai, omdat het allemaal nog niet gek genoeg was. Het tweede deel maakt het echter goed. Leuke film.

avatar van jordideboer

jordideboer

Mooie film! Het begin ietsje minder, maar het verhaal ontwikkeld zich goed in de loop van de film. Niet voorspelbaar, wel mooi dat bijna alle gebeurtenissen/personen die hij ontmoet iets met elkaar te maken hebben.

Echt een komedie zou ik het niet willen noemen (hoewel het einde natuurlijk wel bij de komedie past, en niet bij thriller). Ik ga hem zeker nog een keer kijken, want ook ik had van te voren geen idee wat ik van de film moest verwachten dus is het in het begin allemaal nog een beetje gissen wat de 'bedoeling' van de filmmaker is. Ik verwacht dan ook dat de film bij een tweede kijkbeurt nog beter is.

En oja, en goed geacteerd door de gehele cast! Hoofdpersoon is ook perfect voor deze film. En ook nog een leuke rol voor Cheech & Chong (past perfect bij hun).

En toch ook nog even de sfeer, deze past precies bij het verhaal van de film, donker, guur, het versterkt alle gebeurtenissen.

Alles bijmekaar kom ik op een mooie 4,5 sterren.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

wibro schreef:

Ik vind dit dan ook geen komedie, in ieder geval past het niet in het soort films dat ik onder het begrip "komedie" schaar.

Triple G

Járen geleden gezien en van genoten. Wil 'm graag op dvd kopen maar dat lijkt knap moeilijk. Iemand een suggestie, anders dan downloaden..?

avatar van Zinema

Niet zo grappig.

De avonturen omtrent Dunne, die telkens van de regen in de drup beland, zijn best vermakelijk en onderhoudend, als je bereid bent om met het verstand op 0 te gaan zitten.

Personages die elkaar bij de naam noemen, terwijl ze elkanders naam niet kunnen weten. Tevens zijn er characters die refereren aan zaken die uit de film zijn geknipt. Tel daar bij op de vele goofs en e.e.a. wordt lastig om uit te zitten zonder te lachen om de verkeerde redenen.

In deze haastklus van Scorsese, die toentertijd noodgedwongen ook eens op de commerciële tour wilde, zit een leuk idee, maar de uitwerking is niet sterk. En vooral niet grappig. Al sleep je Cheech en Chong er aan de haren bij en laat je Gilliam je eindresultaat screenen.

Triple G schreef:

Bij Amazon al v.a. 2 dollar..

Redelijk.

Triple G

Thanks, Kappeuter & Zinema.

avatar van Vascago

Vascago

Wat een heerlijke film. Film bouwt lekker rustig op, maar de situaties en personen erin worden steeds vreemder. Je ziet gewoon dat die gast banger en banger wordt naarmate de avond vordert, maar door de bizarheden kun je er hard om lachen. Het acteerwerk is geweldig. De soundtrack misschien nog wel beter. En daardoor ook de sfeer. Prachtige muziek, mooi camerawerk. Fantastische film.

Triple G

Inmiddels gekocht en na zo'n 15 á 20 jaar herzien. Nog steeds een heerlijke film. Uiteraard hier en daar gedateerd maar dat doet niets af aan de buitengewoon lekker gemaakte reeks van absurde situaties waar Dunne in terecht komt. Heerlijke sfeer en sterk acteerwerk. Heeft destijds dus niet voor niets zoveel indruk op me gemaakt.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Scorsese goes Kafka.

avatar van malkoen

malkoen

deze film heeft me spontaan verrast, ik had nooit verwacht dat het zo'n goede film zou zijn, alles zit erin spanning sfeer en geweldige acteerprestaties.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Half Werk!

Het uitgangspunt van de film klonk als muziek in mijn oren.....Hoe anders is het gesteld met de uitwerking van een briljant concept. Het eerste half uur viel ik bekant in slaap! Daarna onstaat er langzamerhand wat meer wrevel, maar ik vond de hele film één grote, rechtlijnig in elkaar geweven bedoeling.

In plaats van in mijn handen te wrijven als de hoofdpersoon in nog grotere nood verzeild raakte, betrapte ik mijzelf erop dat ik mij vooral aan het ergeren was aan de totaal niet grappige tendens die de hele film aan zou houden. De flauwste trucjes werden erbij gehaald om de hoofdpersoon maar niet naar zijn huis te laten wederkeren. Ik zat te hopen op enigzins spitsvondige humor of een duistere setting, maar dit alles bleef constant uit. Het einde is natuurlijk helemaal bedroevend voor zo `n soort film.

Voor het eerste half uur een 0,5* maar in zijn totaliteit wordt de score nog wat omhooggekrikt dankzij enkele leuke ( vooral vrouwelijke ) personages. Scorsese is óók al pijnlijk onmachtig op komisch vlak. Een 2,5*

avatar van goongumpa

goongumpa

Einde bedroevend?? Geniaal juist.