Genre: Avontuur / Drama
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 20 juni 1974
Bekijk via Prime Video
Plot Papillon
"The greatest adventure of escape!"
De film vertelt het verhaal van Henri Charriere, een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord, en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans-Guyana. Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is.
- Trailer (YouTube)
Lariot
Dr. Chatal
Zoraima
simonvinkie
Vandaag maar eens deze klassieke gevangenisfilm herbekeken. Tja, ik vond hem de vorige keer beter. Grootste probleem van Papillon is, dat hij net wat te lang duurt. Het laatste half-uutje hadden ze van mij niet hoeven doen. Ook was het soms een beetje langdradig. Maar verder was het best een aardige film, met uitstekekende vertolkingen van Steve McQueen en Dustin Hoffman. Al liet de film niet echt een indruk achter, en ik vind niet dat de film in de top 250 thuishoort.
SnakeDoc
Zeer aangename film. Heb me erg goed kunnen vermaken.
Film duurt ondanks de 150 minuten absoluut geen minuut te lang.
Het moment dat Papillon met zijn 2 mede ontsnappers aan land komt en beide vrienden ook direct verlaat door te vluchten vond ik wel wat verrassend. We zien ze pas veel later weer terug.
De eenzame opsluiting scene's waren wat mij betreft de hoogte puntjes.
In ieder geval een welverdiende 8!
H1DD3
Als genre staat Avontuur / Drama vermeld, maar het verhaal doet heel wat anders vermoeden.
Wat voor film is dit? Of kan iemand een vergelijking geven? Een Escape From Alcatraz of misschien eerder een Hitchcock?
simonvinkie
@chevy93
Het genre Avontuur/ Drama past goed bij de film. Het is gewoon een leuke avontuurlijke gevangenis film. Ik vond hem af en toe een beetje langdradig, maar een Hitchcock is het in ieder geval helemaal niet.
SnakeDoc
Het heeft wel een beetje wat weg van Escape from alcatraz,
Het vluchten uit een gevangenis staat hier ook centraal.
Alleen komt er iets meer bij kijken
Aanradertje hoor
Lekkere avonturen/gevangenis film die beide elementen uitstekend weergeeft. De eenzaamheid van een opsluiting en het langzaam gek worden is perfect in beeld gebracht.
De tropische omgeving van de zonnige eilanden zien er betoverend uit, vond het perfect bij het huidige weer passen. Ook was het hardstikke realistisch in mijn ogen, iedereen zag er vermoeid, bezweet uit en de mensen uit de isoleercel werden ook echt bleek vanwege het gebrek aan zon. Mooi!
Ook waren Hoffman en McQueen heel erg in vorm en mede dankzij hun fantastische acteerwerk word je compleet de film ingezogen, waardoor de lange tijdsduur van 2,5 uur toch bijzonder vlot voorbij gingen.
chevy93
Papillon is totaal niet wat ik er van verwacht had. Ik had een (simpele) gevangenisfilm verwacht waarbij aan het einde de vraag of hij daadwerkelijk gaat ontsnappen de grote finale moet zijn. Echter heeft Papillon zoveel meer te bieden.
Een enorm donker en grauw begin. Het lijden wordt enorm goed in beeld gebracht. Als je je bedenkt dat het een autobiografie is, is het alleen maar intenser. Met als "hoogtepunt" natuurlijk de tijd in de isoleercel. Dan ontsnapt hij en het verhaal neemt een enorme wending. Een aangename wending. Wat volgt zijn prachtige scènes, schitterende omgevingen, mooie muziek en bovenal opluchting. Opluchting omdat hij zijn rust heeft gevonden. En dan als een mokerslag opeens weer die isoleercel. Je bent weer terug in die eerste stemming. Maar nu zelfs nog onaangenamer, omdat je nu weet wat je mist. Ondanks dat het maar 10 seconde duurt, voelt het alsof je zelf zolang daar bent geweest.
Overigens wordt dit alles perfect bewerkstelligd door Goldsmith. Hij heeft sfeervolle muziek gecomponeerd. Ik denk overigens dat hij wel wat inspiratie heeft gehaald bij de muziek uit Hitchcockfilms. De achtervolgingsscène op het tweede eiland was typisch voor een Hitchcock, lekker bombastisch.
Het einde is erg mooi, wederom die schitterende beelden. Je kunt een beetje bedaren en gewoon genieten van wat er op het beeld verschijnt. Volgens mij weet hij zelf niet meer waarom hij van het eiland moet, hij weet alleen nog dat hij dat ooit heeft gewild. En dus voelt hij zich verplicht om nog te ontsnappen. Met als ultieme climax dat hij de ultieme vrijheid krijgt. Je gunt het hem zo!
Papillon is een 'rollercoaster ride' van emoties. Alle emoties passeren de revue. Dus ook de onaangename. Je voelt je precies zoals Papillon.
Tweek
3* Omdat de film tegenvalt wanneer je het boek gelezen hebt. Wanneer je de film al goed vindt, lees dan ook het boek. Het boek is veel uitgebreider, grote stukken hieruit komen in de film niet aan bod en zijn meer dan de moeite waard.
schram101
Zonde dat de film erg langdradig is. De film begint ijzersterk en houdt dat niveau ook lang vol, echter vanaf het moment dat Papillon daadwerkelijk ontsnapt gaat de film steeds meer vervelen. Gelukkig zijn er de prachtige beelden van de natuur en de muziek waardoor het nog te doen blijft, maar zeker het laatste half uur had er af mogen worden geknipt.
Met als "hoogtepunt" natuurlijk de tijd in de isoleercel.
Hier heb je helemaal gelijk in. Prachtig in beeld gebrachte elendige tijd voor Papillon.
djanick
Ik heb hem net gekeken en ik ben er niet dol op, dit komt gewoon puur omdat ik vorige week eerst het boek heb gelezen.
Er worden zoveel belangrijke dingen weggelaten in de film wat wel in het boek word beschreven en ik had al deze dingen toch graag terug gezien.
Ook zijn er zoveel dingen anders gedaan waardoor de film heel erg uit context wordt gehaald vergeleken met het "echte" verhaal (boek).
De indianenstam waar hij 2 geweldige vrouwen heeft waarvan er 1 zwanger is. waarna hij toch weg gaat omdat die niet zo wil blijven leven. Het stuk met de non loopt heel anders, hij weet namelijk niet wie hem heeft verraden
Ik wil eerlijk gezegd niet verder gaan met het vergelijk van boek/film want dan zou ik steeds een lagere score overhouden. Het is los van het boek een geweldige film die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben. In de film is gewoon te zien waartoe de mens in staat is ook al denken we dat zulke dingen nooit gebeurt zijn
Ik geef de film een 2.5..
Justinw
Mixed Feelings,
De eerste keer dat ik deze zag heb ik hem heel goed gevonden. Nu wat minder. McQueen en Hoffman acteren soms slecht en soms briljant. De tijdsduur is wat lang maar wel goed. De isoleercel scene's vind ik in tegenstelling tot anderen hier niet extreem goed. Ze mogen er best wezen. Maar absoluut geen meesterwerk. Wat de make-up overigens wel was.
We krijgen wat mooie beelden te zien, en soms lijk je de hitte mee te voelen. Toch werd ik niet echt meegesleept in de emotie's van de mannen.
Daarom een 3.5*
Private Hein
Als ik al die recensies zo lees dan denk ik maar aan een ding.
Snel opnieuw weer eens gaan kijken.
erik neuteboom
Wederom zo'n film die een extra dimensie heeft omdat het echt is gebeurd en die kritiek krijgt omdat "het boek beter is". In de loop der jaren heb ik Papillon diverse keren gezien en nog steeds vind ik het een goede vaak meeslepende film met een paar zeer spectaculaire momenten, vooral als hoofdpersoon wordt achterna gezeten door indianen, bevat 'klassiek schrikmoment'! Ook veel sfeer en wisselende locaties, Steve Mc Queen en Dustin Hoffman spelen prima, kortom, ga ik nog wel een keer kijken.
Denoudezeurman
Ik heb het boek van Henri Charriere Papillon gelezen en het boek over zijn verdere leven genaamd "Banco".
De film mag dan wel flink afwijken , maar het geeft een goed beeld hoe het leven was in de Bagno. Prachtig verhaal en zeer goed acteer werk van de acteurs. Een klassieker 5 sterren
harm538
Mooie film,met name door de prestaties van Dustin Hoffman, die McQueen toch wel in de schaduw zet.
Het eerste gedeelte in Frans Guyana boeit het meest. Daarna begint de film iets aan meeslependheid in te boeten door de lengte (alhoewel 2,5 uur geen probleem mag zijn). Maar blijft mooi! 4 sterren voor nu!
Driello
Voor mij de beste gevangenis / ontsnappingsfilm. Vele malen beterdan het altijd maar geroemde Shawshank. Die film draaide eigenlijk alleen maar om een leuk plotje. Papillon laat een veel rauwere blik op het gevangenisleven zien die ook door de setting, omgeving en decors veel interessanter is.
Rosicky
Ik ben er niet zo kapot van. McQueen en Hoffman zijn uitstekend te pruimen, maar de film duurt te lang en is lang niet altijd even interessant. Aardig epos, maar bij lange na niet geniaal.
compell.
Ooit gezien toen ik 'n broekie was (14 ofzo...) toen was me vooral de broeierige sfeer bijgebleven.
Vorig jaar las ik het oorspronkelijke boek en vind dat zo fantastisch dat een weerzien met de film daar moeilijk tegenop kon.
Het is en blijft een goede film, maar heeft niet de impact op mij als het boek had en dat heeft vooral te maken met het volgen van de hoofdpersoon.
Je krijgt in de film te weinig mee van de innerlijke strijd die hij voert en de spanning die hij moet hebben gevoeld.
Kijkt ondanks de leeftijd van de film toch lekker weg; mooie plaatjes...
Sutherland
Het eerste deel van de film vond ik erg sterk, echter naarmate de film vordert zakt ie op bepaalde momenten toch in. Een half uur korter had de film wel goed gedaan denk ik, maar of dan alles goed verteld had kunnen worden is weer een ander verhaal natuurlijk.
Ik vond Dustin Hoffman echt de show stelen, en Steve McQueen vond ik tijdens de isoleercelscenes erg sterk.
Mooi verteld, mooie plaatjes, mooie film...
AGE-411
Dat weet ik wel, maar:
1) "De belg" =>
één is een net van de VRT = Vlaamse Radio en Televisie. Is toch al een paar decennia een regionale bevoegdheid, en heeft dus niets met België (federaal) te zien.
2) Het staat hierboven. Dus een behoorlijk zinloze comment als je't mij vraagt.
Dat zijn ook Belgen wat mij betreft hoor. Wij Hollanders zien het gewoon lekker zwart/wit.
mikey
2) Het staat hierboven. Dus een behoorlijk zinloze comment als je't mij vraagt.
david bohm
Bij herziening doen een aantal stukken van de film, zoals dat bij de indianen, wat overbodig aan. Het is één van de gevangenisfilmklassiekers, maar niet mijn favoriet. Acteerwerk is goed en ook een hoop mooie plaatjes, maar d'r zitten zoals eerder gezegd wat minder sterke stukken in, blijf bij 3½ sterretje

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Waargebeurde gevangenisfilm 'Papillon' met Steve McQueen vanavond op televisie

The Sting
Misdaad / Komedie, 1973

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
gevangenisontsnapping uit de gevangenisjunglesolitary confinementgebaseerd op memoires of autobiografieremote islandleper colony labor campcorrupt officialfrench colonialism devil's islandprison brutalityguyana jaren 30