Genre: Misdaad / Thriller
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Bekijk via Viaplay
Plot De Heineken Ontvoering
De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. De biermagnaat Alfred Heineken wordt in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Vier jonge, op geld beluste criminelen die elkaar al van jongs af aan kennen en een hechte clan vormen, sluiten Heineken en Doderer twee weken lang op in een Amsterdamse loods.
Alfred Heineken
Kees Sietsma
Sonja
Lisa
Lof78
Goed gemaakte film (voor Nederlandse begrippen)
Maar durf toch te wedden dat wanneer de naam van Hoofdpersoon Rem voor het eerst wordt uitgesproken in de film ..toch de naam Wim is.. die wordt uitgesproken!!!! misschien een film fout...MAAR mogelijk een criptische verwijzing naar Willem Holleder.. (word wel vaker iets van verborgen zinnen op sins opbouw verborgen in de beste films.
***/ sterren
Frenkstarz
Zware tegenvaller; Hauer op de automatische piloot, afzichtelijke muziek van Holkenborg, kleurcorrectie lijkt soms gewoon overgeslagen en de scènes op 'Sint Maarten' zijn ongekend knullig. Nergens geloofwaardig, leek even in de Bassie & Adriaan aflevering te zitten met een soortgelijke pay-off op het Frans-Nederlandse eiland.
2* meer zit er absoluut niet in.
Hahaha, had exact hetzelfde wat het B&A gehalte betreft maar vond het desondanks best een vermakelijke film!
herder
Zelfs de poster is niet serieus te nemen.
Dunder Mifflin
Na de reacties hier, mijn stem een halve ster omhoog gedaan. Want de meeste kritiek hier is belachelijk.
Dat de film zich aan de werkelijkheid had moeten houden, bijvoorbeeld, sinds wanneer is dat een pluspunt als je een dramatische vertelling wil brengen? Om nog maar te zwijgen van de belachelijke quotes van Peter R.
De Heineken Ontvoering is een film vol afwisseling, interessante personages, goed acteerwerk en een boeiend verhaal. Dat de muziek niet altijd geweldig is, de gebeurtenissen op Sint Maarten wat simplistisch en fijne bijrollen. Vergelijk dat alsjeblieft niet met Kuifje.
SunChaser
Dus je waardering hang af van anderen? Ik geef een halve ster, misschien moet jij nu naar 4,5
Flutfilm is t, sowieso een faal dat ze Holleeder niet durven te noemen.
Dunder Mifflin
Neuh, maar nadat ik een aantal pagina's met reacties heb gelezen zonder een enkel sterk kritiekpunt tegen te komen, waardeer ik de film meer. Meestal is de kritiek wel gefundeerd, waardoor mijn cijfer wat lager kan uitpakken.
jordkaka
Apart, deze lage waardering. Het is dan niet waarheidsgetrouw maar dat wil deze film ook nergens duidelijk maken dat het wel zo is. Actie is in orde, verhaal is super. Personages en acteerwerk is erg goed. 4,5*
Rednas 2
Afgelopen week gezien. Overgehaald om mee te gaan kijken. Had er weinig vertrouwen in. Maar ik moet zeggen dat ik het een prima film vond. Zeer goed acteerwerk. Leuk om Rutger Hauer weer eens in een Nederlandse film te zien. 3,5 ster.
maxroelofs
Boven verwachting.
Deze film met gematigd enthousiasme ontvangen. Het is natuurlijk een prachtig verhaal om een film over te maken alleen dat het een Nederlandse zou worden steekt een beetje. Het is namelijk alweer een tijdje geleden dat ik echt enthousiast werd over een Nederlandse film.
Het acteerwerk is eigenlijk altijd niet goed genoeg in Nederlandse films. Hier is dit ook mijn grootste punt. Hauer is een erg goed acteur alleen als je hem met dit soort mensen laat samenwerken komt er natuurlijk niet veel van. Naber acteerde verschrikkelijk. Hij keek de hele film lang op dezelfde manier welke er ook nog eens erg gemaakt uit zag. Scholten acteerde wel aardig. Ik zie hem wel als een groot talent van eigen bodem. Hij speelt een erg lastige rol. Toch weet hij vaak goed in beeld te brengen hoe erg hij aan het doordraaien is. De rest (en dat zijn er behoorlijk wat) acteerde eigenlijk allemaal slecht. Het was erg onder de maat met als dieptepunt Patrick Stoof. Wat ik dus al eerder zei was dat Hauer wel erg goed acteerde. De combinatie Hauer-Scholten werkte ook behoorlijk goed. De manier waarop hij hem probeert kapot te maken is goed in beeld gebracht.
Deze film had moest het van iets anders hebben dan het acteerwerk, namelijk het verhaal. Er wordt een mooi totaalplaatje gevormd door bij het begin te beginnen en alle daarop volgende handelingen en gebeurtenissen te tonen ook die nadat Hauer weer vrijkomt. De schade die hem geestelijk is toegedaan wordt goed naar voren gebracht, fijn dat ze ook dit psychische deel er bij halen.
Verder gewoon een leuke film die een mooi beeld van de situatie schetst. Jammer van het acteren, al was Hauer wel een opluchting. Ze hebben erg hun best hierop gedaan en het resultaat mag er zijn.
JustB
Aardige, leuke film om met je vader eens een bezoekje te brengen aan de bioscoop
stephvandenbeld
werkelijkheid. Nee ik ben geen fan van hem maar als je crimineel gedrag
zo vertolkt snapt iedere onbekende dat dit van de hollandse
kneutirigheid is in de film. Dat peter de vries het er niet mee eens
was snap ik daarintegen ook. Gewoon weg Niet kopen en niet heen gaan je
mist niets. Lees gewoon het boek die is zoveel beter.
Al met al kijk ik liever naar spongebob sqaure pants die zit nog beter in elkaar.
Die gene die deze film wel goed beoordeeld heeft totaal geen film kennis.
wwelover
Ik wist vooraf vrij weinig van de echte zaak rondom de ontvoering, maar ik vond het nou niet bepaald spannend. Dat kwam mede door de manier van filmen, het was allemaal zo gekopieerd uit Hollywood films dat je al gewoon meteen aanzag komen wat er ging gebeuren. Wat ook overigens voor de muziek geld, het was wel een regelrechte rip-off van de Inception soundtrack en enkele andere Zimmer soundtracks. Het begin vond ik maar rommelig en het eind was ook maar verwarrend, vooral rond Frans Meijer. Het acteerwerk was ook een beetje matig af en toe. Scholten deed het prima en Hauer was ook wel redelijk. Gijs Naber zie ik als één van de beste Nederlandse acteurs van nu en liet dat hier weer zien, waar Kuilboer echt vaak zeer ongeloofwaardig overkwam en hetzelfde geld voor Evers. Ze hadden overigens wel wat meer aandacht mogen schenken aan het 'oude' Amsterdam. Bijvoorbeeld de Falafel zaak op Muntplein, die keten bestond niet eens in 1983.
maxroelofs
Er zijn veel betere nederlandse films. Er zit
totaal geen spanning in en de actie die deze film heeft is zeer slap.
Het is toch ook geen actiefilm maar een drama/thriller.
Verder is je laatste zin gewoon onbeschoft.
wavanbuuren
werkelijkheid. Nee ik ben geen fan van hem maar als je crimineel gedrag
zo vertolkt snapt iedere onbekende dat dit van de hollandse
kneutirigheid is in de film. Dat peter de vries het er niet mee eens
was snap ik daarintegen ook. Gewoon weg Niet kopen en niet heen gaan je
mist niets. Lees gewoon het boek die is zoveel beter.
Die gene die deze film wel goed beoordeeld heeft totaal geen film kennis.
Jouw kennis van de Nederlandse taal is ook niet bovengemiddeld als ik dit zo lees......
Montorsi
Toch ook maar een kans gegeven.
Uiteraard ken ik het verhaal wel, maar dan ook vooral globaal. Details over de Heineken-ontvoering hoef je me echt niet te vragen. Dat deze film zo hier en daar een loopje neemt met de waarheid maakt me dan ook verder niet uit, laat staan dat het opvalt.
De ontvoerders zijn nu met 4 in plaats van 5, dat verschil merkte ik dan nog net wel, dat was dan ook al lang bekend door al die heisa vooraf. Voor de film maakt het echter amper uit, denk zelfs dat het script wat evenwichtiger is dan met 5 man.
De film zelf is verder helaas maar weinig boeiend. Het verhaal spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het script laat hier wat steken vallen. Het is allemaal wat rommelig opgezet, en laat te veel open. Zo is het bijvoorbeeld totaal onduidelijk hoe de politie uiteindelijk op het spoor van de daders en de verblijfplaats van Heineken komt, en dan zit je toch vooral naar willekeurige scenes te kijken.
Grootste angst van deze film was het acteerwerk, en dat viel me eigenlijk nog mee. Alleen Teun Kuilboer was serieus heel slecht. Naber vond ik het een stuk beter doen dan in Loft, en Scholten van Aschat was zelfs best sterk. Uitgerekend Hauer viel tegen, op driekwart krijgt hij de voornaamste rol in dit alles, maar mompelt zich er maar wat tussendoor en kijkt zo nu en dan verloren en vermoeid in de rondte. Automatische pilootwerk.
Verder nog een verplicht nummertje met de romance erbij, en niet te vergeten de onvermijdelijke Scarface-scenes. Want tegenwoordig is een jonge crimineel zonder Scarface-imitatie ondenkbaar in de filmwereld..
Visueel is de film saai. De soundtrack is belachelijk misplaatst. Junkie XL heeft een soort van Inception-soundtrack bij de beelden bedacht die echt totaal niet strookt met de sfeer en stijl van de film.
Uiteindelijk geen heel slechte film, maar ook zeker niet goed genoeg. Aardig wat minpunten voor een in potentie aardig project. 2.5*
coopo
Redelijke Nederlandse film met overtuigende acteerprestaties van Houwer maar ook van de nieuwkomer Scholten. Het verhaal daarentegen valt enigszins tegen, beetje goedkoop en op het laatst zelf een beetje afgerafeld. Dat is jammer omdat over deze historische gebeurtenis wel een beter verhaal kon worden gemaakt, wat mij betreft.
brabusRUS
Peter R. de Vries praat niet positief over de film.
Recensent Peter R. de Vries: Heineken-film lachwekkend - FILM - PAROOL
Kippie.
Matige tot redelijke thriller van eigen bodem. Voorafgaande aan de film wordt duidelijk vermeld dat de film overwegend is gebaseerd op fictie, dus waar alle heisa vandaan komt begrijp ik niet helemaal. Kan er zelf ook niet van wakker liggen.
Hauer steekt met kop en schouders, wat zeg ik, met zijn hele lichaam, boven de rest van de cast uit. Ik had nooit zo'n hoge pet op van hem, tot gisteren. Als het sociale isolement zijn tol eist en Heineken langzaamaan de werkelijkheid uit het oog dreigt te verliezen, weet Hauer dit zeer goed over te brengen. Ook het benauwd zijn, het machteloos zijn, het gekleineerd worden en de constante angst wist hij als geen ander over te brengen op het publiek. De rest van de cast vond ik matig, werd er niet warm of koud van.
Het verhaal behoudt zijn spanning en blijft interessant, tot op het moment dat Heineken bevrijd wordt en en de twee criminelen een halve wereldreis maken om uit de klauwen te blijven van de Nederlandse politie. Zat geen spanning in en duurde me te lang. Ook weet ik nog steeds niet hoe de politie op het spoor is gekomen van de bunker, maar dat zei Montorsi ook al.
Het einde vond ik dan wel weer positief, een open einde past hier toch perfect bij.
93.9
Bovenal interessante film. Dat hele ontvoeringsverhaal boeit mateloos.
Wat ik wel raar vind is dat als het verhaal toch half fictie is, geen bevredige oorzaak gevonden is voor het uitlekken van de schuilplaats. Had daar dan ook een goede filmische draai aan gegeven kunnen worden?
ILDIB
Behoorlijk goed spel, kwalitatief goed opgezet. Maar de muziekscore klopt voor geen meter. Opzwellende bassen die te pas en te onpas langskomen..
De sfeer is prima, maar t hoe en wat van dader en freddy komt er niet echt uit. Beetje hak op tak. De achtergronden komen totaal niet tot zijn recht.
Euro551
Zeer onder de maat. Het verhaal wordt in sneltreinvaart verteld. Ook een paar schoonheidsfoutjes, hendels van tapsystemen die er toen nog niet waren!
coca
Toen ze naar de loods gingen met dozen met drank en eten, zaten er plastic flessen frisdrank in, die bestonden nog helemaal niet in die tijd...............
coca
Peter R. de Vries praat niet positief over de film.
Recensent Peter R. de Vries: Heineken-film lachwekkend - FILM - PAROOL
Had ik ook niet verwacht
IcU
Aardig. Waar de acteer prestaties stevig en sterk overkomen, weet het verhaal niet geheel te overtuigen. Er worden een aantal zijsporen bewandeld die minder aandacht konden krijgen, en hier en daar kwam de langdradigheid om de hoek kijken. Ik was niet echt gecharmeerd van Rutger Hauer, die niet zijn beste rol speelt. De ' gang' was echter wel goed vertegenwoordigd, met als hoogte puntjes Scholten van Aschat en de losse Naber.
Het eerste uur kijkt lekker weg en is spannend. Helaas zwakt dit in de 2e helft af. Er wordt gekozen voor een wat gehaaste vertelling van de nasleep. Voor de variatie was het een prima inzet, maar qua uitwerking laat het te wensen over.
Een stevig product dat aantoont dat er degelijke commerciële films gemaakt kunnen worden in dit land.
Al DeNiro
Ondanks dat velen hier tegendeel beweren, vind ik de film juist wel grotendeels waarheidsgetrouw.
De belangerijkste waargebeurde feiten zitten er toch gewoon in: De ontvoering van Heineken voor zijn huis en zijn verblijfplaats in de loods, ophalen van het losgeld bij viaduct, de vader van Holleeder die voor Heineken werkte, vlucht Holleeder en Van Houdt naar Frankrijk en Sint Maarten, ontsnapping van Frans Meijer uit PBC
Tuurlijk zijn heel wat prive-dingen verzonnen, maar dat gebeurt in bijna alle films.
Nou, er zijn best wel veel zaken aangepast (wat op zich helemaal niet erg is), maar als je die vrijheid neemt, zorg dan tenminste dat het script goed in dlkaar zit. Nu wordt het de tweede helft een rommeltje. Wat overigens vooral onwaar was, was de rol van mevrouw Heineken. Die was in het echt namelijk 0 en hier lijkt ze verandwoordelijk voor een hoop goede ideeen. Zo kwam het hele idee van Sint Maarten enkel van de Fransen en was de Nederlandse regering daar fel op tegen. (wist ook van niks tot ze op het vliegtuig zaten.) dat vind ik dus veel interssanter dan hoe het nu in de film gaat.
Beffrey28
Vanavond toch maar eens bekijken. Heb het boek niet gelezen en ken dan ook niet alle feiten. Zo kan ik puur afgaan op de kwaliteit van de film en hoef ik hem niet te vergelijken met het boek. Ben benieuwd!
jumperjack
Eerste stuk van de film is goed, maar wat na de ontvoering komt is ongeloofwaardig. Redelijke film, maar zeker niet goed.
krabs_movie
Wel nog een grappige verwijzing opgemerkt: de feestwinkel van de Holleedertjes (ehh,juist) is genaamd: de feestNEUS. Haha. En dan nu de recencie die alle andere recencies overbodig maakt. Op het vervelende liefdesverhaaltje na vond ik het een vermakelijke film,die volgens Peter R de Vries gewoon "de ontvoering" had moeten heten en daar ben ik het mee eens.
hoffhaan
Vond de film niet echt spectaculair. De tijd waarin het zich afspeelt werd goed weergegeven. Goede rekwisieten. Had wat meer actie in gemogen. Ik vond ook dat Heineken wel heel veel zeggenschap had in het opsporingsproces. Ik heb me vermaakt, maar ga hem zeker geen 2e keer kijken. 2.5 voor mij.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix