Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 3 februari 2000
Bekijk via CineMember
Plot Fucking Åmål
Åmål is een onooglijk provinciestadje waar nooit iets gebeurt en de jongeren zich te pletter vervelen. De 16-jarige, lesbische Agnes voelt zich eenzaam en slaagt er niet in een stabiele vriendenkring op te bouwen. Zelf kijkt ze vooral op naar haar klasgenote Elin die de jongens om haar vingers windt, maar ook daar op uitgekeken is geraakt. Agnes' wereld stort in wanneer uitgerekend Elin haar op haar verjaardagsfeestje vernedert om indruk te kunnen maken op haar oudere zus Jessica. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Er volgt een langzame toenadering tussen de twee.
Elin
Johan
Markus
Agnes' Little Brother Oskar
sydney
Dat klinkt allemaal wat negatief die korreligheid. Het valt echter reuze mee. Verschilt nauwelijks met de Zweedse release. Deze review staat op mijn site:
Wel leuk om te weten is dat die regiovrij is.
Jordy
Okee, maar hij is niet anamorphic, vind ik persoonlijk erg belangrijk. Staan de ondertitels wel in beeld op een breedbeeld-tv?
Wel leuk om te weten is dat die regiovrij is.
Hoe ben je daar eigenlijk achter gekomen ? Bij toeval ??
Jordy
Goh dat er hier nog geen fanatiekeling een originele poster heeft geplaatst verbaast me een beetje
sydney
Hoe ben je daar eigenlijk achter gekomen ? Bij toeval ??
De review op mijn site is door iemand geschreven die al die DVD's van Fucking Åmål getest heeft en onder de loep heeft genomen.
De ondertitels staan volledig in beeld.
Jordy
Bedankt, dan denk ik er nog even over na. Ik denk dat reviewers er achter zijn gekomen door 'm in een dvd-rom speler te stoppen. In Powerdvd enzo zie je (meen ik) welke regio(s) de schijf is.
Volgens mij is dit een originele poster. Zowel dvd-hoes als poster. Er is er nog eentje met horizontale banen, weet niet of die ook als poster is gebruikt.
Sydney, help ons uit de brand!
sydney
Ja, het was een originele DVD hoes wat er stond. Maar het is idd beter om de originele Zweedse filmposter te gebruiken. Ik heb net op de correctieknop gedrukt, als echte fanatiekeling.
sydney
Wellicht is het beter om de originele Australische filmposter te gebruiken.
hij loopt alleen een beetje scheef
Poster een halve graad gedraaid...
Agony
- 1985 berichten
Okee, maar hij is niet anamorphic
Jordy
moet je maar even opzoeken in het forum, zijn volgens mij wel topics over geweest
empirekees
Aardige film, had het gevoel dat het realitisch werd weergegeven, met een paar goede momenten, maar ook veel wat mij niet kon boeien.
Iets minder dan 'Tillsamans' 3*
Bizar dat deze film niet in de imdb 250 staat. Te weinig 'regular voters' of zo.
Want aan 8.0/10 en 10,135 stemmen ligt het niet. Blijkt eens te meer dat Europese films vaak onderbelicht blijven, alsmede films uit andere werelddelen dan Amerika. Verrekte jammer.
Queto Yurlunyur
Voor het Bayesian Estimate waarmee de top-250 werkt, weegt het aantal stemmen ook mee, dus die 10.000 (of het deel regular voters daarvan) doet 'm net onder al die films met een iets lager gemiddelde maar veel meer stemmen eindigen. Die vereiste 1250 regular voters haalt de film vast wel; hij stond vroeger namelijk wel in de top-250 als ik me niet vergis.
Dat kan niet kloppen. Er staan namelijk redelijk veel films in de imdb 250 die EN een lager gemiddelde hebben, EN minder stemmen.
Dus dan moet het dus enkel om die regular voters gaan, die ofwel de film lager waarderen, of te weinig gestemd hebben.
De boosdoeners:
Top 1000 voters: 245 6.4
US users: 936 6.3
(itt Non-US users: 5572 8.2!)
Een opmerkelijk verschil. Heeft het met cultuurverschillen te maken dat Fucking Amal bij Amerikanen niet aanslaat ? Missen ze de subtiliteit, kunnen ze slecht overweg met dit levensechte drama ?
Het blijft gissen...
petey
- 1901 berichten
zal toch voornamelijk aan het feit liggen dat ze niet willen lezen en de wereld buiten de USA niet begrijpen.
FisherKing
Film wordt genegeerd in USA (blijkbaar) (in tegenstelling tot Lilja 4 Ever)
Ontbreekt ook in de laatste editie van Leonard Maltin's Movie and Video Guide.
En ook in een groot boek over de beste films van de jaren 90 (Amerikaans) ontbreekt dit meesterwerk.
sydney
Of is de film gewoonweg niet goed?
Best een vreemde opmerking. Je neemt jezelf (als non US voter) dus niet serieus? De Europese stemmers hebben deze film goed tot zeer goed gewaardeerd.
T.O.
Ik kan me best voorstellen dat de typisch Zweedse (/Europese) samenleving die in deze film wordt uitgebeeld, een ver-van-mijn-bed-show is voor de Amerikaanse kijker, en minder tot de verbeelding spreekt. Waarschijnlijk staan ze er idd niet open voor.
Oneens. Ik vind dat deze film gaat over universele waarden. Hangjongeren heb je overal, en overal zijn er tieners die worstelen met hun identiteit. Ik zie niet in waarom deze film typisch Zweeds dan wel Europees zou zijn.
Ramon K
Ik neem mezelf heel serieus, hoezo?
Kan het niet zijn dat de Us-voters de film te laag inschatten en de non-Us-voters juist te hoog? (ik zit met mijn 7 dus net tussen die 6.4 en 8.2 in)
sydney
Ik neem mezelf heel serieus, hoezo?
sydney
Hangjongeren en tieners die worstelen met de identiteit heb je idd overal. Ik denk echter dat de manier waarop deze onderwerpen behandeld worden (nl. in combinatie met de lesbische relatie), veel Amerikanen tegen de borst zal stoten. Maar dat is bij veel Amerikanen alleen naar buiten toe, hy..... Vul de rest zelf maar in!

'Fucking Åmål' sindskort te streamen: 'Het is zo'n mooie film, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen'

Lilja 4-ever
Drama, 2002