Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Ethan Hawke en Julie Delpy
Gesproken taal: Engels, Duits en Frans
Bekijk via Prime Video
Plot Before Sunrise
"Can the greatest romance of your life last only one night?"
Tijdens een treinreis door Oostenrijk ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Zij is een Franse studente op weg naar Parijs, hij een Amerikaanse toerist die vanuit Wenen zal terugvliegen naar de Verenigde Staten. Hij nodigt haar uit eveneens in Wenen uit te stappen en hem tot zijn vertrek gezelschap te houden.
- Trailer (YouTube)
Street Poet
Bartender
Guitarist in Club
Daantje
Ik vind dit een van de best gelukte romantische films, niet te zoetsappig en goed geacteerd!
hermano
dit is een aanrader. ik verschiet ervan dat deze film zo weinig stemmen heeft. heeft bijna niemand hem dan gezien? want van deze film heb ik echt genoten door het romantische (maar nooit melige) sfeertje, de doorlopend grappige en intelligente conversaties en het goede acteerwerk.
knappe film kortom. ik geef hem zelfs zonder schroom 5 sterren!
Menni
Inderdaad Hermano, dit zijn wel héél erg weinig stemmen voor een zo ontieglijk geweldige film.. Doe er wat aan, mensen.. Laat dat biosbezoek aan die film waarvan je wéét dat 'ie tegen zal vallen eens achterwege en bezoek de videotheek.
reulbat4
Ik heb de film net gekeken en ik ben helemaal sprakeloos. Wat een prachtige film.
Deze film weet de sfeer zo precies over te brengen hoe je je voelt bij iemand die je nog niet goed kent, maar zo´n sterke band lijkt te hebben, dat je het gevoel hebt dat dit moment nooit meer over mag gaan.
Een van mijn favorieten.
Alleen jammer dat er in 2004 een vervolg komt...
Daantje
Ja, ik had ook al ergens gelezen dat er een vervolg op komt. Nou, ik ben benieuwd...
DarkAngel
Ik vind dit echt een prachtige film. Kheb hem paar jaar gelee gesien op 1 van die 2 belgische zenders. Kvin hem echt zo supermooi gewoon.
En nou komt der een vervolg...
Maar kben natuurlijk wel benieuwd hoe die is.
Maar mense ga deze film is kijken, kvinnut eg een aanrader.
Keezz
Heb m laatst voor de tweede keer gezien en vond hem toen op één of andere manier stukken minder.. Begon me zelfs te irriteren aan de zelfingenomenheid van Ethan Hawke. Maar de setting en het verhaal blijven prachtig. 3,5*
patrick bateman
Kan je de DVD via een Europees postorderbedrijf bestellen zodat mijn DVD-speler hem kan lezen?
Voor de rest, de mooiste romantische film ooit. Je hebt direct zin om ook naar Wenen te gaan en ook een Franse studente tegen te komen.
Menni
Nog steeds maar ZO weinig mensen die deze hebben gezien? Ik zou zeggen: zie het gemiddelde tot nu toe en zet 'm op een plek in de top 100 neer waar 'ie hoort: bovenaan! Zie 'm in ieder geval voor terecht sceptisch te benaderen maar volgens alle berichten opwindend vervolg (ik vertrouw Linklater wel) Before Sunset er is.. En dat duurt niet lang meer!
Als ik een videotheek wist waar ik 'm kan huren, zou ik dat meteen doen.
Menni
Koop 'm op DVD! Als 'ie niet bevalt, koop ik 'm over om aan iemand anders cadeau te doen. Maar als 'ie je niet bevalt, en dit zeg ik zéér zelden, dan is er iets mis met je
Aangezien ik dol ben op actie in de lijstjes wil ik patrick bateman op zijn hart drukken te stemmen op deze film. Dan bereikt deze film namelijk de 15 stemmen en dat heeft grote gevolgen. Namelijk een favoriet van menni in de hoogste regionen van een van de lijstjes.
Overigens heeft mijn videotheek dit volgens mij wel. Ik zal het eens huren.
FisherKing
Is er dan een DVD uit die Niet Regio 1 is ?
Ik heb net gezocht, ik kon alleen regio 1 en regio 4 vinden. Niet duur trouwens.
Tja, daar heb ik dus niks aan. En als geen enkele videotheek 'm hier heeft (wat er sterk op lijkt), dan kan ik niet anders dan wachten tot 'ie weer een keertje op tv voorbij komt.
Menni
Volgens mij heb ik 'm hier en daar wel bij Free Record Shops ofzo voorbij zien komen (Fame?). Ikzelf heb alleen een wat kreupele tv-opname, maar dat heeft ook zo z'n charme. Dacht trouwens dat DVD-spelers tegenwoordig gewoon alles aankonden? Maar ik ben een leek hoor..
.. tweedehands videootjes via Amazon doen 't ook altijd prima.
Bij ultragoedkope spelers van B-merken wel, anderen niet. Al kun je sommigen weer geschikt (laten) maken. Maar laat ik nou toevallig een ultragoedkope speler van een B-merk hebben....
Menni
Bij ultragoedkope spelers van B-merken wel
Waarom is A dan zo A?
Waarom is A dan zo A?
Het reclamebeudget
Keezz
Als ik een videotheek wist waar ik 'm kan huren, zou ik dat meteen doen.
Big choice in Utrecht heeft 'm in ieder geval op video...
Films met heel veel dialoog zijn gevaarlijk. Maar hier werkt het heel erg goed. De film is echt goed. Twee mensen, een beetje zoals ik, die wat teveel nadenken soms, komen elkaar tegen en communiceren. Dat is eigenlijk alles. Maar tegelijkertijd is het veel meer dan heel veel andere films.
Inderdaad een erg goede film. Kan niet wachten op het vervolg dat binnenkort uitkomt. Blijken zal of echte connectie en chemie (liefde) blijvend is. Ben benieuwd of before sunset beter is dan dit origineel.
Zeer bijzondere film die je een uniek gevoel bezorgt.
Intenser leven dan deze twee hoofdpersonen kan haast niet. De gesprekken zijn uitermate origineel en blijven verrassen.
De film heeft een heerlijk op-vakantie-in-een-Europese-stad sfeertje.
Je treedt een aparte wereld binnen als je in je eentje gaat backpacken en dat herken ik in deze film. Het komt eigenlijk altijd uit dat je snel vrienden maakt en een bepaalde tijd optrekt met een 'vreemde'. Dat ongedwongene zie ik mooi terug in deze film.
Slenteren door een vreemde stad en wel zien wat je overkomt. Niets hoeft, alles mag.
Vlak voor het einde kreeg ik een melancholisch gevoel toen ik de plekken zag waar de hoofdrolspelers waren geweest die er nu verlaten bij lagen.
Een 'klein' meesterwerk.
Jordy
Erg fijne film inderdaad. Heerlijke chemistry tussen Hawke en Delpy, het lijkt zo naturel en echt allemaal... de tijd vloog voorbij. Bij die shots op het eind had ik hetzelfde als kappeuter. De wetenschap dat er een vervolg komt verzachtte de pijn een beetje
Jordy
Ik besef me ineens dat ik bij Lost in Translation liep te klagen "een hele film over 2 mensen in een vreemde stad, dat is wel erg karig". Maar deze film laat dus eigenlijk zien dat wanneer je "gegrepen" wordt tussen de band van de 2 personen (iets dat ik bij Lost dus veel minder had), je absoluut niet meer nodig hebt.
De Knip
Grappig, lees nu pas bovenstaand bericht meteen een minuut na de film....en mijn gedachten gingen ook langs Lost In Translation....wat een verschil,zeg!
Waar ik bij Lost In Translation totaal geen spanning tussen de hoofdpersonen voelde (en me dus niet kon inleven), was Before Sunrise een verademing. Mooiste romantische film, die ik tot nu toe gezien heb. Erg gevoelige en oprechte dialogen.
****1/2
replicator
Erg mooie film inderdaad. Ben benieuwd naar het vervolg, is daar al wat van bekend?
FisherKing
Fijne charmante film, met real-live scenes die zo uit je hart en ervaringen gegrepen zijn. Alhoewel de film voort schijnt te kabbelen gebeurt er toch iets unieks.
Een erg grote herkenning, en een identificatie met de hoofdrolspelers. En wie wil er nou niet een nacht in Wenen zo rondhangen ?
PS: wat is de tip100 toch een erg mooie lijst (om in te lijsten op het moment)
Dustyfan
Hoe herkenbaar, deze film.
Ooit heb ik een vergelijkbare ontmoeting meegemaakt, maar ik had nooit gedacht dat zoiets ook nog een interessante film kon opleveren.
Ergens verwachtte ik dat het op een gegeven moment wel saai zou worden, twee mensen die 'niks' anders doen dan praten en dwalen. Het tegendeel is waar.....

Before Midnight
2013

Before Sunset
2004

Geprezen romantische film 'Before Sunrise' zaterdagavond (26 oktober) uitgezonden op televisie

Vijf goede romantische films uit de jaren 90

Le Scaphandre et le Papillon
Drama / Biografie, 2007

Trois Couleurs: Rouge
Drama / Romantiek, 1994
sunrisetalking soulmateswalkingoostenrijkwenen, oostenrijksemi autobiographicaltravellerdanuberomantic intimateromanticpretentious