• 9.382.179 stemmen

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Michael Douglas, Sharon Stone en Jeanne Tripplehorn

Releasedatum: 8 mei 1992

Plot Basic Instinct

"A brutal murder. A brilliant killer. A cop who can't resist the danger."

Nick Curran is een fanatieke detective met een zwak voor alcohol. Als hij een brutale lustmoord op een gevierde rockster onderzoekt, beseft hij niet dat hij in een web van leugens, intriges en wellust zal terechtkomen. Een dodelijk web... zo kruist de sensuele Catherine zijn pad, verleidelijk en gevaarlijk. Zij is de eerste verdachte.

Det. Nick Curran

Hazel Dobkins

John Correli

avatar van Diesel

Diesel

Het moest er wel van komen. Dat de film gaat mislukken is duidelijk, Caton-Jones kan niet eens in de schaduw staan van Paul Verhoeven..

avatar van sjorty

sjorty

Erg coole film (ook tof dat een nederlander dit gemaakt heeft) maar op de een of ander manier pakte hij me toch niet misschien lag het aan mij maartoch.

avatar van Horrorfanaat

Horrorfanaat

Geen Michael Douglas helaas.

avatar van T1000donkey

T1000donkey

wat een vrouw -> sharon stone:)

de spanningen zijn echt te gek, dat zie je niet vaak bij zo'n film!

avatar van neo

neo

Verhoeven probeerde nog Nederlandse mensen te casten waar die hij voorheen in zijnn films liet spelen. Graag had ie Jeroen Krabbe in de rol van Douglas gehad, maar Douglas zat er al aanvast geklampt. Echter Rene Soutendijk deed screen tests en dat deed ze goed volgens de regiseur. De reden dat Stone uiteindelijk was gekozen was omdat ze Amerikaans was en deel uit maakte van de maatsschappij. Een Europeaan als Soutendijk kon makkelijk bi-sexueel en pervers zijn en moorden. Vanuit een standpunt van een Amerikaan wel te verstaan. Vandaar Stone en zo meer gericht op hun eigen maatschappij en confronterender. Ik weet het niet, het voordeel van Stone was denk ik haar sterke sexuele uitstraling.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

In de documentaire die de TROS onlangs uitzond over Soldaat van Oranje vertelde Verhoeven juist dat hij per se Stone wou voor die rol en het daardoor behoorlijk aan de stok kreeg met de casting director die daar niets in zag.

avatar van Redlop

Redlop

Klopt. Verhoeven zegt iets van:

Ik kwam met Sharon aanzetten, nietwaar, en ze dachten dat ik gek geworden was.

avatar van neo

neo

Ooh ik sloeg even een stukje over Overigens zei hij dit in een Nederlands interview. Maar goed dus ondanks die oneinigheid met de casting director waren het de punten die ik daarna noemde die de doorslag gaven om Stone uiteindelijk toch te nemen en niet Soutendijk.

avatar van djelle

djelle

Ik heb al betere films van de heer Verhoeven gezien. Veel betere. Dit is een degelijk geregisseerde erotische thriller, maar nu niet om te zeggen dat het verhaal zo baanbrekend is ofzo... De zorgvuldig opgebouwde spanning is een plus, echter deze werd soms onnodig verstoord door een ietwat aanslepend tempo (met veel gebeurtenissen van soortgelijke aard).

Geen klachten over de mysterieuze sfeerschepping, de fijne acteerprestaties of de puike karakteruitwerking, maar de ganse film voelde op een zekere manier erg ééntonig aan. Erg vernieuwend waren de hoofdlijnen ook al niet, en aansluitend vond ik de film -op een aantal punten na- erg standaard uitgewerkt.

Een redelijke thriller, maar veel speciaals vind ik het niet... 2,5

avatar van Erikr73

Erikr73

gertos schreef:

Jaja Moviemeter bewijst zich weer eens als uiterst nuttige biblio (of liever video) theek. Was al een tijdje op zoek naar de titel van dit prima nummer, hij staat niet op de soundtrack, en welaan dankzij jullie gevonden!

Zet hem even op de playlist van mijn trouwfeestje in mei. Thanx!

Wel zwaar jammer dat dat nummer dan weer niet op de soundtrack staat!

Geen dank... ben er zelf ook lang naar op zoek geweest, dus kan het me voorstellen. In de Napster-tijd was dit dan ook 1 van de eerste nummers ik downloade. Erg raar eigenlijk dat dit nummer niet op de soundtrack stond, terwijl het zelfs in de trailer gebruikt is.

Voor degene die niet weten waar die over gaat... Blue van La Tour... ge-wel-dig! Hm, ik ga hem gelijk maar weer eens aanzetten...

avatar van Stephan

Stephan

neo schreef:

Het lijkt mij dat ze was gekozen omdat ze al zo goed beviel in Total Recall...

avatar van twin

twin

Weet iemand van jullie hoe het nummer heet wat gedraaid wordt in de discotheek waar Sharon en Michael beide zijn, het is een geweldig dansnummer

avatar van Leno

Written and Performed by LaTour

Courtesy of Smash Records

avatar van jamiesensation

jamiesensation

3.58??? Deze film wordt zwaar onderschat kom op zeg !! Het is toch echt wel een classic hoort thuis in de top 250???

avatar van jamiesensation

jamiesensation

Waarom zo n lage score ? Het is toch een fantastische thriller die zich makkelijk kan meten met seven en the silence of the lambs

De dialogen zijn gewoon echt super , goede acteurs, muziek enz. Het komt gewoon door de sex dat de film zo ondergewardeerd is !! en dat is gewoon hypocritisch!!

avatar van Mark86

Mark86

jamiesensation schreef:

Het is toch een fantastische thriller die zich makkelijk kan meten met seven en the silence of the lambs hypocritisch!!

Dat vind ik overdreven, maar tis zeker een goeie film met een paar scene's die mensen over 30 jaar nog kennen. Dat kan je niet van iedere film zeggen!

avatar van otherfool

otherfool

Deze film gekeken op een verjaardagpartijtje toen ik een jaar of 14 was; dat vonden we toen allemaal wel spannend (met name de erotische scenes natuurlijk). Later nog een keer gekeken, en hoewel de film een aantal memorabele scenes bevat ben ik verbaasd over de hoge score (hij zit hier tegen de top 250 aan); zo bijzonder is deze film toch ook weer niet?

2,5*.

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

Zeer sterke thriller van Paul Verhoeven, ik ben helemaal niet zo'n fan van hem, maar deze film laat toch wel zien dat hij heel wat in z'n mars heeft. Mooie mysterieuze muziek, prachtig gefilmd (door Jan de Bont geloof ik) en geweldig acteerwerk van de complete cast, maar dan vooral van Sharon Stone, die zowel de ijskoude 'killer' kan zijn, als de schrijfster die dit moet doen, voor haar beroep.

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Een goede film die uitstekend in elkaar is gezet, met een goed verhaal, goed acteerwerk, en met spannende momenten. Je vraagt je telkens af wie nou eigenlijk de moordenaar in de film is, en daardoor blijft de film gewoon boeiend! Bovendien een spannend einde! *** en een half (3,5).

Echt de moeite waard!

avatar van Drazenko

Drazenko

Sharon Stone maakt de film amusement!

avatar van Tun-89

Tun-89

Hmm, Basic Instinct 2, 30 maart in de bioscoop.

Denk eerlijk gezegt niet dat die net zo goed word als deze, maar we zien wel..

Beetje zonde als die gaat mislukken, ze hadden gewoon deze moeten laten.

deze is btw égt super, mja dat weet iedereen wel

avatar van otherfool

otherfool

Hopelijk wordt deel 2 wat beter (oh, ijdele hoop!), want Basic Instinct vind ik als thriller eigenlijk maar matigjes. Dat de film uiteindelijk vooral om 1 scene herinnerd zal worden zal wel geen toeval zijn...

2,5*.

avatar van raymon

raymon

In een woord: HEEL ERG GOED! echt heel boeiend, grappig, soms hele droge tekst die heel goed is. Vette muziek heel goed, en gewoon een goed verhaal met goeie acteurs! Echt een hele goeie film van PAUL VERHOEVEN 5**** echt de moeite waard!!!

avatar van olivier

olivier

djelle schreef:

Neen, misschien is dit niet baanbrekend ofzo, en vraag me wat ik zo prachtig vind aan 'basic instinct' en ik kom niet verder dan wat stomme opmerkingen, maar toch is deze film één van die films die ik met het meeste plezier heb bekeken en hérbekijk. Zullen we het maar steken op de eros en thanatos? 4.5*

avatar van Muzikant

Muzikant

Een uitstekende en zeer spannende erotische thriller, met een sterk verhaal, geweldige dialogen, fantastisch acteerwerk (met name Micheal Douglas), en met een goed verrassend en ontknopend einde. Top!

Ik geef de film een 4,5*

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Vond 'm nu toch niet meer zo supergeweldig, zoals ik 'm in het begin vond. Vond 'm zo af en toe zelfs een beetje knullig overkomen.

punt eraf.

avatar van Doom

Doom

Muzikant schreef:

Ik geef de film een 4,5*

Ik ga even lekker makkelijk doen bij deze film. Ben het volkomen eens met Muzikant!

Ben benieuwd naar het tweede deel.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Erg leuke film, heel vermakelijk.

Mooie psychologische thriller, waarin je geboeid blijft tot het einde. Het einde vind ik trouwens heel goed.

Verder speelden Sharon Stone en Michael Douglas de kleren van hun lijf. Helaas was het allemaal iets te lang en iets te voorspelbaar (buiten het einde dan).

avatar van Scratt

Scratt

Ow..beestige thriller met een onweerstaanbare Sharon Stone ! De film is spannend van begin tot einde, met de prachtige muziek op de achtergrond. Het personage Nick Curran is ook zeer interessant en de perfecte tegenspeler voor Stone. Kan iemand me zeggen waarom deze film zo'n laag gemiddelde heeft voor zijn waarde ?

Een klassieker die ik te lang geleden had gezien en nu 4.5* geef.. (Ps. Stone is ongetwijfeld het lekkerste wijf dat er rondloopt)