Genre: Actie / Avontuur
Alternatieve titel: Rise of the Apes
Geregisseerd door: Rupert Wyatt
Met onder meer: James Franco, Freida Pinto en John Lithgow
Releasedatum: 18 augustus 2011
Bekijk via Disney+
Bekijk via HBO Max
Plot Rise of the Planet of the Apes
"Evolution Becomes Revolution."
Het verhaal speelt zich af in het huidige San Francisco, waar de wetenschapper Will Rodman (James Franco) zich bezighoudt met genetische manipulatie op apen in z’n strijd tegen Alzheimer. Wanneer één van de proefdieren, Caesar, zich intellectueel snel begint te ontwikkelen, ontstaat een oorlog voor de suprematie tussen mens en aap.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Rise of the Planet of the Apes (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maurice / Court Clerk
Rocket / Bright Eyes
Koba
Zeriel
Onzin. Volgens de regisseur en de persafdeling heeft het niks met Burton's films te maken. Kijk een paar pagina's terug maar voor quotes. De film is een prequel op het origineel uit 1968 en neemt daarvoor slechts stukken van de rest van de originele serie mee in de canon, alles wat een update nodig had heeft dat gekregen.
Volgens mij lijkt de leider aap van de 2001 (seconde 27 van het youtube fragmentje) versie verdacht veel op de concurrent van Ceasar.
SaNDuTjE
Bijzonder mooi geanimeerd en een redelijk onderhoudend verhaal maar ook niet meer dan dat.
De evolutie van Ceasar voorspelt een climax die helaas uitblijft. De film blijft in alles netjes binnen de perken en laat de apen (juist ondanks alles) vredelievend zijn tegenover de mens, waar ik juist soms hoopte op een uitbarsting van woede en geweld. De duistere blik van Ceasar strookt niet echt met zijn handelingen en dat vond ik jammer.
Op zich is het verhaal nogal voorspelbaar en bevat het de welbekende clichés maar door het vlotte tempo en redelijke opbouw stoort dit nergens. Held van de film is duidelijk Serkis aangezien Franco niet echt kan overtuigen en de bijrollen verder enkel ter opvulling dienen.
Een op zich best vermakelijke film die los van de effecten mij te braaf en sentimenteel is om te kunnen overdonderen.
RomeijnLand
Zeer goede film, met goed acteerwerk en mooie sets. Veel beter dan die onzinfilm "Planet of the Apes" van tien jaar geleden.
van duijn
Ik een 2 vrienden van mij hadden besloten om een weer is een keertje vrijdagavond naar de bioscoop te gaan. Rise of the planet of the apes leek wel goed dus gingen we daar naar toe. Maar wat een geweldige film zeg. Het wist van het begin tot het einde te boeien. Die apen waren echt onwijs mooi gemaakt en Caesar is dan ook by far mijn favoriet. Die scene dat ze uitbreken was echt meesterlijk goed, het einde vond ik ook een van de beste die ik ooit heb gezien. En dan hebben we nog James Franco met een leuke rol en een klein rolletje van Brian Cox als de boss van het asiel, Leuk geacteerd. Een topper.*5.0
queenie
Leuke film en mooi gemaakt met die apen. Vond alleen het einde abrupt en een beetje vreemd. 3*
SaNDuTjE
Het einde zie je van verre al aankomen, aangezien een aap uiteraard niet als huisdier gehouden moet worden (en daar nota bene zelf voor moet kiezen in plaats van dat de mens dat zelf bedenkt), maar in de natuur uiteraard. Maar het lag, helaas, helemaal in lijn der verwachtingen van deze familiefilm.
stultmeister
Afgaand op de trailer en de komst van deze film dacht ik: oh nee, daar gaan we weer.
Ik stond niet te popelen om een voorspelbaar verhaal met CGI apen te bekijken.
Maar wat heb ik me vergist. Ik heb me kostelijk geamuseerd met deze visueel sterke film, waarin het verhaal niet perse er bovenuit sprong, maar toch de juiste sfeer werd gezet voor een goede film.
Het is geen film die ik nu heel snel weer zou willen zien, maar ben enorm blij dat ik deze film zonder enige verwachting heb bekeken, en met een voldaan gevoel de bioscoop uitliep. Dat gebeurd tegenwoordig niet meer zo vaak bij films.
Deze film krijgt van mij 4 sterren!
Fox McCloud
Toch nog gezien in de bios.
Zeer mooie en indrukwekkende film. De film wist me de hele rit in zijn greep te houden en liet me niet meer los tot de eindcredits. Ik had redelijk hoge verwachtingen en dat bleek niet geheel onterecht. Visueel is deze film natuurlijk een pareltje. Zeer goede CGI, echt onwijs mooi gedaan. Ook het verhaal steekt goed in elkaar, met enkele geniale scenes.
Intense film, vooralsnog een stabiele 4 sterren, herziening volgt spoedig.
Umberto
Mooi gemaakt, redelijk verhaal maar ook niet meer dan dat! Persoonlijk vond ik het allemaal te lief, te voorspelbaar, langdradig en zeker niet origineel. Aardige film voor een regenachtige zondagmiddag maar zeker niet om vaker te bekijken!
wibro
Na gisteren het loodzware maar uitstekende "Melancholia" voor de tweede te hebben bekeken had ik vanavond zin in amusement waar ik niet te veel over na hoefde te denken. Deze apenfilm leek mij daar bijzonder geschikt voor.
Over de film verder; visueel best wel mooi en die apen waren best wel grappig om naar te kijken maar zo gauw James Franco in beeld kwam had ik zin de film door te spoelen wat helaas niet kon want ik zat in de bioscoop. In deze film die het moet hebben van complete vermakelijke onzin past geen overdreven sentiment. Daar komt nog bij dat Franco zo gauw hij verscheen behoorlijk de vaart uit de film haalde zodat die af en toe flink langdradig werd. Het was daarom ook lang wachten op de climax die wel over de top maar best wel vermakelijk was tot die Franco weer in beeld kwam die op het eind door Ceasar behoorlijk voor aap werd gezet.
De film von ik in zijn geheel ook wat te braaf, die apen hadden de mensen best wel harder aan mogen pakken.
NarcissusBladsp.
Perfecte film voor de bioscoop. Echt oudewets vermaak en ontroering. Ijzersterk uitgangangspunt met veel dynamiek uitgevoerd. De apen stelen terecht de show en consequent redenerend zijn ze zo intelligent geworden dat ze er geen totale wraakoefening van maken...want dat zou juist net iets typsich menselijks zijn. Daarom is Rodmans vraag aan Caesar om naar huis te komen...erg onnozel. Misschien zijn Caesar's eerste woordjes een veeg teken...
Deze film, als je hem met Inception vergelijkt inhoudelijk veel interessanter, geloofwaardiger, komischer en de actie verveelt geen moment. Het woord langdradig is hier absoluut niet van toepassing.
Parallel mens aap is mooi uitgewerkt. Aanleiding: alzheimer onderzoek vond ik een raak idee. Wat ik vooral intrigerend vond was hoe Ceasar kleine menselijke trekken bij mij een special effect hadden. Simpele gelaatstrekken spraken boekdelen. De aap werd meer mens terwijl de mens meer een simpele beest werd...Je identificieert je meer met de apen. Tenminste dat ik deed wel.
Zoals de bewaker die cynisch het woord "enrichment" bezigde. Toevallig zag ik, een paar dagen daarvoor, het programma met de voor hier frapante titel: De vermomming. BN-ers deden vermomt, maar de onthulllende tv-camera wel in de buurt...., vrijwilligerswerk bij Stichting Aap. Een verzorgster vertelde dat het voedsel "verrijkt" werd aangeboden om de dieren te stimuleren.
Maar Ceasar was al op een ander manier verrijkt en komt in een louche opvang terrecht...een Shawshank Redemption voor apen.
Goeie entertainment die meer gaf dan ik verwachtte. Tijd vloog voorbij.
BoordAppel
Verrassend goede actiefilm. Bij een film met dit gegeven heb je natuurlijk altijd de kans dat het in het belachelijke gaat duiken maar dat weet de film goed te vermijden. Alleen bij het 'no' had ik zo even mijn twijfels maar uiteindelijk bleken die niet terecht. Het einde is zo zelfs erg mooi.
Ook erg mooi zijn de apen. De CGI gaat weer een stapje verder en het hele motion capture gebeuren is weer iets geloofwaardiger. 100% perfect is het nog niet, vooral als Caesar klein is zijn de computeranimaties niet altijd even goed en iets te geanimeerd. Als grote aap is het nagenoeg perfect. Andy Serkis zet wederom een prachtige rol neer en de animatoren hebben er een kunststukje van gemaakt met betrekking tot de gelaatstrekken. Heel subtiel wordt Caesar steeds menselijker.
Door de geloofwaardige special effects en het goede acteerwerk ga je ook echt meeleven met Caesar. De menselijke hoofdrolspelers sluiten er gelukkig goed bij aan. James Franco is een van de getalenteerdste acteurs van zijn generatie en John Lithgow is altijd +1. Alleen een beetje jammer dat ze zo nodig een vrouw erin moesten schrijven. Er is niets op Freida Pinto aan te merken maar haar rol is wel heel erg nutteloos. Wat minder zijn ook de verwijzingen naar de originele Planet of the Apes. Ze zijn nogal geforceerd in het verhaal geschreven en ze geven geen extra informatie, alles wat ze laten zien weten we al van de eerste film.
Het zijn allemaal kanttekeningen op een verder prima film. Een aanrader voor mensen die houden van een leuke actiefilm die ook emotioneel nog een snaar weet te raken.
perceived
Goed.
Had het eigenlijk niet verwacht, maar ik vond 't een vermakelijke film. Stukken sterker dan de vorige 'Apes' film. Film oogt verzorgd: prima camerawerk, goede effecten en make up. Prima acteerwerk en een onderhoudend verhaal, al kent het de (on)nodige sentimenten. 7/10*
hodin
Heb hem net bekeken, normaal gesproken ben ik niet zo van ''apen films'' maar dit is wel een van de mooiste film die ik gezien heb en gemaakt is.. [/quote]
[quote] scene op de brug was masterlijk, Komt er nog een deel 2 uit???
thunderball
Deze vorige week in Antwerpen gaan zien.
Prachtige film!
Eindelijk een goed gelukte en waardige opvolger van het origineel uit '68, waarin we de ontstaansgeschiedenis krijgen te zien hoe de apen de heerschappij van ons over zullen nemen, of althans de aanzet hiertoe.
De film kent een goed uitgewerkte opbouw, waarbij de regisseur duidelijk zijn liefde en kennis van het origineel ten toon spreidt. Voor de fan en filmfanaat zijn er dan ook veel verwijzingen te herkennen (lanceren raket; op TV is origineel te herkennen; iemand roept zelfde teks als van Heston;kleine Caesar zit met beeldje Vrijheidsbeeld te spelen, waarvan hoofd ontbreekt.).
Uiteraard is de film zo gemaakt dat je als vanzelfsprekend partij kiest voor de apen.
Eigenlijk zit je vanaf het begin te wachten totdat de opstand uitbreekt en is alles er voor de opbouw en aanleiding hier toe.
Wanneer het dan begint, kreeg ik dan ook een groot YES-gevoel!
Sleutelmoment is de scene, waarin alle apen al weer in hun hok zijn gegaan en Caesar alleen achterblijft in een soort van arena-achtige setting, die mij aan een finale van een spaghetti-western deed denken.
De special effects zijn geweldig.
De belangrijkste apen hebben allemaal een duidelijk eigen karakter, hoewel misschien soms de gelaatsuitdrukkingen iets te menselijk overkomen, was het over het algemeen zeer knap gemaakt.
Vooral de oerangoetang vond ik erg goed gelukt. Lekker relaxt en laidback.
In de belangrijkste rollen zitten eigenlijk alleen maar goede acteurs, maar toch worden ze feitelijk weg gespeeld door een met een computer geanimeerde aap.
Einde had wellicht nog iets meer uitgewerkt kunnen worden, maar ben hier uiteindelijk toch zeer content mee.
Had dit van te voren niet gedacht, maar vond dit echt een hele goede en mooie film.
Een negen, ofwel 4,5 ster.
Friac
Zeer degelijke "actiefilm", die vooral tijdens het rustige eerste uur erg overtuigend is. Het is overigens een van de weinige films waarbij ik me niet gestoord heb aan de CGI-effecten, die hier gelukkig realistisch oogden (behalve, zoals hier al geschreven werd, bij de jonge Caesar) en niet al te veel leken op weggelopen pixels uit een computerspel. Dit in combinatie met Andy Serkis' expressieve mimiek zorgt overigens voor een heel mooi filmpersonage, dat bij momenten erg sterk op het gemoed speelt.
De hele evolutie van Caesar werd mooi in beeld gebracht, en vooral het moment waarop hij Wills dementerende vader het correcte gebruik van een vork moet uitleggen - waarbij de aap uitstijgt boven de mens en diens superieure is - was behoorlijk frappant. Grappig detail hierbij was wel de compleet belachelijke veronderstelling dat Will in de vijf jaar die tussen baby Caesar en de geëvolueerde volwassen mensaap lagen met geen woord repte over wat er gaande was, zowel niet tegen zijn vriendin als tegen zijn collega's op het werk (Voor alle duidelijkheid: er is een time lapse van 3 jaar, en vervolgens 5 jaar in de film ingebouwd). Die man moet een uitermate boeiend leven hebben, aangezien hij het op vijf jaar tijd niet nodig acht om even over zijn uitermate fascinerend onderzoek te praten met zijn vriendin (al zeker omdat er ergens in het huis een computerscherm van 4 op 5 meter staat!). Maar goed, dit natuurlijk helemaal terzijde
Het verhaaltempo lag heel hoog, de film verveelde absoluut niet. De sluimerende opstand van de apen, met Caesar als verbitterde aanvoerder, was mooi aangepakt en de finale op de Golden Gate Bridge stelde niet teleur. De verwijzingen naar het origineel - dat ik niet eens gezien heb, maar ik herkende ze wel - waren leuk, al lagen ze er wel iets té dik op om lekker subtiel te blijven.
Eindconclusie: een blockbuster van de betere soort!
steph b
Veel goede dingen over deze film gelezen en gehoord! Gisterenavond naar de bios geweest, en alle hoge verwachtingen werden volledig ingelost! Een prachtig verhaal waarin veel meer emotie zit dan ik van te voren had gedacht. Ook is Caesar in mijn ogen een echte held, ik vindt hem heel cool, hij stal echt de show!
Van mij mag er wel een opvolger komen die zich ook voor het verhaal van de originele uit "68 afspeelt, ik reken er wel een beetje op!
4.5 sterren!!!
horrorfreak23
Een pracht van een film! Deze moet je zien!!!
Heeft volgens mij niets te maken met de hele resem films die daarvoor uitkwamen van POTA, gelukkig maar.
De acteerprestaties zijn top. Je begint vooral mee te leven met Caesar (wat hoogstwaarschijnlijk ook de bedoeling is) Maar ik vind het super dat de acteur die Caesar speelt daar dan ook in slaagt.
Als je dat kan bereiken bij je publiek ben je in mijn ogen een groots acteur!
Andy Serkis heeft er een nieuwe fan bij
Volgens mij komt er nog een vervolg want met zo'n einde kan dat bijna niet anders. Ik kijk er in ieder geval al naar uit.
taico
mooie film, het is een betere dan die film van 10 jaar geleden ik geeft het 4 sterren
The One Ring
Goede blockbuster. Ook echt een die ik ben gaan zien door de goede reacties, omdat het hele project me verder niet echt aanstond en de trailer weinig goeds beloofde. Gelukkig blijkt de film met een verrassend groot hart te zijn gemaakt. De actie staat niet centraal. Integendeel, de aandacht gaat uit naar Caesar en zijn ontwikkeling en die lijn wordt de hele speelduur vastgehouden. Dat werkt erg prettig en maakt het een overtuigende film. Als de actie dan eindelijk losbarst op de brug stelt dat ook niet teleur. Maar voor mij waren toch de meest fascinerende momenten de scènes tussen de apen zelf, terwijl ze nog in het apenverblijf zaten.
Het is wel jammer dat de film compleet faalt als het op de menselijke personages aankomt. Niet eens mens hier is boeiend en juist in een verhaal dat draait om de tegenstellingen en overeenkomsten tussen aap en mens is dat een enorme misser. De mensen zijn allemaal slecht geschreven rollen, dus krijgen we James Franco op de automatische piloot en Freida Pinto die zo weinig te doen krijgt dat het zelfs niet mogelijk is om op de automatische piloot te acteren. Laat me niet eens beginnen over de verspilling van het talent van Brian Cox hier (die toch al meteen weer het meest krachtig naar voren komt, met uitzondering van de apen). De film was nog zoveel beter geweest als de apen boeiendere tegenstanders had dan een standaard gevoelloze zakenman en een standaard dierenmishandelende sadist. De focus voor de makers lag op de apen, wat uitendelijk sterk uitpakt in de apenscènes, maar slecht in de mensenscènes. Dat Andy Serkis hier de show steelt is dan ook logisch, de rest van de cast wordt gebruikt voor onbeduidende bijrollen.
Toch kan ik niet zeggen dat ik dit slechter vind dan de originele Planet of the Apes uit 1968. Het zijn beide goede films met toch wel wat minpunten die het potentieel wat onbenut laten. Niettemin wil ik hier best een vervolg op zien, wat ik niet vaak zeg.
NarcissusBladsp.
Een blockbuster die geen eenvoudige schema's gebruikt en meer subtiliteit zoekt loopt het grote risico geen blockbuster meer te zijn... En deze film is enerverend door de dynamiek, waar juist de apen zich perfect voor lenen. Die dynamiek gaat verloren als je de subtiliteit zoekt. De keuzes die de makers, artiestiek en fininacieel gezien, hebben gemaakt zijn voor mij zeer aanvaardbaar.
Verspilling van talent of verspilling van geld... dat zijn ook legitieme keuzes die producers moeten maken.
davincstyle
Een aparte film met een prachtig verhaal. Leuk dat ik ook de acteur uit harry potter (draco malfidus) zal verschijnen.
De film krijgt een 4,5 puur voor het verhaal en de prachtig geanimeerde apen. Erg bijzonder en ik hoop ooit nog op een ander deel want dit orginele concept is in mijn ogen een heel erg leuk ding.
movie-edje
Viel zwaar tegen.
erg voorspelbaar en de apen waren op een gegeven moment erg computer!
weinig aktie!
Viel zwaar tegen.
erg voorspelbaar en de apen waren op een gegeven moment erg computer!
weinig aktie!
De actie was juist net iets te veel vooral op het einde.
lottelouw
James Franco vind ik de uitstraling hebben van een vervelend rijksluiskindje die maar is gaan acteren... maar hij verrast mij positief in deze film en 127 hours.
Querelle
Geweldig! Ster van de film is de strakke opbouw en spanningsboog waar geen speld tussen te krijgen is. En waar niet van af wordt geweken, zoals het hoort bij de betere onzinfilm.
Alleen Franco had misschien (subtiel) moreel worden aangepakt voor wat hij heeft aangericht.
Het Planet of the Apes idee heb ik altijd al erg leuk gevonden. Het origineel staat ook nog steeds bij de bovenste 50 van mijn top 100. En de vervolgen die in de jaren 70 zijn gemaakt wil ik ook nog steeds zien.
Die van Burton vond ik trouwens niet zo goed. Maar deze is prima. Sentimenteel op de goede manier, spannend, sterke karakters (van de apen dan) en zoals ik al eerder aangaf, strak geschreven en gemonteerd. Het ging ook niet te snel allemaal.
[Edit] Tof trouwens dat ze de beroemde quote van Heston uit het origineel hier ook hebben gebruikt, maar dan in een andere context: ''Take your stinking paw off me, you damn dirty ape!'
En de reactie daarop mocht er ook wezen.
purekillah
Mooie film.
Cast speelt goed en overtuigend. Het verhaal is logisch en wordt duidelijk uitgelegd. De "Waarom" in dit verhaal is overduidelijk, het is knap als je het niet kan begrijpen.
Alleen de titel. Die vind ik niet bij de film passen. Rise of the planet of the Apes, bij planet zit voor mij de fout. Ze breken uit en proberen in een woud, of bos, te komen. Het heeft niets met de planeet te maken vind ik. Dat is toch jammer aan de film. Ik dacht dat ze een keiharde oorlog met de mensen gingen voeren, maar dat is dus niet zo.
[obvious mode] De titel past juist heel goed bij de film. Een opkomst van een planeet der apen. En daarbij speelt het virus waarvan mensen sterven en apen intelligenter worden natuurlijk een grote rol. Een virus die overigens verspreid wordt door een piloot die voor zijn werk over heel de wereld komt Ik hoop dat je ook even bent blijven zitten tot de scene na de aftiteling, daarin wordt dit namelijk verduidelijkt [/obvious mode].

Kingdom of the Planet of the Apes
2024

War for the Planet of the Apes
2017

Dawn of the Planet of the Apes
2014

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Planet of the Apes'-VFX animator vindt dat de films Oscars hadden moeten winnen

'300', 'Rise of the Planet of the Apes' en 'The Specatular Now' vanavond op televisie

Vijf sterke actiefilms van de laatste tien jaar

Fantasy / Avontuur, 2009

Sorstalanság
Oorlog / Drama, 2005

Il Y A Longtemps Que Je T'Aime
Drama, 2008
san francisco, californiëgorillasolidarityintelligencezoocagedystopieziekte van alzheimerdeath of fatherantropomorfismegolden gate bridgeziekteapeorangutanaapchimpanzeemedical researchprimateduringcreditsstingersign languagesvirusanimal testingcontagion vader-zoon-relatieanimal human friendshipcgi-live action hybridviolence against animalsandy serkismeddling neighbormedical trials amusedexhilarated