• 9.378.430 stemmen

De Heineken Ontvoering (2011)

Misdaad / Thriller | 120 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Maarten Treurniet

Met onder meer: Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat en Gijs Naber

Gesproken taal: Frans, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 oktober 2011

Plot De Heineken Ontvoering

De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. De biermagnaat Alfred Heineken wordt in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Vier jonge, op geld beluste criminelen die elkaar al van jongs af aan kennen en een hechte clan vormen, sluiten Heineken en Doderer twee weken lang op in een Amsterdamse loods.

avatar van Zeriel

Zeriel

Wederom een teleurstellende Nederlandse film. Pluspunten zijn de goed neergezette jaren '80 sfeer en Rutger Hauer die vooral in de 2e helft goed uit de verf komt.
De onvoerders zelf blijven vrij oppervlakkig, alleen Van Aschat komt goed uit de verf. Beetje raar dat Willem Holleeder niet als zodanig in de film voorkomt.
Wat er verder op Sint Maarten gebeurd, lijkt meer op een Bud Spencer en Terence Hill film, beetje belachelijk.

avatar van booyo

booyo

Ik ben altijd benieuwd of er mensen zijn die wél de toegevoegde waarde inzien van romances in dit soort misdaad films. Ik vind het altijd totaal onnodig, en vaak zelfs irritant. Zo ook hier, ik vond de eerste helft (zeg maar tot ze op de vlucht slaan) erg vermakelijk, maar die scènes met Rem en Lisa waren behoorlijk slecht. Wat een vermoeiend mens met haar zogenaamde hard to get act. Maar goed, het ontvoering gedeelte vond ik verder vrij sterk. Maar opeens werden ze gepakt, zonder enige uitleg bleek de politie ineens te weten om wie het gaat en waar men zich bevindt, jammer dat dit zo snel ging. Maar het grootste fiasco moest nog komen: sint maarten. Mijn hemel, want onwijs slap. Freddy zet een advertentie in een krant, laat iemand even wat zeggen op de radio en hoppa: een heuze klopjacht ontstaat. De gehele lokale bevolking gaat tot diep in de nacht, tot aan de tanden bewapend achter het duo aan. Echt zelden zoiets ongeloofwaardigs gezien. De ontmoeting tussen Freddy en Rem was dan wel weer erg mooi.

Al met al een vrij goede film tot het moment dat de ontvoerders gepakt worden, erna is het prima met een zwaar dieptepunt.

avatar van Hollywood007

Hollywood007

Ik ben een beetje teleurgesteld. Ik had meer verwacht van deze film. Tot de ontvoering zelf was het wel o.k., maar jammer genoeg gebeurt er daarna niet echt veel meer. Of toch niet in die mate dat het interesant blijft. Tegen het einde aan wordt het weer wat beter maar dat kon de film voor mij niet meer redden. Ik had het gevoel dat ze wat meer hadden kunnen doen met de personages.

In het begin valt Rutger Hauer wat tegen maar ik denk dat dit komt omdat het personage maar wat moet zitten te zitten. Hauer krijgt de kans niet om te laten zien wat hij kan. Naar het einde toe krijgt zijn rol meer inhoud en is hij weer de fantastische acteur zoals we van hem gewoon zijn.

Voor mij persoonlijk was dit dus een tegenvaller, een beetje te saai zeg maar.

avatar van congo

congo

In de moderne tijd, zijn we met de laatste Nederlandse films qua thrillers niet echt veel opgeschoten. Al een paar flink geanticipeerde films zoals Claustrofobia en Doodslag waren regelrechte flop-films (naar mijn mening dan). Ik ben blij om bij deze te zeggen dat De Heineken Ontvoering stukken beter is.

De goede punten liggen met name op de karakterisering van de slechteriken die erg sterk zijn gebracht. Freddy Heineken is een rijke oude grootaandeelhouder en tevens directeur van de bekende Nederlandse bierbrouwerij Heineken. Op een avond wordt hij samen met zijn chauffeur ontvoerd door vier jonge criminelen die op losgeld uitzijn. Dat is basis van de film, dat tevens gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Karakterisering wordt juist wel een keer erg vlot gedaan, wat bij veel andere recente Neder-films ontbrak. Met name de ontvoerders hebben een erg duistere persoonlijkheid, specifiek Reinout Scholten Van Aschat's personage. Een erg sterke vertolking naar mijn mening. Ook de rol van Heineken zelf, Rutger Hauer, wordt erg vlot gedaan. Helaas waren de andere personages, specifiek de ontvoerders buiten Aschat's personage om, werkelijk oninteressant. Het leek wel alsof ze geen flauw idee hadden wie nou werkelijk Alfred Heineken was, met name specifiek het personage dat op het eind in een psychiatrische inrichting wordt gestopt. Het leek net een ontsnapte New-Kids acteur uit Schijndel.

De planning van de ontvoering is helaas ietwat geforceerd. Er wordt nauwelijks echt een opbouw gegeven aan de plannen van de personages. Maar gelukkig zijn de scènes dat Heineken gevangen zit wel erg sterk. Met name dat kleine schouwspel dat je ziet wanneer Rem hem treitert met die muziek en die ventilator. Gewoon prachtig die lichtelijke sadistische persoonlijkheid! Helaas zijn de andere ontvoerders nogal oninteressant en daardoor geef je ook uiteindelijk weinig om ze wanneer de politie ze komt arresteren. Uiteindelijk drijft de film in krankzinnigheid: die momenten op dat eiland zijn zo ongeloofwaardig en inaccuraat, dat ik de film vanaf dat moment lichtelijk overdreven vond worden, want ik vond het tot dat punt nog een erg sterke film. By the way, die manier hoe Rem die quotes uit Scarface stoer praat is wel heel erg cheesy. Asjeblieft zeg!

Een gemiddelde film die nog beter had gekund. Jammer want de film is potentieel.

avatar van Gaiswhisperer

Gaiswhisperer

Prima film. Het blijft af en toe leuk om een Nederlandse film te zien.

Verder sluit ik me volledig aan bij de reactie hierboven.

avatar van vinniee

vinniee

Pff wat valt dit tegen zeg. Rutger speelt niet slecht en de 80's zijn leuk neergezet maar de film is verder ver van de moeite waard, zonde van mijn tijd! Het lijkt wel of je het hele verhaal moet kennen want er is een boel onduidelijk en/of onbelicht. De planning is trouwens een drama, in het echt is dat volgensmij heel anders geweest.

avatar van rowanb8

rowanb8

mooie film

+ punten:

serieus gemaakt (laten geen detail onaangepast)

Goed geacteerd.

- punten

Scene heeft niks te maken met de film misdaad / thriller misdaad gevonden geen thriller niks spannendst

slechte muziek (lijkt wel of je bij een begrafenis bent)

3.5/ 5

avatar van Humphrey

Humphrey

Prima film, uitstekend acterende Rutger Hauer, gedetaileerde weergave van de 80-er jaren sfeer. Ruim aandacht besteed aan het uitdiepen van de karakters. 3,5*.

avatar van Leno

Leno

Het is aan Hauer te danken dat deze film net boven de middelmaat uitstijgt. De overige cast kan niet aan hem tippen, maar juist ook daardoor kan hij schitteren. Maar goed, alleen daarmee redt je het niet en dat blijkt ook wel. Het verhaal is vrij warrig uitgewerkt; sommige zaken worden zeer uitgebreid uitgewerkt maar andere, doch essentiële scenes, helemaal niet. Het lijkt bijna alsof niemand weet dat Heineken ontvoert is, het losgeld gedeelte blijft ook vaag en de politie staat ineens voor de deur om hem te bevrijden.
Het einde moet wat spanning brengen maar komt ook wel wat geforceerd over; toch is de climax wel mooi waarin Hauer op prachtige wijze Heineken z'n (blijvende) angst laat zien.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende maar niet overtuigende film over de ontvoering van Freddie Heineken. Acteerwerk van het grootste deel van de cast stelt wat teleur en ook is de spanningsopbouw niet sterk. Ineens worden de heren één voor één ingerekend. Gemiste kans, had meer ingezeten in dit waargebeurde verhaal.

avatar van barcam

barcam

Middelmatige en oppervlakkige film over de ontvoering van Alfred Heineken. Naar het einde toe komt het geheel erg belachelijk en ongeloofwaardig over. Nog een pluspuntje voor Rutger Hauer en de jaren 80 sfeer.

avatar van Precies

Precies

Rutger speelt goed!

avatar van steph b

steph b

Wat een rommelig verhaal zeg!
Het is dat ik het boek van Peter R. gelezen had, anders was er geen touw aan vast te knopen! Er is bijna geen voorbereiding te zien, opeens gaat "Rem" ook meedoen, hoe de politie op de achtergrond aan het werk is wordt helemaal niet duidelijk, want opeens is de overdracht begonnen, dan blijkt dat de vrouw van Heineken zich alleen gevoeld heeft en dat moeten wij natuurlijk weten (totaal overbodige informatie) en zo nog veel meer van die rommelige dingen.
De film is natuurlijk niet met het boek te vergelijken, maar wel handig als je het gelezen hebt om de film te ontcijferen!

avatar van Majoor Landzaat

Majoor Landzaat

Dit verhaal wijkt dusdanig van het orgineel af, dat je deze film onder fictie kan plaatsen. Ik heb het boek 2 keer gelezen, wat enerzijds een voordeel was omdat anders het verhaal totaal onsamenhangend is, maar anderzijds storend omdat je steeds tegen onwaarheden en verdraaingen aanloopt. Zelf door de makers bedachte gebeurtenissen die ook nog eens niets aan het verhaal toevoegen. Sterker nog, de orginele verhaallijn is vele malen interessanter, en je onderschat de geschiedkundige waarde van zo'n verhaal nogal, als je er vanalles bij verzint.

De zeer kundige, en grondige voorbereiding werd nauwelijks aandacht aan besteed. Hoe ze specifiek op Heineken kwamen: verzonnen. Hoe hij word ontvoerd: afgeleid van de waarheid, maar al het onnodig geweld is erbij verzonnen, ook dat er word geschoten is niet waar.

En dan de behandeling en de beleving van Heineken zelf. Hierin draaide het de makers puur om te laten zien hoe gemeen die criminelen wel niet waren, en alles is daarbij geoorloofd. Pesten, mishandelen, kleineren, allemaal zeer tragisch, ... ware het niet dat dit alles nooit heeft plaats gevonden, en dat Heineken helemaal niet zo over zijn ontvoerders dacht. Zijn behandeling was dan ook (naast het misdrijf an sich) zeker niet onmenselijk, en waren de ontvoerders wel degelijk begaan met zijn welzijn en dat van Doderer(die ook maar een minimale rol speelt).

Als je een verhaal als dit wilt verfilmen, moet dat zonder oordeel, en zo nauwkeurig mogelijk gebeuren, en mag je als kijker zelf conclusies trekken. Nu word je echter heel kinderachtig gestuurd in wat je ervan moet vinden, en krijg je een verdraaid beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

In het begin vond ik het verhaal heel spannend weergegeven. De spanning was te snijden en iedereen gaf zijn rol heel goed weer. Tot aan de bevrijding van Heineken is hier echt niets op aan te merken en zit je zeker naar een prima film te kijken die staat als een huis.

Daarna vind ik dat het verhaal wel erg ongeloofwaardig begint te worden. Heineken die nauw met de politie samenwerkt om de ontvoerders te pakken te krijgen. Hij zit zelfs met een hele groep rechercheurs aan een tafel en leidt het gehele gesprek. En over die klopjacht op Sint Maarten maar te zwijgen. Ik vond het allemaal veel te overdreven en ongeloofwaardig. Zo jammer want het begin is echt heel goed.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Op zich begon het allemaal wel aardig en werd de gijzelneming nog beklemmend genoeg in beeld gebracht, maar in het tweede bedrijf wordt dit een steeds matiger film waarbij je al snel begrijpt dat het verhaal de werkelijkheid totaal heeft losgelaten. Niet dat het altijd precies de feiten moet volgen als een gebeurtenis echt heeft plaatsgevonden, maar dit was zo'n grote zaak en zo dichtbij voor iedereen dat je eigenlijk weinig anders had kunnen doen. Zwaktebod dus.

avatar van hartjemendy

hartjemendy

Teleurgesteld, film begon heel goed maar werd al snel saai.

Het verhaal liep niet meer lekker, ongeloofwaardig en saai.

Na 1 uur had ik er geen zin meer in met de gedachten dat ik nog een uur moest kijken.

Heb deze film dan ook afgezet.

Verwacht hier ook niet te veel van, buiten het begin is er totaal geen spanning in de film.

Verspil je tijd niet en kijk een andere film.

avatar van luuk1988

luuk1988

Wat een ellendige film, de manier waarop sommige scenes zijn uitgeschreven zijn echt volstrekt ongeloofwaardig. De scene waarin Holleeder zich naar het CBR spoedt is echt belachelijk en tenen krommend, is het logisch dat je een stukje gaat spookrijden en een paar andere weggebruikers een 360 draai laat maken omdat je te laat komt voor je rijexamen? Ook de heksenjacht op Sint maarten slaat helemaal nergens op. Heel het dorp rukt uit voor een jacht naar de twee criminelen al op het moment dat de radioshow nog bezig is. De spandoekken met verf lagen blijkbaar al klaar?

avatar van thugster

thugster

• 1977 stemmen

wat bagger vergeleken met de boek is ie nog erger dan bagger

avatar van Rodger

Rodger

film is goed, tuurlijk geen top film.. maar zo slecht ook weer niet...

2.5**

avatar van roeman

roeman

3 sterren en eigenlijk alleen voor Rutger Hauer , deze acteur draagt de hele film en hij is ook de enige waarmee je empathie kan hebben.
De rest is vlak en niet om over naar huis te schrijven, behalve Truus te Selle als mevrouw Heineken die een super bijrol neerzet naast Hauer. De ontvoerders waren niet geloofwaardig en dat was jammer, het is daardoor niet "echt". Terwijl je weet dat Heineken echt is ontvoerd door die 4. maar door het enorme sterke spel van Heineken/Hauer, zelfs in de cel, leek het wel of Heineken de ontvoerders nog te sterk af was en niet de ontvoerders maar Hauer/Heineken het brein achter de ontvoering. Hij speelde zelfs met zijn hoofd vol chemisch toilet de ontvoerds weg
Wat mij ook opviel waren de props en decor. Alles in de jaren tachtig tot de gordijnen, bankstellen en lampen aan toe. Super hoor, hier was echt over na gedacht, waande me even terug in die tijd.
Jammer voor het overdreven flashmopachtige gedoe op St. Maarten dit droeg zeker niet bij aan de film, en ook de muziek was af en toe echt veel te bombastisch, leek wel een opera en de kleur en sfeer van de film paste er niet bij.
Maar alle lof en respect voor Hauer, was al een enorme fan, maar nu eigenlijk net even iets meer.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Zeker niet slecht, maar meer van verwacht

avatar van Raspoetin

Raspoetin

Wanneer komt de Amerikaanse productie van dit verhaal, dat wèl de zege heeft van Peter R. de Vries?

avatar van perceived

perceived

Proost!

Op een film die me een stuk beter is bevallen dan verwacht. Al helemaal t.o.v. de nogal teleurstellende kritieken.

Het boek heb ik dus niet gelezen. Naast dat ik boek-naar-film-vertalingen vaak moeilijk te vergelijken vind, heb ik daar geen oordeel over.

De Heineken Ontvoering is best een lange zit, maar wel een comfortabele. Vond het niet langdradig, hooguit wat oppervlakkig. Jammer dat er niet wat meer aandacht is gestoken in achtergrond van de karakters, zeker voor een film die twee uur duurt. Anderzijds is dat ook weer niet zo vreemd gezien werkelijke betrokkenen dat niet zo op prijs stelden.

Acteerwerk vond ik geloofwaardig en Rutger Hauer is hier weer eens zeldzaam goed bezig.

Tijdsbeeld is haast perfect neergezet, tot in de details. Degelijke cinematografie. 7/10*

avatar van davincstyle

davincstyle

Ik blijf het maar zeggen, ik ben dol op Nederlandse films. Ook nu mag ik dat zeker blijven doen want de Heineken ontvoering is toch weer een spannende film. Mooi camerawerk en wat kan Rutger Hauer toch weer geweldig acteren, word wel alweer een dagje ouder. Volgens mij word hij een soort van godfather persoon haha, zie ik hem wel voor aan af en toe.

Deze film is gewoon super vermakelijk, ik raad hem aan!
Wel heb ik nog een kleine vraag die niet echt beantwoord is in de film namelijk die gestoord vent (ben even de naam kwijt) die ontsnapt uit die inrichting na het stofzuigen en je ziet niks meer van hem terug. Ik neem aan dat hij gewoon gepakt is wegens ontsnapping? Ben benieuwd of iemand mij daar antwoord op kan geven, liefst via privebericht.

avatar van panax

panax

ik vind hem goed,rutger hauer is helemaal top,wat een icoon is deze man!

mooi camerawerk,leuk die oude auto's etc uit die tijd

prima film!!!

ik vind heineken bier niet lekker,ook niet na deze film

avatar van missl

missl

Eigenlijk is het wel een goede film, maar het is zo jammer dat er niet meer uitleg wordt gegeven over wat er gebeurd. Dan was het wat beter te volgen, jammer want hier had veel meer in gezeten.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prima waargebeurd misdaadverhaal.

Al vroeg dacht ik al: wanneer gaan ze nou eens een verhaal maken over de ontvoering van Heineken? Nou en uiteindelijk is het er toch van gekomen. Maarten Treurniet heeft na de geweldige Passievrucht al 8 jaar niks meer van zich laten horen, maar komt nu terug met het veelbelovende verhaal.

En dit is nog best wel goed inelkaar gezet. De jaren 80 decors waren weer goed gelukt en Rutger Hauer speelde ijzersterk, en de 4 ontvoerders waren ook lekker lomp af en toe, alsof het een typische misdaad komedie is. Het is trouwens ook wel anders uitgepakt dan ik dacht. De helft van de film draait om Freddy Heineken die ontvoerd is en in de andere helft gaat Heineken op een subtiele geweldloze manier wraak nemen op zijn ontvoerders. (vandaar ook waarschijnlijk die Don-achtige foto van hem op de film poster) Wat uiteindelijk lijd tot een kat en muis spel en dat de 4 gangsters nergens meer veilig zijn door de autoriteiten. De Sint Maarten shots waren ook ideaal.

Wat zorgt voor een onderhoudende misdaadfilm, al mocht er wel wat meer uit de kast getrokken worden. Wat natuurlijk bij de Dominee wel gelukt is. Maar een afrader is dit ook zeker niet!

avatar van Sweenie.

Sweenie.

Nu voor de 2e keer aan het kijken voor mij was het de eerste keer wel leuk fiilmpje alleen beetje onduidelijk omdat je het verhaal niet kent maar heb nu wat meer overgelezen hopen dat de film wat mooier word nu alleen weet ik niet of ze nu andere namen gebruiken in de film dat de echte ontvoerder moet ik nog even na lezen haha. Maarja zal eem kijken of ik het nu wat beter snap

avatar van Toontje G

Toontje G

Een aardige film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Jammer dat de film het iets anders verteld dan dat het in werkelijkheid is gebeurd.

Het is een trage film maar dit is absoluut niet storend want hij blijft boeiend.tot op het laatst toe.