Genre: Komedie / Muziek
Geregisseerd door: Rob Reiner
Met onder meer: Rob Reiner, Michael McKean en Christopher Guest
Vanaf zaterdag 31 januari in 2 bioscopen
Plot This Is Spinal Tap
"Prepare to crank those amps up to eleven"
De Amerikaanse comeback-tournee van de fictieve rockband Spinal Tap (door fans aangeprezen als de luidste heavy metal band van het Verenigd Koninkrijk) is het onderwerp van deze zogenaamde docu van Rob Reiner. Reiner zelf introduceert de film met een uitgestreken gezicht: 'Ik wou de beelden vastleggen, de geluiden, de geuren van een hardwerkende rockgroep. En die kreeg ik. Maar ik kreeg meer, veel meer. Maar genoeg gekletst, let's boogie.'
Nigel Tufnel
Bobbi Flekman
Mime Waiter
Angelo DiMentibelio
Grafmat
Spinal Tap heeft weer eens toegeslagen! Absolute hoogtepunt van Live earth... Alleen jammer dat de 'deksteen' bij Stonehenge nét ietsje te laat uit het plafond kwam zakken.
En dat terwijl Di Bergi toch nog zei dat het tweede sterke punt van deze band 'punctuality' was...
Leuke film, bij vlagen hilarisch. De pseudo macho-teksten van de liedjes zijn zeer grappig. Een film waar ik zoveel over had gehoord voordat ik 'm zelf had gezien dat de eerste keer kijken al een soort feest der herkenning was eigenlijk. Ook vooral leuk omdat het de draak steekt met een hoop cliches die ook gewoon voorkomen of echt gebeurd zijn.
Inland Rabbit
Mja met zown omschrijving hierboven heb ik weinig meer te zeggen. Flauw hoor, mijn gedachten lezen. Erg grappig parodietje, lekker veel cliches en die lyrics bij de concerten waren erg grappig. 3.5*
bawimeko
Een erg grappige film en bandleden van Led Zeppelin, Status Quo en Jethro Tull (om er maar een paar te noemen) herkennen zich in wat scenes. Ikzelf heb het idee dat Nigel Tufnel en David St. Hubbins erg zijn gemodelleerd naar de showy/macho Mick Jagger en de gepassioneerde maar naieve Keith Richards. Tenenkrommend hoogtepunt; Heartbreak Hotel zingen bij het graf van Elvis en proberen dit meerstemmig te doen inclusief een oor daarbij afdekken!
Thomas83
Geweldige mockumentary(?)! Zoveel dingen komen erg herkenbaar voor, en er zitten erg veel leuke grappen in de film. De manier waarop de grappen worden gebracht deed me af en toe een beetje aan de geweldige serie The Office (de Engelse versie) denken. De stroef lopende gesprekken met een hoop serieusheid over vaak vaak wat oppervlakkige onderwerpen, het observerende en herkenbare.
De songteksten zijn vaak ook nogal lollig. Hoe ze serieus van die rare oversekste teksten lopen te zingen.
Mijn verwachtingen waren hoog bij deze film, na de goede verhalen die ik er over had gehoord, en dat de film me toch niet heeft teleurgesteld zegt denk ik wel genoeg. Een van de grappigste films die ik ken. 4.0*
Baggerman
Kon bij Play.com de Special Edition voor 7.99 Euro op de kop tikken. Echt een koopje!!!! Al tijdens het interactieve menu lag ik helemaal in een deuk!
Ik begrijp werkelijk niet dat deze film in Nederland zo onbekend is gebleven (volgens mij is hij op DVD zelfs niet met nederlandse ondertiteling te verkrijgen; in ieder geval kon ik zo'n versie niet vinden!)
Dik verdiend een 4* , omdat ik eindelijk weer eens blauw lag van het lachen bij een film (met de Stonehenge Scene)
Hectometerpaal
Wat een leuke komedie, aan de regisseur is by the way naderhand serieus gevraagt waarom hij niet over een bekendere band een documentaire had gemaakt.....te hilarisch. Een van mijn favoriete komedies. Het stukje met de exploderende drummers en met het hunnebed waren vergezelt van flinke lachsalvo's van mijn kant
lesamurai
een Vermakelijke film die erg origineel is. Het is een van de meest vette mockumentary's (dat houdt in dat het verhaal weergeven wordt als een documentaire maar volledig fictief is.)
Erg goed.
lesamurai
Nogmaals een geweldige film; weet iemand mischien waarom This is Spinal Tap niet meer verkrijgbaar is als een Criterion uitgave???
danuz
Nu dan eindelijk de film gezien die in mijn jeugd zo een mysterie was (ooit had ik eens de hoes gezien in de videotheek en ben me sindsdien altijd af blijven vragen wat voor een film het nu eigenlijk betreft: een Rockumentary dus!).
Vond hem helaas niet zo hilarisch als Redlop hierboven aangeeft, afgezien van wat knulligheden en de contradictie tussen de bandleden op het podium en niet op het podium vond ik het vaak wat flauwig. De vooroordelen die men (ik) over dit soort bands heeft worden hier aardig op de hak genomen, maar het verzandt wat mij betreft te vaak in slapstick-achtige komedie. Toch leuk om nu dan eindelijk gezien te hebben.
confucius
Adjectieven litanie: (dit alles bij momenten).
Hilarisch, leuk, amusant, grappig, geweldig, lollig, vermakelijk, satirisch, kluchtig, schitterend en één wervelende show.
Maar ook:
Excentriek, stompzinnig, absurd, irritant, puberaal(!) hersenloos, waanzinnig en degoutant.
Dat alles krijgt u voor een en dezelfde prijs en met daarbovenop "heavy" muziek uit de jaren 70/80. Ik herkende duidelijk (geloof mij maar) Black Sabbath, Deep Purple, Kiss en The Rolling Stones, plus nog wat klein grut.
Ik vond het een genietbare film en velen zullen het er met mij eens zijn (en nog velen meer, niet, so what).
Confucius (die van de jaren vóór christus) citeerde het volgende:
' Alles heeft iets moois in zich maar niet iedereen ziet het. "
notsub
Ik vond er erg weinig aan, te flauw voor woorden. Misschien is het met en flinke slok op leuk en hilarisch, maar ik kon maar af en toe een glimlach te voorschijn toveren bij het bekijken van deze film.
Vairo
Ik vind dit een geweldige grappige film. Met goede muziek trouwens. Deze film lach op subtiele wijze met andere metal bands zonder ze belachelijk te maken.
thomzi50
- 1991 berichten
IJzersterke komedie. Hoe de treurigheid van deze compleet belachelijke band naar voren wordt gebracht is erg goed gedaan; de dialogen zijn levensecht en zo treurig, en de acteerprestaties ondanks de overdreven kostuums en alles eromheen ook behoorlijk.
Lexcoaster
De film heeft erg leuke muziek, toffe dialogen en leuke momenten, maar de film is toch best wel overschat. Zo geniaal als wordt beweert vond ik 'em niet, ik had verwacht schaterlag momenten te krijgen maar die bleven uit, nergens wordt de film 'geniaal'. Misschien heeft dat een beetje met mijn tijdgeest te maken. Toch is de film best leuk en zeker niet slecht.
Zandkuiken
Echt een hilarische komedie, vol fantastische oneliners, die me net als Thomas83 wat aan The Office doet denken.
Ongelooflijk idiote figuren die met de nodige sérieux worden voorgesteld, hoewel de écht malle zaken er misschien uit hadden gekund ('k denk bijvoorbeeld aan een drummer die in rook opgaat) om de humor nog kracht bij te zetten.
Veel meer kan ik er eigenlijk niet over kwijt, maar toch nog enkele van m'n favoriete passages uit This Is Spinal Tap:
He was the patron saint of quality footwear.
You can't really dust for vomit.
He died in a bizarre gardening accident... Authorities said... best leave it... unsolved.
It's such a fine line between stupid and clever.
They're not gonna release the album... because they have decided that the cover is sexist.
- Well, so what? What's wrong with bein' sexy?
Elementofone
Vooral muzikanten die bekend zijn met het spelen in bandjes zullen zich hierin herkennen. Het gezeik met de vriendin van...., dingen die op het podium misgaan, voor een lege zaal komen de spelen, de gitarist die altijd zijn versterker te hard zet (this one goes to eleven!) etc.
Fantastische film!
Fantastische film!
Hier moet ik volledig mee instemmen.
Klopt helemaal wat je zegt (die herkenning is er bij mij óók, haha)
Heb je 'Still Crazy'(1998) ook gezien?
Die gaat een beetje over hetzelfde thema, en is ook hilarisch.
mipha
"this one goes to eleven"..
film is net wat aan de lange kant, jammer
Bélon
May I start by saying how thrilled we are to have you here. We are such fans of your music and all of your records. I'm not speaking of yours personally, but the whole genre of the rock and roll.
Making a big thing out of it would have been a good idea.

Eén van de beste spoof documentaires over heavy metal/rockbands. Klassieker. Bij herziening herkende ik trouwens Ed Begley Jr. als een van de vele ex-drummers.
- 19677 berichten
De mafkezen die de hoofdrollen spelen in deze film waren onlangs (juni) live-spelend te zien, en te horen, als 'Spinal Tap' op het Engelse Glastonbury muziekfestival.
Je blijft lachen met dat stel.
Vinokourov
Veel over gehoord van tevoren en nu eindelijk ook gezien. Ik moet zeggen: leuk leuk
! De rockband en personen dromheen hebben doorgaans gave karakters die de ene cliché-situatie na de andere meemaken. Ondanks dat ik me nooit in de rockscene begeven heb, is het een feest van herkenning. Overigens is Sex Farm wel een uberheersend liedje
en die Stonehenge-song was het lolligst.
goongumpa
Erg leuke film. Grappig, maar tegelijk droevig - zo'n band die steeds verder uit de aandacht verdwijnt en in een illusie leeft ('Ons publiek is alleen selecter geworden!') om uiteindelijk 'big in Japan' te eindigen.
Reiner heeft goede dingen gedaan, zijn 'Stand By Me' is ook veruit mijn favoriete King-verfilming.
PS: de bassist van Spinal Tap (met zijn snor en baard) is Ned Flanders uit de Simpsons.
Friac
In mijn herinnering bevatte de film meer grappige momenten. Het was een beetje teleurstellend dat het vaak nogal uitkijken is naar de grappen en dat de tussenliggende scènes dan een beetje kunnen vervelen. Maar er zitten een boel geslaagde grappen in ("He died in a bizarre gardening accident", Nigel's hilarische gitaarsolo met de viool die hij nog eventjes stemt en vooral het hilarische Stonehenge-met-dansende-dwergen moment waarbij ik telkens plat ga) en de personages zijn bijzonder geloofwaardig.
Reint
Niet om het een of ander, maar die comments staan hier vol met citaten en grappen van de film. Kunnen die niet gespoilerd worden ofzo? Zo hoef ik die film niet eens meer te zien omdat ik alles al heb gelezen hier...
flipsyde
Gezien zonder enige ondertiteling, ik denk dat daardoor de grappen en grollen nog beter overkomen. De timing van de grappen is bijzonder goed en de film zit er ook vol mee.
Zowat alle citaten zijn al voorbij gekomen door mijn mede mm-gebruiks, enige wat ik nog kan zeggen is ga deze Rockumentary zien!
Oja, deze film is ook wel een verademing als je net lilja 4-ever hebt gezien.
- 19677 berichten
Echt hilarisch deze film.
Still Crazy (1998) vind ik nog nét iets leuker.
Maar het zijn beide toppers.
flipsyde
Bedankt voor de tip Brix. Laatst hoorde ik van iemand al dat er een soortgelijke film zou zijn, maar dan over een bandlid (drummer?) die zichzelf helemaal geweldig vond en beroemd dacht te zijn en zich dus ook zo gedraagde, maar dat dus helemaal niet was!

Spinal Tap II: The End Continues

Secrets & Lies
Drama, 1996

3 Women
Drama / Mystery, 1977
rock stargroupieparodiemockumentarycultfilmbandpost-credits sceneduringcreditsstingeramplifier