• 9.374.599 stemmen

Met onder meer: Sylvia Hoeks, Frank Lammers en Marcel Musters

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 29 september 2011

Plot De Bende van Oss

"You have to know your enemies before you know your friends."

Oss, jaren 30. Johanna van Heesch wil breken met de misdaad die haar omringt. Haar echtgenoot Ties valt, wanneer hij weer is vrijgelaten uit de gevangenis, terug in zijn oude gedrag. Hoe harder Johanna probeert te ontsnappen van de gruweldaden gepleegd door De Bende van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie, doodslag en moord.

Johanna van Heesch

Pastor de Roos

Henk Roelofse

avatar van wibro

wibro

Voor een Nederlandse film die bij mij doorgaans nooit hoge ogen gooit vond ik deze film redelijk maar ook niet meer dan dat. Het grote minpunt in deze film vind ik dat er veel te veel gefocust werd op Johanna - zeker niet onaardig gespeeld door Sylvia Hoeks - en veel te weinig op de Bende van Oss zelf. De beweegredenen van die bendeleden en zeker dat van hun leider De Kuiper had wel eens meer uitgediept mogen worden. Goed, ze hadden een hekel aan Hollanders maar dat zal toch wel niet de enigste reden geweest zijn waarom ze in Oss in de jaren dertig de beest uithingen. Ook dat de film helemaal op feiten is gebaseerd neem ik met een korreltje zout. Dat bendeleider De Kuiper werkelijk zo aan zijn einde kwam zoals we te zien kregen op het eind van de film, daar geloof ik niks van. Het kwam bij mij nogal ongeloofwaardig over maar ik kan het natuurlijk mis hebben want ik heb me in de geschiedenis van die bende verder niet verdiept.
Bijzonder grappig vond ik trouwens de speech van Rost van Tonningen in de Tweede Kamer en de vechtpartij die daar op volgde. Bij die speech van Van Tonningen moest ik toch wel een beetje denken aan die inmiddels "beroemde" blonde politicus uit het zuiden des lands, met het verschil dat bij die NSB leider de papen en de joden de zondebok waren.

avatar van jazzzz

jazzzz

Simon Smith schreef:

Hoe doet de film het qua bezoekers?

Slecht. Ik ging de tweede dag nadat hij in première was gegaan, en we zaten met zn 15en in een zaal waar 100 mensen inkunnen...

avatar van Quentin

Quentin

Film doet het prima hoor, 100.000 bezoekers komen al in zicht. Deed het de afgelopen week zelfs beter dan de eerste.

avatar van Rette

Rette

wat een ******* slechte film, de nederlandse filmindustrie moet ophouden met films maken.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Onderhond schreef:

En toch valt er in een eerdere links hier hetvolgende te lezen:

Als ik deze film dan even naast New Kids leg, lijkt me dat geen al te onaannemelijke uitspraak.

Geen Oss dialect dus misschien, maar toch zeker wel Brabants.

New Kids is inderdaad ook wel wat platter maar tussen twee naast elkaar gelegen dorpen kan het accent al best veel verschillen hier in Brabant.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

Rette schreef:

En mensen zoals jij moet stoppen met dit soort stomme berichten te posten.

N23

Voor een Nederlandse film vond ik hem aardig goed. Zeker met een blikje BN'ers. Voor de rest weinig over te zeggen dan dat de acteurs goed acteerde en ik als Hollander vond hun dialect prima Brabrants maar ach, ze motten onze Ollanders niet, en dat accepteer ik

avatar van raymon

raymon

Gewoon een goede film. De rollen worden erg goed vertolkt, de film ziet er qua art directing en camera werk tip top uit. Sylvia Hoeks der beste rol tot nu toe in een Nederlandse speelfilm.

Spannende en pakkende momenten, die bij blijven, in combinatie met goede acteurs. Wat wil een mens nog meer? Aanrader.

BoordAppel schreef:

Dat moet je een Belg niet vertellen

Het gaat er dan ook meer om wat er niet aan dialect inzit dan wat er wel aan dialect inzit. Nogmaals, ik ben zeker geen expert in het Brabants accent, maar voor een film die zich in de jaren 30, in een wat afgelegen gebied onder de modale man afspeelt klinkt het soms wel érg netjes.

avatar van Redlop

Redlop

Linn schreef:

. Ze hebben het uiteindelijk niet echt onder de knie gekregen.

Toch wel jammer dat al die Brabantse acteurs als Frank Lammers en Theo Maassen precies op het moment dat ze een Brabander moeten spelen, hun Brabantse accent kwijt zijn en het niet echt meer onder de knie gekregen krijgen.

avatar van Bas1987

Bas1987

Ondanks dat het verhaal nooit ergens heel diep op in gaat en ik me nog steeds afvraag waarom er voor een titel gekozen wordt die naar mijn idee weinig met de film te maken heeft een prima film.

Als Brabander zijnde is het altijd leuk om enige vorm van dialect terug te horen in de bios, de sfeer van de film was goed en de acteurs kwamen op mij geloofwaardig over. De volgende keer iets meer verhaal er in en ik ben blij!

Dat moet je een Belg niet vertellen

Oja, nee dat is mooi, zeiken over een dialect.... Wat wil je dan? Ondertiteteling?

Beetje jammer om op alle slakken zout te leggen.

Linn schreef:

Het is ze niet erg gelukt. Ze begonnen hun zinnen goed maar maakte ze erg slecht en in abn af. Ze hebben het uiteindelijk niet echt onder de knie gekregen.

Dit is een van de meeste bizarre kritieken die ik op de site las. Brabanders die geen Brabants zouden praten, Belgen die dan beter zouden doen en gaandeweg de film zou het slechter worden, alsof een film chronologisch opgenomen wordt...

Ik ben ook Brabander en vond het prima Brabants. Zelfs niet-Brabander Benja geloofde ik wel.

Quentin schreef:

Prima? Ze hadden veel meer verwacht. De President, Code Blue, Isabelle, De Bende van Oss; alle Nederlandse films deden het slecht. Benieuwd of die trend kantelt met de reeks films die nu uitkwamen.

Niet te harden.

De enige gimmick van deze film, het dialect, valt na 5 minuten al niet meer op. Dat men er ook maar aan denkt om in Nederland zelf een ondertitelde versie uit te brengen begrijp ik ook niet. Perfect verstaanbaar als Belg.

Hoorde veel mensen die het zonder ondertiteling niet begrepen

Hoorde veel mensen die het zonder ondertiteling niet begrepen

Allochtonen? Buitenlanders? Onzin. Het is prima te doen zonder ondertiteling, tenzij je de Nederlandse taal niet begrijpt, maar tjah dan moet hem maar met Engelse ondertiteling kijken ofzo?

avatar van Erwinner

Erwinner

Tenzij de soundtrack en gruis wordt overstemd, dan lees je lip.

avatar van Redlop

Redlop

Wouter schreef:

Brabanders die geen Brabants zouden praten, Belgen die dat beter zouden doen ...

Tsja als je geacht wordt de film af te zeiken moet je iets verzinnen in je wanhoop.

avatar van Quido

Quido

Wouter schreef:

Prima? Ze hadden veel meer verwacht.

Hoe realistisch is dat dan? Dit leek me op voorhand al geen film waar een mensenmassa naartoe zou gaan.

avatar van Quentin

Quentin

Wouter schreef:

Prima? Ze hadden veel meer verwacht.

Bij EOne en Sigma misschien, maar ken zelf weinig mensen die de film meer dan 100.000 bezoekers durfden toe te dichten op voorhand. Zelf gedacht dat de film nooit verder dan 80.000 zou komen.

N23 schreef:

Allochtonen? Buitenlanders? Onzin

Nee, gewoon mensen uit de randstad.

Quido schreef:

Dan moet je een film niet in tachtig kopieën uitbrengen.

Quentin schreef:

Bij EOne en Sigma misschien,

De enige die belangrijk zijn in deze, toch?

Ik verwachtte ook geen hit en vindt dat de film het prima gedaan heeft als inderdaad op 150.000 ouzo uitkomt.

avatar van Wouter

Gaat ie niet halen, waarschijnlijk wel de 100K bezoekers. Waarvan het grootste deel uit Oss.

avatar van Feanatieke

Feanatieke

wibro schreef:

Juist, ik was zeer benieuwd naar dé Bende van Oss en was daarom blij met de komst van deze film. Maar Johanna krijgt veel te veel 'zendtijd'. Haar kutleventje waarin alles misgaat. Wel boeiend, maar niet bepaald titeldekkend. Amper meer te weten gekomen over De Bende.

avatar van omarvdv

omarvdv

En toen, en toen, en toen. Te chronologisch... Wel een aardig verkleedpartijtje: vond het wel grappig om een beeld te krijgen van die tijd, de accenten en de strijd tegen de hollanders. Misschien een beetje vertekend, maar goed.

Feanatieke schreef:

Amper meer te weten gekomen over De Bende.

Het is toch geen documentaire?

Ga je nu over elk punt van kritiek lopen zeiken en mekkeren?

avatar van Wouter

Nee, alleen als ik het onzin vind. Zo kun je het wel raar vinden dat je na het zien van Cars niet meervan het functioneren van auto's weet, maar dat vind ik dus onzin.

Net als Brabanders die minder goed Brabants spreken dan Belgen.

N23

Oftewel dont feed the troll.

Wouter schreef:

Net als Brabanders die minder goed Brabants spreken dan Belgen.

Eerste is een onzinvergelijking, het tweede hoeft absoluut geen onzin te zijn.