• 9.377.559 stemmen

Met onder meer: Sylvia Hoeks, Frank Lammers en Marcel Musters

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 29 september 2011

Plot De Bende van Oss

"You have to know your enemies before you know your friends."

Oss, jaren 30. Johanna van Heesch wil breken met de misdaad die haar omringt. Haar echtgenoot Ties valt, wanneer hij weer is vrijgelaten uit de gevangenis, terug in zijn oude gedrag. Hoe harder Johanna probeert te ontsnappen van de gruweldaden gepleegd door De Bende van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie, doodslag en moord.

Johanna van Heesch

Henk Roelofse

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Absoluut een boeiende film. Zeker een belangrijk verhaal vanuit onze nederlandse geschiedenis. Zeker als de film afgelopen is en je kan lezen wat hier eigenlijk allemaal nog uit voortgekomen is, is heel interessant. Want voor mij was dit voorheen een onbekend verhaal. Dit alles wordt vormgegeven in een vertelling die lekker vlot doorloopt.

De film zelf vind ik mooi vormgegeven. Er hangt een grauw sfeertje dat er perfect bij past maar wat het ook niet te somber of flets maakt om naar te kijken. Het acteerwerk was degelijk. Ik vond niet iedereen even sterk maar het merendeel kwam zeker wel goed op me over. Ties kwam qua mimiek en houding niet helemaal overeen met zijn karaker. Dat vond ik ook van de aanvoerder van de bende. Ik ben even zijn naam kwijt. Ze hadden mij iets overtuigender, gemener over mogen komen. Maar over het algemeen genomen kon ik mij toch wel in hun verhalen inleven.

En dan dat echte brabantse accent erbij. Heel goed gevonden. Dat maakt het voor mij allemaal toch net iets echter. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen van boven de rivier dit minder goed zouden kunnen volgen. Dat is dan ook wel weer zo. Maar toch vind ik het wel even net wat meer hebben met dat accent.

avatar van Theunissen

Toch ook weer een Nederlandse film die niet echt hoogstaand was. Het verhaal is opzicht best interessant en ook redelijk maar boeiend, spannend of pakkend werd het eigenlijk nergens. Het is ook weer een echte typische Nederlandse film want er wordt best redelijk wat in gevloekt en ook in geneukt. Dat laatste echter zonder bloot want hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks gaat natuurlijk (nog) niet uit de kleren. Ze speelde overigens niet slecht maar ik had liever iemand anders gezien die wel uit de kleren ging want dat zou beter passen in deze film. Van de overige cast vond ik vooral Marcel Musters (prima rol), Frank Lammers en ook Daan Schuurmans goed spelen. De laatste had eigenlijk wel maar een bijrol. De film keek zich overigens best lekker weg en visueel was het ook niet onaardig. Maar al met al had men toch meer uit deze film kunnen halen.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook weer een van de betere Nederlandse misdaadfilm, die ook aanvoelt als een typische Amerikaanse gangsterfilm hier en daar. Om te beginnen vond ik de jaren 30 beelden van Oss echt prima inelkaar gezet en het sfeertje is ook lekker grauw. De reeks acteurs zijn ook allemaal stuk voor stuk overtreffend. Sylvia Hoeks is hier ook erg goed als Johanna, die de criminaliteit van Oss probeert te vermijden maar het moeilijk kan ontlopen, daarnaast had Matthias Schoenaarts ook weer een prima rol als de alcoholistische echtgenoot van Johanne die zijn handjes niet thuis kon laten. Verder is Marcel Musters ook prima als meedogenloze maffiabaas, en verder doet Frank Lammers ook weer lekker op zijn "Brabants" mee. Daan Schuurmans is ook overtuigend als groentje.

En zo krijgen we weer te maken met de bekende regels binnen de misdaad, en dat word ook hier op een typische wijze neergezet. Ik hoef het natuurlijk niet nog een keer uit te leggen want iedereen weet wel hoe dat gaat. Vooral erg indrukwekkend om te zien dat Johanna steeds verder wegzakt in de misdaad en ongewild ook het doelwit word.

Wat mij betreft een prima film waar het acteerwerk prima is en waar er veel aandacht is besteed aan de settings en de geschiedenis over de bende van Oss. Nederland begint zoals ik al eerder heb gezegd echt de goede richting uit te slaan, kwa misdaad. Een van de betere Nederlandse films uit 2011, zelfs beter dan De Heineken Ontvoering en Sonny Boy.

avatar van scorsese

Aardige film over de misdaadgolf in het vooroorlogse Oss. Ondanks dat de film over een stukje Brabantse geschiedenis gaat, richt het verhaal zich meer op het persoonlijk drama en plotontwikkelingen. En dat levert op zich wel een onderhoudende film op, maar is net een stukje minder interessant. De hele aankleding is goed verzorgd en ook de cast stelt niet teleur.

avatar van Spetie

Een redelijke film van eigen bodem, over de plaatselijke bende, die Oss aan het eind van de jaren '30 van de vorige eeuw in zijn greep hield.

Ik moet zeggen dat de aankleding en het jaren '30 sfeertje goed in orde zijn. Sylvia Hoeks doet het niet onaardig en de bijrolletjes van Frank Lammers en Matthias Schoenaerts zijn best goed. Het probleem is echter dat alles op een soort van zielloze manier verteld wordt. De beweegredenen van de bende komen niet aan bod en de bende blijft vaak ook op een zijspoor staan, omdat het verhaal zich meer richt op Johanna, wat ik dan net weer iets minder interessant vond.

Aan zaken als het accent hadden ze soms wel wat meer aandacht mogen besteden, want dat klonk echt niet altijd even Brabants. Los daarvan zag het er visueel wel aardig uit en was het na een matig eerste half uur, uiteindelijk nog best onderhoudend.

avatar van K. V.

K. V.

Nogmaals een Nederlandstalige film op het programma, maar deze vond 'k toch iets minder. Misschien kwam het omdat de film niet ondertiteld was en 'k toch wel heel geconcentreerd moest luisteren.

Het verhaal zelf was goed, maar echt meeslepend vond 'k het allemaal niet. De cast deed het ook niet slecht, maar ook niet waw. Verder vond 'k de muziek nog het vermelden waard.

Tja blij dat 'k hem eens heb meegepikt, maar 'k vond hem zo goed voor één keertje.

avatar van repok

repok

Goede film. Aantal maal teruggegaan om te ontdekken wat men zegt. Ook dat hielp niet. Past wel goed bij de film, maar had hem dan ondertiteld.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama film...

Een waargebeurd verhaal...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel bekende acteurs Sylvia Hoeks (Overspel), Benja Bruijning (Dokter Deen),

Daan Schuurmans (Bellincher) en Pierre Bokma...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van Niro

Niro

Op zich aardig 'brabants toneelstukje'. Maar wel met enkele walgelijke scenes, of het nu waar gebeurd is of niet. Met wat fantasie had er meer ingezeten. Jammer dat Lammers en Maassen zich verlagen tot dit niveau films.

avatar van Robi

Robi

Heel Oss was voor de oorlog kennelijk één grote roversbende als het waar is dat de film gebaseerd is op waargebeurde gebeurtenissen en je dat echt mag geloven. Het levert in ieder geval een vermakelijke film op die goed en makkelijk wegkijkt en die ook van begin tot eind boeiend is. Een uitstekend spelende Sylvia Hoeks en Frank Lammers. Een film die me ook wel deed denken aan klassiekers uit de jaren 80 Nederlandse filmgeschiedenis qua sfeer. Maar wel met de kwaliteit en professionaliteit van de huidige Nederlandse films. Kortom, een goede film. Ik had wel de ondertiteling aan, en dat was volgens mij geen overbodige luxe.

avatar van baspls

baspls

De Bende van Oss is voor Nederlandse begrippen een prima Misdaad-drama. Het acteerwerk is aardig en ook de aankleding kan er mee door. Wel was het wel heel erg grauw allemaal. Leek eerder op Rusland of een Britse industrieplaats in de 19e eeuw dan op Brabant begin 20e eeuw.

Ook heb ik mezelf - als bewoner van Regio-Nijmegen met voorouders en familie uit Oost-Brabant - behoorlijk zitten ergeren aan een aantal dingen. Allereerst spreken de acteurs niet het Brabants zoals dat in Oss gesproken wordt. Met name Sylvia Hoeks spreekt veel te zangerig.

Ik weet dat de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal - althans het is een fictief verhaal gebaseerd op een boek over de zaak Oss - maar toch vond ik het slecht dat héél Oss als een stel louche misdadigers wordt verbeeld en katholieken als een stel schijnheiligen. Het geloof wordt als een betekenisloos, oppervlakkig iets verbeeld. Ik kan je verzekeren dat er in de dorpen van Oost-Brabant wel degelijk vrome lieden woonden en tot op zijn minst 1963 vrijwel iedereen onderdeel was van het Rijke Roomse Leven. Maar goed, ze laten ook zien dat die Protestantse Marechaussees allemaal NSB'ers waren en de "katholieke boeven" in het verzet zaten...

Ik vind dit - net als New Kids overigens - geen film die Brabant op een positieve manier belicht. Regisseur André van Duren komt uit Reek (in de gemeente Landerd) dus het zit hem in ieder geval niet in een typisch Hollands beeld. Ik snap natuurlijk dat dit soort spraakmakende verhalen eerder de aandacht van mensen trekken, maar zelf zou ik juist graag een film zien over het gewone (boeren)leven in het zuiden van Nederland vorige eeuw. Gewoon een mooi familie drama of zo. De beste films die ik tot nog toe heb gezien die zich afspelen in mijn omgeving zijn De Partizanen (over het verzet in Limburg) en Hemel op Aarde (over Limburg in de jaren '70, al vind ik die ook wat te negatief).

Nu goed, al met al een vermakelijke film die ook spannende momenten kent. Met name Lammers speelde goed en de muziek heeft terecht een gouden kalf gewonnen.

avatar van jordorientje

jordorientje

De tering, wat was die -snol- slecht te verstaan zeg. Ik heb het hele beginstuk gemist, omdat ik dat mens gewoon niet kon verstaan.

Neem dan betere actrices/acteurs of zet er dan een ondertiteling bij, denk ik dan.

Verder vond ik het een slappe film. Kan er niet meer van maken. Er was niks te zien over een bende. En het ging amper over de oorlog destijds. Het was eerder een romantische drama over een -snol- dat zwanger raakt en met meerdere mannen gaat. Laten we eerlijk zijn: het ging over haar, niet over een bende. Echt een zeer teleurstellende film.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Redelijke Nederlandse productie rondom de gebeurtenissen van de Bende van Oss.

Beetje een beeld van ons kent ons, een machteloos politieapparaat, de nodige afrekeningen en veel donkere straatjes en smerige steegjes zoals we die van Peaky Blinders kennen, wordt aardig gebracht. Net als in de serie gebeuren de gemiddelde domme dingen van ongelukjes, eigenbelang, achterklap, complotjes en uit de situatie willen vluchten, tot de gebruikelijke druk en instorting. In dit geval ligt vooral de focus op de poging van Hoeks uit het wereldje te komen met de nodige tegenslag.

Veel bekende acteurs bekend van series, een Nederlandse productie dus de nodig sex doch wel opvallend dat het niet heel platvloers is, redelijk geacteerd vooral Hoeks is aardig maar Lammers overtuigd ook, maar het belangrijkste vind ik het tijdsbeeld, bepaalde achtergronden met de NSB, Rost van Tonningen, de kwalijke rol die de Marechaussee zou spelen, de prelude van WO2 die al duidelijk in het gevoel van de mensen te horen is, en de nasleep van het 'schandaal'. Vermakelijke en redelijk film, maar dat is het dan ook.

avatar van mrklm

mrklm

Johanna van Heesch [Sylvia Hoeks], een jonge vrouw wiens echtgenoot Ties [Matthias Schoenaerts] na 2 jaar terugkeert uit de gevangenis en steeds meer verstrikt in het web van intriges in haar woonplaats Oss. Belangrijkste spil in de criminele organisatie is Wim de Kuyper [Marcel Musters], maar ook de invloedrijke fabriekseigenaar Sal Hedeman [Pierre Bokma] en accountant Harry den Brock [Frank Lammers]spelen sleutelrollen in het syndicaat. De zwijgcultuur zorgt voor een status quo tot wachtmeester De Vries [Thomas de Bres] weigert een oogje dicht te knijpen. Wat volgt is een serie incidenten (met liquidaties, verduistering, intimidatie, verkrachting, pedofilie en verraad) die elkaar zo snel opvolgen dat er geen enkele ruimte is voor karakterverdieping of voor spanningsopbouw. Van Duren en co-scenarist Paul Jan Nelissen nemen dus teveel hooi op de vork en hadden wellicht beter kunnen opteren voor een televisieserie.

avatar van mohar

mohar

Zoals gewoonlijk draait het weer om de seks in de Nederlands film. Het is een trieste poging iets historisch, zoals de vooraankondiging in beeld doet suggereren, smeuiger te maken door fantasie. Marechausse veldwachter Hoekman is bijvoorbeeld in 1893 vermoord (en overigens niet uit het graf gehaald) en de Johanna die blijkbaar alleen in deze film een hoofdrol speelt, is pas in 1905 geboren. Haar man "Ties" is pas in 1932 vermoord en dat wordt in een half uurtje in 1 film geperst als zij het dat dit in het leven van Johanna gebeurt. Als je dan dit soort bagger maakt, zeg dan niet dat het op historische feiten is gebaseerd want ja, die moorden zijn gepleegd maar hebben niets met elkaar te maken, de meesten die in de film voorkomen, waren niet eens geboren toen Hoekman werd vermoord. Je moet dan wel heel erg door je oogwimpers kijken om enig historisch verband te zien. Feitelijk zijn de werkelijke gebeurtenissen veel smeuiger dan de hele film bij elkaar. Kansloos en bij sommigen is het ook heel duidelijk dat ze een accent proberen te produceren.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Aardige Nederlandse film die heel losjes is gebaseerd op de 'Bende van Oss'. Jammer dat er zo veel wordt afgeweken van de werkelijkheid en jammer dat iedereen zo geforceerd Brabants probeert te spreken. Ik kan ook maar moeilijk wennen aan het filter dat ze erop hebben gezet om er minder kleur in te brengen zodat de jaren 30 sfeer wat wordt aangezet. Was niet nodig. De tijdgeest wordt wel goed neergezet, acteerwerk is voldoende. De verhaal is ruw, bot en grof. Uitgesproken vrouwonvriendelijk en seksistisch. Het verhaal is niet super spannend en kabbelt wat voort (zeker in het begin). Later wordt de film wat sterker. De bende van Oss verschilde overigens niet zo heel erg van de Italiaanse maffia.

Al met al 3 sterren.