• 9.379.473 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.149.115)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Dr. John Spivey

avatar van horned_reaper

horned_reaper

GreenHorN schreef:

hoe kan iedereen hier een 5 greven en dat de film toch 1,6 staat (of 1,7 ofzo)

moeten er wel heel veel 0,5en zijn gevalle

ik zie het al, ik ga van volle maan naar deze film ^^

naja, als ik morgen thuis ben ga k hem wel kijken, maar denk niet dat ik thuis ben.

slik jij drugs

avatar van De Nederlander

De Nederlander

GreenHorN schreef:

hoe kan iedereen hier een 5 greven en dat de film toch 1,6 staat (of 1,7 ofzo)

moeten er wel heel veel 0,5en zijn gevalle

ik zie het al, ik ga van volle maan naar deze film ^^

Damn jij hebt het echt moeilijk he?

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Mijn lievelingsfilm!!!!

Deze kan ik wel iedere dag bekijken!

avatar van superbassie

superbassie

Wat een overschatte film! Acteerprestaties zijn heel goed, maar het verhaal boeit me niet en het einde vind ik een beetje raar maar misschien wel mogelijk als je met zulke idioten in een gesticht zit. Het deed me allemaal niet zoveel.

avatar van Razorcut

Razorcut

Deze film kan onmogelijk overschat worden. Acteerprestaties zijn mijns inziens de beste uit de filmgeschiedenis en het verhaal is sterk menselijk en vakkundig verteld. 5

avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

superbassie schreef:

Wat was er raar aan?
En is dat wel een spoiler wat je tussen de spoilertags hebt gezet?

avatar van robertvanmourik

robertvanmourik

Saving Pvt. Pyle schreef:

Wat was er raar aan?

En is dat wel een spoiler wat je tussen de spoilertags hebt gezet?

is toch niet zo raar.... tja..als je superbassie heet:)

avatar van darkjaap

darkjaap

net weer herzien en het blijft een prachtige film

heb hem ong een jaar geleden voor het eerst gezien en die had een heel grote indruk op me na gelaten

vooral nicholsen was op zn best

en lachte me helemaal stuk toen hij die halve gekken alleen op zon bootje lieten varen

5 *

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ben het een beetje met superbassie eens

iets te overschatte film

het verhaal is wel oké, acteerprestaties waren wel goed

maar ik dacht steeds dat het een perfecte einde zou hebben

maar dat kwam niet dat vond ik wel jammer

misschien dat daarom dat de film mij niet zoveel deed

avatar van Demoniac

Demoniac

Nicholson in topvorm. Hij is geweldig in deze film, maar bijna iedereen komt zeer goed en geloofwaardig over. Alleen de hoofdzuster vond ik iets minder, maar wel acceptabel. Heel sterk aan de film vind ik dat je van alle belangrijke personen al snel kenmerken en eigenschappen ontdekt. Vooral tijdens de groepssessies die ze houden. Prachtig om te zien hoe het regime in de inrichting is en hoe Nicholson het dagelijkse ritme zo gemakkelijk verstoort. Het einde van de film is ook zeer goed. Wat ook erg mooi is; is Nicholson nou gek of doet ie alsof? Je kunt de film op twee manieren bekijken.

avatar van joeri15

joeri15

hele mooie film. ik heb hem vanavond voor het eerst helemaal gezien en de emotie's zijn zo goed gespeeld in deze film. vooral nicholson's naam wordt genoemd, maar ik vind ze allemaal heel sterk spelen.. zeker de moeite waard om te kijken.. 4*

Glacier

Na in korte tijd twee slechte films ("The last detail" en "Prizzi's honor") gezien te hebben van vriend Sjakie Snickolson, nu eindelijk een hele goede.

Deze film is uit mijn geboortejaar en ik had 'm waarschijnlijk nog nooit gezien.

Ik vind 'm net geen 5* waard, mede vanwege het onbevredigende einde maar verder erg goed.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Nadat we gisteren Bruce Almgihty hadden herzien wisten we niet wat we op moesten zetten (het was nog een beetje vroeg om in de vakantie naar bed te gaan) toen las ik dat er om 20.30 One Flew Over The Cuckoo's Nest kwam en die film heeft me gisteren echt overtuigd de eerste keer dat ik hem zag vond ik er niet zoveel aan, de tweede keer al iets meer en de derde keer (gisteren) was hij top als ik een top 20 kon maken zou hij denk ik wel op 11 komen te staan maar ja aangezien dat niet kan/gaat ....

avatar van basketballerke

basketballerke

Heb dit ongeveer een jaar geleden een van de grappigste films die ik ooit had gezien genoemd. Natuurlijk heeft de film zijn leuke momenten, maar hij was toch over het algemeen behoorlijk naar. De volle score blijft echter gewoon nog altijd staan.

avatar van The Last

The Last

Gister maar weer is gezien. En ik moet zeggen, het blijft een heerlijke film. Nicholson acteert briljant. Ik heb de film nou 3 keer gezien, maar toch snap ik het einde niet echt goed: Nicholson komt terug nadat die de zuster heeft aangevallen van een behandeling. En daar zit ie dan op het bed levenloos. Weet iemand hoe dat zit, wat de doktoren met hem hebben gedaan? Hij had namelijk van die rare hechtingen/spleten op zn voorhoofd.

avatar van clutch

clutch

Gisteren voor het eerst gezien, briljant. Zelden zo'n goeie film gezien.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Erg goede film, blijft boeien, geweldig acteerwerk. Einde is helaas nogal vaag, volgens mij zit er niets achter dat einde, het is gewoon een makkelijk einde. Bijna wilde ik de film daarvoor 0,5* aftrek geven, maar ik doe het toch niet.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Jack Nicholson acteert hemels in deze film.Best leuk verhaaltje en dit zal zeker een van de beste boekverfilming zijn dat geloof ik zeker.Verder een mooie film wat een beetje overgewaardeert word. 4 sterren het einde is inderdaad de storende facktor.Maar kan iemand dat einde effe uitleggen wat ze met hem hebben gedaan ?

avatar van Sarafina

Sarafina

The Last schreef:

Ik heb de film een tijd niet gezien, maar wel het boek gelezen, dus daaruit wordt het vrij duidelijk.
McMurphy heeft Schock-therapie gehad toen voor Ratched de welbekende druppel bereikt was, nu had ze ook nog een reden om hem Shock te geven. Waarschijnlijk had hij zoveel gehad, dat hij niets meer kon en als een soort kasplantje verder moest. Chief vond dit hem niet waardig en heeft 'm toen vermoord

avatar van Prudh

Prudh

Ze hebben lobotomie bij hem toegepast, geen shock therapie

Glacier

Dat wordt dan niet zo best uitgewerkt in de film. Mijn 0,5 punt aftrek blijft staan...

avatar van Razorcut

Razorcut

Zoals prudh stelt hebben ze inderdaad een lobotomie bij McMurhpy toegepast, waardoor hij letterlijk onschadelijk is gemaakt en als het ware als plant verder moet leven. Chief snapt dat gezien het karakter van McMurphy (vrijheid, speelsheid) dit voor hem gelijkstaat met de dood of toch zeker een ellendige veroordeling en besluit om samen op reis te gaan: Chief vlucht de vrijheid in, en McMurphy gunt hij de eeuwige 'vrijheid' door hem uit zijn bestaan te verlossen. Wat mij betreft een zeer sterk einde

avatar van DragQueen

DragQueen

Wat een sterke film, met een krachtig verhaal dat een goede verfilming heeft gekregen. de cast is er eentje om in te lijsten. vele topacteurs, in hun jonge jaren weliswaar. sterk was vooral de rol van nicholson natuurlijk. dourif deed het ook prima, evenals lioyd en de vito. verder zijn er situaties in de film die erg goed uitgewerkt worden. naar mijn mening kun je de film dan ook op twee manieren bekijken. is mcmurphy nou echt gek, of niet ? ook het einde was er een om in te lijsten. erg sterke film, deze klassieker. dik verdiende 5 sterren.

avatar van Torcida

Torcida

garlic senior schreef:

Yes!!! deze film komt binnenkort op TV!

Idd! En WOW wat een slaapverwekkende film is dit. Kijken naar een stel debielen die in een gesticht gek doen. Typisch een film uit de eind hippie tijd. Kortom, saaiheid. Kan best voorstellen als je onder de drugs zit dat je de film hallucinerend fantastisch vindt.

Dankzij Nicholson's aanwezigheid en acteerprestaties geef ik de film toch nog 2 volle sterretjes. ^ ^

Torcida schreef:

vraagje, hoe oud ben jij? Ga eens buiten spelen. Blijkbaar zit je nog op dat nivo...

avatar van Torcida

Torcida

Glacier schreef:

Ik ben 25, oude man dat je bent

En ik denk niet dat jij aan mijn "niveau" kan tippen.

Dus ga jij maar lekker terug naar de dierentuin en met je Bokito spelen.

Torcida schreef:

Jouw opmerking over het hippietijdperk slaat helemaal nergens op.

Deze film had net zo goed 20 jaar later kunnen spelen.

Als jouw diepgang niet verder reikt beperk je dan tot aktiefilms ipv zinloos commentaar op films als deze.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Glacier schreef:

Als je goed kijkt bij het einde, zie je een soort van kruisjes/sneetjes op het voorhoofd van Jack Nicholson, dit houdt in dat er lobotomie (geen shock-therapie) is toegepast, zodat hij dus als kasplantje verder moet gaan. Wel wat subtiel gedaan inderdaad, en dat moet je ook net weten en opmerken natuurlijk....

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Torcida schreef:

Rare opmerking, deze film is juist gemaakt tijdens het hoogtepunt van de hippietijd en niet op het eind. Ook is er helemaal niks hippie-achtigs en hallucinerends aan (hippies-gezeur zelf vind ik overigens maar naar :{), dus ik weet niet waar je het over hebt eigenlijk .

avatar van 606

Torcida schreef:

en dat je over drugs gaat praten en zegt dat mensen die de film kijken ook blijkbaar drugs gebruiken kun je niet maken

dat je de film niet leuk kan maar zeg niks wat je niet kunt zeggen.