• 9.385.628 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.149.900)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

avatar van =michael=

=michael=

Ik ga hem zometeen ff branden en dan kijken ik ben erg benieuwd jullie vinden het bijna allemaal een goede film dus dan verwacht ik wel wat!

avatar van Riddick

Riddick

Zo een film moet je kopen .. Collectie film..

avatar van Ronnievb

Ronnievb

"McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is."

Ik had toch werkelijk wel het idee dat er íets niet goed was met de beste McMurphy, raar...

Verder heb ik zeer genoten van deze film, met al zijn humor en zijn tragiek. 4,5*

avatar van Tieske

Tieske

Schitterende poster, zou willen dat die hier ergens te koop was.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Slechte film: Het is mooi beschreven hoe een "gek" leeft, maar toch vond ik de film erg saai. Snap niet dat de irritante rol die Nicholson speelt als held wordt beschouwd en hoe de zuster als slechterik wordt beschreven.

1/2 *

matthijs_013 schreef:

Nicholson leert de patiënten voor zichzelf op te komen terwijl de zuster alle vormen van amusement en vrije meningsuiting probeert te beknotten. De held-slechterik verhouding lijkt me duidelijk.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Halcyon schreef:

Vind ik niet. Viel me juist op dat de zuster echt om ze gaf (waarom zou ze anders terug komen nadat een patiënt haar probeerde te vermoorden) en Nicholson een beetje met ze dolde.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Gaf ze om de patienten, of om haar eigen macht? Nicholson behandelde ze juist als mensen, niet als ondergeschikten.

Halcyon

De algemene teneur van de film was ook dat patiënten onheus behandeld werden. De film heeft destijds dan ook heel wat reacties en vragen tot hervorming uitgelokt. Dus de boodschap lijkt me duidelijk...

matthijs_013 schreef:

avatar van Remi

Remi

PartyMarty schreef:

Gaf ze om de patienten, of om haar eigen macht?

Allebei, denk ik.

De mensen hebben begeleding nodig, maar de mensen moeten daar zelfredzaam zijn en dat laat zij niet echt toe, dat is machtmisbruik, terwijl ze er op een of andere manier wel om hen geeft... Maar dat is mijn mening

PartyMarty schreef:

Nicholson behandelde ze juist als mensen, niet als ondergeschikten.

Maar dat komt, denk ik, omdat hij een van hen was, dus hij kende ze ook persoonlijker. Voor de zuster is het alleen maar zakelijk

avatar van Waakvlam

Waakvlam

Verpleegkundigen kregen vroeger een hele andere vorm van opleiding. Het was niet gewoon dat patiënten wat te melden hadden en bovendien was een verpleegkundige ook alleen maar een verlengstuk van een arts/psychiater.

Hetzelfde geldt ook voor de psychiatrie.

Zelf, als startende verpleegkundige in een verpleeghuis met verslaafden met psychiatrische ziektenbeelden leer je meer patiëntgericht werken in je opleiding.

Dat de film zo'n ophef gemaakt heeft in de psychiatrie vind ik toch opvallend. Ik vond de verpleegster niet overdreven koel of (mis)gebruiken van haar machtspositie. Dat er toch iets gebeurt is in de psychiatrie is gewoon te maken met modellen en ontwikkeling. Nu merk ik al dat ik in mijn 5-jarige opleiding zoveel veranderingen zijn met benaderingswijzen etc. dat het nooit zal ophouden. Je zal zien dat ze het over 10 jaar ook achterlijk vinden hoe wij de patiënten benaderen. In het buitenland worden niet eens mensen meer opgesloten in een separeerkamer!

De film geeft alleen maar een klein deel van de werkelijkheid van vroeger met een duidelijke komische noot! Overigens best een vermakelijke goede film.

Waakvlam schreef:

Dat de film zo'n ophef gemaakt heeft in de psychiatrie vind ik toch opvallend.

Als dat echt zo is geweest vind ik dat inderdaad ook opvallend, maar om een andere reden. Namelijk dat in 1975 deze film al flink door de tijd was achterhaald. Lobotemie, electro-shok als straf werd sinds begin jaren '60 niet meer toegepast in de psychiatrie. Vooral de opkomst van de psychofarmaca en sociale geneeskunde maakte dit overbodig. Zelfs voor de periode waarin de film zich afspeelt 1963 denk ik dat de maatregelen veel te dik zijn aangezet en waarschijnlijk niet meer werden toegepast op deze manier (of dan zeker zeer incidenteel).

Maar goed, ik heb recentelijk het boek ook gelezen en geloof ook niet dat de strekking van het verhaal een aanklacht tegen de psychiatrie is. Het is een aanklacht tegen de maatschappij die het individu wil onderdrukken. McMurphy is het rebelse individu en de instelling staat voor de "staat, het complot" die ieder laatste restje individualiteit en rebelsheid wil uitbannen. Thematiek zie je wel vaker terug komen in boeken; George Orwell's A clockwork orange en natuurlijk 1984. Opvallend hierbij is dat in One flew... zuster Ratched vaak "the big nurse" genoemd wordt. Leek mij een rechtstreekse verwijzing naar Orwell's alles ziende, alles contoleerende "Big Brother" uit 1984.

Ik vind dat een beetje een achterhaald idee en het strookt ook niet met mijn persoonlijke overtuiging. Dat en dat ik vind dat veel zaken nogal behoorlijk zwart/wit worden neergezet (bv de gezondheidszorg) weerhouden mij ervan om deze film meer dan 4* te geven. De film is dus zeker behoorlijk goed alhoewel ik toch bepaalde zaken uit het boek mis, vooral de trip met de vissersboot vond ik in het boek leuker gedaan. De McMurphy uit de film vond ik ook wat minder manipulatiever, wat minder gehaaid. De rol van Chief Bromden had wel wat zwaarder mogen zijn, vond hem in het boek een zeer intressant karakter. Ook is er daar meer ruimte voor de vriendschap tussen Mac en de Chief. Het einde van de film (vanaf het geheime feestje) is wel ontzettend sterk (de twijfel en vermoeidheid die bij McMurphy zichtbaar wordt vond ik erg mooi gedaan)

Hele sterke punt van de film is voor mij toch wel het erg goede acteerwerk, natuurlijk is Nicholson geweldig lekker op dreef maar ook de rest van de cast doet het bijzonder goed. Het is ook wel een echte acteursfilm, aangezien het grootste gedeelte zich afspeelt tussen de 4 muren van de psychiatrische afdeling moeten de bewoners de film wel boeiend maken.

Mooie film, sterke karakterrollen maar het laat wat puntjes liggen uit het boek die ik graag beter uitgewerkt had gezien. Daarnaast is de toon en het beeld op bepaalde momenten gewoon wat te zwart/wit na mijn smaak. 4* blijven wel staan.

avatar van Kaneda

Kaneda

Prachtige film met een harde uithaal naar de Lobotomie behandelingen die tot de jaren 60 werden uitgevoerd.

Prima rollen van Nicholson en Louise Fletcher.

Mijn absolute favoriet! Voor degene die deze film nog niet hebben gezien, zeker kijken!

avatar van Kaneda

Kaneda

Toch leuk om terug te lezen dat de meningen verdeeld zijn over de houding van Nurse Ratched. Ik heb toevallig ook even de ''making of'' bekeken en Louise Fletcher geeft inderdaad aan dat ze in haar rol een ''goed'' persoon probeert neer te zetten. Hoe ze handelt is gewoonweg verkeerd en denigrerend naar de patienten. Geen wonder dat mcMurphy ingreep. Wisten jullie trouwens al dat de rol van Chief Bromden wordt gespeeld door een boswachter die toevallig gespot werd? Een grote Indiaanse acteur is nou eenmaal lastig te vinden!

Madecineman schreef:

Sorry, ik ben gewoonlijk niet zo'n feitenneukert, maar dat 'A Clockwork Orange' niet van Orwell is, maar van Burgess (Anthony), moet toch even rechtgezet worden.

Kaneda schreef:

Ik had ook altijd het idee dat ze niet goed bezig was, maar na het lezen van wat berichten hier heb ik dat idee ook wat laten varen.

Eén komende weken weer eens bekijken met een andere 'nurse Ratched-bril' op.

helemaal niet mee eens..

helemaal niet mee eens..

Ik meen me te herinneren dat in het begin van de film Ratched zelfs begaan is met McMurphy, en hem niet als querulant ziet.

die zuster = een kil,harteloos,tiraniserend monster

denk maar aan die scene met billy op het einde of dat met de world series of met die man zijn sigaretten..

kijkert schreef:

Oeps, ja natuurlijk (rode schaam smiley)

Overigens is de laatste Lobotomie in de VS uitgevoerd in1967, de "hoogtij" dagen van deze nogal barbaarse ingreep was echter al wel vanaf de jaren '50 voorbij. De oorspronkelijke bedenker van de ingreep een portugeese arts heeft zelfs hiervoor de Nobelprijs ontvangen. Zijn chirurgische methode werd door een amerikaanse arts Dr. Freeman aangepast. Freemans methode was "The Ice-Pick" methode. Onder locale vedoving werd met een ijspriem dwars door de schedel de frontale hersenlob buiten werking gesteld

Zelf vind ik de rol van Ratched in de film toch wel minstens dubieus te noemen. Ik vond haar best een vals secreet alhoewel ze in het boek nog valser is. Mischien is ze hier meer een star iemand die volledig in haar eigen overtuiging gelooft dat dit de manier is om die patiënten te helpen, zou kunnen.

die zuster = een kil,harteloos,tiraniserend monster

Die scene's suggereren dat, meer niet.

De zuster wil orde en regelmaat in de instelling, omdat ze denkt dat daar de patienten het meest bij gebaat zijn. Een chaoot als McMurphy dwarsboomt haar. Wellicht dat ze aan het eind van de film wat pissig wordt en verkeerde beslissingen neemt. Dat maakt haar nog niet tot een 'kil, harteloos, tiraniserend monster'.

Madecineman schreef:

Ik vind haar in de film niet 'vals'. Op haar manier is ze erg straight. Je weet eigenlijk precies wat je aan haar hebt. Je moet haar alleen niet uitdagen of met haar dollen, zoals ene McMurphy probeert...

Het boek heb ik ' lang' (ong. 14 jaar) geleden gelezen. Ik kan me nog wel herinneren de grotere rol (verteller) van de Indiaan, maar eigenlijk staat me de zuster uit het boek niet meer zo bij.

kijkert schreef:

Die scene's suggereren dat, meer niet.

en george w bush wil orde en regelmaat in de wereld en het terrorisme ( ) bestrijden

wil er verder geen woorden aan vuil maken..

Anarchist schreef:

wil er verder geen woorden aan vuil maken..

Geen argumenten ook, blijkbaar.

Anarchist

nee..als jij het niet snapt na het bekijken van deze film dan zal je het zeker niet snappen als ik het uitleg..heb geen tijd voor dit soort zinloze dingen..

Anarchist schreef:

Constructieve bijdrage aan de discussie zeg

Anarchist schreef:

Je hebt geen tijd voor een discussie bedoel je?

Nou, dat kan, het leven is al druk genoeg.

Maar maak dan ook geen tijd vrij voor denigrerend geleuter, wil je?

avatar van xangadix

xangadix

Om weer even terug te komen op het onderwerp. Zo zie ik het: Ratched is aanvankelijk niet vals en probeert alles onder haar regime ordelijk en rustig te houden. Als haar dat op een gegeven moment niet meer lukt, grijpt ze naar laffe middelen, zoals 'What would your mother think..?', etc.

Halcyon

Mja, je kan het op twee manieren interpreteren volgens mij. Het heeft denk ik ook veel te maken met je eigen houding ten opzichte van autoriteit. Ik denk dat dit ook grotendeels de reactie van Anarchist verklaart .