• 9.373.596 stemmen

Geregisseerd door: Agustí Villaronga

Met onder meer: Francesc Colomer, Marina Comas en Nora Navas

Gesproken taal: Spaans en Catalaans

Plot Pa Negre

"The lies of adults raise little monsters."

Andreu is een jonge jongen die niet zo populair is. Wanneer hij door het bos wandelt, ontdekt hij hier de lichamen van een man en zijn zoon. De autoriteiten willen de vader van Andreu de schuld in de schoenen schuiven, maar de jongen is vastbesloten zijn vader te helpen en op zoek te gaan naar de echte dader.

avatar van timbo_

timbo_

De geweldige openingscene zet meteen de toon maar de film haalt daarna nooit meer dat niveau. Wel een lekker mysterieus sfeertje dat verwachtingen kweekt die niet helemaal worden ingelost en prima acteerwerk van de jonkies. Een dikke voldoende wat mij betreft

avatar van AsianFreak

AsianFreak

De spaanse taal in deze film was anders dan ik gewend ben. Zeker omdat het geen Catalaans is? Ik moest de ondertiteling er wel bij houden. Hier en daar klonk het net op Portugees. Weet iemand toevallig waar de film zich afspeelt of waarom er geen Catalaans gesproken word in deze film? Voor de rest een mooie film! En inderdaad het begin van de film roept direct veel vragen op bij de kijker.

avatar van 606

1. er wordt alleen maar Catalaans gesproken zie IMDB:

First Catalan-language film to win the Best Film Goya Award in Spanish Academy of Cinematic Art and Science's history met een paar zinnen Spaans

2. Film locaties

Berga, Barcelona, Cataluña, Spain

Manlleu, Barcelona, Cataluña, Spain

Vic, Barcelona, Cataluña, Spain.

avatar van MistaBloom

MistaBloom

De brute openingsscène van de film belooft een zeer spannend en mysterieus verhaal. Tot halverwege wist dit verhaal me nog te boeien, maar vervolgens werd het saai en het eindigde in een anti-climax. Geen aanrader wat mij betreft.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Vond de openeingsscène juist nodeloos gewelddadig en leek me een knieval naar eventuele commercie vanwege effectbejag (al zag ik later meer Vilaronga's - dit was mijn eerste - en bleek het wel typisch Villaronga's spierballentaal). De film houdt daarna een fijne mysterieuze sfeer en weet het gruwelen van Spaanse burgeroorlog met een persoonlijk verhaal van een opgroeiende jongen en het ontzag voor zijn vader enerzijds en de ontluikende liefde anderzijds goed op de rails te houden. Overtuigde mij meer dan Pan's Labyrinth om maar eens een (niet) willekeurige film te noemen. Prachtige hoofdrol van Colomer (veel Villaronga films hebben indrukwekkende kinder-hoofdrollen) en ook mooie muziek.

avatar van arno74

arno74

Pa Negre speelt zich af in een Catalaans bergdorpje, in de moeilijke jaren na de Spaanse burgeroorlog. De nasleep van die oorlog is speelt een grote rol in de levens van de dorpsbewoners en blijft slachtoffers eisen. De film bekijkt die gebeurtenissen vanuit de ogen van de hoofdrolspeler, Andreu, een puber wiens familie aan de kant van de verliezers van de oorlog stond. Langzaam neemt het besef van de oorlog, en de waanzin ervan, in hem toe.

De rode draad van de film is de mysterie rond een moord dat gaandeweg wordt ontrafeld.

De film geeft een objectief beeld van die naoorlogse periode, zonder partij te kiezen. In tegenstelling tot de meeste andere films bestempelt het niet een van de partijen als dader en de andere als held/slachtoffer. Het weet de tegenstellingen tussen beiden overtuigend neer te zetten. Mooi gefilmd met goed acteerwerk vind ik het zeker 3,5 sterren waard, ware het niet dat de film op het eind mij helaas niet wist te overtuigen, het einde kwam geforceerd en erg ongeloofwaardig over. Daarom hou ik het maar op 3 sterren.

avatar van gauke

gauke

Vanaf de eerste minuut is het verhaal zwaar, indrukwekkend, duister, intensief, hectisch, emotioneel, mysterieus, keihard, bruut, gruwelijk, grimmig en dramatisch en de getoonde samenleving alles behalve kindvriendelijk. De wereld is vol geheimen, misbruik, beschadigde personages, armoede en onderdrukking. Bij je inlevingsvermogen wordt niets aan het toeval overgelaten: door merg en been. De cast van volwassenen en kinderen is imposant. Aanbevolen!

avatar van 606

Plot hier boven is niet helemaal correct, er is geen echte zoek tocht en loopt volledig anders.

Verder grauwe film en goed acteerwerk.

Verhaal is ook goed.

3,5 ster

avatar van lorenz0

lorenz0

AsianFreak schreef:

Er wordt juist enkel Catalaans gesproken, het dialect dat ze in Barcelona spreken (en in Valencia, waar het Valenciano heet maar gewoon dezelfde taal is), en dat is waarschijnlijk waarom je het niet herkent. Normaal Spaans is Castiliaans (Castellano).

Ik spreek vloeiend Spaans, van Catalaans begrijp ik ook geen meter.

avatar van Oliveri

Oliveri

Je zal er wel van moeten houden, maar ik vond deze film maar saai zeker nadat je in het begin was lekker gemaakt door de spannnende openingsscene.

avatar van scorepio

scorepio

Op de openingsscene na , vond ik deze film erg saai.

De moorden in het begin verdwijnen volledig op de achtergrond.

Had hier meer van verwacht.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Deze viel niet mee. Veel van verwacht, maar na het indrukwekkende begin was het tot het einde moeilijk om de aandacht er bij te houden. Het verhaal sleept zich voort tot een matige ontknoping. Zware kost die niet lang bij zal blijven.

avatar van timburton

timburton

AsianFreak schreef:

Catalaans op Portugees? Daar heeft Spaans nog meer weg van! Dat Catalaans klinkt op Italiaans kan ik nog begrijpen maar Catalaans is vele malen zachter dan welke andere taal die in Iberië wordt gesproken (Portugees, Spaans, Baskisch, Gallisch, etc.). Maar goed, laat ik maar weer over films gaan praten

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Kon me maar matig boeien. Het spel is ondermaats, op de moeder na. Zwaar aangezet drama zoals ik wel meer zie bij Spaanse films en me ook niet bekoort. Coming of age film op zijn Catalaans.

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuk voor een keer en je moet hiervan houden, geen hoogvlieger.

avatar van Diederik58

Diederik58

Pretentieus filmdrama. Het slaagt nauwelijks om een goed beeld te geven van de situatie. Door veel zaken door elkaar heen te laten lopen wordt de aandacht van de de rode draad te veel afgeleid.

Heb erg lang gezocht naar de zoektocht.

Ik vind Spaans/Catalaans acteren moeilijk te volgen en kan dan ook niet daar over een mening geven.

Het is geen prettige film en aanraden van de film zal ik dan ook laten.