• 9.374.496 stemmen

Geregisseerd door: Jaume Balagueró

Met onder meer: Anna Paquin, Lena Olin en Iain Glen

Releasedatum: 8 mei 2003

Plot Darkness

"A house. A past. A secret. Will you dare enter?"

Regina, een jong meisje, is verhuisd naar een huis op het platteland met haar familie. Ze ontdekt dat haar nieuwe huis een geheim met zich meedraagt en haar familie bedreigt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van vantje

vantje

Heel beklemmend filmpje. Van genoten.

avatar van Ellis85

Ellis85

goede horror met zeker een aantal geslaagde schrikmomenten

een 3*

avatar van aerts007

aerts007

Deze film kon me wel boeien,alleen het einde kon ik niet goed volgen.

En wat de 3 beautiful people op fe foto betreft ,zou inderdaad ook niet weten hoe ze in dit plaatje passen!

avatar van ninoboy1

ninoboy1

Goede film, alhoewel ik het einde ook niet zo zeer snap..

voor de rest prima !!

avatar van Legan

Legan

Goed afgekeken bij andere films, maar de uitwerking valt tegen. Op enkele cinematografische trucjes is verder erg standaard en vooral vlak en saai en daardoor bij mij sfeerloos. Er zijn genoeg minpunten te noemen (clichérijk, erg stereotiep, een script vol gaten, voorspelbaarheid, saai, ...) maar waar ik mij vooral aan stoorde waren de personages. Zij worden uitermate slap neergezet door een matige cast en zijn ronduit irriterend en vervelend.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Toch wel een sfeervolle horrorfilm, die ik indertijd onterecht verlaagde naar 3***. De aanloop duurt misschien wat lang, maar de afwikkeling mag er wezen. Ruime 3,5*.

avatar van MrHorror

MrHorror

goeie, sterke film. wat traag, maar juist dat vond ik één van de sterkste punten uit de film.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Gezien zijn occulte achtergrond is 'Darkness' min of meer schatplichtig aan zijn genre, maar stilistisch sluimert Balagueró als een relatief frisse wind doorheen datzelfde genre. Subtiele kleuraccenten, obscure belichting, een venijnige camera en een soort 'Modern Victoriaans' decor vormen een naadloos coherent geheel, waardoor 'Darkness' zich gaandeweg duidelijk onderscheid. En hoewel Balagueró het 'kwaad' abstract aanwezig houdt, weet hij er geen claustrofobisch en verontrustend effect uit de distilleren. Wellicht deels een gevolg van de occulte kolder én een onvoldoende aan realistische emotionele reflectie.

avatar van mikey

mikey

Even wat moeite met het cille kamerawerc, afstandelijk akteerwerc, en de zogenaamd enge geluidjes plus computeronkunde... Maar goed zo is deze tijd nu eenmaal,. Het einde is daarnaast erg schokkend op een 1 of andere manier, Achteraf vind ik hem best eng.

Matchostomos schreef:

Subtiele kleuraccenten, obscure belichting, een venijnige camera en een soort 'Modern Victoriaans' decor *

Als je dat zou zeggen over The Others: okay....(en op dat victoriaans na over Poltergeist )

avatar van Judithboes

Judithboes

Ik vond deze film wel vermakelijk Het leek allemaal redelijk cliché en ik dacht het einde van mijlenver al aan te zien komen, maar dat viel tegen. Het einde vond ik erg sterk.

Er zaten een aantal mooie shots in. Maar de sfeer wist me niet helemaal te beklemmen. Ik vond het ook niet echt beangstigend, maar ik heb me wel vermaakt.

Inderdaad geen ijzersterke cast, maar heel storend was dat niet.

De film had op sommige punten beter gekund (rare gaten in het verhaal en de cast) maar toch wel een bovengemiddeld filmpje. Zeker geschikt om je een avondje te vermaken.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Jammer van het lage gemiddelde.

Erg knap werkje van de regisseur van het bloedstollend spannende [Rec].

Zag Darkness al een keer een jaar of 4 terug denk ik.

Origineel is het zeker niet maar ik vind dit wel een verfrissende prent binnen het genre. Nu na herziening nog steeds erg de moeite.

Boordevol plotholes weliswaar maar uiterst effectieve film en uiterlijk bovendien piekfijn in orde.

Schrikwekkend op de juiste momenten, lawaaierig en met wat vage scènes.

Prima film.

Kleine 4 *

avatar van triqo

triqo

Sfeervol, spannend en mooi gefilmd!

Prima suspense filmpje dit alleen voor me gevoel ontbrak er gewoon iets om echt top te zijn.

avatar van essepluisje

essepluisje

Ik ben het volledig met Avitas eens.

Zeker een vermakelijke film!

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

Spannend, goede setting en zeker niet cliché volgens mij...

avatar van dEUS

dEUS

Matig.

Mysterieus sfeertje, een prettig verhaal en leuke plot twists (al rammelt het script behoorlijk), maar verder niet zo bijzonder, deze van Balagueró.

Het grootste probleem had ik met de personages. Geen van hen is eigenlijk echt boeiend. De vader doet hard zijn best om stoer te zijn, maar faalt. De moeder is ronduit irritant.

Helaas is de setting ook heel wat minder origineel. Een oud huis doet misschien aardig dienst als sfeerschepping, maar het werd niet optimaal gebruikt (in tegenstelling tot Rec).

De muziek is passend en sfeervol, maar weinig bijzonder. Gelukkig is het visueel nog best goed en mocht het af en toe ook nog eens spannend zijn.

Niveautje lager dan [Rec], maar toch nog wel aangenaam.

3.0/5.0*

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijk, de film kon me niet echt pakken, net of miste het iets.

avatar van Glacius

Glacius

Ontzettende slaapverwekkende, trage cliché thriller. Keer op keer dezelfde schaduw schrik momentjes en flashbacks, truukjes die zo uitgemolken zijn in de jaren 00. Lelijk cliché script om van te walgen. Meer woorden wil ik hier niet eens aan kwijt.

avatar van mug13

mug13

vantje schreef:

Heel beklemmend filmpje. Van genoten.

Mee eens,ik zat zelfs een paar keer tegen het plafond van de schrik.

avatar van bobbydigital01

bobbydigital01

mug13 schreef:

Mee eens,ik zat zelfs een paar keer tegen het plafond van de schrik.

ben benieuwd ga hem morgen maar eens bekijken

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

dEUS schreef:

Matig.

Niveautje lager dan [Rec], maar toch nog wel aangenaam.

3.0/5.0*

Helemaal mee eens. Maar je kunt bijna geen enkel film vergelijken met [REC].

Er zijn veel vragen die niet beantwoordt zijn, al vond ik het einde eigenlijk wel geinig.

Mooi film om eens te zien.

avatar van ossman1987

ossman1987

Een fijn meevallertje dit die wat mij betreft een beetje ondergewaardeerd wordt!

avatar van LordHawHaw

LordHawHaw

vrij goede film met een duistere sfeer

ik was aangenaam verrast toen ik deze zag , op 'cult night' met jan verheyen op 2be lang geleden.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Toch al een film die ruim 8 jaar oud is en ik had er nog nooit van gehoord en ik heb er weer goed van genoten, ik kijk echt uit naar zijn nieuwe film die binnenkort uitkomt.

avatar van FillumGek

FillumGek

Verbazingwekkend dat Balaqueró vijf jaar later een topper met [REC] zou afleveren, want dit is toch wel een vrij saai horrortje die niet bepaald voor de originaliteitsprijs gaat.

Het beklemmende sfeertje dat in het huis hangt in voelbaar, maar zodra de eerste goedkope scares op me los werden gelaten moest ik toch een keer diep zuchten. Van het verhaal moet Darkness het ook niet hebben, want dat is vrij zwak. Een man die gek wordt, geesten zitten achter de jongste van het gezin aan en het andere kind probeert de boel op te lossen. Ik kan dit scenario onderhand wel dromen.

Daarnaast heb ik een bloedhekel aan Anna Paquin. Haar lelijke mond, glazige blik en matige acteerwerk maken bijna elke scene pijnlijk. De cast is voor de rest niet indrukwekkend, ook opa niet. Afgezien van de laatste vijf minuten wil de film ook niet echt spannend worden. Veel storytelling en gezinszaken waarin kinderen niet worden geloofd en dergelijke. Vaak behoorlijk saai.

Een spookhuishorror moet tegenwoordig van goede huize komen wil het me verrassen. Darkness slaat echter op verschillende vlakken de plank mis, met gebrek aan spanning als grootste tekortkoming. Wel een aardig sfeertje en een goede eindscene, maar grotendeels ontkom je niet aan oeverloos en clichématig gelul dat de film op momenten vrij vervelend maakt.

avatar van eavymetal

eavymetal

Ik heb voordat ik deze film kocht eerst de film Fragile bekeken daar Fragile ook door Jaume Balagueró geregisseerd is, en dat had ik denk ik beter niet kunnen doen omdat ik door Fragile tamelijk hoge verwachtingen van Darkness kreeg.

Deze verwachtingen werden door Darkness niet waargemaakt, hoewel deze film zeker niet slecht is.

avatar van Angelo2

Angelo2

Sterke spannende thriller/horror. Helaas deze film iets te vaak gezien maar de eerste keren vond ik deze beklemmende film geweldig. Goed acteerwerk en mooie settings. Vooral het einde is echt heerlijk "duister". Deze film blijft nu wel de komende 5 jaar in de kast liggen.

avatar van misterdhdh

misterdhdh

film voor de eerste keer gezien en had hoge verwachtingen, zat in een box van film over geesten in huizen, de andere filmen waren top dus verwachte ik heel veel van deze film. Was wel wat teleurgesteld na het bekijken van deze film. vind hem eigenlijk nooit echt spannend, paar kleine schrikmomenten maar echt geschrokken ben ik nooit. Wel constant dreigende sfeer dus is wel goed, maar net iets te weinig eng en veel te weinig schrikmomenten. Voor de rest wel leuk verhaal, ik snap wel nog niet alles van het verhaal maar kom, zeker het einde snap ik niet volledig. acteerprestaties waren goed van de dochter en de opa, maar daar stopt het, de rest was niet slecht geacteerd maar toch ook niet goed. Muziek was wel goed, maar al bij al ben ik wel teleurgesteld bij deze film, wel enkele leuke scenes, maar deze film wist me geen 100 minuten te boeien. ik had wel hoge verwachtingen. Voor de rest was de film wel goed uitgewerkt.

3/5, leuk om een keer te kijken, maar geen 2 keer denk ik

avatar van wibro

wibro

Deze film van Balaqueró beviel mij toch een stuk beter dan zijn debuut 'Los Sin Nombre'. Deze film had een lekker horror- en spooksfeertje en de schrikmomenten mochten er best wezen. En ja, die Anna Paquin (Régina), die deed het zonder meer goed, terwijl de rest van de cast er mee door kon. De fotografie vond ik zonder meer schitterend maar het verhaal liet wel enigszins te wensen over. Na afloop van de film moest ik toch wel even achter mijn hoofd krabben en mij afvragen of ik toch iets van het plot gemist had, want ik kon aan dat vreemde einde geen touw vastknopen. Toen maar even de wiki geraadpleegd voor een nadere uitleg. Die kreeg ik inderdaad maar die kon mij toch ook niet helemaal bevredigen. Misschien deze film die ik voor slechts € 2,50 op de DVD markt gekocht heb nog maar eens bekijken.

avatar van Spetie

Aardige spookhuisthriller van Balaqueró, die genoeg vermaak biedt.

Qua verhaal is het allemaal niets nieuws onder de zon, maar Balaqueró laat in deze film al zien, dat er niet veel voor nodig is om mensen effectief te laten schrikken, zoals hij dat in de [REC] films ook doet.

De film is behoorlijk sfeervol, soms lekker onheilspellend, met zoals gezegd dus best sterke schrikmomenten. Anna Paquin is een aardige hoofdrolspeelster en doet wat ze moet doen. De film heeft zoals gezegd dus goede schrikmomenten, maar qua spanning had het hier en daar nog wel wat beter gekund.

Al met al dus niet slecht, maar ook niet geweldig. Vooral de sfeer is erg goed en mede door een paar goede schrikmomenten bliijft het tot het einde best vermakelijk.

avatar van m1701

m1701

Ik miste een hele hoop spanning in deze film.... best wel jammer

want had op zich best een aardige film kunnen zijn.

Paquin deed het zeer overtuigend, ben sinds true blood een groot fan van haar acteren.

2,5* leuk voor een keertje.