• 9.377.673 stemmen

Rise of the Planet of the Apes (2011)

Actie / Avontuur | 105 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Rise of the Apes

Geregisseerd door: Rupert Wyatt

Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow

Releasedatum: 18 augustus 2011

Plot Rise of the Planet of the Apes

"Evolution Becomes Revolution."

Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.

Will Rodman

Maurice / Court Clerk

Rocket / Bright Eyes

avatar van cm_punk

cm_punk

"Ceasar is Home"... geweldig moment!

avatar van RipCurl

RipCurl

Vermakelijke film, maar niet de topper die ik had verwacht. De aanloop is erg lang en een echt spectaculair einde vond ik het niet. Het was wel een mooi verhaal, maar niet meer dan dat. Ik heb het gezien en zal het niet snel een tweede keer kijken. De CGI is wel mooi alhoewel ik de Orang-oetang beter vond "getekend" dan Ceasar.

avatar van hedrick

hedrick

titel is ooit, want de film heeft helemaal niets te maken met The Planet of the Apes. Wat de film zelf betreft is hij zeker vermakelijk, maar had toch de indruk dat de band tussen James Franco en de aap Ceasar wat meer uitgediept had mogen worden en dat er tussen de gevangenschap van Ceasar en de eerste kennismaking van James Franco met Ceasar maar heel weinig ruimte zat om een geloofwaardige band tussen aap en mens te zien ontwikkelen. Wel is het weer aandoenlijk hoe Ceasar in gevangenschap een krijttekening op de muur maakt van de raam, waarvan hij van zijn thuis (bij Franco) naar buiten staart. Uiteindelijk is het wel indrukwekkend hoe je Ceasar ziet veranderen in een met haat vervulde aap, mede aangewakkerd door Tom Felton, die overigens met gemak overstapt van de ene schurk naar de andere schurk na jaren Malfoy te hebben gespeeld in Harry Potter. De uiteindelijke opstand op de brug, alhoewel het een en ander al is vrijgegeven in de trailer is kort maar wel krachtig.
Na de ondertiteling zeker blijven zitten, omdat het ongetwijfeld de toon zet voor een vervolg in New York.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Matig.

Ik ken de reeks dus dat dit niet bepaald die charme zal hebben wist ik zelf ook wel. Ik wilde het eigenlijk als een losstaande film zien. Deze film zelf vond ik op zich nog wel aardig goed beginnen. Maar of het nog wel goed bleef... De film heeft zo zijn kleine voorspelbare dingen. Het sentiment wat toch in deze film zit, zat me ook op een gegeven moment wel dwars. De film werd daarom uiteindelijk gewoon saai. Als er dan eindelijk actie in komt, stelt dat dan teleur. Mooi gemaakt (zoals vaker met dit soort films) maar absoluut geen spektakel.

Een film waar ik best hoge verwachtingen van had, maar uiteindelijk is dit een grote tegenvaller. Jammer! Visueel ook nergens echt indrukwekkend en dat had ik wel verwacht..

Kleine 2,0.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

movie acteurs schreef:

Matig.

I Het sentiment wat toch in deze film zit, zat me ook op een gegeven moment wel dwars

Mee eens, daarom vind ik veel stukken in de film ook allemaal net niet.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Dit is gewoon een geweldige film!

De opbouw is enorm goed en de finale is een enorm spectaculaire actiescène. Daarnaast wordt echt alles heel mooi in beeld gebracht en heb je niet te klagen over de special effects. Ten slotte doet ook de cast het geweldig, met James Franco op kop.

avatar van MovieDevil

MovieDevil

cm_punk schreef:

"Ceasar is Home"... geweldig moment!

ja ik vond dat ook een top moment

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een titel bestaande uit 'Planet of the Apes' had ik nog niet eerder op het scherm aangetroffen maar ik dacht dat het niet zoveel uit zou maken of ik die voorkennis zou hebben. En achteraf blijkt dat niet zo belangrijk te zijn, aangezien we beginnen in het oerwoud en eindigen met een uitzicht op de Golden Gate Bridge. Het is een verfrissend werkje, je ziet immers niet iedere dag een aap achterin de auto zitten. Caesor zorgt voor een hoop sensatie en zijn gezichtsuitdrukkingen zijn zeer duidelijk naar voren gebracht. Ook de scène in het huis waarin hij aan de lampen slingert en probleemloos door de zolder manoeuvreert is lekker smooth in elkaar gezet. Wanneer we eenmaal gewend zijn aan deze capriolen is er verder niet super veel te beleven. Het draait uit op een relatief eenvoudige strijd tussen de politie en de 'badguys'. Agenten zijn glad geschoren, houden van donuts en gebruiken liever een klein pistooltje in plaats van hun verstand. Net zoals bij Drive Angry, een tijdje geleden, vraag ik me ook hier weer af wat ze in godsnaam wilde bereiken met die zogenaamde 'blokkade'. Het waren welgeteld vier smalle personenauto's die dwars geparkeerd stonden. Hoofdpersonage Will Rodman heeft natuurlijk weer een vriendinnetje gevonden en deze gaat gezellig mee op pad. Leuk uitgangspunt en mooie visuals maar dat is dan ook alles.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

John Lee Hooker schreef:
Een titel bestaande uit 'Planet of the Apes' had ik nog niet eerder op het scherm aangetroffen maar ik dacht dat het niet zoveel uit zou maken of ik die voorkennis zou hebben. En achteraf blijkt dat niet zo belangrijk te zijn, aangezien we beginnen in het oerwoud en eindigen met een uitzicht op de Golden Gate Bridge. .

Het maakt echter wel wat uit want je mist namelijk een hoop referenties naar de originele saga.

avatar van eltorro

eltorro

Leuke film.

Is alleen soms iets teveel op zoek naar een slechterik. Waardoor je af en toe van die rare personages krijgt zoals de buurman, dieren verzorger en de eigenaar van het bedrijf.

avatar van rsca3x

rsca3x

HEEL goed!

avatar van amanda22

amanda22

Heb bij deze film alleen maar zitten janken en daarna werd ik boos!! Krijg je ervan als je gaat lopen klieren met dieren! Arme apen!! Het enige wat ze wilden is vrij zijn!! En wat een bagger eind Snap niet wanneer nou "the planet of the apes" begonnen is! Zal uiteindelijk wel weer een deel 2 komen.

Apen zagen er wel zeeeeerrr mooi uit! Vandaar nog even die 1,5*

avatar van sluitom

sluitom

Ik vond dit echt een hele leuke film

Meer heb ik er niet over te zeggen :-P

avatar van jipt

jipt

Geweldige film over opstand en evolutie. Heel erg knap gemaakt en de regie is ook erg goed. Vanaf het begin tot einde boeiend. De brugscène is geniaal. 4/4,5*

avatar van Montorsi

Montorsi

Voor een blockbuster vrij sterk in elkaar gedraaid.

Echt werelds is het absoluut niet, daarvoor schort er te veel aan, maar vermaken doet het wel. Allereerst zien de digitale apen er zeker sterk uit. Een van de weinige keren dat CGI er niet storend tussendoor is gestopt en het er bijna elke keer erg gelikt uitziet, tot in de kleinste details.

Het verhaaltje is goed opgebouwd, al krijgt het wat te veel de overhand. De vreemde scriptkeuzes worden beperkt tot een minimum. Vreemd is wel dat het team niet door had dat die aap zwanger was van Caesar bijvoorbeeld, maar dat is verder wel een onbelangrijk detail. De opbouw is verder vlot, maar blijft wat te lang in die opbouwfase hangen, om dan op het einde juist weer net wat te weinig tijd te nemen. De hele revolutie had wat meer aandacht verdiend.

Minpunten zijn er ook, want zo hier en daar zitten er flink wat cliché's in. Waar het nou weer voor nodig was die verzorgers in de apenopvang af te schilderen als een soort van satanskinderen, die kerel uit Harry Potter voorop. Kan al niet acteren trouwens, dat maakt het misschien nog wel pijnlijker. Franco en Pinto zijn verder ook nogal kleurloos, net als hun relatie die al net zo snel uit de lucht kwam vallen, als dat het nietszeggende scriptvulling was. Gelukkig focust het tweede deel zich veel meer op Caesar dan op die twee.

Tegen het einde (scenes na de brug) was het allemaal ook wat te klef en correct. Cirkeltje moest en zou rond gemaakt worden, allemaal iets te braaf.

Al met al kijkt het aardig weg, en is de structuur prima. Paar aardige actiescenes en boeiend genoeg tot het einde. Werelds? Nee. Wel een stuk beter dan die van Burton.

Misschien wanneer zich een dodelijke ziekte verspreid waar alleen mensen vatbaar voor zijn en zo dus niet de apen aantast?

Een sterk einde want komt er nou een vervolg of niet? logischer wijs hoeft dat dus niet,
Hollywood kennende wel....

avatar van bertito

bertito

Best wel genoten van Rise of the Planet of the Apes. Het meest intrigerende vond ik de blikken in de ogen van de apen, surreëel en beklemmend.

James Franco acteert prima in deze film, het lijkt of hij zich bescheiden heeft bijeengeraapt na het dramatisch slechte optreden van hem bij de Oscars, toen hij dacht dat hij alles kon. Ook John Lithgow is meer dan goed in vorm als demente man.

Het nadeel van films als deze blijft voor mij toch wel dat het uitgangspunt te gemakkelijk is terug te voeren op de stammenstrijd die de mensheid zelf sinds mensenheugenis teistert. Analogieën naar onderdrukkende systemen laten zich aan je opdringen. Bijvoorbeeld de schokkende herinneringen aan de sadistische gevangenisbewaakster Lynndie England uit de Abu Ghraib gevangenis. Moge zij haar lesje hebben geleerd, net zoals de gemene overheersers in deze film, die uiteindelijk welverdiend het onderspit moeten zelven.

Desalniettemin biedt Rise of the Planet of the Apes meer dan genoeg als film op zichzelf. Het verhaal en de goede beelden zijn aannemelijk geslaagd.

avatar van jvg

jvg

Deze film was verrassend goed, maar dat komt misschien ook wel omdat ik een slechte voorstelling van de film had. Een leuke film, goed opgebouwd verhaald en eens voor de verandering niet van de hak op de tak springt.

De apen zijn mooi gemaakt. De scene dat Ceasar op het paard zit op de brug had wat mij betreft wel weg gelaten mogen.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Herzien 1* erbij. Topfilm.

avatar van some_solucti

some_solucti

jvg schreef:

Origineel niet gezien zeker?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Zo zie ik een zomerblockbuster graag. Spectaculair zonder enkel te leunen op enkel explosies en heftige actiescènes en een opbouw met drama dat ook daadwerkelijk werkt. De film heeft een vrij lange opbouw, een welbekend feit bij veel prequels, maar het verhaal wordt op een sterke manier verteld. Ook voor kijkers die nog nooit een eerder deel uit deze reeks hebben gezien is dit een prima film, enkel de vele referenties naar (voornamelijk) het origineel zullen ze niet meekrijgen. Maar genoeg andere ijzersterke scènes om van te genieten, zoals het opgroeien van Ceaser of Ceaser in gevangenschap en hoe hij langzaam de rol als leider krijgt. En ook het subplot tussen vader en zoon was opvallend sterk gedaan. Met ook een sterke rol van John Lithgow. Iets minder zinvol was de rol van Freida Pinto, die er enkel rondliep om toch maar een vrouw in de film te krijgen.

En naast een aantal sterke dramatische en zelfs ontroerende momenten in het begin, is ook het spektakel dat na verloop van tijd losbarst de moeite waard. Hiervoor mag de meeste credit gaan naar WETA Digital, die opnieuw laten zien dat ze op zeer geloofwaardige wijze CGI wezens kunnen neerzetten (overigens wel met behulp van acteurs). Het is goed om te zien dat het toch mogelijk is om met de computer overtuigende karakters neer te zetten en dat doet de film heel veel goed. Sterker nog, elke aap in de film had meer karakter dan zo'n eendimensionale en enkel booskijkende 'slechterik' als die Tom Felton. Die was dan wel weer een beetje jammer. Maar verder is Rise of the Planet of the Apes een blockbuster naar mijn hart; uitstekende special effects, prima supporting cast (Lithgow, Brian Cox, Tyler Labine) en sterk uitgangspunt. Ben best benieuwd naar een eventuele sequel.

4 sterren.

avatar van Octo

Octo

Onderhoudende film met een goede opbouw maar een wat afgeraffelt eind. De apen waren wel erg goed op elkaar ingespeeld op het eind, daar kunnen ze in noord-afrika nog wat van leren!

avatar van postm00v

postm00v

hedrick schreef:

Eerst zou ik wel willen stellen dat de titel "Rise of the planet of the Apes" wel de meest misplaatste titel is ooit, want de film heeft helemaal niets te maken met The Planet of the Apes.

HE-LE-MAAL mee eens ! Deze film heeft niets te maken met het 'eerste deel', wat ik nogal jammer vond. Geen slechte film, maar zeker niet de beste film die ik ooit heb gezien. Planet of the Apes vond ik leuker dan deze.

2,5 sterren

avatar van rep_robert

Als 1 titel wel gepast is, is het wel Rise of the Planet of the Apes wel. Het ontstaan/opstaan/ de revolutie van de apen wordt toch wel overduidelijk in beeld gebracht. Welk eerste deel bedoel je overigens, die van Tim Burton uit 2001 of de originele uit 1968. Want deze heeft inderdaad weinig te maken met die reboot/remake van Tim Burton.

avatar van REDnas X

REDnas X

Meesterlijk

avatar van Zinema

Fijn familievoer.

Na de beroemde reeks met Charlton Heston en de ietwat vreemde remake dan toch een fijn filmpje. Slim gegooid op wat sentiment met Lithgow en een zielige aap, om langzaam te veranderen naar wat meer actie en een grimmiger toon. Zonder echt heel veel aan balans te verliezen, maar de kijker ook niet gelijk weg te blockbusteren. Het blijft voorspelbaar formulevoer voor de gehele familie vanaf 12, maar gelukkig entertaint de film voldoende. Uiteraard met een kleine knipoog naar de overleden voorzitter van de NRA himself. Laat Michael Moore het maar niet merken.

Goed.

avatar van voeder

voeder

Het is juist een titel die zeer goed bij deze film past. Het is overduidelijk dat dit de opkomst, het begin, van de overheersing van de apen is. Ik hoop ook dat je na de aftiteling nog even bent blijven zitten want de laaste scene maakt dit wat duidelijker.

Daarbij staat deze film niet los van The planet of the Apes. En dan bedoel ik de remake, niet de orginele film. Deze laaste scene vd remake van The planet of the Apes sluit overduidelijk aan op deze film (als men weer land op planeet de aarde, zie de laaste 30 sec van dit filmpje: YouTube - Planet of the Apes 2001 Tribute ). Er hoort alleen nog 1 deel na The Rise of the planet of the Apes te komen, wat ongetwijfeld ook zal gebeuren.

avatar van RHCP

RHCP

Aardig tussendoortje, en dat is minder waar ik op had gerekend. Natuurlijk is de prestatie van Serkis fenomenaal (vooral het stuk dat hij door het huis slingerd is prachtig), maar het verhaal wist mij niet genoeg te pakken en kwam ook erg traag op gang. Ook de aanduiding dat het een actie/avontuur film is, vind ik wat misleidend. De hele film heeft meer weg van een actie-drama. De actie die erin voorkomt is niet lang genoeg om het echt een actie-film te noemen.

Al met al een aardige film maar niet de grote (na)zomer topper waar ik op had gehoopt.

avatar van some_solucti

some_solucti

voeder schreef:

Onzin. Volgens de regisseur en de persafdeling heeft het niks met Burton's films te maken. Kijk een paar pagina's terug maar voor quotes. De film is een prequel op het origineel uit 1968 en neemt daarvoor slechts stukken van de rest van de originele serie mee in de canon, alles wat een update nodig had heeft dat gekregen.