• 9.376.493 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.005)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Wilek Chilowicz

Marcel Goldberg

avatar van David1982

David1982

Anderzijds is dit dé artistieke flop van de '90s. Spielberg is nu immers geen begenadigd portreteur van de menselijke geest of van historische nuances. De Duitsers worden voorgesteld als schietgeile honden, de joden als goudbeluste karikaturen, beschrijvinden waarvoor zelfs de meest doorwinterde antisemiet de neus zou ophalen. Daar komt bij dat Spielberg niet begenadigd genoeg is als emotie-regisseur om - in de stijl van Polanski's meesterwerk - de krop in de keel te veroorzaken met subtiele meesterlijkheid.

Artistieke flop kun je dit toch niet echt noemen. Oorlog is leed, verderf, verdriet en onmacht.

Dit zetten de acteurs zo geweldig goed neer in deze film, en leert ons daarom één belangerijke les. Nooit meer.....

Mensen die bij deze film niet voelen wat andere mensen in die periode mee hebben gemaakt, zijn naar mijn mening niet in staat om te voelen....

De duitsers zijn geen schietgeile honden, maar worden zo gevormd door oorlog..... Wij weten gellukig niet wat oorlog met ons doet, en ons daardoor positief of negatief laat veranderen...

avatar van Gollem

Gollem

Geweldig, mooie film die ik na het bekijken op tv, gelijk op dvd heb gekocht. Ik houd eigenlijk niet van zwart-witfilms,

maar hier heeft dat me totaal niet gestoort. Goede regie,

mooi spel van de acteurs, zéér indrukwekkend. Iedereen die hem nog niet gezien heeft, moet hem echt eens bekijken!

avatar van Summertime

Summertime

Een leraar op mijn oude school heeft deze film getoond tijdens een film middag. Ik ben er toen ook naartoe gegaan. Die film heeft zo'n indruk op mij gemaakt, toen ik dat meisje in dat rode jasje zag kreeg ik gewoon kippenvel.

Het is echt een mooi verhaal

avatar van horrorfreak14

horrorfreak14

Prachtige film, alhoewel ik het soms een beetje saai vond, een 4*

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Mooie film die al het leed van de tweede wereldoorlog goed verwoordt. Vreselijk hoe de joden toen behandeld werden. Toch is dat interessant om een keer te zien en je ervan bewust te zijn. Groot minpunt is de duur van de film, hij had van mij wel een uur korter gemogen.

3,5 sterren

avatar van jayytjee

jayytjee

Ik vind het een overschatte film. Maar dat is mijn mening

Same here.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Ik ook, maar daarmee is het nog niet afgelopen want de oorlogservaring en het camera en acteerwerk mogen er ook zijn.

toch maar verhoogd naar 4,0*

avatar van movielau

movielau

echt mooie film. Blijft, ondanks de dikke drie uur, boeien.

dat rode jasje van dat meisje ook, superkoel. Niks voor Spielberg.

4.5

W.M.J.M

Jammer dat het Engelstalig is en dat het in zwart wit is. Daarom niet de volledige 5 sterren. Waarom is de film niet gewoon in kleur gemaakt???

avatar van 606

W.M.J.M schreef:

omdat ze in de trend van de tweede wereld oorlog willen blijven.

het geeft een realistisch beeld van de tijd en het komt extra hard over.

W.M.J.M

Realistisch Beeld??? Leefde ze vroeger dan in zwart en wit en sprak iedere bewoner op deze aarde Engels?

avatar van Stephan

Stephan

W.M.J.M schreef:

Zo moeilijk is dit toch niet? Het gros van de mensen kennen autenthieke WWII beelden alleen in zwart-wit. Door de film ook als zodanig te draaien, wordt er makkelijker de link gelegd dat ook deze beelden authentiek zijn. Een legitieme keuze die zeker (bij het gros) gewerkt heeft.

En over dat Engels... ik denk dat slechts enkele landen daar problemen mee hadden. Eigenlijk alleen Nederland, want die synchroniseren de film niet. In Duitsland heeft men iedereen gewoon Duits horen spreken. Ik stel voor de film uit Duitsland over te laten komen... dan ben je van je probleem af

W.M.J.M

Ik vind het een rare keuze als je zegt: Ik ga een film maken dat zich afspeelt in de tweede wreldoorlog en ik ga daarvoor enkel zwart wit gebruiken aangezien mensen het zich zo herrineren. Kun je net zo goed een film over Napoleon gaan schilderen. Zo herinneren mensen Napoleon immers ook.

En als je daar dan toch voor gaat waarom Engels? Volgens mij herrineren mensen toch echt dat Duitsers in autenthieke WWII beelden Duits spraken.

avatar van cornelis

cornelis

Dat is wel typisch iets wat enkel in landen met ondertiteling speelt.

Maareh...wat is er 'gewoon' aan kleur? Zijn zwart-witfoto's ook minder dan kleurenfoto's?

Ja

avatar van cornelis

cornelis

avatar van Mug

Mug

Tevens zit er ook voldoende kleur in de film om accenten te leggen. Over sommige scenes is zelfs een vaag kleurenfiltertje geplaatst [de begin-scene is blauwig als ik het me goed herinner].

Ja

Dan weet je weinig van fotografie.

W.M.J.M

ik ben ook geen fotograaf. Ik vind kleurenfoto's mooier al zwart-wit. Bovendien wat heeft deze discussie met Schindler's list te maken?

avatar van Stephan

Stephan

W.M.J.M schreef:

Ik wil je niet te veel aanvallen hoor maar jij begon erover...

Mug schreef:

Daar herinner ik me niks van.

avatar van Mug

Mug

Dan was wellicht alleen de vlam van de kaars 'ingekleurd'... Beter voorbeeld is het moment dat de kinderen op de vlucht gaan in het concentratiekamp en zich onder meer verstoppen in toilet-potten e.d....hier zat een gele waas overheen.

avatar van Wouter

Ik kan me echt alleen zwartwit en een rood jasje herinneren.

avatar van movielau

movielau

dat zwart wit vond ik juist mooi. Ook omdat de meeste mensen zwart wit associeren met lang geleden, maar ook omdat het een beetje donkere sfeer geeft. De film is niet echt vrolijk, dus past er wel bij.

avatar van Bert1

Bert1

Erg jammer dat er niet in de originele taal wordt gesproken.

Engels met een Duits accent is belachelijk en hoort niet thuis in een film die een realistisch beeld wil scheppen.

Mel Gibson heeft wat dat domein betreft een pak meer lef.

Het gebruik van zwart-wit vind ik een makkelijke keuze, het is moeilijker dezelfde grauwe sfeer in kleur over te brengen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Pff en zo is het altijd wat.

avatar van kees vz

kees vz

best een aarige film maar ga is coming home kijken die is een stuk beter is in hetzelfde jaar uitgebracht als de deer hunter en naar mij zin net zo goed!!!!!

avatar van catdog

catdog

• 2025 stemmen

Ik hou totaal niet van dit soort films.

Hier moet ik altijd van janken.

Maar ik ga dus absoluut geen laag cijfer geven hierop.

Want ik zie wel duidelijk dat dit een fantastische film is.

avatar van *__ANIME__*

*__ANIME__*

Ik hou wel jank-films. Lekker een potje janken is goed voor je, maar dit is gewoon een geweldige film. Zeker 5 sterren waard.