• 9.375.867 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.570.865)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Wilek Chilowicz

Marcel Goldberg

avatar van timbo_

timbo_

Misschien wel maar als achteraf blijkt dat Oscar Schindler helemaal niet de man was die hier wordt afgebeeld maar een man die joden flink liet betalen om op zijn lijst te mogen ga ik toch twijfelen aan de oprechtheid van de film.

avatar van Hayabusa

Hayabusa

Eindelijk een keer een andere kant van een oorlog i.p.v. de soldaten die vechten etc.

Zeer aangrijpende film die een mens laat huilen. De beste acteerprestatie van Liam Neeson gecombineerd met de fantastische regie van Spielberg die de film in grijs heeft opgenomen maakt van deze film een ware meesterwerk.

avatar van sambal

sambal

echte top film hij staat bij mij op nummer 1

een dikke 5

avatar van =michael=

=michael=

Hayabusa schreef:

Zijn er nog veel meer die over jodenvervolging gaan!!!

avatar van Zymovie

Zymovie

Meesterwerk

Die staat in mijne top 10

4.5 *

avatar van dr maikel

dr maikel

Geweldige film.

Het is goed om je zulke dingen te realiseren.

Rauwe maar erg waare film.

avatar van superbassie

superbassie

fieko schreef:

heel erg indrukwekkende film

kmoest hem van mijn vader kijken als algemene opvoeding

@ superbassie: zo'n reactie die je geeft slaat helemaal nergens op ga die film eerst kijken voor je een oordeel geeft ik weet zeker dat j op j reactie trug komt als je de film hebt gezien

Hm, misschien...ik zal het eens proberen. Maar aan elk woordje Engels wat Duits had moeten zijn zal ik me al kapot ergeren.

Ach ja, het is en blijft een Spielberg film (die behalve Band of Brothers weinig goeds heeft laten zien).

avatar van Friac

Friac

Schindler's List is zonder meer een erg knappe film, zeker op cinematografisch vlak. Spielberg slaagt erin een epos van een drietal uur voor te schotelen dat op weinig momenten verveelt, dankzij de krachtige beelden en de typische Spielbergpathetiek die je telkens weer bij het verhaal weet te betrekken.

Echter is het zo dat Schindler's List geen film is die ik veel zou kunnen bekijken. Daarvoor ligt het thema, oorlog maar vooral de holocaust (misschien te wijten aan de bijzonder grote belangstelling die men in onze contreien aan het thema besteed?), me niet genoeg, en kende de film voor mij persoonlijk te weinig hoogtepunten waarbij ik echt de ogen uitkeek. Ik heb geen problemen met de typische sentimentaliteit van Spielberg, maar ergens is het jammer dat de figuur van Oscar Schindler niet helemaal waarheidsgetrouw werd afgebeeld. Ook vond ik de laatste 10 minuten van de film totaal overbodig, en haalde dit 'aangeplakt' deel de film echt gedeeltelijk naar omlaag voor mij.

Ook al wist Schindler's List me tijdens de visie niet geheel mee te slepen in de film, toch ben ik er van overtuigd dat de film absoluut één van de grootste films van de laatste decennia is. Een film die op zich minstens 4* waard is, maar aangezien mijn oordeel natuurlijk subjectief is, hou ik het op 3,5*.

avatar van Savatage

Savatage

Echt knap gemaakt deze film. Ben nog nooit zo emotioneel betrokken geweest als bij deze.

avatar van frodette

frodette

Mooie film

Het begin vind ik toch wat saai

maar eens de film op gang begint te komen is het de moeite waard.

Minotaures

Sentimenteel wat een zwart-wit film en een stuk met een meisje die wel een gekleurd rok had met je kan doen . Joden worden hier toch wel harteloos afgeslacht, beelden waren zekers aangrijpend. Geen tranen, maar wel gevoelens en gedachtes, die voor mij het respect voor WW2 en zekers naar de joden gaf. Heel me wereld lag op z'n kop aangezien ik deze film voor het eerst in groep 8 bekeek. Ik ging van een grotebek naar een iemand die altijd stil was. :O

avatar van Savatage

Savatage

Minotaures schreef:

Dat meisje met haar rode jas (waar iedereen het hier over heeft) is mij dus geen 1 keer opgevallen in de hele film

avatar van Stephan

Stephan

Savatage schreef:

Zwartwit televisie?

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Savatage schreef:

ben je zeker dat je wel gekeken hebt??

dat meisje viel kei hard op, ze hebben zelfs een paar keer echt fel ingezoemd op haar, of heb je misschien tijdelijke blinheden gehad juist op die momenten dat het meisje met de rodje jas verscheen

JTV-kijker schreef:

ben je zeker dat je wel gekeken hebt??

Inderdaad, we hebben het over het meisje die tussen het slagveld inloopt met haar teddy beer, er werd zo dik op haar ingezoemd. Niet te geloven dat dat je niet opvalt. Het heeft een betekenis namelijk..

avatar van =michael=

=michael=

Minotaures schreef:

Kan het me ook zo snel even niet meer herinneren.

Moet hem denk ik nodig weer eens herzien!!!

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Lang uitgesteld, maar dan eindelijk een keer gezien.

Ik vreesde vooraf voor een soort 2de Saving Private Ryan. Na een daverend begin stortte die film helemaal in, doordat Spielberg zonodig een sentimenteel tintje aan de gebeurtenissen na d - day meegaf in de vorm van een melodramatische en simpele zoektocht naar een soldaat genaamd: Ryan.

Het personage Oskar Schindler mag hier dan ook nogal geromantiseerd zijn. Iets waar Timbo het in eerdere posts ook al over had. Gelukkig gedraagt hij zich niet constant als een braverik. Toch, kon ook dat niet verhelpen dat het verhaal rondom Oskar Schindler mij gestolen kon worden.

Gelukkig viel er hier meer te beleven dan enkel een verhaaltje te volgen. Een bijna on - Spielbergse film waarin hij erin slaagt om de gruwelijkheden van de 2de wereldoorlog op het scherm te brengen. Je voelt als kijker perfect aan dat de Joden steeds verder in het nauw worden gedreven en als je het niet voelt dan krijg je het wel te zien. De oorlog zelf wordt nergens geromantiseerd, vooral de Joden krijgen er dus flink van langs. En dat bijna 2,5 uur lang. Executie scenes, beschietingen op willekeurige Joden uit vermaakoverwegingen en vele andere mens onterende praktijken passeren de revue. Aan de hand van vaak sterk acteerwerk van vooral Goethe, die moeilijk te peilen is.
Verder weet Spielberg perfect een gevoel van angst, onbehagen en een verstikkende benauwdheid te creëeren. Toen de treinwagon met de dames in het concentratiekamp arriveerde maakte een soort van beklemmendheid zich van mij meester. Ze zouden toch niet? Al helemaal tijdens de scène waarin ze allemaal in een doucheruimte werden geduwd en berustte in wat er zou gaan komen. Verder gelukkig ook wat minder afscheidsmomenten tussen intimici. Oorlog is immers abrupt en nietsontziend, de daarbij horende scheidingen voelden nu veel heftiger aan. met name toen de kinderen hun moeders gedag zwaaiden.

Verder was ik ook positief verrast hoe Spielberg hier met de kleuren zwart en wit werkten. Veel felle belichtingen, niet alleen maar grauwigheid. Vooral de ondergrondse scène in de tunnel was prachtig geschoten. Qua muziek aangenaam. Beetje jammer van de kinderliedjes tussendoor, dat was dan weer niet nodig geweest.

De onschuld werd immers al perfect uitgebeeld aan de hand van een klein meisje gehuld in een rood jasje. Stukken subtieler dan dat gezang.

Jammer ook, dat de film te lang doorging. Zo `n 5 minuten durende scène waarin Schindler nog eens geëerd werd was voor mij vooral dubbelop en nogal contrasterend met de toch wel harde toon van de film eerder. Het kwam vreselijk misplaatst en gemaakt over. De intensieve band die Schindler met de Joden had opgebouwd was nu als sneeuw voor de zon verdwenen. De voorgaande scène in de grote zaal had volstaan. Nu werd de sentimentaliteit storend, iets wat ik bij de douche - scène niet als zodanig ervaarde.

Desalniettemin een fijne film die geen moment verveeld. Samen met Raiders of the Lost Ark Spielberg `s beste film. En het maakt mij zelfs benieuwd naar Munich.

Maar een meesterwerk? I will take (much) more than this.....4*

=michael= schreef:

Kan het me ook zo snel even niet meer herinneren.

Moet hem denk ik nodig weer eens herzien!!!

Misschien wel doen, ik vind hem persoonlijk niet 1 keer te zien, want daarvoor is ie toch iets te langdradig naar mijn mening, hij blijft wel meesterlijk.

avatar van denbosch75

denbosch75

Mijn nummer 1 film!

*****

avatar van wimaroca

wimaroca

Staat in mijn top 10 allertijde,

@maxcomthrilla:

Ehh, mag ik vragen waarom jij ALTIJD een hele verhaal maakt in 1 berichtje.

Mooi om te zien hoe je dat ook volhoud. En inderdaad is dit niet echt een meesterfilm, maar goed is ie zekers.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ach, ik vind het altijd wel leuk om op meerdere fronten mijn mening over een film te weergeven.

In het begin, waren mijn berichten ook heel kort. Maar alleen leuke film of slechte film vind ik voor mijzelf niet volstaan. Daarnaast is het ook lekker om tussen het huiswerk door even te ontspannen door over een film te mogen schrijven.

maxcomthrilla schreef:

Hou toch liever van een lekkere muziekje, maar ach jah..

Oké dan !

avatar van JCvos7

JCvos7

Super! Ik vind het goed dat deze film in het zwart/wit vertoond wordt. De oorlog was echt een vreselijke tijd.

JCvos7 schreef:

Zeker een vreselijke tijd. Gewoon te erg.

Soms vraag ik me wel is af, als Spielberg in zwart/wit zo'n meester werk kan maken, waarom lukt het hem dat dan niet ik kleur... (afgezien van Jaws)

avatar van Boudewijn.

Boudewijn.

Erg goede film. Interessant om te zien dat Schindler eigenlijk alleen aan zichzelf denkt, maar na de ontruiming van de getto toch begint de joden te helpen, en hier steeds meer in doorgaat. Ook als hij eigenlijk nee behoort te zeggen of als het gevaarlijk voor hemzelf wordt.

Distinguished schreef:

Het is misschien niet of het kleurloos is of met kleur, het is het onderwerp. Als hij nou zelf een onderwerp moet verzinnen, dan kan het hem natuurlijk niet altijd goed afgaan. Maar met deze film ging hij op verhalen van de mensen die het meemaakten en feiten. Dat versterkt je beeld en verhaal toch zekers wel. Maar tja, ik zou hem graag weer een WWII film zien maken, eens zien of hij deze diamant weet te overtreffen. En misschien kan het ook nog in zwart/wit !

avatar van markel66

markel66

Maakt je toch weer ff bewust van wat er gebeurt is

markel66 schreef:

Maakt je toch weer ff bewust van wat er gebeurt is

Dat is zeker wel waar, zijn harde maar zeer realistische beelden.