Genre: Avontuur / Drama
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 20 juni 1974
Bekijk via Prime Video
Plot Papillon
"The greatest adventure of escape!"
De film vertelt het verhaal van Henri Charriere, een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord, en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans-Guyana. Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is.
- Trailer (YouTube)
Lariot
Dr. Chatal
Zoraima
Lucsz
Ik moet nog altijd een film vinden waarin Steve McQueen beter speelt. Dit is wat mij betreft echt zijn meesterwerk.
totti999
Topfilm. Bijna 40 jaar oud, maar de echte klassieker kan dat hebben. Zeer indringend met Steve McQueen in topvorm.
TheProwler020
Een film van high quality!
Normaal gesproken vind ik het boek beter dan de film...maar bij deze heb ik echt genoten van de verfilming.
Ajax&Filmfreak
Haalt het voor mij zeker niet bij Escape from Alcatraz, Midnight Express en over Shawshank maar te zwijgen.
Waar ik Alcatraz keer op keer spannend vond miste ik dat hier.
GroovyDrummer
Wat een mooie film, nu eindelijk eens bekeken!
Mc Queen en Hoffman in topvorm! Echt een klasieker!
®Tc
Film waarin alles klopt van begin tot eind.
Het begint eigenlijk al heel perfect met de scènes waarin de personages rustig worden voorgesteld tijdens de tocht door de stad en op de boot. Het trage tempo leek me zeker de juiste aanpak in deze film. Het brengt het gevangenisleven beter naar boven dan als ze het allemaal even vlug vlug moesten afhandelen. Op dat vlak vind ik het stuk in de isoleercel het best. Mijn complimenten voor het make-up departement en Steve McQueen zelf. Henri Charriere zie je werkelijk aftakelen heel die scènes door in dat klein celletje. Echt geniaal gespeeld door Steve McQueen die samen met Dustin Hoffmann (die het ook perfect deed) misschien wel één van de beste duo's in de filmgeschiedenis vormt. Ze zijn goed op elkaar ingestemd en hun dialogen stralen heel de film door hun chemie uit. Alles klopt simpelweg in die gevangenis. De bewakers worden zeer goed geïllustreerd, de personages hun gezondheid gaat er duidelijk op achteruit en de decors waren prachtig alles was perfect neergezet. Het leek erg onaangenaam daar te verblijven. Het leek erg zo goor, onmenselijk.
De film was goed op weg om misschien wel een 5 sterren film te worden. De ontspanning zelf was ook erg goed enkel het post-ontspanning uit de eenzame gevangenis zakt het nogal in. De scènes bij die inhemse stam of wat het ook mocht zijn vond ik (integenstelling tot andere stukken) nogal saai overkomen. Jammer, want de reünie en de gelukte ontsnapping maken veel goed Die long shots waar Hoffman op die berg staat en McQueen ziet wegzwemmen ! maar voor die overbodige scènes toch puntenaftrek.
mer1973
weet niet waarom maar persoonlijk vind ik het een meester werk. misschien door de geweldige acteerprestaties wordt deze film naar een hoog niveau gestuwd.
prachtige rol van oa dustin hoffman
DwarreI
Hey you bastards, I'm still here!
Prachtige ode aan de op geen enkele manier klein te krijgen vrijheidsstrijder die niet breekt door intimidatie en ongeacht de situatie toch altijd wel weer ergens een sprankje hoop ziet.
Alleen jammer dat de voice over aan het einde vermeldt dat Papillon uiteindelijk toch nog de vrijheid heeft weten te bereiken, dat doet er namelijk helemaal niet toe en had wat mij betreft dus veel beter in het midden gelaten kunnen worden.. Maar goed, al met al een klassieker die qua beleving niet onder doet aan een overgewaardeerde Shawshank Redemption die mij enkel in visueel opzicht meer wist te overdonderen.
VilmExpert
Wat mij betreft de beste film van McQueen het echte verhaal van Papillon is wel wat anders verlopen maar toch is deze film absoluut een klassieker.
Avlater
Meesterwerk en de beste film van McQueen het echte verhaal van de echte Papillon is inderdaad wel wat anders gegaan zoals Vilmexpert al aangeeft , maar ik vind dit absoluut een van de beste ontsnappingfilms die er is.Het onmenselijke systeem word goed uitgebeeld.
Triple G
Jaren geleden het boek gelezen en daar uitzonderlijk van genoten. Helaas doch begrijpelijk slaat de film zo'n beetje de helft over. Echter, de film is schitterend geacteerd, goed in beeld gebracht en, voor zij die het boek niet gelezen hebben, een sluitend verhaal.
kramersietse
Was dan ook een dik boek zeker? De film was al vrij lang namelijk, waar ik wel blij mee was by the way, Hoffie en die McQueen speelden voortreffelijk, toppertje gewoon
Triple G
Redelijk dik. Maar het is eigenlijk meer dat zo'n beetje elke pagina bol staat van handelingen zodat je 't gevoel krijgt een twee maal dikker boek te hebben gelezen...
italklaas
Een echte klassieker. Wat een fantastische film en wat een goed verhaal. Echt zo'n film die je eens in de 3 jaar opnieuw moet bekijken.
royalfox
Prachtfilm. Ik zag em vorig jaar en had nog nooit eerder gehoord van deze film. Maar wat is dit een fantastische film zeg!
kramersietse
Gjaltema, dat kan alleen maar Friesland zijn, op wat van planeet heb jij gezeten dat jij nog nooit van deze film hebt gehoord haha.
STEN_91
Papillon is mijn lievelingsboek, zit dus echt te twijfelen of ik deze ga kijken. (weg eigen voorstelling) maar aan de ratings te zien wel te doen!
Dennis Evahi
Je hoeft niet bang te zijn Sten_91. Papillon is een mooie film!
Arcadius
Vandaag deze film op deze druilerige paasdag weer eens gekeken.
Het blijft een meesterwerk.
Banjo
- 2034 berichten
De doorzettingsvermogen van een mens, in hele bare tijden!..
Prachtig!
4 1/2 ster
movie acteurs
Indringende film over twee gevangenis maatjes in Frans Guyana. Wat Australie was voor Engeland was dit voor Frankrijk.
Geweldige film waar veel inzit en lang bij blijft.
Beiden acteurs hebben hiermee hun beste rollen neergezet.
4,5 voor deze klassieker.
simonvinkie
Weer opgenomen. Ik ben echt benieuwd wat ik er nou van vind, het is alweer jaren geleden dat ik hem voor het laatst gezien heb.
ILDIB
Prima film, helaas nog met de traagheid van vroeger. EN aub, doe wat aan het geluid, niet normaal die ruis. Beter een update op een dvd kijken.
Drs. DAJA
Ben erg gecharmeerd van deze film. De lekker klassieke Hollywooddécoupage wordt erg fijn gebruikt voor het rauwe gevangenisverhaal. Vooral de scenes in de isoleercel zijn erg indrukwekkend en bovendien met veel creativiteit gemaakt. Hoffman en McQueen spelen overigens erg goed en vormen een onverwachts goed koppel. Gevoel voor suspense was erg sterk en het groteske van het verhaal komt vooral tegen het einde goed uit de verf.
Wat een krachtige gevangenis film.
Eigenlijk geen gevangenis maar gevangenschap vanwege dat er niet constant tralies aanwezig waren.
Er wordt erg sterk geacteerd door de acteurs.
Het verhaal is pakkend en wordt goed verteld.
Mooie beelden.
SaNDuTjE
In een woord geweldig! Met name het gedeelte in de isoleercel was erg sterk. Wat een acteerprestatie zet McQueen hier neer.
Kan er wel van alles over zeggen maar dit is gewoon een must-see.
chevy93
Als genre staat Avontuur / Drama vermeld, maar het verhaal doet heel wat anders vermoeden.
Wat voor film is dit? Of kan iemand een vergelijking geven? Een Escape From Alcatraz of misschien eerder een Hitchcock?

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Waargebeurde gevangenisfilm 'Papillon' met Steve McQueen vanavond op televisie

The Sting
Misdaad / Komedie, 1973

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
gevangenisontsnapping uit de gevangenisjunglesolitary confinementgebaseerd op memoires of autobiografieremote islandleper colony labor campcorrupt officialfrench colonialism devil's islandprison brutalityguyana jaren 30