• 9.375.650 stemmen

Met onder meer: Sylvia Hoeks, Frank Lammers en Marcel Musters

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 29 september 2011

Plot De Bende van Oss

"You have to know your enemies before you know your friends."

Oss, jaren 30. Johanna van Heesch wil breken met de misdaad die haar omringt. Haar echtgenoot Ties valt, wanneer hij weer is vrijgelaten uit de gevangenis, terug in zijn oude gedrag. Hoe harder Johanna probeert te ontsnappen van de gruweldaden gepleegd door De Bende van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie, doodslag en moord.

Johanna van Heesch

avatar van Albert020

Albert020

Albert020 schreef:

Ga hem morgen eens even kijken

Heb hem gezien en vindt het best een goede verfilming van de geschiedenis...

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Heel aardig misdaaddrama wat zich afspeelt in de streek waar ik affiniteit mee heb en ook nog eens gebaseerd op waargebeurde feiten. Dit moest ik dus zien, en moet zeggen dat de film mee goed is bevallen. Natuurlijk geen spectaculaire actie, en enigszins overmatig geromantiseerd, maar bij elkaar erg boeiend. Frank Lammers is wederom erg goed in deze film.

avatar van fcdenhaag

fcdenhaag

Aardige film met mooie grauwe sfeer, maar haalt het bij lange na niet bij een Van God Los bijvoorbeeld

jippie2010

Aangenaam verrast door deze film. Een geloofwaardige jaren '30 setting, goed geacteerd, ook de bijrollen waren goed verzorgd. Op 2/3 van de film ging de snelheid er een beetje uit, maar al met al een zeer degelijke Nederlandse film. 0,5 aftrek vanwege de slecht uitgevoerde 'special effect's'. 3.0

jippie2010

overigens een grappig detail: In de film wordt benoemd dat iemand het niet erg vind om niet naar Italie te gaan omdat hij toch niet van spaghetti houdt...

Alleen werden pas 20 jaar later (eind jaren 50, begin jaren 60) voor het eerst pastagerechten geintrodcuceerd in nederland

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ook weer een van de betere Nederlandse misdaadfilm, die ook aanvoelt als een typische Amerikaanse gangsterfilm hier en daar. Om te beginnen vond ik de jaren 30 beelden van Oss echt prima inelkaar gezet en het sfeertje is ook lekker grauw. De reeks acteurs zijn ook allemaal stuk voor stuk overtreffend. Sylvia Hoeks is hier ook erg goed als Johanna, die de criminaliteit van Oss probeert te vermijden maar het moeilijk kan ontlopen, daarnaast had Matthias Schoenaarts ook weer een prima rol als de alcoholistische echtgenoot van Johanne die zijn handjes niet thuis kon laten. Verder is Marcel Musters ook prima als meedogenloze maffiabaas, en verder doet Frank Lammers ook weer lekker op zijn "Brabants" mee. Daan Schuurmans is ook overtuigend als groentje.

En zo krijgen we weer te maken met de bekende regels binnen de misdaad, en dat word ook hier op een typische wijze neergezet. Ik hoef het natuurlijk niet nog een keer uit te leggen want iedereen weet wel hoe dat gaat. Vooral erg indrukwekkend om te zien dat Johanna steeds verder wegzakt in de misdaad en ongewild ook het doelwit word.

Wat mij betreft een prima film waar het acteerwerk prima is en waar er veel aandacht is besteed aan de settings en de geschiedenis over de bende van Oss. Nederland begint zoals ik al eerder heb gezegd echt de goede richting uit te slaan, kwa misdaad. Een van de betere Nederlandse films uit 2011, zelfs beter dan De Heineken Ontvoering en Sonny Boy.

avatar van Masterkeeltie

Masterkeeltie

Voor mij toch niet echt een aanrader, vond het begin wat langzaam op gang komen en uiteindelijk werd het moeilijk om in de 2e helft van de film er dan ook echt in te komen, Lammers zet een hele goede rol neer verder niet echt kunnen overtuigen.

avatar van scorsese

Aardige film over de misdaadgolf in het vooroorlogse Oss. Ondanks dat de film over een stukje Brabantse geschiedenis gaat, richt het verhaal zich meer op het persoonlijk drama en plotontwikkelingen. En dat levert op zich wel een onderhoudende film op, maar is net een stukje minder interessant. De hele aankleding is goed verzorgd en ook de cast stelt niet teleur.

avatar van 93.9

93.9

Groots met een zachte G.

avatar van Spetie

Een redelijke film van eigen bodem, over de plaatselijke bende, die Oss aan het eind van de jaren '30 van de vorige eeuw in zijn greep hield.

Ik moet zeggen dat de aankleding en het jaren '30 sfeertje goed in orde zijn. Sylvia Hoeks doet het niet onaardig en de bijrolletjes van Frank Lammers en Matthias Schoenaerts zijn best goed. Het probleem is echter dat alles op een soort van zielloze manier verteld wordt. De beweegredenen van de bende komen niet aan bod en de bende blijft vaak ook op een zijspoor staan, omdat het verhaal zich meer richt op Johanna, wat ik dan net weer iets minder interessant vond.

Aan zaken als het accent hadden ze soms wel wat meer aandacht mogen besteden, want dat klonk echt niet altijd even Brabants. Los daarvan zag het er visueel wel aardig uit en was het na een matig eerste half uur, uiteindelijk nog best onderhoudend.

avatar van egelantier

egelantier

Wat zit 'iedereen' toch te zeuren over het feit dat het taaltje niet echt 100% is, dat de verhaallijn niet correspondeert met de realiteit en dergelijke. Daar gaat het toch niet om? Je bent niet aan het kijken naar een documentaire. Als het dat zou zijn, dan hebben jullie allemaal gelijk. Het gaat erom dat je een onderhoudende film bekijkt, die enige geloofwaardigheid heeft en niet gekunsteld gespeeld is. Ik heb onlangs deze BR disk gehaald voor maar 5 euri en ik moet zeggen dat de film me niet tegengevallen is. Ok, het is geen topproductie waar het tienvoudige aan budget te verbruiken is. Maar gelet op de kleinschaligheid van Nederland is dit een behoorlijke film.
De film kakt inderdaad wat in vanaf het moment dat de moord op Ties gepleegd is. Daarna wordt het verhaal wat kort door de bocht afgeraffeld en gaat een beetje snel.
Voor wie een natuurgetrouwe documentaire wil maken over de bende van Oss: neem de handschoen op en maak een dergelijk product!

M

avatar van xangadix

xangadix

egelantier schreef:

Is er al: 'Donker Oss' (www.donkeross.com)

avatar van j0enne

j0enne

Op de één of andere manier moest ik de hele tijd aan 'Rikkert' denken toen Matthias Schoenaerts in beeld kwam en sprak, met name omdat die hier wel verstaanbaar is i.t.t. dat taaltje in Rundskop.
Ook knap trouwens, er waren alleen maar vingerafdrukken van Jan gevonden op 't wapen en dat terwijl Johanna daarvoor nog vrolijk staat te schieten op een blikje.

avatar van de grunt

de grunt

Decor design , costumes en de sfeerbepaling van die periode is gewoon heel goed.

alleen het scenario: om te huilen

Kom daarnaast zelf uit oss en als dit dialect ossisch moet voorstellen zorg dan wel voor ondertiteling

avatar van Music4ever

Music4ever

Eens met bovenstaande stukje.

Film ziet er gewoon hartstikke goed uit, de details zijn fantastisch gedaan,

je waant je helemaal in die tijd!

Maar het script is idd flinterdun, heb 2 uur lang zitten kijken met een gevoel van:

wanneer begint de film nu eigenlijk écht!

Acteerprestaties zijn nog best oké, gewoon ontzettend jammer van het verhaallijn,

die er dus zowat niet is.

Ben 5 minuten voor het einde in slaap gevallen dus misschien was die nog spectaculair?

Desondanks heb ik denk ik wel recht om te stemmen lijkt me. 2,5*

avatar van Toontje G

Toontje G

Heb de film al meerdere keren gezien en üt is en ut bleft gewoon un stikgoeije film

avatar van GZN

GZN

Teleurstellend. Houterig geacteerd, kwam niet goed in het verhaal. Onwaarschijnlijke wending bij het plot. Als niet- Brabander kon ik een deel niet verstaan.

avatar van LapraS

LapraS

Leuk pianodeuntje (verder kutmuziek) , zwak plot en en smakelijke Sylvia Hoeks.

avatar van K. V.

K. V.

Nogmaals een Nederlandstalige film op het programma, maar deze vond 'k toch iets minder. Misschien kwam het omdat de film niet ondertiteld was en 'k toch wel heel geconcentreerd moest luisteren.

Het verhaal zelf was goed, maar echt meeslepend vond 'k het allemaal niet. De cast deed het ook niet slecht, maar ook niet waw. Verder vond 'k de muziek nog het vermelden waard.

Tja blij dat 'k hem eens heb meegepikt, maar 'k vond hem zo goed voor één keertje.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Wie Zwijgt, Liegt Niet." ... " !!!

Zeer goede Misdaadfilm !!! Een Nederlandse film die gebaseerd is op waar gebeurde feiten.

Sylvia Hoeks zet een geweldige performance neer. Andere namen in dit geweldig Misdaad epos zijn o.a Frank Lammers, Matthias Schoenaerts en Daan Schuurmans !

Het verhaal neemt je mee in zijn negatieve spiraal van geweld en duistere praktijken.

Sylvia Hoeks gaat 'enkele' keren uit de kleren in deze rol.

De sfeer is duidelijk grauw en duister en de acteerprestaties zijn het vernoemen waard in

positieve zin. Het tijdsbeeld werd ook prima weergeven.

avatar van Scully

Scully

Ik vind nederlandse films over het algemeen niet veel aan, maar toch gekeken.

Vond het wel leuk om naar te kijken, maar me vriend en ik hadden vrij in het begin inderdaad ook

dat we het niet konden verstaan,(maar als een ieder zelf kan nadenken) dus hebben we via de tv zelf de doven-ondertiteling aangezet, dit kan ook volgens mij nog steeds via de teletekst.

En zo hebben we zonder problemen de film uitgekeken.

avatar van repok

repok

Goede film. Aantal maal teruggegaan om te ontdekken wat men zegt. Ook dat hielp niet. Past wel goed bij de film, maar had hem dan ondertiteld.

avatar van missl

missl

Prima film die het vooral moet hebben van de sfeer.

Ik vind het een beetje jammer dat het enkel op historische feiten gebaseert is, ik had hier graag meer van gezien, nu wordt eigenlijk enkel die vrouw gevolgd en alles doorgenomen wat zij mee maakt.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/drama film...

Een waargebeurd verhaal...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Wel bekende acteurs Sylvia Hoeks (Overspel), Benja Bruijning (Dokter Deen),

Daan Schuurmans (Bellincher) en Pierre Bokma...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van GoldGV

GoldGV

Ziet er mooi uit maar zoals wel vaker bij Nederlandse films is het scenario weer om te huilen.

GoldGV schreef:

Kijkend naar je stemgedrag hecht ik geen waarde aan je mening

avatar van Niro

Niro

Op zich aardig 'brabants toneelstukje'. Maar wel met enkele walgelijke scenes, of het nu waar gebeurd is of niet. Met wat fantasie had er meer ingezeten. Jammer dat Lammers en Maassen zich verlagen tot dit niveau films.

avatar van notsub

notsub

Mooie film, die lekker rauw is, maar ook best goed de die tijd weergeeft. Politiek gezien is het een beladen film, maar het gaat hier niet om een een klein clubje amateurs. Het tempo is onderhoudend en het verhaal gaat maar door. Zeker niet saai dus, deze bende.