• 9.378.606 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.148.926)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

avatar van klute89

klute89

Legastus schreef:

tja, geniaal verhaal, geniale acteurs alleen niet mijn smaak, 4 *

wat bedoel je met niet m'n smaak? bedoel je daar de acteurs mee?

avatar van Wezze

Wezze

Wat een acteerprestaties.. Voor mij de beste film die ik gezien heb.. Nummer 1 in m'n top 10

avatar van Wezze

Wezze

Snap ook niet dat een film als Scarface boven deze film kan staan in de toplijsten, als je alleen al kijkt naar de acteerprestaties en het verhaal, dan komen dat soort films niet eens in de buurt van deze film, vind ik dan.

avatar van Razorcut

Razorcut

Daar kan ik mij nu eens volledig in vinden zie. Fenomenaal geacteerd, fenomenale film.

avatar van saoo8

saoo8

Gezien de hoge waardering en de positieve berichten ben ik deze film vol verwachting gaan kijken. Ik vond het echt heel erg tegenvallen. Heel langdradig. Blijkbaar snapte ik het verhaal niet. Vond het een hele saaie film

avatar van wwelover

wwelover

Briljante film. Heel sterk verhaal. Geweldig geacteerd door iedereen en natuurlijk voornamelijk door Nicholson.

1 van de beste scripts denk ik die er is.

Hopelijk komt er nooit een remake, want niemand kan het beter dan Nicholson. (Deze rol tenminste)

avatar van lopmuk

lopmuk

Juist gezien.Lang geleden dat ik nog eens een film van zo een hoge kwaliteit heb gezien.

In één woord BRILJANT!!!

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

De film wisselt een goed verhaal, met komische elementen af met drama en zeer goed acteerwerk van Nicholson. Het einde vond ik goed, maar 't laat je als kijker wel met een brok in de keel achter. 4,5*

avatar van bubba01

bubba01

Top acteurs en een heel goed verhaal. Het geeft een heel goed beeld hoe het er vroeger aan toe ging in de psychiatrie. Best eng, toch?

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

Superfilm ...behoort tot de top van alle films ....daarom 5 sterren

avatar van fasca

fasca

Geweldige film, goed verhaal en geweldige acteurs 5.0.

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Ik kwam deze film tijdens het zappen tegen op een Turkse zender. Begon ergens midden in te kijken, het had toch een meeslepende verhaal. Ik moet deze film maar eens kopen en vanaf het begin kijken. Mijn voorlopige stem is een 4*

avatar van latrat

latrat

Eindelijk, na al die jaren en verwachtingen toch eens gezien. Dat hij me toch nog zo kon boeien is een klein wondertje.

De acteurs zijn inderdaad geweldig, klein applausje voor hun en de regie.

avatar van CTK

CTK

Geweldige film met een heerlijk verhaal.

avatar van Gabbere

Gabbere

Geniaal! Jack Nicholson speelt echt goed in deze film!

"I'm Talking About God, The Devil, Hell, Heaven... Do You Understand... Finally!" Overigens geen quote van Jack Nicholson, maar wel leuk.

avatar van Reticulated

Reticulated

Super tof verhaal met ultra goed acteerwerk!

avatar van minjatje

minjatje

Leuk verhaaltje! goed geacteerd, mr t kon beter.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

minjatje schreef:

Leuk verhaaltje! goed geacteerd, mr t kon beter.

Eerlijk gezegd kan ik weinig voorbeelden noemen van films waarin beter geacteerd is dan in deze...zeker het werk dat Nicholson neerzet.

Maar misschien heb jij ze...

avatar van Robi

Robi

Deze film had ik heel lang geleden eens gezien en hij stond me bij als indrukwekkend. Een 5 sterren film. Maar ik moet eerlijk bekennen dat we nu heel wat jaren verder zitten en dat ik ook al heel wat meer films gezien heb. En de film maakte nu niet meer zo heel veel indruk op me.
En daarmee is het zeker geen slechte film. Er wordt erg goed geacteerd. Jack Nicholsen blijft een genot om naar te kijken. Maar ik miste bij deze keer kijken de geloofwaardigheid in het verhaal. OK, men ging in de jaren zeventig anders om met psychiatrische patienten dan nu. En het was toen heel waarschijnlijker dat je om niets in een inrichting verdween. Die machteloosheid is heel mooi gefilmd. Maar de hoofdpersoon McMurphy komt nu op mij toch slimmer over, dan een persoon die zich er op die manier onderdoor laat krijgen. En waarom moet ie vermoord worden aan het einde? Nou kan hij nooit meer zijn taak afmaken.
Ik moest ook denken aan de film "Awakenings". Die is van later en doet erg denken aan "One flew ..." Daardoor viel ie toen ook tegen. Omdat je toen had van, het is een soort "One flew .." film. Maar eigenlijk was dat verhaal toch geloofwaardiger, omdat het op iets medisch werd gegooid. Misschien had "one flew" het verhaal van "awakenings" moeten hebben. Dan was ie misschien voor mij nog steeds wel de 5 sterren film.

avatar van wibro

wibro

Als aanklacht tegen misstanden in de psychiatrische inrichtingen is deze film uitstekend geslaagd. Zo heb ik bij het zien deze film althans ervaren.

Briljant acteerwerk van Jack Nicholson en niet te vergeten Louise Fletcher als de hoofdzuster, een van de grootste bitchen uit de historie van de cinema.

avatar van swrene

swrene

goed geacteerd en een indrukwekkend verhaal. Alleen het einde vond ik erg teleurstellend. Dat sloeg echt helemaal nergens op.

avatar van Metalfist

Metalfist

Vond het einde juist een van de mooiste scènes.

avatar van boeliebab

boeliebab

beste film ooit. meesterlijke acteerprestaties (wie herkent danny devito uberhaupt??), goed verhaal, goede muziek, goede sfeer, stof tot nadenken, etc etc. Enne nurse ratched is toch een begrip. dat kunnen we van Andy uit shawshank red. niet zeggen (al is dat ook een goede film, maar niet zo goed als deze).

avatar van film_kaza

film_kaza

swrene schreef:

Dit einde is juist erg vaak genoemd bij een "beste einde" topic. Vind het zelf ook een werkelijk prachtig einde. Jammer dat je er zo over denkt, maarja zo zijn meningen.

avatar van Tharoy

Tharoy

Drie redenen waardoor deze film al 5 sterren verdient:

1. Acteerwerk van het hoogste niveau

2. Een geweldige sfeer, en ook de vele verwijzingen

3. Het goed doordachte plot, de 'strijd' tussen McMurphy en Ratched.

Kortom een prachtfilm.

avatar van The Oceanic Six

Ik ken deze film niet, alleen van naam. Nou zag ik hem vandaag liggen maar heb ik hem nog niet gehaald. Wie kan me vertellen waarom ik deze film moet gaan kijken? Ben sowieso een liefhebber van Jack Nickolson.

avatar van Mescaline

Mescaline

Deze film deed zeker te weten niks onder van wat ik ervan verwachte.

Dat is inmijn geval zeer positief.. de film wordt langzaam opgebouwd en geeft genoeg tijd om de personages te leren kennen.

De film heeft een vrij zwaar verhaal.. maar is luchtig gebracht.. wel serieus maar soms ,met een tintje humor.. wat de film alleen maar goed deed.

Het einde is zeer orgineel.. en verre van voorspelbaar.. toen de aftiteling in beeld kwam was ik zeer verrast en onder de indruk.

Ook de acteurs doen het stuk voor stuk erg goed.. en zitten allemaal goed in hun rol!.

4,5 wel verdiende sterren !

avatar van CTK

CTK

Uiteindelijk verhoogt naar 5*

Deze blijft echt hangen.

avatar van CasperS

CasperS

Ik vond deze film goed, veel grappige momenten door de ideeën waar mac mee kwam, en die reacties van die gestoorden. Leuk verhaal, ik zat hele tijd te wachten op de ontsnapping van mac, dat werd vervangen door een mooi einde. Gewaardeerd met 5*