Geregisseerd door: Milos Forman
Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito
8,6 (1.149.115)
Releasedatum: 15 april 1976
Vanaf woensdag 11 februari in 2 bioscopen (re-release)
Plot One Flew over the Cuckoo's Nest
"If he's crazy, what does that make you?"
McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.
Randle Patrick McMurphy
hoe kan iedereen hier een 5 greven en dat de film toch 1,6 staat
(of 1,7 ofzo)
moeten er wel heel veel 0,5en zijn gevalle
ik zie het al, ik ga van volle maan naar deze film ^^
naja, als ik morgen thuis ben ga k hem wel kijken, maar denk niet dat ik thuis ben.
slik jij drugs
De Nederlander
hoe kan iedereen hier een 5 greven en dat de film toch 1,6 staat
(of 1,7 ofzo)
moeten er wel heel veel 0,5en zijn gevalle
ik zie het al, ik ga van volle maan naar deze film ^^
Damn jij hebt het echt moeilijk he?
superbassie
Wat een overschatte film! Acteerprestaties zijn heel goed, maar het verhaal boeit me niet en het einde vind ik een beetje raar maar misschien wel mogelijk als je met zulke idioten in een gesticht zit. Het deed me allemaal niet zoveel.
Razorcut
Deze film kan onmogelijk overschat worden. Acteerprestaties zijn mijns inziens de beste uit de filmgeschiedenis en het verhaal is sterk menselijk en vakkundig verteld. 5
Saving Pvt. Pyle
Wat was er raar aan?
En is dat wel een spoiler wat je tussen de spoilertags hebt gezet?
robertvanmourik
Wat was er raar aan?
En is dat wel een spoiler wat je tussen de spoilertags hebt gezet?
is toch niet zo raar.... tja..als je superbassie heet:)
darkjaap
net weer herzien en het blijft een prachtige film
heb hem ong een jaar geleden voor het eerst gezien en die had een heel grote indruk op me na gelaten
vooral nicholsen was op zn best
en lachte me helemaal stuk toen hij die halve gekken alleen op zon bootje lieten varen
5 *
Minority_Check
ben het een beetje met superbassie eens
iets te overschatte film
het verhaal is wel oké, acteerprestaties waren wel goed
maar ik dacht steeds dat het een perfecte einde zou hebben
maar dat kwam niet dat vond ik wel jammer
misschien dat daarom dat de film mij niet zoveel deed
Demoniac
Nicholson in topvorm. Hij is geweldig in deze film, maar bijna iedereen komt zeer goed en geloofwaardig over. Alleen de hoofdzuster vond ik iets minder, maar wel acceptabel. Heel sterk aan de film vind ik dat je van alle belangrijke personen al snel kenmerken en eigenschappen ontdekt. Vooral tijdens de groepssessies die ze houden. Prachtig om te zien hoe het regime in de inrichting is en hoe Nicholson het dagelijkse ritme zo gemakkelijk verstoort. Het einde van de film is ook zeer goed. Wat ook erg mooi is; is Nicholson nou gek of doet ie alsof? Je kunt de film op twee manieren bekijken.
joeri15
hele mooie film. ik heb hem vanavond voor het eerst helemaal gezien en de emotie's zijn zo goed gespeeld in deze film. vooral nicholson's naam wordt genoemd, maar ik vind ze allemaal heel sterk spelen.. zeker de moeite waard om te kijken.. 4*
Glacier
Na in korte tijd twee slechte films ("The last detail" en "Prizzi's honor") gezien te hebben van vriend Sjakie Snickolson, nu eindelijk een hele goede.
Deze film is uit mijn geboortejaar en ik had 'm waarschijnlijk nog nooit gezien.
Ik vind 'm net geen 5* waard, mede vanwege het onbevredigende einde maar verder erg goed.
tommykonijn
Nadat we gisteren Bruce Almgihty hadden herzien wisten we niet wat we op moesten zetten (het was nog een beetje vroeg om in de vakantie naar bed te gaan) toen las ik dat er om 20.30 One Flew Over The Cuckoo's Nest kwam en die film heeft me gisteren echt overtuigd de eerste keer dat ik hem zag vond ik er niet zoveel aan, de tweede keer al iets meer en de derde keer (gisteren) was hij top als ik een top 20 kon maken zou hij denk ik wel op 11 komen te staan maar ja aangezien dat niet kan/gaat ....
basketballerke
Heb dit ongeveer een jaar geleden een van de grappigste films die ik ooit had gezien genoemd. Natuurlijk heeft de film zijn leuke momenten, maar hij was toch over het algemeen behoorlijk naar. De volle score blijft echter gewoon nog altijd staan.
The Last
Gister maar weer is gezien. En ik moet zeggen, het blijft een heerlijke film. Nicholson acteert briljant. Ik heb de film nou 3 keer gezien, maar toch snap ik het einde niet echt goed: Nicholson komt terug nadat die de zuster heeft aangevallen van een behandeling. En daar zit ie dan op het bed levenloos. Weet iemand hoe dat zit, wat de doktoren met hem hebben gedaan? Hij had namelijk van die rare hechtingen/spleten op zn voorhoofd.
clutch
Gisteren voor het eerst gezien, briljant. Zelden zo'n goeie film gezien.
tukkerstein
Erg goede film, blijft boeien, geweldig acteerwerk. Einde is helaas nogal vaag, volgens mij zit er niets achter dat einde, het is gewoon een makkelijk einde. Bijna wilde ik de film daarvoor 0,5* aftrek geven, maar ik doe het toch niet.
%%%%%%
Jack Nicholson acteert hemels in deze film.Best leuk verhaaltje en dit zal zeker een van de beste boekverfilming zijn dat geloof ik zeker.Verder een mooie film wat een beetje overgewaardeert word. 4 sterren het einde is inderdaad de storende facktor.Maar kan iemand dat einde effe uitleggen wat ze met hem hebben gedaan ?
Sarafina
Ik heb de film een tijd niet gezien, maar wel het boek gelezen, dus daaruit wordt het vrij duidelijk.
McMurphy heeft Schock-therapie gehad toen voor Ratched de welbekende druppel bereikt was, nu had ze ook nog een reden om hem Shock te geven. Waarschijnlijk had hij zoveel gehad, dat hij niets meer kon en als een soort kasplantje verder moest. Chief vond dit hem niet waardig en heeft 'm toen vermoord
Glacier
Dat wordt dan niet zo best uitgewerkt in de film. Mijn 0,5 punt aftrek blijft staan...
Razorcut
Zoals prudh stelt hebben ze inderdaad een lobotomie bij McMurhpy toegepast, waardoor hij letterlijk onschadelijk is gemaakt en als het ware als plant verder moet leven. Chief snapt dat gezien het karakter van McMurphy (vrijheid, speelsheid) dit voor hem gelijkstaat met de dood of toch zeker een ellendige veroordeling en besluit om samen op reis te gaan: Chief vlucht de vrijheid in, en McMurphy gunt hij de eeuwige 'vrijheid' door hem uit zijn bestaan te verlossen. Wat mij betreft een zeer sterk einde
DragQueen
Wat een sterke film, met een krachtig verhaal dat een goede verfilming heeft gekregen. de cast is er eentje om in te lijsten. vele topacteurs, in hun jonge jaren weliswaar. sterk was vooral de rol van nicholson natuurlijk. dourif deed het ook prima, evenals lioyd en de vito. verder zijn er situaties in de film die erg goed uitgewerkt worden. naar mijn mening kun je de film dan ook op twee manieren bekijken. is mcmurphy nou echt gek, of niet ? ook het einde was er een om in te lijsten. erg sterke film, deze klassieker. dik verdiende 5 sterren.
Torcida
Yes!!! deze film komt binnenkort op TV!
Idd! En WOW wat een slaapverwekkende film is dit. Kijken naar een stel debielen die in een gesticht gek doen. Typisch een film uit de eind hippie tijd. Kortom, saaiheid. Kan best voorstellen als je onder de drugs zit dat je de film hallucinerend fantastisch vindt.
Dankzij Nicholson's aanwezigheid en acteerprestaties geef ik de film toch nog 2 volle sterretjes. ^ ^
Glacier
vraagje, hoe oud ben jij? Ga eens buiten spelen. Blijkbaar zit je nog op dat nivo...
Torcida
Ik ben 25, oude man dat je bent
En ik denk niet dat jij aan mijn "niveau" kan tippen.
Dus ga jij maar lekker terug naar de dierentuin en met je Bokito spelen.
Glacier
Jouw opmerking over het hippietijdperk slaat helemaal nergens op.
Deze film had net zo goed 20 jaar later kunnen spelen.
Als jouw diepgang niet verder reikt beperk je dan tot aktiefilms ipv zinloos commentaar op films als deze.
Vinokourov
Als je goed kijkt bij het einde, zie je een soort van kruisjes/sneetjes op het voorhoofd van Jack Nicholson, dit houdt in dat er lobotomie (geen shock-therapie) is toegepast, zodat hij dus als kasplantje verder moet gaan. Wel wat subtiel gedaan inderdaad, en dat moet je ook net weten en opmerken natuurlijk....
Vinokourov
Rare opmerking, deze film is juist gemaakt tijdens het hoogtepunt van de hippietijd en niet op het eind. Ook is er helemaal niks hippie-achtigs en hallucinerends aan (hippies-gezeur zelf vind ik overigens maar naar :{), dus ik weet niet waar je het over hebt eigenlijk
en dat je over drugs gaat praten en zegt dat mensen die de film kijken ook blijkbaar drugs gebruiken kun je niet maken
dat je de film niet leuk kan maar zeg niks wat je niet kunt zeggen.

Dramafilm ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ met Jack Nicholson vanavond (5 maart) uitgezonden op televisie

De drie beste films van drievoudig Oscarwinnaar Jack Nicholson

Netflix heeft flinke vinger in de pap bij top tien best bekeken streamingfilms

Netflix deelt trailer prequel-serie 'One Flew Over The Cuckoo's Nest'

The Shawshank Redemption