• 9.375.060 stemmen

Met onder meer: Steve McQueen, Dustin Hoffman en Victor Jory

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 20 juni 1974

Plot Papillon

"The greatest adventure of escape!"

De film vertelt het verhaal van Henri Charriere, een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord, en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans-Guyana. Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Lucsz

Lucsz

Ik moet nog altijd een film vinden waarin Steve McQueen beter speelt. Dit is wat mij betreft echt zijn meesterwerk.

avatar van totti999

totti999

Topfilm. Bijna 40 jaar oud, maar de echte klassieker kan dat hebben. Zeer indringend met Steve McQueen in topvorm.

avatar van TheProwler020

TheProwler020

Een film van high quality!

Normaal gesproken vind ik het boek beter dan de film...maar bij deze heb ik echt genoten van de verfilming.

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Haalt het voor mij zeker niet bij Escape from Alcatraz, Midnight Express en over Shawshank maar te zwijgen.

Waar ik Alcatraz keer op keer spannend vond miste ik dat hier.

avatar van GroovyDrummer

GroovyDrummer

Wat een mooie film, nu eindelijk eens bekeken!

Mc Queen en Hoffman in topvorm! Echt een klasieker!

avatar van icy

icy

prachtig

avatar van ®Tc

®Tc

Film waarin alles klopt van begin tot eind.

Het begint eigenlijk al heel perfect met de scènes waarin de personages rustig worden voorgesteld tijdens de tocht door de stad en op de boot. Het trage tempo leek me zeker de juiste aanpak in deze film. Het brengt het gevangenisleven beter naar boven dan als ze het allemaal even vlug vlug moesten afhandelen. Op dat vlak vind ik het stuk in de isoleercel het best. Mijn complimenten voor het make-up departement en Steve McQueen zelf. Henri Charriere zie je werkelijk aftakelen heel die scènes door in dat klein celletje. Echt geniaal gespeeld door Steve McQueen die samen met Dustin Hoffmann (die het ook perfect deed) misschien wel één van de beste duo's in de filmgeschiedenis vormt. Ze zijn goed op elkaar ingestemd en hun dialogen stralen heel de film door hun chemie uit. Alles klopt simpelweg in die gevangenis. De bewakers worden zeer goed geïllustreerd, de personages hun gezondheid gaat er duidelijk op achteruit en de decors waren prachtig alles was perfect neergezet. Het leek erg onaangenaam daar te verblijven. Het leek erg zo goor, onmenselijk.

De film was goed op weg om misschien wel een 5 sterren film te worden. De ontspanning zelf was ook erg goed enkel het post-ontspanning uit de eenzame gevangenis zakt het nogal in. De scènes bij die inhemse stam of wat het ook mocht zijn vond ik (integenstelling tot andere stukken) nogal saai overkomen. Jammer, want de reünie en de gelukte ontsnapping maken veel goed Die long shots waar Hoffman op die berg staat en McQueen ziet wegzwemmen ! maar voor die overbodige scènes toch puntenaftrek.

avatar van mer1973

mer1973

weet niet waarom maar persoonlijk vind ik het een meester werk. misschien door de geweldige acteerprestaties wordt deze film naar een hoog niveau gestuwd.

prachtige rol van oa dustin hoffman

avatar van DwarreI

DwarreI

Hey you bastards, I'm still here!

Prachtige ode aan de op geen enkele manier klein te krijgen vrijheidsstrijder die niet breekt door intimidatie en ongeacht de situatie toch altijd wel weer ergens een sprankje hoop ziet.

Alleen jammer dat de voice over aan het einde vermeldt dat Papillon uiteindelijk toch nog de vrijheid heeft weten te bereiken, dat doet er namelijk helemaal niet toe en had wat mij betreft dus veel beter in het midden gelaten kunnen worden.. Maar goed, al met al een klassieker die qua beleving niet onder doet aan een overgewaardeerde Shawshank Redemption die mij enkel in visueel opzicht meer wist te overdonderen.

avatar van VilmExpert

VilmExpert

Wat mij betreft de beste film van McQueen het echte verhaal van Papillon is wel wat anders verlopen maar toch is deze film absoluut een klassieker.

avatar van Avlater

Avlater

Meesterwerk en de beste film van McQueen het echte verhaal van de echte Papillon is inderdaad wel wat anders gegaan zoals Vilmexpert al aangeeft , maar ik vind dit absoluut een van de beste ontsnappingfilms die er is.Het onmenselijke systeem word goed uitgebeeld.

avatar van van duijn

van duijn

Topfilm!

avatar van Triple G

Triple G

Jaren geleden het boek gelezen en daar uitzonderlijk van genoten. Helaas doch begrijpelijk slaat de film zo'n beetje de helft over. Echter, de film is schitterend geacteerd, goed in beeld gebracht en, voor zij die het boek niet gelezen hebben, een sluitend verhaal.

avatar van kramersietse

kramersietse

Was dan ook een dik boek zeker? De film was al vrij lang namelijk, waar ik wel blij mee was by the way, Hoffie en die McQueen speelden voortreffelijk, toppertje gewoon

avatar van Triple G

Triple G

kramersietse schreef:

Redelijk dik. Maar het is eigenlijk meer dat zo'n beetje elke pagina bol staat van handelingen zodat je 't gevoel krijgt een twee maal dikker boek te hebben gelezen...

avatar van italklaas

italklaas

Een echte klassieker. Wat een fantastische film en wat een goed verhaal. Echt zo'n film die je eens in de 3 jaar opnieuw moet bekijken.

avatar van royalfox

royalfox

Prachtfilm. Ik zag em vorig jaar en had nog nooit eerder gehoord van deze film. Maar wat is dit een fantastische film zeg!

avatar van kramersietse

kramersietse

Gjaltema, dat kan alleen maar Friesland zijn, op wat van planeet heb jij gezeten dat jij nog nooit van deze film hebt gehoord haha.

avatar van STEN_91

STEN_91

Papillon is mijn lievelingsboek, zit dus echt te twijfelen of ik deze ga kijken. (weg eigen voorstelling) maar aan de ratings te zien wel te doen!

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Je hoeft niet bang te zijn Sten_91. Papillon is een mooie film!

avatar van Arcadius

Arcadius

Vandaag deze film op deze druilerige paasdag weer eens gekeken.

Het blijft een meesterwerk.

avatar van Banjo

Banjo

• 2034 berichten

De doorzettingsvermogen van een mens, in hele bare tijden!..

Prachtig!

4 1/2 ster

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Indringende film over twee gevangenis maatjes in Frans Guyana. Wat Australie was voor Engeland was dit voor Frankrijk.

Geweldige film waar veel inzit en lang bij blijft.

Beiden acteurs hebben hiermee hun beste rollen neergezet.

4,5 voor deze klassieker.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Weer opgenomen. Ik ben echt benieuwd wat ik er nou van vind, het is alweer jaren geleden dat ik hem voor het laatst gezien heb.

avatar van ILDIB

ILDIB

Prima film, helaas nog met de traagheid van vroeger. EN aub, doe wat aan het geluid, niet normaal die ruis. Beter een update op een dvd kijken.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ben erg gecharmeerd van deze film. De lekker klassieke Hollywooddécoupage wordt erg fijn gebruikt voor het rauwe gevangenisverhaal. Vooral de scenes in de isoleercel zijn erg indrukwekkend en bovendien met veel creativiteit gemaakt. Hoffman en McQueen spelen overigens erg goed en vormen een onverwachts goed koppel. Gevoel voor suspense was erg sterk en het groteske van het verhaal komt vooral tegen het einde goed uit de verf.

avatar van 606

Wat een krachtige gevangenis film.

Eigenlijk geen gevangenis maar gevangenschap vanwege dat er niet constant tralies aanwezig waren.

Er wordt erg sterk geacteerd door de acteurs.

Het verhaal is pakkend en wordt goed verteld.

Mooie beelden.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

In een woord geweldig! Met name het gedeelte in de isoleercel was erg sterk. Wat een acteerprestatie zet McQueen hier neer.

Kan er wel van alles over zeggen maar dit is gewoon een must-see.

avatar van chevy93

chevy93

Als genre staat Avontuur / Drama vermeld, maar het verhaal doet heel wat anders vermoeden.

Wat voor film is dit? Of kan iemand een vergelijking geven? Een Escape From Alcatraz of misschien eerder een Hitchcock?

avatar van Ulko777

Ulko777

Dit is echt een klassieker.

geweldige acteer prestaties.

4.0