Insidious (2010)
Geregisseerd door: James Wan
Met onder meer: Patrick Wilson, Rose Byrne en Ty Simpkins
Releasedatum: 2 juni 2011
Plot Insidious
"It's not the House that's Haunted."
Josh (Patrick Wilson) en Renai (Rose Byrne) zijn een gelukkig koppel met kinderen dat verhuist naar een nieuwe woning. Maar het blijkt dat het huis problemen heeft met de nieuwe familie: vreemde en angstaanjagende dingen gebeuren en schijnen voornamelijk betrekking te hebben op hun jonge zoon Dalton (Ty Simpkins).
Renai Lambert
Foster Lambert
Nurse Adele / Doll Girl #2
Nurse Kelly
The Beast
Een tochwat Origineel Horror verhaal.
Ik vond het geen slechte film, maar de "verdwaalde geesten" die zagen er zo nep uit, lachwekend slecht eigenlijk, kwam niet in de buurt van eng.
Ik vond de hoofdrol spelers nou eens eindelijk realistisch spelen, want normaal in horrorfilms gaan ze als ze bijv. beneden iets horen in het donker rondlopen tot ze tegen iets engs aanlopen, of als een huis bespookt is dat ze dan niet meteen weggaan, en als je jezelf in hun situatie zou zetten, zou je hetzelfde doen als de hoofdrolspelers in deze film.
de eerste paar keren dat die geesten bij die moeder kwamen gingen ze gelijk het huis uit, toen het alarm beneden afging deed de man eerst het licht aan, ik ben blij dat dit nou eindelijk wel eens is gedaan in een film, want zo zie je maar zoals bij deze film, dan is de situatie alsnog spannend te krijgen
Ik vind het jammer dat zo'n sterk en goed verhaal omlaag wordt getrokken door de slechtespecial effects en slecht acterende "verdwaalde geesten" Toch vond ik de muziekstijl erbij het wel iets spannends geven.
Ik kan het niet hoger geven dan een 3
miss-liss
Ik heb zelden zo'n onzin verhaal meegemaakt. Het begin vond ik spannend en pakkend. Ik ben ook een aantal keer flink geschrokken zoals de eerste keer dat er een geest staat in de babykamer, maar daarna word het mij allemaal een beetje te. Vooral dat de vader Dalton terug moet halen. Waardeloos. Je moet er een hele rijke fantastie voor hebben wil je deze film afkijken!
congo
Elke keer als James Wan en Leigh Whannell weer met een nieuwe horrorfilm aan komen sta ik weer met smacht te wachten op dit horror-feestje. Maar ook Insidious is weer een echte goede horrorfilm: helemaal in de stijl van het wel bekende haunted-house genre. Met Insidious worden de clichés helemaal weggestreept en maakt Wan er een anders en nieuw filmpje van dat het genre (dat niet nog meer clichés kan bevatten) helemaal nieuw leven inblaast. Ook het normale gezinsleven van de personages wordt sterk gespeeld. De film begint eigenlijk heel rustig maar al de kleine dingetjes (boeken liggen ineens uit de kast) zorgen voor de grote opbouw die langzaam voor de spanning zorgt. Ik vond het echt een eng filmpje: niet alleen door de griezelige beelden (man achter kinderwagen, een man die heen en weer voor het raam loopt of tip toe by the window) maar ook door de zeer aparte soundtrack (het leek net een piano die wordt dichtgeslagen of een soort verroest draaiorgel). Oeh, ik kreeg er de kriebels van! In de tweede helft veranderd de film totaal. Het leek net een soort fantasie-film te worden: dat hier en daar er misschien wat flauw uitziet maar ik vond het zeer creatief. De spanning gaat helaas hier en daar wat verloren (de demon wordt namelijk veel te veel zichtbaar en ook te vaak getoond). Maar ja hoor: dat bederft de film absoluut niet alleen vanwege het nog erg verrassend choquerende einde maar ook vanwege de spanning en engheid die vooraf ging. Een eng geslaagd haunted-house film. Dit is angstaanjagende horror. Spijtig dat mensen de film niet in zijn vorm hebben begrepen.
Dying Rose
Toch veel beter dan Paranormal Activity, maar de film kon mij niet bekoren.
Toen ik de recensies las, dacht ik dat ik na deze film slapeloze nachten zou beleven, maar dat bleek niet het geval. Niet dat ik nooit schrok, want er waren wel degelijk momenten waarbij mijn hart enkele sprongetjes maakte, maar die momenten zijn ook op één hand te tellen.
Eén keer was het zelfs grappig toen er in het huis een man/jongen stond te dansen terwijl de moeder verwonderd aan het raam naar binnen keek.
Het einde waarbij de vader zijn zoon zocht in de andere wereld, vond ik naderhand wel welletjes worden, maar de laatste momenten v/d film waarbij de vader werd gefotografeerd, vond ik dan wel beter. Hier zie je duidelijk het kenmerk van James Wan en Leigh Whannell (een onverwachts einde)
Ik vond de film zeker niet slecht, maar van James Wan en Leigh Whannell had ik meer verwacht.
RedLine
De eerste helft was een beetje saai en niet echt pakkend maar het 2e gedeelte maakte alles goed..
congo
Sorry hoor maar de 1ste helft vond ik juist erg griezelig en de 2de helft is juist zeer fantasierijk. Rond welk tijdstip heb je de film gezien?
RedLine
Rond 11/12 uur was dat...
congo
Juist, maar dit is nou niet echt een film om in de ochtend/middag te kijken. Eerder zo rond het avondtijdstip wanneer het wat donkerder is.
RedLine
Ik bedoelde 11/12 uur in de avond..
mar007
ik moet zeggen dat ik dit best een goede film vond.
ik ben me een aantal keren rot geschrokken.
ik vond deze horror best orgineel en er werd best goed geacteerd.
ben positief verrast met deze film en was zeker de moeite waard.
minpuntje vond ik de special effects en dat er momenten in de film zaten die ik
niet zo mooi gemaakt vond(zoals het jongetje dat door het huis rent) en vond de geesten
niet altijd even goed gemaakt,had van mij net allemaal even wat enger gemogen.
maar verder vond ik het goed te doen,was zeker boeiend.
sinterklaas
Wacht trouwens bij het kijken van de film tot na de aftiteling.
boozebelly
- 1908 stemmen
Het eerste deel van de film vond ik erg aangenaam. Lekkere spanning en een paar goede schrikmomenten. Naar het einde toe komt er echter zo'n overdaad aan absurde situaties dat de spanning een beetje de nek wordt omgedraaid. Dat deed me best wel denken aan de film "Polthergeist", waar je op een gegeven moment ook het gevoel krijgt dat je naar een soort Efteling spookhuis zit te kijken.
Het is allemaal wel leuk gemaakt. Echt grote clichés heb ik ook niet kunnen ontdekken en er wordt wel goed geacteerd.
Kleine 3,0
jumpstylemovie
Het viel me heel erg mee. Ik had reacties gelezen waarin stond dat dit zo'n beetje de engste film ooit was. Wat mij betreft blijft The Exorcist de engste film ooit maar ik moet zeggen dat Insidious er ook wat van kan. Het horror genre is de laatste jaren wat minder interessant. Meestal is het niet eng vanwege overmatig gebruik van CGI. Dat viel hier gelukkig erg mee. Bezeten kinderen vind ik zo'n beetje het engste wat er is maar gelukkig lag dat joch de hele tijd in coma
De tweede helft van de film is wat 'avontuurlijker' en dat maakt de film veel minder griezelig. Verder moet de film het voornamelijk hebben van de schrikmomenten in plaats van een echt griezelige sfeer. Het einde was wel behoorlijk sterk.
Al met al een film die ik een horror-liefhebber wel zou aanraden.
RuudC
Wat betreft de horrorhit van 2011 was ik de eerste helft toch wat teleurgesteld. Wanneer het om engheid gaat, scoort Insidious redelijk, maar verhaaltechnisch oogt het gewoon als de zoveelste film waarin het gaat om spookhuizen en bezeten personen (of meer alles wat daarmee te maken heeft). Het valt redelijk goed te voorspellen wanneer er een schrikmoment komt. Gelukkiger is James Wan wel wat beter in het uitkiezen van zijn spoken, want de meeste momenten zagen er heel sinister uit. Geen rennende schaduwen op de achtergrond, maar tenminste een figuur plotseling vol in het gezicht.
Spannend wordt het wat mij betreft pas echt vanaf de seance. Sowieso hou ik wel erg van dat soort momenten. Juiste muziek eronder, snelle beelden, en je hebt al gauw een prima scene. Wanneer papa de andere dimensie betreedt, ging ik echt op het puntje van mijn stoel zitten. geestenwerelden zijn sowieso al veel spannender. Wan bespeelt de kijker op de juiste manier door een erg sfeervolle, duistere wereld neer te zetten. Als kijker weet je dat het plan zal slagen. Tot op bepaalde hoogte uiteraard. Ik vind het al opmerkelijk dat vader en zoon vrij makkelijk wisten te ontsnappen, al volgen er nog een paar gave confrontaties. Gaaf einde trouwens, al weet ik niet wat ik van een deel twee moet verwachten. Goed horrorfilmpje.
ElineVisjes
Heb 'm gekeken toen ie net uit was.. ik kan me er niks van herinneren, maar gezien iedereen om me heen weer zegt hoe dit "de engste film ooit" is, zal ik m binnenkort maar weer eens opzetten..
Timba69
De film had best wel veel potentie en zeker ook aardig wat schrik momenten. Vooral de geluidseffecten\muziek brachten iets extra's. Helaas vond ik het stuk in de geestenwereld nogal nep overkomen. Dat brak toch weer een groot deel van de film af. Het einde was wel weer ok.
Layla!
Same here. Maar dat zegt wat over de film denk ik?
rubenvanb
Zeer sfeervolle film , vergat tijdens het kijken ook alles om me heen , kijk nu al uit naar het. Vervolg
cod-hooligan_007
Ik vond de film echt wel eng. Het begon wat op zijn gemak, maar nadat de geest in de babykamer verschijnt begint de film pas volledig.
toen de vrouw op het fototoestel verscheen, had ik echt wel schrik.
Ik heb al alle paranormaal activity's gezien, maar dit stukje horror verslaat ze alledrie samen.
moreno430
Goed begin van de film nochtans maar naarmate de film op zijn einde liep vond ik het wat naar de belachelijke kant aan het trekken.
Een duiveltje met paardebeentjes had ik toch echt niet verwacht van deze,vooraf veelbelovende film.
Het eerste uur dus heel oké,naar het einde toe,de kinderachtige tour op
gebruiker_56935
Dan eindelijk deze film gezien. Had er vrij hoge verwachtingen van gezien zelfs mensen spreken van één van de engste films aller tijden. Maar helaas zijn die verwachtingen niet waargemaakt. Daar waar ik Saw en Paranormal Activity toch zeker wel innovatief vond kan ik dat van Insidious helaas niet zeggen. Insidious is een aaneenschakeling van horrorclichés. Demonen, geesten op foto's, bezeten kind, spullen die verplaatsen, paranormale geestenuitdrijvers, een spookhuis, enzovoort enzovoort. Noem het maar op het zit er allemaal in.
Het begin van de film vond ik nog wel spannend en de sfeer zat er direct goed in, maar naarmate het verhaal zich vorderde ging het bergafwaarts. Op een gegeven moment had ik zelfs het gevoel dat ik in een goedkoop spookhuis zat of in één of ander griezelcircus. En dan ook nog dat ghostbustersclubje met hun geavanceerde apparatuur.. Zelfs de demoon werkte op mijn lachspieren. Het is gewoon een Darth Maul op hoeven.
Verder zijn er toch echt ongeloofwaardige momenten. Ik neem aan dat als je alarm af gaat, er vreemde mensen in je huis zijn, een onverklaarbare bloedafdruk op je laken zit dat je toch echt de politie belt of het er in ieder geval over hebt met elkaar. Maar nee joh, niet nodig.
Ook lees ik veel dat mensen zich rotschrokken op bepaalde momenten? Ik heb geen enkele keer weg willen kijken en dat is in dit genre helaas niet goed. Totaal niet eng en persoonlijk vind ik het zelfs moeilijk te geloven dat dit tot horror wordt beschouwd.
Één ster voor de intro, het camerawerk (vooral de point of view beelden) en de soundtrack want dat zat wel goed en een halve voor het weglaten van overbodige special effects en overdreven gore.
Deel 2 komt eraan! Ik heb vast een forumtopic gemaakt.
angel1926
Ik vond het echt een hele slechte film!
er zaten wat schikmomenten in maar voor de rest was het echt slecht
Het was gewoon lachwekkend
tattoobob
Spannende wegkijker,maar geen hoogvlieger!!!!
Toch heb ik me goed vermaakt bij deze film en ben benieuwd naar deel 2!
%%%%%%
Slap.
James Wan heeft een paar jaar hiervoor een ramp afgelevert met de film Death Sentence (2007) Maar daar tegenover heeft hij wel zijn kwaliteiten laten excelleren bij Saw en aangezien dit weer eens een film is dat wat dichter bij zijn home-front ligt is mijn interesse toch gewekt. Daarbij komt ook eens dat er een handvol mensen zijn die deze film als ijzingwekkend spannend bestempelen toen was mijn aandacht al helemaal snel aangetrokken.
Ik moet zeggen dat ik de ophef over de film niet helemaal begrijp. De film geeft wel een eigen draai aan het plot om niet het huis als een soort ontsnapping route voor geesten te gebruiken maar ditmaal een mens (waardoor vluchten onmogelijk is). Dat is opzich wel een leuke vondst datzelfde vind ik ook van het ''dromen'' waar een eigen draai aan is gegeven, maar helaas blijft het een beetje bij ideeën, want spannend word het nergens. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat James Wan ook te veel valt in die onvermijdelijke clichés die stug in het ''spook-house'' genre blijft zitten. De spanning is er na de fraai vormgegeven opening ook al vrij snel uit en zeker als de eerste deur uit het niks open en dicht gegaan is. James Wan lijkt vooral in het begin teveel bezig te zijn met pappen en nathouden waardoor de spanning te afstandelijk blijft hier een gil daar een beetje schimmetje het wilt maar niet doorpakken en op gebied van creature design blijft het ook wat na. Op gebied van edit bij vlagen ook behoorlijk slordig wat natuurlijk niet helpt om de spanning er lekker in te houden. De angel is er helemaal uit als Wang aankomt met The Ghostbusters.
Wat ik vooral miste bij Wan is de eigenzinnigheid wat hij meestal wel in zijn films wilt tonen. Buiten sommige momenten na dan, blijft het allemaal leeg en doorsnee.
De sound design is wel weer aardig in orde en het levert hier en daar zeker een hoogtepuntje op. Helaas blijft het allemaal wat schaars.
2,5 vermakelijk is de film wel.
slam1975
ik heb deze nog in de bios gezien, had er meer van verwacht. ik vond het eigenlijk meer een lachfilm, vooral Redhed, die was hilarisch met dat muziekje en dat dansje, totaal niet eng.Maar misschien kan ik helemaal niet meer bang worden van enge films, denk dat het de leeftijd is. Best jammer eigenlijk

Insidious: The Red Door
2023

Insidious: The Last Key
2018

Insidious: Chapter 3
2015

Insidious: Chapter 2
2013

Horrorkaskraker 'Insidious' van James Wan verdwijnt zeer binnenkort uit het Netflix-aanbod

Goed nieuws voor horror-fans: 'Insidious 6' is toch in de maak en heeft zelfs al een releasedatum

Horrorfilm 'Insidious' krijgt spin-off 'Thread: An Insidious Tale' met Mandy Moore en Kumail Nanjiani

Deze horrorfilms en -series verschijnen de komende maand op Netflix

The Exorcist
Horror, 1973

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007
mediumevil spirithouse warming post-credits scenesupernatural power