Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Jaume Balagueró
Met onder meer: Anna Paquin, Lena Olin en Iain Glen
Releasedatum: 8 mei 2003
Plot Darkness
"A house. A past. A secret. Will you dare enter?"
Regina, een jong meisje, is verhuisd naar een huis op het platteland met haar familie. Ze ontdekt dat haar nieuwe huis een geheim met zich meedraagt en haar familie bedreigt.
Regina
Driver traffic jam
Electrician
Friend 1
neo
weer zo regisseur die ,net als amnebar een tijdje terug, wil gaan doorbreken. de film is best spannend te noemen, door de hektische manier van filmen, bevat een paar goeie schrikeffecten, maar het verhaal is van een gemiddeld niveau. 3 sterren
hugohei
Jezus wat een omgekeerde prullebak, deze film ! De citaten en het jatwerk vliegen je om de oren. Maar zelden is er iets origineels toegevoegd.
En de dialoogschrijver zou voor straf op middeleeuws rituele wijze gefileerd moeten worden, Dan kan een ándere slechte schrijver daar weer een film over maken.
neo
Ik moet zeggen dat het verhaal idd weinig voorstelt met veel jatwerk, maar ik vond de film toch wel effectief door de sfeer die werd aangemaakt door de muziek en beelden.
dttom
Begin erg traag en veel herhaling van overbodige stukjes, toen de vaart er in kwam was het best spannend. Maar veel dingen bleven mij onduidelijk en daarnaast vond ik de reden van dit alles ook erg zwakjes.
bioscoopzaal
Nog best een aardig filmpje. Absoluut niks nieuws, en het plot is schrijnend voorspelbaar, maar de sfeer zit goed en de regisseur pakt uit met een paar geslaagde cameratruuks. Anna Paquin acteert zoals gebruikelijk weer prima, maar de rest van de cast heeft wat meer moeite om geloofwaardig over te komen. Het stoort gelukkig allemaal niet heel erg, en dat maakt deze kruising tussen "The Others", "The Haunting" en "The Shining" maar nog best te genieten.
Alan Smithee
Goede film met een duistere sfeer.
Vooral tegen het einde aan krijgt de film meer vaart en eindigt de film ook 'donker'
Het verhaal is wel oke maar er waren toch wel een paar gaten in het script de jongen en het meisje achterhalen effe snel wie het huis heeft laten bouwen en de politie schijnt nooit iets gevonden te hebben omtrent de vermoorde kinderen (lees: die opa loopt nog vrij rond terwijl hij in de organisatie zat van die sekte)
Maar goed dat neemt niet weg dat ik dit een lekkere spannende film vond.
3,5 ster!
NERD
Acteerwerk was dramatisch van een aantal hoofdrolspelers. Dialogen waren soms ronduit triest.
Verder is de film middelmaat, of net daar onder. Niets dus om bovengenoemde minpunten goed te maken.
1 ster.
moviefreak#1
Ik vond het juist een hele goeie film met een paar absolute schrikmomenten en hij doet echt de naam Darkness goed aan. Alleen jammer van het jatwerk en de acteerprestaties (behalve dan van Anna, die was weer errug goed)
Linda
Omdat ik mijn stempelkaart vol had mocht ik gratis naar deze film, is toch weer mooi meegenomen
. De film viel me helaas wel wat tegen. Het eerste uur van de film vond ik erg traag en irriteerde me af en toe.
De eerste keer schrok ik nog toen je de gang zag en iemand langs zag sneaken, de tweede keer werd het al wat minder en de derde keer werd het gewoon vervelend. Hetzelfde geldt voor de stukjes 's nachts als Regina beneden is en je de hele tijd die kinderen ziet staan. Dat begon me na een tijd ook gigantisch te irriteren.
Na dit matige begin werd de film een stuk beter en het laatste half uur van de film was zelfs erg spannend. Het stukje als Regina en haar broertje tegenover de 'nepmoeder' staan om het zo maar even te zeggen was wel lekker schrikken! Het einde van de film vond ik best wel goed, eindelijk eens GEEN sappig einde maar een slecht einde. De film had toch nog best wat schrikmomenten en was wel aardig maar dat eerste uur heeft het voor me verpest. Ik houd het maar op 2,5 sterren.
marcskie
Weinig geinspireerde thriller/ horror uit het rijtje The Others,The Sixth Sense ea.
Het verhaal rammelt aan alle kanten. De film maakt gebruik van alle cliche technieken om een spanning te zetten, voorbeelden te over. Veel bekende(eerder in andere films geziene)elementen passeren de revue.
Af en toe gewoon onbedoeld zeer lachwekkend.
Geen aanrader. 2,5 sterren.
Sjan
Matige horror die tapt uit het vaatje van de sixth sense en vooral stir of echoes. Eerste uur is vrij slaapverwekkend zonder ook maar één echt enge/spannende scene, maar laatste halfuur komt er toch nog wat spanning met een enkele leuke vondst wanneer boven regina en het broertje van hun "moeder" de lamp uit moeten zetten en op datzelfde moment de moeder van "Regina en haar broertje" het gas uit moet zetten. Erg verwarrende en leuk bedachte scene . Verder was het gebruik van slowmotion/schokkerige camerabewegingen/vage beelden té overdreven en té vaak toegepast. Het verhaal is vrij warrig en chaotisch (zoals ook de gebeurtenissen). Gewoon een standaard horrorfilm: niet goed, niet slecht. 2.5*
Dorsflando
Af en toe een goed sfeertje, maar het zakt nogal vlug als een pudding in elkaar.. zeker geen hoogvlieger (zoals de publiciteit weer laat doorschemeren..)! 2,5
sjob
beetje wazig niet heel cool, beetje te weinig bloed enzo. jammer ook dat die schrale kindjes helemaal geen drol uitvoeren.
SSeagal
De film leent duidelijk van andere films om zo op safe te spelen. De vader in het verhaal leek zo uit de shining te komen, het huis uit haunted hill, het jongetje uit the sixth sense, en de camera tricks kennen we nu ook wel zo'n beetje. Alleen dat schokkende bewegen van de camera vond ik wel fraai. Al met al een leuke thriller met best goede schrikmomenten hier en daar. ***
reulbat4
Tja, een spannende film is het wel, maar het einde is me nog steeds onduidelijk. Er blijven veel vragen over:
- Wat gebeurde er nou met die moeder aan het eind?
- Kon de moeder de vaderniet vermoorden omdat ze niet van hem hield?
- Waarom is die reddingsscene van die spaanse jongen aan het einde dubbel? (ene moment zit hij in de auto met hun tweeen, andere moment komt hij alleen in het huis aan)
- wie zijn die drie creeps van het schilderij?
- wat is de functie van die kids die telkens verschijnen?
Allemaal vragen dus. Verder een vermakelijke en spannende film.
Dat het jatwerk is vind ik een beetje te ver gezocht. Iedereen maar napraten dat veel scenes gejat zijn, vind ik stom.
Argumenteer dan niet met: het huis lijkt op...het jongentje lijkt op....
Ja, zo kan ik nog zat andere films opnoemen!
Gewoon kijken deze film en niet zeuren. Deze film is inhoudelijke niet helemaal goed, maar vermakelijk is 'ie zeker wel.
SSeagal
Ik zeur niet, ik geef mijn mening. En kennelijk heb je tijdens de film zitten slapen, want alle vragen die je hebt zijn te beantwoorden, misschien toch eens huren weer??
reulbat4
Ik heb niet zitten slapen hoor tijdens de film, ik vertelde alleen over onderwerpen die onvoldoende uitgewerkt waren:
- Dat van die reddingscene snap ik nu wel. Het is toch zo dat de dochter en de zoon bij een nep-carlos in de auto zitten en de darkness tegemoet rijden? De echte carlos komt het huis binnen...
- ik bedoelde me die drie creeps dat je niet weet hoe ze heten en wat hun functie vroeger in dat huis was... allemaal erg vaag.
SSeagal
Nou weer niet voldoende uitgewerkt
Net snapte je er niks van, en nu zijn ze weer niet uitgewerkt? Denk ff na man.
wackyboy
Ik vond de suspense wel goed opgebouwd. Het eerste, zogezegd, saaie gedeelte van de film, vond ik minder saai als de andere mm-ers hier. Ik vond het eigenlijk wel funktioneel in de opbouw naar de climax op het eind.
Hetgeen mij niet helemaal duidelijk was, was de motivatie van opa; de motivatie voor het opwekken van het kwaad dat oorspronkelijk begon als wetenschappelijk experiment. Waarom, welk voordeel kan hij daarbij halen? .
Verder snap ik het moment niet goed dat Anna Paquin's personage haar moeder ervan probeert te weerhouden om een incisie in haar vaders keel te maken en het vervolgens zelf wel doet. Ik dacht eerst dat ze dat deed omdat ze misschien niet van haar vader hield en zo het hele plan kon laten mislukken, maar vervolgens gaat alles toch nog mis . Maar misschien heb ik hierzelf liggen slapen. Wie legt me dit even uit?
Verder qua fotografie wel een mooie film om naar te kijken.
Spineglass
Wanneer je deze film zoals vele anderen afkeurt na aanleiding van ‘te veel jatwerk’ Waarom zou je dan überhaupt nog aandacht besteden aan films, aangezien je (als je secuur aandacht besteedt aan de betreffende werken) in elke film wel gekopiëerde stukken aantreft. Als dat je werkelijke denkwijze is:’ slecht door na-aperig gedrag’ kun je evengoed alle films afschrijven omdat het eerste beginsel al in boeken beschreven werd, later in theaterstukken en daarna pas in films. Film is dus eigenlijk gebaseerd op eerdere ideeën….zelfs 3e rangs(!) Na pakweg 70+ jaren van film, zijn inspiraties uit boeken en eigen inspiraties een beetje op en worden ze simpelweg herkauwd. Dus als je alle films op jouw manier grondig zou bekritiseren zou je het merendeel van alle films van ongeveer na 1940 uitermate slecht vinden omdat alles ‘gejat, nagedaan, ge-copycat, na-ge-aapt, gestolen, afgepakt’ kortom een rip-off is!
Spine & HeMp
pjotr
Regina probeerde natuurlijk te voorkomen dat het ritueel afgerond zou worden en haar vader dus het loodje zou leggen. Dan ziet ze dat haar moeder helemaal niet van plan is om haar vader te vermoorden maar juist een 'luchtgaatje' wil maken. Als de vader (het zevende kind dus) het overleeft zou het hele ritueel mislukken. De spanning wordt de moeder vervolgens wat te veel en Regina neemt het daarom van haar over. Omdat de 'duisternis' het luchtpijpje kwijt maakt overlijdt de vader alsnog en breekt de hel dus toch los.
Ik vond het overigens een prima film met een boeiend verhaal, goed camerawerk en een nog betere montage.
Wat ik wel jammer vond was dat ik erg veel plotwendingen al ver van te voren aan zag komen. De drijfveer van de opa had ook wel wat meer uitgediept mogen worden. Met welk doel zou je deze complete duisternis tot je willen roepen? Wat moet je er nou mee als je dat voor elkaar hebt? Als er zeven mensen zijn die hun kind ervoor willen opofferen moet er natuurlijk wel wat aantrekkelijks achter zitten....:)
Het is mij trouwens ook niet duidelijk wie die drie figuren op die foto waren...drie mensen van het clubje van zeven of zo? Maar waarom drie dan?
Maar na alle posts bij deze film gelezen te hebben maak ik eruit op dat SSeagal het wel weet...;)
Door de voorspelbaarheid halverwege de film zakt 'ie een beetje in maar dat wordt weer aardig rechtgetrokken door het verrassend boeiende eind...
puck
In slaap gevallen zeker?
Het huis is sinds het incident met de kinderen nooit meer bewoond geweest, dus dat gaat niet op.
In slaap gevallen zeker?
Het was ook maar een gokje, vandaar die vraag smiley erachter. En het is al een maand of 4 geleden dat ik hem gezien heb, zal de details voortaan allemaal opschrijven voor mijn logboek.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan