• 9.369.636 stemmen

Geregisseerd door: Jack Hill en Juan Ibáñez

Met onder meer: Boris Karloff, Julissa en Andrés García

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot House of Evil

Familieleden van een onlangs overleden man ontmoeten elkaar in een griezelig kasteel voor de lezing van diens testament. Eenmaal binnen komen ze een sinistere pianist tegen, die tevens een speelgoedmaker is. Zijn speelgoed blijkt moorddadige trekjes te vertonen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Karloff en het moorddadige speelgoed

Is je interesse daarmee gewekt? Goed, want dat was bij mij ook het geval. Ik moet echter wel toegeven dat ik op zich niet al te veel verwachtingen had van deze Dance of Death aangezien de vorige films van het duo Jack Hill en Juan Ibáñez (Torture Zone en Alien Terror) allebei op een ronkende score van 1* konden rekenen. Het was echter de laatste film in een collectie Boris Karloff films die ik van mijn broer had geleend en ik ben nu eenmaal een completist.

Blijkbaar mis ik nog wel een deel uit de collectie (Isle of the Dead is door dezelfde regisseurs gemaakt en de VHS tapes spreken ook over een reeks van 4 films) maar ik ben er nog niet uit of ik daar nu blij of triestig van moet worden. Als completist is het jammer natuurlijk en Karloff is een acteur die ik wel volledig wil krijgen, maar het niveau van de films onder regie van Hill en Ibáñez is wel droevig slecht. De gebruikelijke ergernissen duiken weer op (nachtscènes die overduidelijk in het midden van de dag zijn geschoten en scènes die zich binnenshuis afspelen zijn dan weer vreselijk slecht belicht) en hoewel het plot op zich nog wel een leuk uitgangspunt heeft waarbij een excentrieke oude man al zijn resterende familieleden uitnodigt om zijn testament voor te lezen, is de uitwerking gewoon erbarmelijk te noemen. De helft van de tijd heb je eigenlijk geen idee waar je naar zit te kijken (ik ben nog altijd niet mee wat het dat nu was met die fascinatie voor ogen en dan dat moordende speelgoed..) en is het een beetje aftellen naar het einde.

Dit zou naar het schijnt wel gebaseerd zijn op een werk van Edgar Allan Poe, maar ik heb er absoluut geen idee van welk verhaal. Ik heb (vroeger) wel wat van de man gelezen, maar Wikipedia zegt dat het verhaal ook House of Evil zou heten. Bij mijn weten bestaat er zo'n verhaal niet in het oeuvre van Poe.. Gelukkig is er dan nog altijd wel Karloff om de boel recht te trekken. De beste man stierf reeds in 1969 (een aantal van de films zijn pas jaren later uitgebracht, zo schijnt deze Dance of Death pas in 1978 een release te hebben gekregen) en het mag dan ook duidelijk zijn dat dit echt op het einde van zijn carrière is. Een indrukwekkende carrière, dat kun je niet ontkennen, en ik moet toegeven dat hij dit eigenlijk nog altijd wel leuk doet. Deze keer geen vreemde wetenschapper, maar gewoon een vreemde man tout court.

Als je de ene regisseur de scènes in Mexico laat filmen en de andere regisseur laat je de scènes in de USA filmen, dan weet je gewoon dat je van goede huize moet zijn om dat geloofwaardig in elkaar te laten vloeien. Hill en Ibáñez zijn dat niet, maar dat was me al duidelijk voor ik aan deze film begon. Voer voor de liefhebber van Karloff, maar dan ook enkel maar degene die echt alles willen zien waar hij aan heeft meegewerkt.