Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Ethan Hawke en Julie Delpy
Gesproken taal: Engels, Duits en Frans
Bekijk via Prime Video
Plot Before Sunrise
"Can the greatest romance of your life last only one night?"
Tijdens een treinreis door Oostenrijk ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Zij is een Franse studente op weg naar Parijs, hij een Amerikaanse toerist die vanuit Wenen zal terugvliegen naar de Verenigde Staten. Hij nodigt haar uit eveneens in Wenen uit te stappen en hem tot zijn vertrek gezelschap te houden.
- Trailer (YouTube)
Street Poet
Bartender
Guitarist in Club
Bloompje
De trailer is uit van het vervolg, de film ziet er weer even charmant uit als Before Sunrise.
Goodfella
Inderdaad, wat een prachtige, vertederende en ontroerende film. Zelden zag ik zoveel chemie tussen twee mensen in een film, 't lijkt net echt! Heerlijke discussies ook, grappige en sympathieke personages (die twee toneelspelers, haha!) en mooie plaatjes van Wenen. Alsof al die mensen, terrasjes en parkjes er die dag speciaal voor hen waren of zo, alles was er even voor ze samengekomen om het helemaal perfect te maken. Prachtige eindscène ook, zelden was afscheid nemen zo zwaar. En dan inderdaad die beelden van een leeg Wenen, op een ronddwalend omaatje na. Ontroerend.
Queto Yurlunyur
Ik vond de film eerlijkgezegd niet echt zo boeiend, wat voornamelijk kwam doordat de twee hoofdpersonen van die oninteressante personages zijn: geen opvallende karaktertrekken, geen opmerkelijke levensvisies, niets - heel alledaags eigenlijk. Dat is misschien wel de bedoeling, maar het maakt de lange gesprekken tussen hen er niet interessanter op. Op een wat gekunsteld begin na (Hawke die Delpy overhaalt om uit te stappen en de 'q & a' in de tram), verloopt het verder allemaal heel natuurlijk en geloofwaardig, met name dankzij het overtuigende acteerwerk, maar echt interessant wil het maar niet worden. Ook vind ik het jammer dat de film maar zo weinig van Wenen laat zien, waardoor het niet eens een vakantiegevoel weet op te roepen.
Het einde is wel weer sterk: het afscheid is overtuigend en zonder vals sentiment gebracht, en de collage van 'lege' plaatsen eerder uit de film vormt een treffend slot. 2,5 *
Bloompje
Romanticus pur sang, die Queto.
die mensen moeten er ook zijn...
Klopt ook hoor. En iedereen heeft weer een ander idee bij romantiek.
jassonn
Erg mooie film, heb me geen moment verveeld. 4,5*
Ben erg onder de indruk van Hawke en Deply.
Zeer onder de indruk. Volkomen natuurlijke en geloofwaardige film vol fijne en ontroerende momenten.
En na afloop toch zo'n fijn gevoel overhouden, dat is knap
Favoriete scene: het telefoongesprek
dttom
ach ja valt weinig aan bovenstaande berichten toe te voegen. 4.5 *
lauloo
Een verademing om naar deze film te kijken. Twee hoofdrolspelers die prachtig acteren en waarbij je de spanning en chemie tussen hun voelt. Heerlijk en ontwapenend om te zien hoe ze in Wenen rondlopen, met elkaar praten en verliefd worden.
Ik heb deze film al eerder gezien en gisteren bij Film by the Sea in Scheveningen nogmaals gezien. Ik hoop dat deze snel op DVD uitkomt evenals het vervolg Before Sunset.
Favoriete moment: de manier waarop ze naar elkaar kijken bij het luisteren van een plaat in de platenwinkel
Koekebakker
Wow, wat een heerlijke film.
Ik heb lange tijd tegen deze film aangehikt. Ik wist dat-ie het vooral van heel veel gepraat moet hebben en daar ben ik over het algemeen niet snel een liefhebber van. Bovendien was ik niet zo kapot van Linklaters Waking Life, waarin ik de beelden weliswaar schitterend vond, maar waarin al het getheoretiseer mijn interesse al heel snel verloren had.
Maar met Before Sunset op komst heb ik het toch maar eens geprobeerd. En dat viel 100 % mee. Zoals hierboven al vaker staat is het een prachtige, ingetogen en rustig geacteerde film over twee mensen die elkaar ontmoeten, tussen wie het 'klikt' en die vol belangstelling voor elkaar hun gedachten uitwisselen. En echt, de vonk springt over, zelfs vanaf het scherm naar mij.
Favoriete scene: het telefoongesprek
Helemaal mee eens, ook mijn favoriet.
LordFaramir
Ik ben op zoek naar deze film op DVD, maar kan hem niet vinden. Hebben jullie één of ander nummer waarmee ik hem ergens kan bestellen? Wil hem zien, voordat we naar Before Sunset gaan.
Vast bedankt.
LF
danuz
Na het zien van Before Sunset heeft deze film toch meer betekenis aan mij gegeven. Binnekort maar weer is kijken. In ieder geval verhoogd naar 5*
Jassie
Net gekeken. Toch grappig, ik zit toch vaak te bedenken waarom films bepaalde gevoelens bij je kan oproepen: leeg, verdrietig, vrolijk, terwijl je eigenlijk weet dat het gewoon acteurs zijn. Dit is nu precies zo'n film dat je weet te raken (tenminste in mijn geval). Goed gespeeld. 4*
morpheus
De beste romantische film die ik tot nu toe gezien heb. De sfeer is super, de dialogen steengoed, verademend en heerlijk om te zien. Bovendien is chemie tussen de twee personages ook nog eens perfect en tevens perfect uitgespeeld door Julie Delphy en Ethan Hawke.
Zelden een film gezien die me met zo'n voldaan gevoel achterliet en waarbij ik me in de ene avond die de film bestrijkt, me zo wist te binden aan de personages en hun situatie. Liefde op het eerste gezicht heb ik in iedergeval nooit meer zo goed, realistisch en vertederend uitgebeeld gezien sinds dat deze film uit kwam.
De vergelijking met lost in translation is wel te trekken, maar in vergelijking met Before Sunrise is lost in translation toch eigelijk een verschrikkelijk lege film.
****1/2
Vera
Moet ik dus ook maar eens gauw gaan kijken!! In mijn geval kan ik deze film ook gaan kijken

De GeuS
Jammer, maar ik vond de film persoonlijk best wel een teleurstelling. Het idee achter het verhaal is zeker een goed fundament (net zoals ik die verhalen in de "RAILS" graag lees), maar vond de uitwerking maar middelmatig; ten eerste weinig chemie tussen de twee hoofdrolspelers, toch iets waar zulke films het van moet hebben. Ik had ook het idee dat de 2 elkaar 5 minuten na het uitstappen al door en door kenden (had eerder het gevoel dat het broer en zus waren). Verder waren de semi-intellectuele gesprekken best wel saai en oninteressant en vond ik Julie Delpy behoorlijk verkeerd gecast voor de betreffende rol. Zoals ik al zei, jammer; 2,5*
Ik ken eerlijk gezegd nauwelijks films met meer chemie tussen de hoofdrolspelers
Dat is ook zo'n beetje de essentie van het hele verhaal.
(Ik kan me overigens best voorstellen dat sommige mensen dit maar saai vinden. Ik vond het iig erg boeiend.)
De GeuS
Het feit dat ik in mijn achterhoofd al wist dat er een 2de deel was, heeft naturlijk ook niet echt meegeholpen in het inlevingsvermogen....
Ik vroeg Warner Bros. of Before Sunset er ook spoedig aan zit te komen, en idealiter samen in een (voordelig) pakket met Before Sunrise. Dit is hun reactie:
"Ze zouden in eerste instantie vlak na elkaar uitkomen. Before Sunset is echter verzet naar september 2005. Een pakket met beide films verwachten wij nog lang niet (als die er al gaat komen)."
Jammer, maar ik ben al lang blij dat beide films hier op dvd verschijnen!
as
Gisteren weer gezien. Het was lang geleden maar weer overkwam me dat magische gevoel dat ik ook al had bij de eerste kijkbeurt. Als cynicus pur-sang wist ik weer niet wat me overkwam. Romantisch ben ik wel maar met een licht cynische ondertoon. Maar bij het kijken van deze film (ook de tweede keer) Verdwijnt alles als sneeuw voor de zon. Voor mijn gevoel zou het bijna een crime zijn om hier met cynisme op te reageren. Daar is de film te overtuigend en dromerig voor. Ach, als mens mag ik toch ook in een ware liefde geloven?
Deze film bevat één van de beste scènes in de geschiedenis van de cinema. De scène (en hij is ook al wel eerder genoemd), waar Delpy en Hawke in het 'muziekhokje' de plaat aan het luisteren zijn. De muziek in combinatie met het geweldige spel tussen Delpy en Hawke maakt dit een genot om naar te kijken. Je zou d'r spontaan weer verliefd van worden.
yosemite44
Wel in de Engelse versie:
manic
en bij cd wow: combi van sunrise en sunset voor weinig.
regio 2 en 4
Chr.s
Ik miste de magie in deze film die in bijvoorbeeld lost in translation wel zat. Toch een leuke film. 3,5*

Before Midnight
2013

Before Sunset
2004

Geprezen romantische film 'Before Sunrise' zaterdagavond (26 oktober) uitgezonden op televisie

Vijf goede romantische films uit de jaren 90

Le Scaphandre et le Papillon
Drama / Biografie, 2007

Trois Couleurs: Rouge
Drama / Romantiek, 1994
sunrisetalking soulmateswalkingoostenrijkwenen, oostenrijksemi autobiographicaltravellerdanuberomantic intimateromanticpretentious