Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Tim Burton
Met onder meer: Johnny Depp, Winona Ryder en Dianne Wiest
Releasedatum: 26 juli 1991
Plot Edward Scissorhands
"Innocence is what he knows. Beauty is what she sees."
Edward is gecreëerd door een uitvinder, die echter stierf voor hij z'n karwei af kon maken. Hierdoor heeft Edward scharen waar eigenlijk zijn handen zouden moeten zitten. Wanneer een vrouw bij zijn grote landhuis aanbelt en hem daar vindt, neemt ze hem mee naar haar huis om bij haar familie te wonen. Al snel weet hij zich aan te passen aan de voor hem ongewone omgeving.
Edward Scissorhands
Marge
Officer Allen
Esmeralda
Tanne
Ontzettend mooie film, niet zo standaard...
Jarenlang één van mijn favorieten geweest, maar ik heb hem pas nog gezien en dan voelt ie een beetje gedateerd! Maar nog steeds een aanrader, al is het maar voor Johnny...hihi
Goodfella
Een schitterend en ontroerend mooi sprookje. Zelden ook op zo'n leuke manier de spot zien drijven met de typische Amerikaanse 'burgerwijken'. Al die kleurtjes, roddelende buurvrouwen, hardwerkende mannen en perfecte gezinnetjes steken bovendien geweldig af tegen de omgeving waar Edward verblijft. Maar dat Burton zijn films visueel gezien altijd tot in de puntjes verzorgt is inmiddels wel bekend.
Vooral in het begin van de film zijn de situaties rondom Edward een beetje slapstickachtig, maar al snel wint het verhaal aan subtiliteit en ontstaan er een aantal vreselijk mooie scènes. Wanneer Edward voor de zoveelste keer gevlucht is en op een oprit het haar voor de ogen van een hond wegknipt werd ik diep geraakt door zoveel symboliek en subtiliteit in een scène van luttele seconden. De muziekscore van Danny Elfman maakt het feest compleet; dit was de laatste film van Burton die ik nog moest zien en het is met afstand z'n beste.
4 sterren, zodat ik 'm straks nog wat kan verhogen
BoordAppel
Bij deze film heb ik hetzelfde als bij Jurassic Park: ik heb ze allebei al een miljoen keer gezien en ze blijven me boeien. Daarom kan ik ook niet anders dan deze film een 5 geven.
Geweldig mooi sprookje waarin erg goed geacteerd wordt. Het viel me nu pas op wat voor een geweldige rol Alan Arkin heeft. Hij speelt de vader ook echt perfect, ik heb regelmatig moeten lachen om die droge opmerkingen.
De muziek is ook geweldig. Ik denk dat geen een andere componist dan Elfman hier de muziek bij had kunnen maken.
Deze keer heb ik de film gekeken met audiocommentaar van Tim Burton. Vrij nutteloos omdat de beste man niet echt veel te zeggen heeft. Maar dan kan je iig wel genieten van dit prachtige sprookje.
malkovich
Een van de meest veelzijdige acteurs in een ontroerende film met werkelijk prachtige muziek erin verwerkt!
Johnny Depp is erg overtuigend, zelden iemand met zo veel overgave een rol zien spelen....
Briljant!!
eerdekes
inderdaad, dankzij deze site heb ik toptalenten als 'depp' en 'norton' leren kennen
T.O.
Briljant!!

eerdekes
Mooie film, al vond ik hem op sommige punten een tikkeltje overdreven. Johnny Deep akteerde echt heel goed. Ik heb lange tijd na de film zitten twijfelen of het nou een 3.5 of een 4 word, maar ik heb toch gekozen voor een voorlopige 3.5 sterren.
het is misschien wel aCteren. En het is natuurlijk johnny Depp !
'n pracht van 'n film
Bij herziening geniet ik de film graag door er 'n sterretje bij te doen
Deze film is zo prachtig in alle opzichten. Het is gewoon 'n film die je raakt ( niet meer of niet minder ).
Depp heeft weinig tekst & zo en toch zie je wat hij wil zeggen, wat hij voelt & zo. Hij acteert hier verschrikkelijk goed.
En het einde vond ik dan ook weer eens goed hoor. Niet bepaald 'n happy end in zekere zin
Héél leuk dat die twee niet samen 'n gelukkig leven leden.
In één woord gezegd : 'Subliem'.
9/10 ( dus 4.5* )
elke14
Zeer mooie film!
Verleden maand gezien en hij is me nog altijd bij gebleven en een superjonge Johnny Depp is ook weer eens iets anders. (prachtige acteur trouwens
****
morpheus
Burton levert natuurlijk weer een mooi fantasierijk verhaal. Wat ik hier eigelijk bij mijzelf mis is de binding met het verhaal en ook maar één van de karakters. Hierdoor viel de film mij toch iets tegen.
Al met al wel een mooi sprookje maar op één of andere manier ietwat te afstandelijk.
***
eerdekes
Het is dan ook 'n sprookje, je moet dan trachten zelf de link te leggen
morpheus

Maar het is toch ook de bedoeling van een film om die link tot stand (trachten) te brengen bij zijn publiek. Persoonlijk bij mij faalde Edward Scissorhands daar deels in. Als de film anders was geweest op bepaalde aspecten had daarin persoonlijk beter geslaagd. Maar dat blijft speculeren natuurlijk
eerdekes
Welke aspecten bedoel je dan ?
gandalf
mooi film, maar zakt in het midden een beetje in en is net iets te , ja hoe noem je dat? kinderachtig? Het einde maakt het deze film een prachtig sprookje.
Phoenix
EIN-DE-LIJK gezien en wat een geweldige film is dit. Ontzettend grappig, ontzettend ontroerend en verschrikkelijk mooi. Heb me ook weer opnieuw verbaast over Depp, die man kan alles maar dan ook écht ALLES. De fabelachtige muziek past er perfect bij. Sjonge wat kreeg ik een schurfthekel aan die sloerie van een Joyce en arrogante hufter Jim. 4,5*
morpheus
Welke aspecten bedoel je dan ?
De afstandelijkheid die ik ervaarde, iedereen betrok edward vanaf het begin bij alles maar echte persoonlijke betrokkenheid van die zelfde personen kwam op mij niet goed over, misschien deels doordat ik Edward te statisch weergegeven vond. Die romance kwam op mij ook niet over vanaf Edwards kant nog het beste maar niet vanaf die dochters kant, dat kwam allemaal te plots en gedwongen over terwijl het gelijk in het jasje van een "bombastiche"/"geforceerde" liefdesscene met de vallende sneeuw gestoken wordt. Iedergeval dat werkte voor mij gewoon niet.
Yuppie_Scum
Mooi zo'n modernsprookje, kan ik wel waarderen zoals A.I....maar deze is voor mij een stuk beter!
Mooi rol van Dep btw...
Janneke-van-Jip
Wauw, geweldige film! johnny depp, ik hou van hem! deze film is zo ontroerend, ik zou edward zo willen hebben! top gespeeld door johnny! 5 sterretjes voor deze film!
Purmerend
Originele film met een sublieme Johnny Depp, wat ik vooral goed vond was dat loopje van hem.
- Waar heeft Edward zijn gel vandaan? Wat een fantastisch kapsel.
- Schaar-Steen-Papier
superloef
Fantastische film, met een goeie Depp, een mooie Winona Ryder en een prachtige regie en art direction! Bij vlagen ook verrassend komisch! (Al die vertrekkende en aankomende auto's ´s ochtends en 's avonds!!)
4* ook van mij
Anatolia
Heel weinig mensen geven deze film een onvoldoende. Mis ik iets? Waarom is ES zo anders dan een standaard 'belle en het beest'-film?
Purmerend
Ten eerste de scharen,
Ten tweede J. Depp zegt weinig, presteert Top,
Ten derde hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn.
Maar voor mij is het ook de originaliteit.
En voor de rest heeft iedereen gelukkig zijn eigen mening.
T.O.
Perfecte uitvoering en balans, tijdloos verhaal.
Phoenix
Muziek, acteren, sfeer, satire. Deze film is op alle fronten beter.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
Fantasy / Avontuur, 2003
underdoglove at first sighthairdresserkleine stadscissorsuitvinderburglarisolatiesadnesssymbolismkasteelsprookjeunsociabilityaloneflashbacktragische liefdesneeuwgothictold in flashbackchristmas horrortragicomedykerstmisartificial tragicomedyhair salonsigns & wonderstim burtonbeauty and the beast love storygoth frankensteintopiary