• 9.175.764 stemmen

Met onder meer: Gael García Bernal, Luis Tosar en Najwa Nimri

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot También la Lluvia

"Spain Conquered the New World for Gold 500 Years Later, Water is Gold Not Much Else has Changed..."

Idealist Sebastian besluit een film te maken over een van werelds meest iconische figuren: Christopher Columbus. Sebastian is vastberaden de mythe over de komst van de Westerse beschaving in Amerika voor eens en altijd te veranderen. Zijn film zal duidelijk maken wat Columbus werkelijk heeft veroorzaakt: goudkoorts, slavernij en geweld tegen protesterende indianen. De producent besluit in Bolivia te gaan draaien, het goedkoopste en meest ‘indiaanachtige’ land in Latijns-Amerika. De gemeente van Cochabamba heeft echter andere zaken aan het hoofd naast de komst van de filmploeg, namelijk de watervoorraad die volledig geprivatiseerd is en verkocht is aan een Amerikaanse multinational. Onrust en geweld nemen hierdoor toe met als gevolg de Boliviaanse wateroorlog. 500 Jaar na Columbus vindt er opnieuw een strijd plaats in het gebied, dit keer niet over goud, maar over water.

logo tmdbimage

avatar van benthe

benthe

De enige film waarin ik Gael García Bernal heb gezien is in Letters to Juliet, daarin wist hij mij niet echt te overtuigen. Omdat hij weinig ruimte kreeg om überhaupt z'n rol duidelijk te spelen, ben ik toch wel benieuwd.

avatar van samslam

samslam

Knappe film, vooral de persoon die Colon speelt is geniaal. Uiteraard wel een aantal te voorspelbaar gemaakte scenes erin en de gehele lijn is behoorlijk moraliserend, maar dat neemt niet weg dat het geheel genietbaar is, met sterke acteerprestaties in het algemeen en een leuke uitwerking van een film in een film met beide een gelijklopende thematiek.

avatar van Thiver

Thiver

benthe schreef:

Pfoe, dan heb je ook niet bepaald de best denkbare start gemaakt met deze acteur. Probeer The Motorcycle Diaries, Amores perros of Y tu mamá también maar eens om de vieze smaak van Letters to Julliet weg te spoelen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

benthe schreef:

Een van de grote acteurs van deze generatie doe je echt tekort met een chick-flick. Hij heeft schitterende rollen gespeeld (zie: post voor mij) Ik vind hem wel beter in zijn Zuid-Amerikaanse films, waarin hij het niet moet doen met gekunsteld en gebrekkig Engels.

avatar van Raffael77

Raffael77

Draak van een film. Dit geeft maar weer eens aan dat Spanjaarden regelmatig de plank volkomen mis slaan.

avatar van omarvdv

omarvdv

Mooie sfeer, mooie beelden, mooi land. De parallele verhaalvertelling was leuk gevonden/gedaan. Het einde was echter veel te cliché en had echt niet gehoeven, maar was niet te corny om de hele film te verpesten. Best een aardige film, dit.

avatar van Cantoma

Cantoma

5 sterren, al is het maar om de trieste beoordeling van Raffael77 wat te compenseren. Als deze film je niks doet vraag ik me echt af wat voor films je dan wél goed vindt....

Uitstekend acteerwerk, prachtige beelden, mooi verhaal, constant geboeid blijven kijken. Hele dkke aanrader dit!!!

avatar van gauke

gauke

Kort samengevat kun je zeggen dat het een interessante, intelligente, wrange, krachtige, maar ook een wat ambivalente en vermanende film is, die tot nadenken stemt, over de positieve en negatieve invloeden van het westen in ontwikkelingslanden. Er wordt goed geacteerd.

avatar van voskat78

voskat78

Net deze film gezien.... wat betreft comment sluit ik me aan bij samslam... Het was een boeiend drama wat helaas naarmate het einde een beetje clichematig werd, des al niet te min heb ik me prima vermaakt.

avatar van arno74

arno74

De film vertelt het fictief verhaal over een filmploeg die onbedoeld verzeild raakt in de op waargebeurde feiten gebasseerde "wateroorlog" van Cochabamba (Bolivia). In het jaar 2000 kwam de bevolking in opstand tegen de privatisering van water, waarbij zoals de titel aangeeft "even the rain" werd geprivatiseerd.

Deze film stelt niet alleen dit onderwerp aan de kaak, maar ook wijze waarop met de inheemse bevolking werd omgegaan door de ontdekkingsreizigers. Ook voor de filmindustrie zelf is er een critische noot. De film weet een link te leggen tussen de uitbuiting van toen en de uitbuiting van nu, in een van de armste landen ter wereld.

Goede verhaallijn en goed acteerwerk.

avatar van Zeriel

Zeriel

Leuk bedacht, weinig overtuigend uitgewerkt.

Als je een film in een film maakt, dan moet je van goede huize komen om het tot zijn recht te laten komen. Dat is hier niet gelukt. Want door deze opzet ben was ik me voortdurend bewust dat ik ook naar een film kijk met acteurs. Die bovendien geen geloofwaardige karakters hebben, daarvoor zijn ze te bedacht en te cliché, en verandert Sebastian wel erg plotseling van karakter halverwege. Het belangrijkste karakter, Daniel blijft te oppervlakkig.Het Sebastián karakter is al helemaal cliché, hij mag dan pontificaal op het affiche prijken, hij heeft enkel een storende bijrol.

De film komt maar moeizaam op gang, en is erg idealistisch en moralistisch, waardoor het geheel nogal kunstmatig overkomt.

avatar van Jolienepien

Jolienepien

De film komt te langzaam op gang. Als ik hem op tv had gekeken (nu keek ik hem op dvd), had ik doorgezapt aan het begin.

avatar van DwarreI

DwarreI

Zeriel schreef:

Waarom komt een film per sé kunstmatig over omdat deze 'moralistisch' en 'idealistisch' zou zijn Ik vind juist dat alle 'moralistische' zaken -met name vanwege het cocept 'een film over het maken van een film'- op een heel logische en natuurlijke manier aan bod kwamen en helemaal niet geforceerd.

avatar van vranque

vranque

Het slaat wel een zijweg naar Hollywood in op het eind en dat vond ik toch minder.

Dus blijft het steken op 3*. jammer. had meer in gezeten

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Weer ietwat typische "NPS Wereldcinema" film.

Vaak nogal wat taai, belerend en sentimenteel.

Niet helemaal on-interessant vanwege de ruime aandacht voor de Boliviaanse water-oorlog.

Camerawerk en spel is ook wat beter dan gebruikelijk in dit genre.

Beetje dubbel gevoel hierover, toch valt het kwartje iets de positieve kant op.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal, wat een drama over wateroorlog...

'n stukje mooi landschap...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Gael García Bernal speelt zeer goed...

Prachtig mooi HD kwaliteit...

Uitstekend achtergrond geluid (Dolby Digital)...

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Een film waar het moraal zo zwaar doordrukt in het verhaal slaat 9 van de 10 keer de plank mis. También la Lluvia raakt de plank wel, maar niet vol. Daarvoor is het einde te kitscherig en de scriptschrijver kwam te laat tot de conclusie dat niet Bernal maar Tosar de interessantste rol had. De switch van het perspectief van de hoofdrolspeler redt de film, maar waarom niet vanaf scene 1?

Verder is de film prachtig geschoten, het beeld van de helicopter met kruis vliegend door het regenwoud is een genot voor het oog.

Gael García Bernal speelt heel behoorlijk, maar zijn personage ontbeert diepgang. Luis Tosar heeft een fraaiere rol, maar zijn invulling mist het vuur dat hij in Cell 211 wel vond.

***

avatar van Theunissen

Best een interessant en ook wel boeiend drama. Ik ga er effen vanuit dat de gebeurtenis in Bolivia m.b.t. het water echt is gebeurt want eerlijk gezegd heb ik daar destijds totaal niets van meegekregen. Het verhaal zit best goed in elkaar en de cast doet het ook goed. Vooral Luis Tosar en Karra Elejalde spelen goed en overtuigend. De rol van Gael García Bernal valt enigszins tegen en hij wordt compleet weggespeeld door de Luis Tosar die eigenlijk de hoofdrol speelt in dit drama. Visueel mocht de film er trouwens ook zijn en soms vond ik de film ook aangrijpend (mede dankzij het toevoegen van echte beelden). Het einde vond ik wel wat tegenvallen want eigenlijk is er geen echt einde.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een filmcrew filmt in Bolivia en gebruik maakt van de locale bevolking als figuranten, die ondertussen zelf verwikkeld zijn in een strijd om water. Een gelaagd verhaal waarbij de strijd om het water het boeiendst is. Echter komt dit conflict pas erg laat in de film op gang, waardoor de eerste helft wat langdradig is.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Luis Tosar is een geweldige acteur, ook nu weer. In deze film worden oude wonden opengehaald van het vergeten kolonialisme, soms genant om te zien hoe onze voorvaderen huisgehouden hebben op vreemde bodem. Maar dit is geen nieuw thema, daarom vond ik dat in deze film overdreven veel op het geweten van de kijker probeert in te spelen (waar ik niet zo gevoelig voor ben). Op zich wel een boeiende film, naast Tosar meerdere uitstekende acteurs, maar of voor mij toch een lagere waardering dan het gemiddelde tot nu toe.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Krachtige film. Waarin de sympathie en medeleven (door de filmcrew) op den duur voor de lokale bevolking sterker en belangrijker word, dan de opnames voor een film over Columbus.

Aanrader!

*3.5

p.s. Spoiler:Het einde vond ik wel erg afgeraffeld, toevallig en ongeloofwaardig overkomen. Wellicht zal dit met het speelduur te maken hebben gehad

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Begint interessant, eindigt helaas minder boeiend. Ik had naar het einde toe niet het gevoel dat er iets was opgelost: noch de oorlog over het water, noch de filmopnames werden voor mij op een bevredigende manier afgerond.

avatar van arno74

arno74

Het deel met betrekking tot de "wateroorlog" is inderdaad een waargebeurd verhaal. Details (in het Engels) vind je op: Wikipedia Cochabamba protests

avatar van 93.9

93.9

Zeer vermakelijke film.

Mooie vertolkingen.

avatar van Film Pegasus

Ik begrijp de bedoeling van de makers wel. De vergelijking te maken met Columbus. Telkens gaat het om waarden die voor de ander minder belangrijk lijkt te zijn. Wat moesten de indianen met goud? Daar konden ze niet van eten. Nu gaat het over water dat belangrijker is dan in een film meespelen, dan geld krijgen. Helaas loopt die vergelijking niet altijd even vlot, en heeft het bij mij ook een ietwat wrang gevoel om dit verhaal te zien vanuit het standpunt van de westerlingen. Alsof je een indianenfilm zou maken met John Wayne in de hoofdrol. Na een tijd loopt het nog wel wat los, maar dat is eigenlijk te laat. Niet slecht, maar ook geen blijvertje.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardig maar niet altijd even boeiend. Het hele verhaal rond dat water vind ik niet echt passen bij de rest, al levert het op momenten wel enkele sterke scènes op. Verder leuke beelden, goed spel (een indrukwekkende Tosar) en vooral leuk om de beelden te zien als men aan het repeteren is en de film aan het schieten. Vooral met die verbrandingsscène en dan na 'cut' dat men rustig een flesje water loopt te drinken, geweldig. Maar dat soort momenten zijn er te weinig. 3,0*.

avatar van Woland

Woland

Best aardige film inderdaad, maar ook niet een die heel verrassend uit de hoek komt. De film speelt zich af in Cochabamba, Bolivia, waar een Spaanse filmcrew terecht gekomen is voor opnames over een film over Columbus - maar dit gebeurt gedurende een turbulente periode in de stad waar woede over privatisatie van het waternet en woekerprijzen voor watergebruik losbarsten. De film ademt vooral degelijkheid uit; er speelt een prima cast (Tosar en Aduviri met name), het is een redelijk interessant verhaal waarin natuurlijk de nadruk ligt op het contrast tussen de Spanjaarden die lekker een flimpje komen schieten en de Bolivianen die vechten voor hun dagelijkse overleven, en het ziet er prima gefilmd uit. Maar de film kwam ook nergens echt scherp uit de hoek, en heel consistent vond ik met name de karakters van Garcia Bernal en Tosar niet. Desondanks, en ook ondanks het soms wat belerende toontje, zeker de moeite waard.

avatar van Movsin

Movsin

Indringende film over uitbuiting door de multinationals van de arme bevolking van Bolivia.
Waarde van de film zit vooral in het contrast tussen de crew van een filmploeg die, hoe ernstig ook, uiteindelijk een louter commercieel en ontspanningsobject heeft terwijl hun figuranten, de arme Bolivianen, vechten voor hun levensonderhoud.
Stekelig is de opmerking van de burgemeester, uiteraard in functie van de multinational, die de cineast verwijt precies hetzelfde te doen door hun figuranten met een aalmoes op te zadelen.
Sterke acts, ook van de "plaatselijke" Juan Carlos Aduviri.

avatar van Robi

Robi

Een film over een film, of eigenlijk een film in een film. De film gaat over Columbus die in 1500 de Indianen onderdrukte en uitbuitte ten gunste van Spanje. Maar uiteindelijk is er niet eens zo heel veel veranderd en worden de Indianen in Bolivia nu nog steeds onderdrukt en uitgebuit door de gezaghebbers. En zelfs als figuranten voor deze film. En dat is een uitermate interessant gegeven voor een film. Helaas wordt het verhaal allemaal wat te rechtlijnig verteld en gefilmd waardoor je er als kijker niet echt in meegaat. Pas helemaal tegen het einde gaat de film eindelijk wat meer de diepte in en wordt het wat persoonlijker, maar dan is het weer zo kort dat het weer gekunsteld en ongeloofwaardig overkomt. Er had dus veel meer in deze film moeten zitten. Dit had een steengoede en indrukwekkende film moeten zijn. Er werd ook best goed geacteerd en het zag er ook allemaal mooi uit. Dus daar lag het ook niet aan. Nu is het uiteindelijk net een mager zesje geworden.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Altijd wel intrigerend zo’n film in een film. Komt hierbij dat extra laagje van maatschappijkritiek rond grote multinationals die basisvoorzieningen als water privatiseren waarvan uiteindelijk de arme bevolking de dupe van zijn. De link met het verleden wordt zonder vel omwegen gelegd, zelfs in de film.

En dan beginnen de dilemma’s van de filmcrew. Hoe ga je zelf om met de situatie? Het begint al vrij vroeg in de film wanneer er meer figuranten opdaagden dan verwacht en ze eigenlijk geen zin hadden om daar veel tijd in te steken. De pot verwijt de ketel wanneer ook blijkt dat ze de figuranten gebruiken als middel en dat tegen dumpinglonen.

Echt scherp wordt het nooit. De tegenstellingen komen dan wel aan bod en zijn dus best interessant, maar de regisseur worstelt toch soms met zijn stellingen en vergelijkingen. Prima acteerwerk wel. Zeker de moeite waard om eens gezien te hebben.