La Lengua de las Mariposas (1999)
Alternatieve titel: Butterfly Tongues
Spanje
Geregisseerd door: José Luis Cuerda
Met onder meer: Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco en Manuel Lozano
Gesproken taal: Latijn, Spaans en Galicisch
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot La Lengua de las Mariposas
"Stop and taste the world."
De zevenjarige Moncho is bang voor zijn leraar, omdat zijn broer angstaanjagende leugens heeft verteld over deze zogenaamde wrede leraar. In werkelijkheid introduceert deze leraar zijn studenten in de wereld van poëzie en de natuur. Deze totaal andere benadering van lesgeven staat lijnrecht tegenover het opkomend fascisme in Spanje van 1936 en leidt uiteindelijk tot een tragedie.
Don Gregorio
Carmiña
Roque
Aurora

Obiwannes
Deze zou vanavond op canvas spelen.
23.45 2345 FILMFACTORY: La lengua de las mariposas
(Spaanse versie)
(AKA The butterfly's tongue)
Drama van José Luis Cuerda
Met: Fernando Fernán Gómez (Don Gregorio), Manuel Lozano (Moncho), Uxía Blanco (Rosa), Gonzalo Uriarte (Ramon), Alexis de los Santos (Andrés), Jesús Castejón (D. Avelino) e.a.
E - 1999
Spanje in de jaren '30. Het leven lacht de jonge Moncho toe. Het schooljaar begint en hij leert nieuwe mensen kennen. Zijn nieuwe leraar Don Gregorio ontfermt zich over de jongen. Hij loodst Moncho binnen in de wereld van de literatuur en de natuur. Ook in de liefde doet hij de eerste ontdekkingen. Maar er heerst ook onrust in de Spaanse Republiek. Het fascisme steekt de kop op en geleidelijk dringen angst, geweld en bedrog binnen in het Moncho's leven...
Staat niet bij tv-overzicht. Zal stinissen even een pm sturen.

Staat nota bene in zijn eigen top 10 .
Even opnemen vanavond, deze.

- 22054 berichten
Dit is een film om van te smullen ga hem zien.
Vrijdag 21 Januari van 23:45-01:20 op Canvas

lngrid
Een schattig jongetje (mond half open, wenkbrauwen een beetje opgetrokken), een geweldige, sympathieke leraar, een teder liefdesverhaaltje en uiteindelijk verraad, met pijn in het hart, om te overleven.
Beetje obligaat allemaal, maar laat je er gewoon in mee gaan, dan is het een heerlijk filmpje.

Vooral die leraar was erg sterk, maar het geheel was nogal kort en vooral gewoontjes, wat betreft het al vaak vertoonde verhaal van een opgroeiend jongetje.

braambes
Ja vind ikook zo een beetje, alleen de laatste tien minuten zat ik echt aan het scherm gekluisterd.

93.9
Sympathiek filmpje.
Alleen een beetje te simplistisch.
3 en halve ster.

Tenshinhan
Amateuristisch geëditeerd, en we krijgen voor de zoveelste keer te zien hoe slecht rechts-Spanje wel niet is, en hoe goed links Spanje natuurlijk is. Het kan natuurlijk ook niet anders met de extreem linkse José Luis Cuerda.

lucky luc
Zeker geen simplistisch filmpje. Intiem in beeld gebracht drama over vertrouwen en verraad, ook aan de eigen principes. Deze film laat zien dat het leven - ook ten tijde van de spaanse burgeroorlog - niet zwart-wit is.
Dat rechts-Spanje slecht was is evident. daar kan geen film over de spaanse burgeroorlog omheen denk ik. Maar links wordt hier niet als louter goed en mooi getoond, zeker in het laatste kwartier niet. Pijnlijk is hoe het vertrouwen van de leraar beschaamd wordt.

J. Clouseau
Jaren geleden gezien, het begin vond ik nogal flauwtjes, maar de film werd alsmaar beter. Zou hem nog eens moeten herzien, het was toch echt wel een mooie film over een jongen die de volwassen wereld leert kennen

Phantasm
Over het geheel viel de film mij toch ietsje tegen, ik had er wel wat meer van verwacht.

gauke
De film een soort zoeken naar jeugd en onschuld, hoe mooi alles is wanneer het nieuw is en prachtig lijkt. Aan de andere kant zie je een land dat op de rand bivakkeert van een drastische politieke omwenteling. De film zit vol symboliek die verwijst naar de politieke ideologieën van die tijd. Schitterend geacteerd, dit verhaal over goed en kwaad.

Fransman
- 2098 stemmen
Poëtische 'kleine' film over het idyllische leven op het Spaanse platteland aan de vooravond van de Spaanse Burgeroorlog, gezien vanuit het perspectief van een kleine jongen, die voor het eerst naar school gaat, als de dood is voor de meester, maar aan zijn hand de eerste stapjes in het land der kennis zet, de natuur intrekt en het leven der vlinders leert kennen.
Alles klopt in deze film, het verhaal, de knap geregisseerde en gespeelde vriendschap tussen het jongetje en de oude man, maar ook het spel van de kinderen, het kattenkwaad dat ze uithalen, de aantrekkingskracht van de seksualiteit, gebracht in een rustig tempo met fantastische muziek.
Natuurlijk zijn de schaduwen al zichtbaar. De eerste tegenstellingen tussen wie de republiek steunt of de fascisten dienen zich aan. Het leidt tot een verscheurd dorp en tot mensen die uit angst of opportunisme tot alles in staat zijn. En tot een aangrijpend slot van deze prachtige film.

arno74
Aardige film die wel de tijd neemt om op gang te komen. Het begin was een weergave van het leven destijds in de democratische republiek Spanje, aan de vooravond van de dictatuur. In dat begin wordt de nadruk gelegd op de alledaagse kleine dingen uit het leven van toen, wat tot enkele fraaie scenes leidt.
Dat begin is jammer genoeg niet vlekkeloos, want het kost even moeite om te begrijpen waar de film naar toe wil. De manier waarop de film vervolgens de intrede van de burgeroorlog in de vele kleine Spaanse dorpen toont vind ik wel heel geslaagd. Buiten de gevechten om werd de Spaanse burgeroorlog vooral zo uitgevochten, door buren die elkaar verraden. De gemoedelijke vooroorlogse sfeer is dan voorbij en maakt plaats voor overleven en partij kiezen.
Door die rustige geleidelijke opbouw komt de climax extra hard aan. Het einde vond ik het beste van deze film en is een enorm contrast met alles wat we ervoor zagen.
Een stijlvolle film, met uitstekend acteerwerk van het jongetje en de leraar, en prima muziek. 3 a 3,5 sterretjes.

david bohm
Vrij vlotte film over Moncho die we zien opgroeien tijdens de opkomst van het Falangisme. De hoofdpersoon ziet eruit als een jonge uitvoering van Jim Carrey ten tijde van Dumb and Dumber wat best aandoenlijk is. Geen topfilm maar wel vermakelijk.

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeroen Krabbé (79)

Geprezen Koude Oorlog-film met Tom Hanks vanavond uitgezonden op televisie

'Saltburn' met Jacob Elordi en Barry Keoghan komt naar Amazon Prime Video

Netflix komt met schokkende docu over misbruikte tieners op zogenaamd 'hervormingskamp'

Los Amantes del Círculo Polar

Planta 4ª
Komedie / Drama, 2003

Buena Vista Social Club
Documentaire / Muziek, 1999
fascismecommunistischlatin spaanse burgeroorloggalicia, spain vriendschapatheistleraarmeerderjarig wordenbutterflyjaren 30
Realtimes | Publishing Network
Social media