• 9.380.162 stemmen

Captain America: The First Avenger (2011)

Actie / Avontuur | 124 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Joe Johnston

Met onder meer: Chris Evans, Hugo Weaving en Tommy Lee Jones

Gesproken taal: Frans, Noors en Engels

Releasedatum: 28 juli 2011

Plot Captain America: The First Avenger

"When patriots become heroes"

Een dappere, maar zachtaardige jonge soldaat genaamd Steve Rogers moet aan een aantal experimenten deelnemen voor het Amerikaanse leger, het zogenaamde Super Soldier programma. Maar wanneer het experiment wordt stopgezet besluiten ze Steve te gebruiken om het imago van het Amerikaanse leger te verbeteren.

Captain America / Steve Rogers

Dr. Arnim Zola

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Wederom een geslaagde Marvel film dit jaar na het eveneens vermakelijke Thor. De film wordt gedragen door de opbouw van Steve Rogers. Vanaf het begin als gedigitaliseerd scharminkel tot the magnifieke superheld, de motivatie en heroïek van Rogers worden feilloos op het witte doek getoverd (bijv. de vlaggenstok scène en de granaat scène). Op subtiele wijze wordt hij ontwikkeld als een nobel persoon die altijd zal vechten voor het juiste, en hoe slap dat ook mag klinken, het werkt door de fijne manier waarop Evans de rol speelt. Sympathiek en geloofwaardig in plaats van overdreven heldhaftig en suf.

Na die geweldige opbouw kakt de film in het midden wel een beetje in. Er zit net iets teveel tijd tussen het moment waarop Rogers zijn krachten krijgt en het moment waarop hij daadwerkelijk in actie treedt, en ook dan komt de actie nooit echt lekker op gang. Er zitten leuke momenten in de actiescènes maar steken niet even sterk in elkaar, en met name een misplaatste actie-montage voelt halfbakken aan. Het zit de film nooit in de weg maar weerhoudt het er wel van om echt memorabel te worden.

Visueel is de film wel dik in orde maar dat mocht logisch zijn met Johnston aan het stuur. Zowel de scharminkele Steve Rogers als de Red Skull zien er geweldig uit, en als leerling van Spielberg (Johnston werkte o.a. mee aan Raiders Of The Lost Ark) weet hij ook die avontuurlijke sfeer van een Indiana Jones over de film te gieten. Een meesterwerk is het bij lange na niet, maar vermakelijk is het wel.

En natuurlijk blijven zitten tot na de aftiteling voor de sneak trailer van The Avengers.

avatar van louisvf

louisvf

Is er geen mooiere poster?

avatar van SymonBus

SymonBus

haha paar keer hard op moeten lachen.

de film was te voorspelbaar en cliché. Vaak stoort het gebrek aan subtiliteit bij superhelden films me niet maar aangezien captain america ook nog een held van lik mijn vestje is, is het hier gewoon kut.

wimnoot

Best een hippe recensie, alleen jammer dat hij weinig van comics begrepen heeft. Als je op deze "lollige" manier een willekeurige superhelden film benaderd kom je altijd bedrogen uit. Ze zijn namelijk een karikatuur van de echte wereld.

@SymonBus, merci!

@wimnoot, die wetenschap doet helaas niks af aan de dodelijk saaie hoeveelheid cliche's die dit tot ongeinspireerde troep maken.

Drs. DAJA schreef:

In de opzet van iedere superhelden film zitten cliche's. Peter Parker is wel erg lief en braaf voor zijn oom en tante, zelfs terwijl hij net uit de pubertijd is. Bruce Banner zal nooit iets slopen of agressief worden, en Tony Stark is onder dat flamboyante harnas eigenlijk een mens met een goed hart. Allemaal cliche's. Steve Rogers is van binnen ook nog steeds dat brave iele jongetje, maar dat is goed, want hij zal zijn gave nooit misbruiken. Een film als deze moet dit pad bewandelen voordat de actie begint, en dat kan wel eens 45 minuten duren, valt best wel mee eigenlijk, zeker als je weet dat de echte comic liefhebbers bepaalde dingen willen zien, omdat dat nu eenmaal bij dat personage hoort.

Ok, dus Captain America is niet jou superheld, dat kan, maar dat ligt niet aan de film. Zo las ik pas een recensie van een volwassen vent die Winnie the Pooh helemaal met de grond gelijk maakte omdat hij de film kinderachtig vond en hij dacht dat er waarschijnlijk heroine in de honing moest zitten dat die stomme beer er altijd naar opzoek was. Best lollig, (kreeg ook een paar likes op FB) maar wel een beetje dom, want je moet een film recenseren naar wat de film is.

Verder ben ik altijd erg bezig met accenten en was die van Weavings's vrij fijntjes en niet over de top zoals dat meestal gedaan wordt, die van Stanley Tucci vond ik eerder vervelend, maar verder kan die man geen fout doen bij mij.

En dat schild! Ik vond het cool op hoeveel verschillende manieren hij dat ding gebruikte! En zeker op de motor was dat verre van saai.

Naomi Watts

Wel eens met wimnoot. Het zijn wel wat open deuren die ingetrapt worden en toch wel zaken waar je op voorhand al weet dat ze voor zullen komen.

avatar van clockwork72

clockwork72

Ben fan van de comics, zal deze ook snel gaan bekijken!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Jammer, dit vond ik een lichte tegenvaller. Captain America redt de dag met een suf schildje. Bij superheldenfilms verwacht ik toch altijd een speciaal iets en dat was hier helaas niet het geval. Het plot verloopt voorspelbaar en de actie werkte ook niet overdonderend. Een voldoende zit er desalniettemin in. Het was wel weer eens leuk om Hugo Weaving en Tommy Lee Jones aan het werk te zien.

avatar van Number23

Number23

Enige kennis van het personage Captain America is wel vereist om deze film helemaal te kunne waarderen. Een van de laatste strohalmen in deze blockbuster-zomer en ook deze blaast me niet van me stoel. Er zijn zat cliches en wat slappe momentjes in het verhaal. Toch wat extra credits voor het feit dat het Marvel is en de rollen van Weaving en Jones.

avatar van rep_robert

De film scoort niet hoog en een aantal van mijn vrienden kraken de film compleet af, denk dat dit de slechtste Marvel film ooit gaat worden.

Naomi Watts

Lijkt me sterk. Met dit budget kan je het no way slechter doen dan Man-Thing. We zijn de laatste tijd ook wel verwend met Marvel verfilmingen.

avatar van rep_robert

Oké, slechtste blockbuster uit de Marvel stal. De videoreview van Drs. Daja is ook grappig haha.

avatar van Adammeh

Adammeh

Grote fan van al de marvel en DC comics, hoewel, ik moet hierbij erkennen dat het niet de beste was. Maar ze vertellen t verhaal wel goed.

Aan t eind van de film komt de trailer van the Avengers blijf vooral zitten tot na de aftiteling!

rep_robert schreef:

'Undercover bij de Nazi's met een Amerikaanse vlag op je rug'

Dat sloeg ook nergens op, want undercover is infiltreren in de vijands gelederen (als een spion) , wat CA deed was gewoon klakkeloos naar binnen sluipen en rammen!!

rep_robert schreef:

'Undercover bij de Nazi's met een Amerikaanse vlag op je rug'

Voor mij ook niet. Wolverine is lastig te overtreffen. Zo slecht zijn de reviews volgens mij niet eens, alleen stijgt CA niet boven de middelmaat uit.

avatar van rep_robert

Ik heb bij de vele reviews vooral het idee dat ze mild proberen te zijn omdat het een Marvel verfilming is. Terwijl iedereen het toch een uiterst voorspelbare en onoriginele film noemt. Vooral de special effects e.d. krijgen positieve beoordelingen, maar daar ga je deze film natuurlijk niet een voldoende om geven. Maar ik ga deze waarschijnlijk dinsdag zien(te druk deze week), ben benieuwd of de film mij wel weet te overtuigen. Overigens ben ik nou ook weer niet zo negatief over Wolverine als jij (overigens is jouw voornaamste kritiek op die film dat het niet de lijn van de comics volgt)

wimnoot schreef:

Dat het hoofdpersonage in grote lijnen een cliche is kan ik nog mee leven maar vervolgens is praktisch iedere losse scene net zo tam en inspiratieloos. Neem de scene met de vrouw als drill sergeant waarbij je vanaf seconde 1 weet dat ze een "bully" met denigrerende opmerking een verassend sterke klap gaat verkopen. Die klap moet dan leuk zijn maar er wordt echt niets mee gedaan wat niet al tien keer eerder is gedaan. Ook het hele feit van die love-interest met dan de slettebak die CA zoent en meteen komt madame drillsergeant binnen voor een heterdaadje. Dan nog de schildscene. Het schild wordt "toevallig" onder tafel gevonden en is "toevallig" het sterkste schild ooit en vervolgens wordt het o zo spontaan beschoten om koeltjes toe te geven dat het wel goed is... En dan heb ik het alleen nog maar over scenes gehad met een verwaardeloosbaar bijpersonage. Werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets aan deze film voelt authentiek, de actie-scenes lijken uit het onafgestofte explosie-archief van Michael Bay te komen en ik heb de film op geen greintje filmmakerij of lol kunnen betrappen.

Drs. DAJA schreef:

Je noemt allemaal scenes die nog bij de aanloop hoorde, en je in bijna alle Marvel films zult zien. Stark heeft Pepper Pots, Parker heeft MJ enzovoort. Verder zijn die scenes kort en weinig relevant.

Wat wel van belang is is dat CA eerst niet gebruikt wordt wapen maar als propaganda figuur, om nieuwe soldaten te ronselen. En de film laat via die beste vriend van hem zien dat oorlog toch niet zo'n pretje is, maar dat is jou allemaal ontgaan omdat jij grapjes zat te verzinnen voor je recensie.

Die scene was zo leuk dat ik hem maar even tussen spoilers gezet heb. Typische scene voor een superhelden film, je had toch wel gezien dat Howard Stark allemaal electronische schilden gemaakt had? Met allerlei toeters en bellen? Maar die wilde hij niet, past niet bij zijn bescheiden karakter.

Jij niet nee.

Het feit dat je de actiescenes met Bay linkt betekend dat dat ook dik in orde was. Verder vond ik het plot met het proloogje, epiloogje en het easteregje precies goed. Niet baanbrekend, gewoon goed.

avatar van Sincity

Sincity

de slechtste Marvel film ooit gaat worden.

Pfff, ga vooral van je vrienden uit en de media, Captain America scoort ruim voldoende.

IMDB 7.7: Captain America: The First Avenger (2011) - IMDb

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

IMDB 7.7: Captain America: The First Avenger (2011) - IMDb

En jij laat je leiden door het gemiddelde op IMDB, wie is er nou beter af dan?

Ik ben eergisteren met twee kameraden (toch wel filmkenners) naar de film geweest en we waren het allemaal met elkaar eens:

Barstensvol cliché's en dat is opzich niet erg, maar wel als je ook nog 'leentjebuur' speelt bij diverse andere blockbusters.

De humor is slecht getimed en heel zwak, acteerwerk matig tot redelijk (Tommy Lee Jones doet het op de automatische piloot en de rest is gewoon heel matig).

Vooral het script is belachelijk slecht. Veel te simpele dialogen die helemaal niet boeien.

De actie is best aardig, al zie ik te vaak blue-screen-actie, waardoor het toch veel nepper oogt.

Ik ken de comics niet, maar ik hoop niet dat deze film representatief staat voor de Marvel strip.

avatar van Boxmeer

Boxmeer

Zojuist Captain America gezien. En vond hem als een van de weinigen erg tegenvallen. Hij kon mij niet genoeg overtuigen dat het een "serieuze film" was. En dat had ik juist wel gehoopt.

Teveel getimende humor, veel voorspellende dialogen.

Film was erg donker.

Waarom is deze film in godsname in 3D? Het had werkelijk 0,0 effect.

Ik moet er wel bij vertellen dat Captain America mij nooit echt geboeid heeft, toch ben ik enorm fan van striphelden films. (op sommige waaronder deze na dan niet)

De teaser van The Avengers vond ik nog bijna leuker dan de gehele film.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

wimnoot schreef:

Dat stoorde mij ook enorm: CA is vooral lomp en er zit geen greintje tactiek in zijn operaties.

wimnoot schreef:

Is dat het trailer moment waar je zogenaamd bij zou moeten lachen wanneer zij er op schiet? Heb nog niemand zien lachen bij de 100x dat ik die trailer heb gezien in de bios. Toch wel triest dat een superheld uiteindelijk afhankelijk moet zijn van een schildje dat door iemand anders is gemaakt. Maar dat is een ander verhaal

Sjoerdow schreef:

En jij laat je leiden door het gemiddelde op IMDB, wie is er nou beter af dan?

Al vind ik Marco's cijfer niet representatief voor een Blockbuster Die strooit soms ook wel makkelijk met lage cijfers hoor

avatar van groente12

groente12

Red Skull en zijn Hydra vond ik niet echt dreigend. De spanning in deze film is erg moeilijk te vinden.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ik hou van superhelden, en daar vormt Captain America geen uitzondering op. Echter heb ik ze liever in de moderne setting dan de ouderwetse. Iets zegt me dan ook dat ik deel twee hoger zal waarderen. Maar los van dat vond ik deze film zelfs binnen de superhelden-wereld wat chaotisch en overdreven aan doen. Ik kan mijn vinger er niet op leggen wat precies mis is, maar de situaties en verhaalloop stond me enigszins tegen. Al valt er genoeg te genieten. Zoals de actie, Captain America, en de charismatische Hugo Weaving!

wimnoot schreef:

die aanloop is A. bijna de helft van de film en zodoende veel te lang en B. moet ook gewoon goed zijn anders heb je geen binding met de personages en zodoende met de actie. Dat je aangeeft dat andere dingen "wel van belang" zijn zegt mij al voldoende...

Ik ben geen seconde bezig geweest met grapjes te verzinnen voor mijn recensie, deze film bood ze me aan op een zilveren blaadje. Het liefst had ik hier gewoon van genoten en met die gedachte ben ik er ook ingestapt.

Om vervolgens het perfecte schild van het perfecte staal onder de toonbank te vinden (lekker bescheiden...

Jij niet nee.

Natuurlijk ik niet, ik spreek voor mezelf.

Er was geen moment waarin de actie echt boeiend was. Onder andere omdat alles van een leien dakje gaat. Het doel is duidelijk en wordt zonder werkelijk obstakel veel te snel behaald. Captain America kent actie zonder spanningsboog en een verhaal zonder enige originaliteit en noem ik zodoende een stuk bocht van een film. Marvel kan beter en heeft beter gemaakt, dit toont niets wat we al niet eerder (en beter) hebben gezien.

avatar van Biosguru

Biosguru

Mijn idee is dat deze film geknipt is voor een zo breed mogelijke keuring. Lees jongeren. Waar Thor en vooral Iron Man minstens gericht was op 16+ ging dat hier duidelijk niet op. Vooral de humor was nogal onsubtiel en plat. Ik zie net trouwens dat Iron man en CP beide PG 13 zijn. Tco zullen weinig mensen die wat ouder zijn als 13 hier veel lol om hebben....

Drs. DAJA schreef:

Die aanloop kan niet korter omdat er best een hoop informatie gegeven moet worden, die de comicbook fans graag willen zien. De opkomst van de schurk, het onstaan van Captain America, wat relatieperikelen (die er niet zo veel toe doen, maar wel voor een komische noot zorgen) en uiteindelijk het grote complot. Als dat in 20 minuutjes verteld wordt, dan vind men het weer afgeraffeld. Zelf vind ik de creatie van de held/villain altijd minstens net zo leuk als de rest.

Ik ben zo vrij geweest even naar je stemmen te kijken voor andere Marvelfilms en het is duidlijk niet echt jou genre, hoger dan een 3 /3.5 kom je niet, en voor het prachtige Hulk van Ang Lee geef je maar een 1. Ik begrijp ook waarom. Als je gebeurtenissen in dit soort films gaat ontleden, blijft er niet veel over. Dan is het wel erg toevallig dat hij gekozen wordt voor dit project en ligt er toevallig een schild van adamantium staal onder de tafel, al was ik blij dat hij niet van unobtainium was.

Ja, vergeleken met schilden met allerlei snufjes is een rond stuk metaal bescheiden. En dat hij van het perfecte staal was wist hij nog niet toen hij het pakte. Het was alsof het voorbestemd was....

Dat ben ik gewoon niet met je eens. Zijn beste vriend sneuveld en de scenes op de motor waren gewoon vet. Het verhaal is niet origineel nee, want CA bestaat al van 1941.

Dat ben ik wel met je eens, voor Iron Man 2 geef ik een 4.5 en The Avengers wordt helemaal de bom! Maar die zou ik maar overslaan als ik jou was, is niet echt jou ding.