Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Nino
Benicio
Tan Suit
Cook
Grootschaligheid heeft er weinig mee te maken denk ik. Of denk je dat Reinout Oerlemans het nu automatisch ook in de USA kan maken omdat hij Nova Zembla heeft geregisseerd?
Nee, maar ik zie niet waar je dan op doelt. Hoezo zou werken in Amerika (USA/Hollywood) dan anders zijn. Zolang je voor een onafhankelijk productiebedrijf werkt en zonder grote sterren raak je niet in het wespennest van de commercie en belangenoorlog verzeild.
Verder denk ik dat Oerlemans prima in Amerika kan regisseren, zal zich daar als en vis in het water voelen. Dat politiek, juridisch, commercieel geneuzel is exact zijn ding. Of het een goede film oplevert is wat anders.
Canada = Amerika, 14 jaar = eeuwig. Zeg maar niets meer Reinbo
Als het niet aan inflatie onderhevig is, neemt het ook nooit af......

En ja Canada ligt in Noord Amerika. Zie verder ook niet at er nu plots zo speciaal aan zou zijn of er geld uit de USA in gestopt is of uit welk ander land en of het opgenomen is in LA of Vancouver. Het zijn gewoon allemaal kleine arthouse films die Refn tot nog toe heeft gemaakt, deze incluis. Want Drive is nu niet bepaald een op het mainstream publiek gerichte blockbuster. USA is groter dan die paar studio's in Hollywood.
dutchtuga
Met 'het daar maken' bedoel ik dan zoals Refn niet onder de druk bezwijken van het Amerikaanse geld en het werken met Gosling (die wel degelijk een ster is) en gewoon net als in eigen land met een sterke en karakteristieke film komt aanzetten. Oerlemans is in dat geval inderdaad niet het beste voorbeeld, maar punt is dat werken met grootschaligheid in eigen land niet wil zeggen dat je het dan wel redt in Amerika.
dutchtuga
Drive is nu niet bepaald een op het mainstream publiek gerichte blockbuster.
Dat lijkt me niet waar met een rising star als Gosling in je film en een brede distributie.
Maar dan zie ik dus niet wat werken in deUSA zo anders zou maken dan werken in Canada. In beide gevallen met een Amerikaanse ster in de hoofdrol. En of hij er niet aan doorgaat moet nog blijken, laat ze 'm eerst maar eens vragen voor een film met het grote geld......
Canada = Amerika, 14 jaar = eeuwig. Zeg maar niets meer Reinbo
Als je na 14 jaar (en 8 films) nog steeds talent wordt genoemd, dan heb je toch iets niet goed gedaan.
Volgens mij worden de termen "talent" en "getalenteerd" door elkaar gehaald.
Fortune
Maar Gosling staat er bekend om dat hij juist sterke rollen uitkiest en nu begint hij pas sterrenstatus te krijgen.
Naomi Watts
Volgens mij worden de termen "talent" en "getalenteerd" door elkaar gehaald.
Ik denk eerder dat talent en potentieel door elkaar worden gehaald.
Distributie is nog steeds in handen van independents, dat de film goed ontvangen wordt draagt bij aan die distributie, vooral was die allerminst zeker. En Gosling, ach ik had voor deze film nog nooit echt van hem gehoord. Ken 'm enkel uit de Notebook en half Nelson, twee kleine producties. Tuturro was een grotere naam in 2003. Maar die was ook niet echt op de mainstream gericht. En ook DeNiro zit wel eens in een klein filmpje.
Naomi Watts
En nu weer vrolijk door met samenwerken met Refn. Ik denk dat Gosling Nicolas' nieuwe Mikkelsen wordt.
Ik denk eerder dat talent en potentieel door elkaar worden gehaald.
Wie gebruikt dan het woord potentieel?
Ik heb hem getalenteerd (heeft dus potentieel) genoemd, maar na een goede film of 4 ben je voor mij wel talent af..... Maar bij Naomi blijf je dat dus schijnbaar altijd, aangezien bij hem het begrip niet aan inflatie onderhevig is. Zo zijn ook nog steeds Spielberg en Betty Stöve grote talenten in zijn boek.
Dat ook.
Naomi Watts
Maar bij Naomi blijf je dat dus schijnbaar altijd
Klopt. Als je talentvol bent ben je een talent, zal helemaal gek zijn dat dat talent verdwijnt omdat je keer op keer een goede film maakt.
Jawaddedadde
Ik denk dat er met 'talent' voornamelijk opkomende regisseurs worden bedoeld. Uiteraard heeft een regisseur als Refn talent en is hij dus getalenteerd, maar hem nu nog een talent noemen klinkt een beetje vreemd na zo'n repertoire.
It's all semantics!
It's all semantics!
Ligt denk ik dan eerder aan die gemankeerde interpretatie van talent. Ieder voor zich inderdaad, maar 'onze' definitie staat natuurlijk los dan die van anderen. Echte insteek voor een discussie is er m.i. niet.
Dreiecke
De mysterieuze driver zonder naam neemt het op voor de zwakken, terwijl hij ondertussen zonder winstoogmerk of onderscheid tussen 'goed' en 'kwaad' zijn vak uitoefent. Hij is slechts driver. Een interessant en diepzinnig gegeven.
De stijl waarin de film gegoten is vind ik aangenaam, fris en anders. Traag, veel lange opnamen en pakkende stills. Hoewel een vlucht over de stad en (enkele) andere dingen toch al eerder gedaan zijn op deze wijze. Ik vind Refn een uitstekende sfeerschepper. Dan vind ik wel dat af en toe voor de stijl gekozen wordt zonder enige betekenis. Soms wordt dus een still gecreëerd, bijna een foto, waarbij ik de keuze van de regisseur te gemakkelijk scoren vind. Zet 10 naakte vrouwen in een kamer die standbeeld spelen.... Waarom? Andere 'stills' (driver met masker op kijkt door raampje) zijn weer schitterend én functioneel.
De muziek is ook anders dan anders. Mooie songs met precies de juiste tekst op het juiste moment in de film. De eerste song vond ik echt geweldig. Bij mij zette echter bij de inzet van de 3e of 4e song de verveling in. Weer zo'n zelfde liedje, dacht ik dan. De geluidstracks tijdens het rijden en elders zijn helemaal super.
Geweld..... Op zich functioneel en spaarzaam gebruikt. Ik hoef echter niet te zien hoe een hoofd precies eruit ziet na in elkaar getrapt te zijn (waarom bleef de driver hier trouwens zo extreem lang doortrappen terwijl hij elders precies gepast geweld toepaste?). Voor mij mag het geweld eerder een halt krijgen in uitbeelding of meer suggestief blijven. Dit is echter persoonlijke smaak en overtuiging.
Acteurs..... De driver wordt fenomenaal neergezet. De 'crooks' vind ik toch wat verschillend in acteerkwaliteit. Irene en Benicio (moeder en kind) doen het beiden heel goed. De acteurs spelen over het algemeen opvallend gewone mensen en kunnen daardoor heel dichtbij komen.
Dan kom ik bij het liefdesverhaal. Het was razend spannend terwijl er vrijwel niets gebeurde, heel goed gedaan. Irene heeft een zeer lieflijke en mooie uitstraling, heel aangenaam. Ik vind haar rol verderop echter ongeloofwaardig worden. Ze begint iets voor de driver te voelen, haar man komt thuis en ze onderneemt geen enkele actie om tot een keuze te komen, ze houdt beide mannen aan het lijntje. Ik vind dat niet meteen in haar uitstraling van goedheid en lieflijkheid passen. Ze kijkt toe hoe de driver extreem geweld gebruikt en toont geen enkele emotie. Daar wordt het echt ongeloofwaardig voor mij. De rol van de driver is mij duidelijk en wordt consequent neergezet (sociopaat, man zonder emotie). Het gedrag van Irene is echter onbegrijpelijk. Tenzij ze van precies hetzelfde laken een pak is.
Dan, viel mij op, zitten er helaas wat foutjes in de film, handschoenen aan en uit en aan binnen enkele seconden, koplampen gebroken die vrijwel meteen daarna weer heel zijn, terwijl de driver bovenop Blanche zit heeft zijn hand verschillende houdingen vanuit verschillende camerahoeken gefilmd, komt toch wat slordig over.
Kortom, best een frisse wind die waait in filmland en dat is te waarderen.
Maar door bovenstaande kom ik niet hoger dan 3.5.
De vraag is echter wiens interpretatie (definitie) van de term "een talent' de gemankeerde is.....
Naomi Watts
Ook geen insteek tot discussie, nogal logisch dat ieder individu zijn definitie de lading beter vindt dekken.
Martijnnn
Nu kun je bij jezelf afvragen, is hij begaafd? Heeft hij aanleg? Zo ja?! Talent dus!
Iemand met aanleg of begaafdheid die nog maar 1 film gemaakt heeft is niet voor niets een aankomend of jong talent.
Maar dat maakt communicatie erg lastig...... Beter je aan te sluiten bij de definitie die de meerderheid erop nahoud, anders praat je al nel langs elkaar heen.
Of wil je ook personen als Mark Van Bommel, Paul MCartny, Martin Scorcese nog steeds als "een talent' aanmerken. Lijkt me dat hun aanleg inmidddels plaatsgemaakt heeft voor ingesleten vakmanschap, zo ook bij Refn.
Naomi Watts
Als richtlijn hou ik liever het woordenboek aan. Om nou als standaard aan te houden om met de kudde mee te lopen zie ik niet zo zitten, erg vreemd referentiekader ook.
Dan noem jij wat rood is toch lekker blauw.
Naomi Watts
Heeft er weinig mee te maken, je hebt alleen de vervelende eigenschap dat je jouw visie de waarheid vindt. Maar goed, gelukkig zijn daar pillen voor.
- 20222 berichten
Dan kan hij jou een hand geven.
Je weet zelf ook wel wat men met "een talent" bedoelt, in ieder geval in de volksmond.
Hoe denk je dat hij dat van die pillen weet?

Naomi Watts
Dat wordt ook niet in twijfel getrokken, maar het is wel vreemd dat je geen talent meer bent als je goede dingen produceert.
Maar ook helemaal niet belangrijk verder en al helemaal zwaar off-topic.
Nakkie13
Vanavond is het eindelijk bioscoop tijd om Drive in zijn volle glorie te mogen aanschouwen.

De goed scorende westernserie 'Dark Winds' krijgt nog een nieuw seizoen

'An Cailín Ciúin' nog niet gezien? Pak nu je kans op NPO Start Plus, HBO Max of Videoland

Romantisch drama serie 'From Scratch' is een kijktip voor Netflix-abonnees: ‘Je voelt gewoon alles’

Hoe Netflix altijd weer unieke beelden weet te bemachtigen

Django Unchained

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer