Genre: Avontuur / Drama
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 20 juni 1974
Bekijk via Prime Video
Plot Papillon
"The greatest adventure of escape!"
De film vertelt het verhaal van Henri Charriere, een kleine crimineel die onterecht wordt veroordeeld voor moord, en een levenslange gevangenisstraf krijgt op Frans-Guyana. Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste poging mislukt. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is.
- Trailer (YouTube)
Lariot
Dr. Chatal
Zoraima
The One Ring
Had ik spoiler-tags vergeten of had Jorick die per ongeluk geselecteerd?
Jorick
Maakt niet zoveel uit hoor, ging vast per ongeluk!
Vanavond heb ik in ieder geval de film gekeken en ik vond het een best mooie film. Er werd goed in geacteerd en het verhaal was erg interessant. Toch vond ik de film hier en daar wat te langdradig, maar ondanks dat was het een sterke film. 3.5*
savi_7
Als ik papi was zou ik bij het wijffie blijven en lekker op het strand leven.
burning
de enige film die echt beter is in de papieren versie
maar ook de film is zeker een must voor de film liefhebber
greettzz barry
mikoz
Erg mooie avondturen/gevangenisfilm die het lijden van de mensen goed laat zien.
Toch kon hij mij niet altyd boeien.
3.5
predator
- 1948 stemmen
Geweldige film, was nu de vierde keer dat ik hem zag, en tsjonge, tsjonge, wat speelt die McQueen toch beresterk.
De drang naar vrijheid spat er vanaf!!!!
Boek is overigens ook een aanrader.
Is en blijft 5*
ewalk
Ik vind deze film erg sixties/seventies stijl gefilmd, maar dat heeft geen invloed op de uistekende sfeer. De koloniale Franse sfeer komt juist erg goed naar voren.
Mqueen speelt een meesterlijke rol. Misschien wat langdradig. De drang om te ontsnappen is duidelijk van Mqueens gezicht af te lezen.
Het speelt zich af in Frans-Guyana(naast Suriname) in een tijd dat men nog niet aan soevereiniteit e.d. dacht. De meest criminele types werden afgevoerd richting Guyana.
Zou echt gebeurd zijn. Men betwijfelt nu nog steeds of de echte "Papillon" de waarheid sprak over het gebeurde.
****
savi_7
****
Hoe bedoel je dat leg eens uit als je dat wilt.
kelly79
Steve McQueen laat hier (weer) zien dat hij echt kon acteren, wat een prestatie!
ewalk
Hoe bedoel je dat leg eens uit als je dat wilt.
Hieronder een mooi maar lang stuk uit het NRC Handelsblad.
Een paradijselijke strafkolonie
Tot midden vorige eeuw dumpten de Fransen hun zwaarst gestrafte criminelen in de Zuid-Amerikaanse kolonie Frans Guyana. Het semi-autobiografische relaas Papillon van ex-gevangene Henri Charrière leidt de lezer naar paradijselijke strafeilanden.
Door BAS HUSSLAGE
St. Laurent de Maroni is een stadje van niets. Toch was dit van 1852 tot 1946 het hoofdkwartier van een wrede Franse strafkolonie. Hier, in de zinderende hitte van de vochtige tropen, arriveerden zwaargestrafte criminelen uit Frankrijk en bijbehorende koloniën. Hun lot: loodzware dwangarbeid of hun jaren uitzitten op strafeilanden voor de kust, waar in het ergste geval eenzame opsluiting dreigde. Velen stierven voor het einde van hun straf.
Nog steeds ademt de verweerde poort van Camp de la Transportation de paddestoelengeur van het rotte verleden. De metershoge stenen buitenmuur staat fier overeind, maar de ruïnes van de celblokken erachter hebben zwaar te lijden onder de tropische zon, het junglegroen en de zware regenbuien.
Ex-gedetineerde Henri Charrière (1906-1973), onderwereldfiguur uit Parijs, werd in één klap wereldberoemd toen zijn avonturenroman Papillon in 1968 verscheen. Zijn semi-autobiografisch relaas over dertien jaar gevangenschap in de strafkolonie is doordrenkt met een bewonderenswaardige overlevings- en ontsnappingsdrang, ingegeven door zijn onterechte veroordeling wegens moord. Uitgeverij Meulenhoff turfde inmiddels 27 drukgangen, Nederlandse bibliotheken lenen Papillon zo'n duizend keer per jaar uit en de gelijknamige verfilming met Steve McQueen en Dustin Hofmann verschijnt nog steeds op tv.
Het toeristenbureau van St. Laurent de Maroni voedt de heldenmythe door toeristen te doen geloven dat het Charrière zelf was die zijn naam in een betonnen vloer van cel 47 kraste. Maar de letters steken zo scherp af, dat het lijkt of ze een dag tevoren met een scherp voorwerp in pas gestort beton zijn gezet. Een opmerking hierover richting gids doet hem slechts schaapachtig lachen.
Dat Charrière van 1931 tot 1944 in de strafkolonie verbleef, lijdt geen twijfel. Maar de heldenstatus die hij zichzelf, onder meer met negen spectaculaire ontsnappingen, toekent, bestaat grotendeels uit belevenissen van andere gevangenen. Charrière was een weinig opvallende gedetineerde, zoals journalist Alexander Miles schrijft in zijn publicatie Devils Island, Colony of the Damned.
Toch biedt Papillon, behalve razend spannende avonturen, een goed beeld van het leven in de strafkolonie, waar overleven ten koste van alles ging. Beschrijvingen van omkoperij, ontsnappingspogingen, hechte vriendschappen, verraad en moord zorgen dat de zwaar vervallen celgebouwen tot leven komen. De verhalen zijn zo levensecht dat je darmen gaan rommelen als je leest dat gedetineerden hun geldcilinders anaal verborgen.
Een voor Zuid-Amerikaanse begrippen ongewoon goede asfaltweg doorsnijdt de jungle van St. Laurent de Maroni naar Kourou. Door het immer voortdurende Franse kolonialisme is de infrastructuur, mede dankzij EU-subsidies, in orde. Op zo'n vijftig kilometer voor Kourou wordt duidelijk waarom de regio het economisch centrum van Frans Guyana is. Vanaf het Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) knallen Arianeraketten een paar keer per jaar de ruimte in.
In de kustplaats Kourou begint de tweede Papillon-etappe. Een veerboot brengt toeristen en dagjesmensen in een uur naar de strafeilanden Iles du Salut, bestaand uit Ile Royale, Ile du Diable en Ile St. Joseph. Op deze eilandjes beheerden bewakers het labiele evenwicht in een leefgemeenschap met zo'n duizend gevangenen. Ile Royale bood onder meer plaats aan enorme cellen waar zo'n 120 gevangenen huisden, die zich vermaakten met kaartspel en moord. En zich soms terugtrokken in de chambre d'amour – het toiletdeel – om de herenliefde te bedrijven.
Van een levensechte nachtmerrie in Papillon zijn de eilanden anno 2001 een paradijselijke bestemming geworden. Behalve deels gerestaureerde ruïnes van cellen, een gekkengesticht, een ziekenhuis en bewakerswoningen herbergt Ile Royale een museum, hotel, kokospalmen, apen, papegaaien en leguanen. Geen wonder dat hagelwitte cruiseschepen zich hier een paar uur ontdoen van hun bejaarde Amerikaanse inhoud.
Wegens zeer sterke stromingen is het vrijwel onmogelijk Ile du Diable, het meest bekende eiland, te bereiken. Papillons heroïsche ontsnapping van Duivelseiland op twee jutezakken vol kokosnoten behoort dan ook tot de legendevorming. Maar op het schitterend verwaarloosde Ile St. Joseph wordt Charrière weer een held. Woekerende varens en enorme spinnenwebben geven een Indiana Jones-achtig tintje aan het kolossale cellencomplex, dat voornamelijk voor eenzame opsluiting diende. Ook Papillon bracht hier, na een ontsnappingspoging, ruim twee jaar in volledige stilte door. De gekte kreeg geen vat op hem en urenlange wandelingen in zijn kleine cel hielden hem fysiek sterk: een, twee, drie, vier, vijf, rechtsomkeerd, een, twee...
De laatste pagina's van het boek moeten eigenlijk gelezen worden in de hoofdstad Cayenne. In het nabijgelegen kamp Cascade ontsnapte de schrijver in 1944 definitief, toen De Gaulle een gematigd kampbeleid voerde en de bewaking niet veel meer voorstelde. Overdreven of niet, feit blijft dat Charrière in staat bleek een helse periode te overleven en die vol spanning te beschrijven. En dat maakt de ruïnes in Frans Guyana interessanter dan ze op het eerste gezicht lijken.
Sorry voor het witte stuk voor degen die nog niet gestemd hebben. Snel stemmen zodat je het ook kunt lezen.Past bij de film.
Moovey
Aardige film met een goede rol van Steve McQueen. De tweede 5-jaar opsluiting is wel erg kort door de bocht overgeslagen en ook de scenes met Dustin Hoffman op Duivelseiland vond ik langdradig en saai.
Begin vond ik erg sterk maar film had een half uur korter gekund.
3 sterren.
markie1978
Mooie verhaal, mooie film goed acteurs, wat wil je nog meer. Misschien wordt het tijd dat deze film weer eens opnieuw uitgebracht wordt, ik weet zeker dat het een kas kraker zal worden.
apple_mathias
de film is mee opgenomen in het concept van quality film collection.
hier vindt je ook meer films zoals the pianist, hable con ella,
les triplettes de belleville, any way the wind blows, apocalypse now redux, ... vindt je allemaal in mediamarkt voor maar 10 € per DVD
volledige lijst op: http://www.dvd.nl/forum/viewtopic.php?t=60424
Floris22
Echt goeie film die blijft boeien ook al duurt de film 2 uur en 25 min. Steve McQueen is meesterlijk en ook Dustin Hoffman is erg goed.
max4-ever
Vooral gaan quoten die spoilers
Jemie wat was het boek goed zeg echt super.....
Film is wel goed niet super.
Boek 5 sterren
Film 3 sterren
das mijn menig dan
Ja ik weet het deze site is alleen voor films maar toch wilde ik dit even kwijt.
Tun-89
Echt goede film, hij blijft je vasthouden hij is spannend, en is een van de eerste goede films die ik heb gezien. Leuk om nog eens te kijken, verveelt niet is een aanrader. Goed acteer werk ook. 5
lottetje
goede film...
ze hebben het onderwerp ook goed naar voren laten komen in de film...
een 4....
prachtig..
mental_jos
ik heb een aantal jaren het boek gelezen en was er zo van onder de indruk dat ik de film moest zien. de film voldeed aan mijn verwachtingen gelukkig. 4.5 ster voor deze klassieker
Guyke
Een goede en moedige editor had de film zeker drie kwartier kunnen inkorten en dan een film overhouden die nog heel wat beter was.
Het is toch vooral Dustin Hoffman die opvalt (McQueen is gewoon McQueen). De aankomst in Frans Guyana en de belevenissen in het eerste kamp waren schitterend. Hoe langer de film duurt hoe minder interessant hij wordt. Te is trop en trop is teveel. Beter twee goed in beeld gebrachte ontsnappingen dan nog een ontsnapping meer.

speedy23
Geef ik geen gelijk. De film heeft een perfecte duur, wat nodig is om zich goed in de personages en de situaties te kunnen inleven. En het einde is net zo fantastisch als het begin, verveelt geen minuut. Dit is ook één van de vele redenen waardoor hij in de Top 250 staat.
The One Ring
Ben het met Speedy eens. Deze film geeft als geen ander weer hoe groot de overlevingsdrang van een mens kan zijn. In mijn ogen doet hij dat zelfs beter dan The pianist. Misschien een rare vergelijking, maar beide films draaien volgens mij het meest om overleving. En de lengte en het tempo zijn van groot belang om dit geloofwaardig te laten zien. En McQueen weet dit perfect over te brengen en zet een prachtrol neer. Het valt me op dat veel mensen bij deze film vaak over Hoffman praten, maar wat mij betrefd is dit op en top een McQueen-film.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Kon me niet altijd even pakken als sommige andere klassiekers, maar was desondanks toch onder de indruk. Mooi gefilmd, met gruwelijke scenes in de 'stilte' gevangenis . Ik vond dat de film langer aandeed dan hij in werkelijkheid is.
malkovich
Ik heb het boek nu voor de tweede keer gelezen (zat wel een hele tijd tussen) en ik vind de film toch wat tekort schieten. Veel gebeurtenissen zijn weggelaten en dat is jammer. Toch houd je nog 2,5 uur over en met de mooie settings in de film en de goede acteurs blijft het een boeiende film.
Maar wat vooral jammer is, is dat een aantal dingen heel anders verteld en zelfs verdraaid worden. Zo is de karakter Louis Dega, gespeeld door Dustin Hoffman, in het boek al snel een klerk geworden op de Ile Royale. Dat geeft hem een aantal privileges. Hij gelooft niet in ontsnappen en berust in zijn lot. Hij zal op Ile Royale blijven. Papillon niet en ontsnapt van Devil's Island samen met Sylvain, de Chinees Chang achterlatend (hij vindt het te riskant). In de film is het Dega die ook op Devil's Island is en niet durft te springen van de rots. Daar klopt helemaal niks van. Het is in feite Chang dus. Dega zit nog op Ile Royale.....
In het boek zijn Papillons metgezellen tijdens de eerste ontsnapping (vanuit de St. Laurent-du-maroni) Maturette en Clousiot. Dega gelooft niet in Papillons plan en gaat niet met hem mee. In de film redt Clousiot het niet, omdat hij bewusteloos wordt geslagen door een bewaker en is het Dega die meegaat als derde persoon......
Dat Dega (die wel een goede vriend was van Papillon) zo'n grote rol speelt in de film, is dus vreemd en zal waarschijnlijk komen, omdat naast Steve McQueen er een ander sterk acteur naar voren moest komen in de film (Dustin Hoffman).
In het boek gaat Clousiot dood na twee jaar eenzame opsluiting. In de film is dat Maturette....
Dit zijn enorme wijzigingen die het verhaal geen goed doen. Ik vind niet dat alles exact hetzelfde moet zijn als het boek, maar dit vind ik te overdreven. Ok, de boodschap in de film komt over, maar je komt erg bedrogen uit als je eerst het boek hebt gelezen.
Nomak
Ik heb hem net voor de 2de keer gekeken en het is een geweldige film.
Ik heb me geen minuut verveeld en het einde is prachtig.
5 sterren.
orbit
- 12092 berichten
Ontzettend goede film! Ik vond het vroeger altijd traag kan ik me herinneren, maar de laatste 2x dat ik hem zag was hij helemaal niet traag. Er zit ook veel meer emotie in de film dan ik altijd dacht, en de beelden van frans-guyana zijn geweldig!

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

Waargebeurde gevangenisfilm 'Papillon' met Steve McQueen vanavond op televisie

The Sting
Misdaad / Komedie, 1973

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
gevangenisontsnapping uit de gevangenisjunglesolitary confinementgebaseerd op memoires of autobiografieremote islandleper colony labor campcorrupt officialfrench colonialism devil's islandprison brutalityguyana jaren 30