• 9.373.533 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Stone Calf

avatar van dacate

dacate

vic schreef:

mmm twee keer geprobeerd te kijken. Beide keren vond ik hem te lang.

Hij was wel erg lang,, iets van 4 uur.. Maar toch blijft het dan nog steeds een zeer mooie film vond ik.. Ik vond het een mooie film en ook de aanvallen van de indianen vond ik wel mooi om te zien.

avatar van sulakke

sulakke

Theunissen schreef:
Vond het wel zielig voor die wolf. Gelukkig kregen die gasten die het gedaan hadden hun verdiende loon.

Ik had precies hetzelfde.

avatar van Mai*

Mai*

Prachtige prachtige film!

Ben nog in love with the movie van afgelopen woensdag!

5,0 omdat alles zo mooi bij elkaar paste.

avatar van P8rb

P8rb

Langdradige film die veel een veel te lang duurt! Wat was ik blij toen de aftiteling in beeld kwam, richting het einde hoopte ik steeds dat het afgelopen zou zijn, maar nee hoor dan kwam er weer een onboeiende scene achteraan. Meer dan een flauw indianen verhaaltje zie ik hier toch echt niet in. Ongelofelijk dat deze film zoveel oscars heeft gekregen. 2 sterretjes.

avatar van lucky luc

lucky luc

Fonk schreef:

Heb alleen een hekel aan het einde waarbij al het moois (wolf, paard, indianen) wordt vernietigd.

tsja, als je als regiseur niet te ver bezijden de waarheid wil komen, heb je niet veel keus...

avatar van tjalling

tjalling

Duurt erg lang ,, moest die morgen daarna om 6 uur op :S ,, maar het was het wel waard, mooie film

avatar van Michael_deNiro

Michael_deNiro

Hij duurt inderdaad lang, maar dat haalt niet de kwaliteit weg.

Kevin Costner zet een prachtig regiedebuut neer. De 7 oscars dik verdiend.

Gewoon prachtig !!

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Ik vond hem niet zo leuk. Kevin Costner acteert wel goed, en de rest ook wel, het verhaal is ook wel goed, maar de echte diepgang mis ik toch wel een beetje.

tonnyhk

ik vind het een zeer goede film. Mooi verhaal, prachtige opnames en muziek. Meesterwerk ! Terecht bekroond met een academy award.

G.1Rl schreef:

Omdat je diepgang miste heb ik eens gekeken naar jouw persoonlijke top tien. En inderdaad die films die daarin staan vind ik ook erg goed en hebben wellicht wat meer diepgang. Maar desalniettemin vind ik Dances with Wolves toch ook wel van een zeer goed niveau. Het stijgt ruimschoots uit ook wat betreft diepgang boven de meeste films.

De 2,5 beoordeling vind ik dan wel erg laag zeker als je ze wel goed vind acteren en het verhaal ook goed vind.

avatar van Embie

Embie

psycholamp schreef:

Deze film is echt bedroevend slecht. Indianen niet op een cliché-manier neergezet? Laat me niet lachen. Hij duurt trouwens ook 3 uur te lang en is nergens plezierig om naar te kijken. Kevin Costner is daarbij ook nog eens een vervelende acteur. Nee, deze film ga ik niet voor mijn lol herkijken.

Waarom in hemelsnaam vind iedereen kevin Costner een slechte acteur???

Trouwens ik vond deze film echt prachtig. Dat de indianen echt sioux praten maakt het wel heel geloof waardig. Prachtige shots ook met die buffels, mooi gemaakt . Kevin is echt gemaakt voor de rol als John Dunbar.

Die zeven oscars meer dan waard

avatar van oteis

oteis

ik kan niet anders zeggen dan 'blijft een mooie film'

avatar van fanaat

fanaat

Echt deze film vind ik de meest indrukwekkendste western die ik ken en daarmee wil ik niet de fans van the good the bad and the ugly of once upon a time in the west beledigen, dat zijn ook echt twee toppers.

Bij deze film blijf je echt gewoon nog tien minuten in je stoel zitten nadat de aftiteling is begonnen. Hij bevat echt alles wat iedere filmliefhebber zich maar kan veroorloven. actie , spanning , hier en daar een beetje humor , emotie .

Smijt de krant neer!

Loop het huis uit doe de deur op slot en ga als een speer naar de videotheek of de eerste de beste freerecordshop en haal dat schijfje in huis.

avatar van STEN_91

STEN_91

fanaat schreef:

Smijt de krant neer!

western? deze film ik naar mijn zien totaal niet de vergelijken met films zoals The Good of The west.

fanaat schreef:

Smijt de krant neer!

Ben het volledig met je eens! Je vergeet echter een ding. De muziek, deze is ook prachtig . Jou persoonlijke top 10 komt heel dicht bij die van mij. Blijkbaar hebben we voor een deel dezelfde smaak. Jammer dat bij je shawshank redemption en the green mile niet in je top tien staan. Ook topfilms

avatar van fanaat

fanaat

tonnyhk schreef:

Inderdaad, dat zijn zeker ook twee top films. Misschien zet ik die twee (zeker the green mile) ook ooit nog wel eens in mijn top tien. Het is alleen jammer dat het een top tien is en geen top 20. Over de muziek heb je zeker ook gelijk die had ik er ook eigenlijk nog aan moeten toevoegen.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Deze film zal ik vrijdagavond opnieuw eens bekijken. Mijn score zal heel waarschijnlijk veranderen, blijkbaar een lange film, gelukkig geen reclame op één.

avatar van TerryA

TerryA

tonnyhk schreef:

- in die Top 10 van G.1Rl zit o.a. Titanic. Meer diepgang in Titanic dan Dances With Wolves?!?

avatar van Gert P

Gert P

Het is een hele lange zit de lange versie maar de moeite waard, een van de betere films.

avatar van Koerok

Koerok

Verschrikkelijke en eindelooslange film, met een altijd emotieloze Kevin Costner.

avatar van Koerok

Koerok

Embie schreef:

Waarom in hemelsnaam vind iedereen kevin Costner een slechte acteur???

Niet slecht, maar hij is me te uitdrukkingsloos. Hij heeft bijna altijd dezelfde expressie op z'n gezicht. JFK is een van mijn lievelingsfilms, en daar was hij wat mij betreft perfect voor, maar in z'n meeste andere films maakt Kevin om mij weinig indruk.

avatar van smeetsm

smeetsm

Costner is voor mij geen wild west man, maar de kudde Bisons vergoed veel.

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

Wij krijgen zeker de 180 minuten durende versie voorgeschoteld straks op één?

avatar van Sultan

Sultan

@ ricky : inderdaad, 180 min, Goedele Wachters blijft niet wakker tot 1 uur !

avatar van horsefilmfan

horsefilmfan

Erg goed!Ik vond het een prachtige film.Wat ik wel grappig was,toen die vrouw moest vertalen,en toen die man zei:My name is John Dunbar.En die indiaan Kicking bird:Dom..bear?

Want ze hebben allemaal dierennamen Is niet leuk als je dan domme beer heet.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

@horsefilmfan

Inderdaad, prachtige indianenfilm, het eerste uur vond ik het wel een beetje saai maar dan was heel boeiend met die indianenstam. De jacht op die bizons was ook grandioos.

avatar van xenne

xenne

ondanks de lange speelduur is deze film me de volle 180min blijven boeien. bij momenten soms wat sentimenteel, maar soms ook best hard. over het algemeen vrij realistisch.

avatar van AGE-411

AGE-411

Hier en daar toch enkele overbodige elementjes. Die er voor zorgen dat dit geen echte topfilm is. Onderandere van die jongen die begon te wenen omdat ie dat bijl in iemand rug/buik plantte. Normaal is dat bij indianen toch de normaalste zaak van de wereld ("feest! zijn eerste moord!")

En dat met die geweren en dat ander opperhoofs was ook nogal overdreven vond ik. Is dat waar gebeurd?

Toch mij enorm vermaakt. Voor deze films blijft een mens graag wakker.

avatar van Film Pegasus

Mooie film in de stijl van de John Wayne films. Geromantiseerde westernes met de stereotypen rond indianen extra in de verf gezet. Het verhaal valt nogal mee. Geen hoogstaande film met iets te veel gebreken om een uitblinker te zijn. Costner is niet echt op dreef en de indianen blijven vage bijfiguren. En zoals ik hier al eens gelezen had, lijken de soldaten allemaal wel een hoop domme vetzakken. Ook het einde is vrij absurd en kort afgeknipt. Jammer voor een epos van zo'n 4 uur. Als ontspannende western kan het er zeker door en heb ik ook genoten. Maar om meteen de doos met Oscars boven te halen... Daar heb ik m'n twijfels over.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Een mooie film, en dat vooral door de prachtige natuurshots. Het verhaal is net iets te melig en te cliché om te kloppen; maar het idee alleen al om ergens in de prairie te gaan wonen en tussen de indianen te gaan leven heeft wel iets.