Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
mister blonde
oneens. wat hij heel de film doet is het individu centraal stellen in al het leed. daardoor wordt het krachtiger. dit gebeurt in het boek dus ook. het meisje in de rode jas is een meisje dat Schindler´s aandacht twee keer trok. om het publiek daar iets van mee te geven, moest het meisje opvallen. vond het een erg mooie vondst. zou niet weten wat er zo Spielberg´s aan is. een erg makkelijk argument dat ik vaak hoor bij deze film, maar complete onzin vind.
mikoz
Niet echt vergelijkbaar.
dat is waar maar ik bedoel als ik een film wil zien kijk ik liever die dan schindlers list .. ookal is deze film voor een heel ander doel gemaakt .. ik stem puur gevoelsmatig ..
Dan kun je net zo goed zeggen: 'toch zie ik liever Groundhog Day' . Ik zie niet echt wat dat met deze film te maken heeft.
mikoz
beide een oologsfilm ?
op FMJ na over de tweede wereldoorlog ...
mister blonde
genoeg raakvlakken. in alledrie de films spelen acteurs, alledrie de films zijn geregisseerd door Spielberg op FMJ na en vooral alledrie de films spelen zich af tussen 1987 en 1998...
djelle
Wie had gedacht dat dit Spielberg's absolute meesterwerk ging worden... Miljoenen critici zaten al met vooroordelen te wachten om zijn verfilming de maan in te schieten.
Daaraan zie je maar, het is niet omdat regisseurs vooral luchtiger werk presteren, dat ze geen talent hebben. Prachtige, beklemmende en ongelooflijk goed geregisseerd oorlogsdrama. Doordacht gebruik van zwart-wit, steengoeie dialogen, scherpe scenes, spannende en treurige sfeerschepping enz... Zeer goed. 4,5*
Respect trouwens voor Schindler, de man die zoveel gedaan heeft voor de Joodse slachtoffers. Deze film is een waardig eerbetoon aan hem.
mikey
Niet zo gek, na: Color Purple, The, Empire of the Sun und Always. films waarbij ik gillend wegliep. Is steven trouwens joods? In dat geval zou het niet zo gek zijn geweest dat hij deze heeft gemaakt.
EmDee
Martin Scorsese turned down the chance to direct the film in the 1980s, as he felt he couldn't do as good a job as a Jewish director. He agreed to swap films with Spielberg, taking over Cape Fear (1991) instead.
Steven Spielberg offered the job of director to Roman Polanski. Polanski turned it down because the subject was too personal. He had lived in the Krakow ghetto until the age of 8, when he escaped on the day of the liquidation. His mother later died at Auschwitz concentration camp. Polanski would later direct his own film about the Holocaust, The Pianist (2002).
Bron: IMDB
marjolein25
prachtfilm en ik als student geschiedenis kan weten dat deze film nog steeds een diepe indruk maakt op jongeren en hierdoor ook bij die jongeren het onderwerp niet zo snel vergeten word. en dat is belangrijk dat zij blijven herinneren wat er is gebeurt in woII ik heb de film 5 sterren gegeven. ik vond trouwens het gehuil van oskar schindler niet overdreven het was juist heel emotioneel en paste perfect bij het einde van de film!
gemaster
De meest tenenkrommende scene ooit. In 1 woord ver-schrik-ke-lijk!
BoordAppel
Gisteren na lange tijd weer eens bekeken en ik blijf bij mijn 4,5*. Heb best wat aan te merken op de film: sommige scenes kan ik niet helemaal plaatsen/leken me overbodig, accentgedoe is een beetje jammer maar de film doet toch wel wat met me en weet voor de volle 189 minuten te boeien.
Acteerwerk is perfect. Vooral Kingsley maakt indruk op me maar Neeson laat ook perfect de verandering van Schindler zien. Fiennes is een geweldige klootzak.
Vind de film ook nergens te sentimenteel worden en vooral het einde vind ik erg goed. Simpel maar doeltreffend.
- 1954 stemmen
De rol van Fiennes is alleen al 5* waard. Niet kijken als je de volgende dag een afspraak met Duitsers hebt........
Zo af en toe zo afschuwelijk goed, dat je het nauwelijks kan aanzien. Indrukwekkend.
EmDee
Je eerste zin ben ik t grotendeels mee eens.
maar je tweede zin is enorm grote onzin.
- 1954 stemmen
Je eerste zin ben ik t grotendeels mee eens.
maar je tweede zin is enorm grote onzin.
omdat????
EmDee
Als je dat niet begrijpt
Wat hebben hedendaagse Duitsers met deze film te maken?
speedy23
Niet kijken als je de volgende dag een afspraak met Duitsers hebt........
Waarom?
D0N4LD
Waarom?
omdat de duitsers niet heel aardig waren in deze film
- 1954 stemmen
Hedendaagse Duitsers niks. Maar als je na het kijken van deze film, de volgende dag in een Zwitsers kuuroord een allerlei oudere Duitsers tegenkomt (zoals mij overkwam) dan heb je toch een beetje raar gevoel. Ik blijft het nog altijd heel merkwaardig vinden hoe een heel volk achter zo'n malloot ging aanlopen en een ander volk compleet wilde uitroeien.
Rujar
Er waren ook veel Nederlanders niet aardig in de oorlog.
En in Indonesie waren we ook geel lieverdjes.
FisherKing
speedy23
En hier in Vlaanderen dan? Mag je van één miljoen kiezers (ca 25%) zeggen dat ze gek zijn? Om bang van te worden.
gemaster
Probeer voor jezelf eens na te gaan wat jij had gedaan als je in 1933 in Duitsland had gewoond. Ik weet niet wat ik had gedaan. Voor hetzelfde geld sloot ik me aan bij de NSDAP om ervoor te zorgen dat mijn familie een goed inkomen had. Het ligt niet allemaal zo zwart/wit.
Ghost-dog
Helemaal met je eens
Celebrian
Het schrok me een beetje af om omdat hij in het zwart/wit is maar eigenlijk heeft me dit geen moment gestoord. Hele mooie film, je moet hem gewoon gezien hebben!
XfofaXX
Het enige minpunt vind ik wanneer Shindler op het einde wat begint door te slaan omdat hij niet àl zijn geld in de joden had geïnvesteerd. Dat is overigens ook niet echt gebeurd. (in het echte verhaal)
Voor de rest een mooie, pakkende bleitfilm (wat niet slecht bedoeld is)

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair