• 9.377.434 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.328)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Viktoria Klonowska

Wilek Chilowicz

Marcel Goldberg

mister blonde

dat maakt toch niet uit?

avatar van Wouter

Het ging mij om de zin 'nogal moeilijk om hem daar als slechterik af the schilderen'.

avatar van kantoorpikkie

kantoorpikkie

Het blijft keer op keer een goede film. Daarom een 4,5

Kantoorpikkie

Wouter schreef:

ik bedoelde dat de makers zich met opzet concentreerden op zijn goede daad in het 2e gedeelte. vond ik niets mis mee, ik had zijn andere kant al gezien in de eerste helft.

avatar van Purmerend

Purmerend

Ook wel toevallig dat Schindler zijn geld op was en de oorlog ook gelijk over!

mister blonde

hij was dan ook een berekend en uitgekookte man.

avatar van fabian

fabian

gewoon een goeie film

avatar van mikoz

mikoz

mooie film , maar echt kijkgenot heeft hij niet.

avatar van Kai

Kai

Hoezo niet?

avatar van miak

miak

ow dees zijn we met geschiedenis aant kijken...

avatar van timbo_

timbo_

leuke school heb jij deze bij geschiedenis en gandhi bij aardrijkskunde kon slechter.

gemaster

Ik zou spijbelen. Wij kregen bij geschiedenis tenminste Dr. Strangelove.

avatar van gotti

Wij kregen helemaal niets. Hooguit 5 minuten Apocalypse Now.

avatar van Barrie

Barrie

Tijd geleden dat ik em gezien heb.... maar absoluut een schitternde film... (vooral als dat meisje in dat rode jurkje verschijnt... ik heb ech een traantje moeten wegpinken!

schitterende film!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Aardige film, maar op sommige momenten verveelden ik me heel erg. Erg ontroerende film maar door zijn vele saaie momenten resulteert dat in een lage score. Maar toch nog een voldoende. Geweldig acteerwerk van Neeson en een mooie eind. Alleen het meesterwerk wat de meeste erin zien, zie ik niet. 3*

avatar van mikey

mikey

Geen typische spielberg, maar wel een mooie film en soms aangrijpend. 3.5

braambes

Gelukkig is dit geen typische Spielberg ! Het gaat deze keer wel over de Holocaust.

avatar van neo

neo

Want Spielberg maakte eerder films met dit onderwerp die er niet over gingen? Volgens mij begrijp ik je niet helemaal

braambes

Ik bedoel dat velen vrij sceptisch waren toen ze hoorden dat uitgerekend Spielberg (maker van E.T., Jaws, Indiana Jones en veel ander bioscoopvermaak) dit serieuze en zeer gevoelig onderwerp ging verfilmen. Het was logisch dat dit een ander soort film moest worden, niet echt een typische Spielberg dus.

Afgezien van zwart-wit beelden vind ik dat dus WEL.

Waarom dan?

avatar van mikey

mikey

Thanx braambes.

ik vind zijn typische spielberg spul wel iets briljanter dan dit. maar toch is deze goed gedaan

avatar van Wouter

Was deze maar wat minder typisch Spielberg...

avatar van Asmahan

Asmahan

Dit is zo'n film die ik na bezichting best aangrijpend vond, om er later met een wat nare smaak aan terug te denken. Voelde me ingepalmd. Sommige scenes vind ik nog steeds prachtig, zoals de scene waarin Ben Kinsley een pistool op het hoofd krijgt gedrukt. Maar ik vond ook dat de film een te zwart/wit beeld gaf. Inderdaad, Ralph Fiennes als het totale monster, de Joden die als ik me goed herinner allemaal goed van hart en aard zijn. Schindler, uiteindelijk de onbetwiste held. Iemand schreef dat Spielberg te veel een entertainer is voor een film als deze. Daar kan ik me helemaal in vinden.

Toch kan ik de film niet echt laag beoordelen, omdat hij wel degelijk echte emoties losmaakt.

Asmahan schreef:

Maar ik vond ook dat de film een te zwart/wit beeld gaf. .

Dat hoort zo.

Grapje?

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vond inderdaad ook dat Ralph Fiennes een wel erg grote schurk was, maar eigenlijk ging het er in de tweede wereldoorlog er echt zo aan toe. En dat de joden alleen maar goed worden neergezet is vrij logisch. Wat voor een slechte eigenschappen konden ze vertonen in zo een situatie?

Ik vond de film in ieder geval best goed. Op het begin kon ik het allemaal niet zo goed volgen, maar hij werd met elke scene beter. Alleen vind ik af en toe dat het lijkt alsof er scenes weggelaten zijn die er in hadden moeten zitten.

Ik vond vooral knap hoe Spielberg de kijker wist te schokken doormiddel van een keer kleur te gebruiken (buiten het einde om). Door dat meisje een rode jurk te geven herkende je haar toen haar lichaam afgevoerd werd. Knap werk.

4,5 sterren.

avatar van Asmahan

Asmahan

Er waren helaas ook voor mensen in een concentratiekamp mogelijkheden om zich slecht te gedragen. Stelen van anderen, proberen de bewakers om te kopen, anderen verraden...

Niet grappig dus?

avatar van Mc

Mc

• 2092 stemmen

kappeuter schreef:

Afgezien van zwart-wit beelden vind ik dat dus WEL.

Idd, vooral het rode jasje van het joodse meisje was erg spielbergs