• 9.376.564 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Wauw. That is all.

avatar van t-i-m

t-i-m

The-Batman schreef:
Ze proberen een twist te creeeren,maar die is 'r niet.Ze dachten natuurlijk dat het publiek die de film kijkt,geschokt zouden zijn dat ze dood is. maar dat was ik totaal niet.

neeuuh naar die reactie waren ze helemaal niet op zoek....ik geef je geen ongelijk dat mensen dat zouden kunnen denken aangezien het een verschrikkelijk dramatische scene is maar ik denk dat jij hierin de symboliek van de film over het hoofd hebt gezien.....

avatar van james_cameron

En weer een fraaie film van regisseur Aronofsky. Black Swan is een creepy drama met thriller- en horrorelementen, visueel zeer indrukwekkend en met een eersteklas cast. Vooral Portman is heel erg goed in de complexe hoofdrol. Het verhaal is niet heel erg verrassend, maar het script zit intelligent en vooral intrigerend in elkaar, met veel aandacht voor detail. De wereld van ballet wordt op fascinerende wijze in beeld gebracht. Camerawerk, montage en score zijn prachtig op elkaar afgestemd. Daarnaast is de film intens en sporadisch erg erotisch. Het resulteert allemaal in een dromerige, soms hypnotiserende kijkervaring die naadloos aansluit bij Aronofsky's eerdere werk.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Ondanks dat de eerste helft van de film mij niet erg kon boeien, maakte het laatste half uur alles goed. Wel was het acteer werk een dikke prima, en was alles goed in beeld gebracht.

Misschien niet helemaal mijn genre, maar hab wel aandachtig gekeken. maar nogmaals, het laatste deel was zeer goed. Zeker de muziek deed het film stomend naar het einde brengen.

Prima mix tussen Thriller en Drama! mooi gedaan.

toch een 4

SunChaser

Bij deze film deed ik hetzeldfe als bij Shutter Island, de spoilers lezen. Sommige films kan ik beter bekijken als ik gewoon weet wat er gaat gebeuren. Anders had ik deze film niet uitgezeten. Het is een heel naargeestige film. Deed me denken aan Jacobs Ladder eigenlijk. Beelden waren mooi, acteren was top. Het was heel ambitieus allemaal. Denk niet dat ik deze in de bioscoop had willen zien. Maar de sfeer en de opbouw was goed.

avatar van pooper

pooper

knap camera werk.

t-i-m schreef:

Ik heb toch echt het idee dat de regiseur in vooral het laatste half uur.Te veel tegelijk wilde laten gebeuren om de kijker op het verkeerde been te zetten.Bij mij lukte zijn oude trucje niet.Bijvoorbeeld Eerst steekt ze dat meisje dood,die haar rol wilt overnemen,dat lijk stopt ze in de kast,daarna staat dat meisje ineens weer voor d'r neus en blijkt ze zelf degene te zijn die gewond is. Dan heb ik zoiets van "Tja ik wist al vanaf de eerste minuut dat het hoofdpersonage,een soort schruivert in haar hoofd heeft" ga dit niet als een verrasing presenteren.

avatar van Musicer

Musicer

Ik vond het ook niet echt een verrassing toen Lily plots levend en wel voor de deur stond en denk ook niet dat Aronofsky het echt als een verrassing had bedoeld. We wisten inderdaad al even dat Nina niet 100 procent juist in het hoofd was en hoewel zij dit nog niet door had, maakten we haar reis/beleving van haar ondergang samen met haar mee.

Ieder kiest voor zichzelf was hij of zij in een film ziet natuurlijk, maar buiten een paar schrikmomentjes heb ik niet het gevoel dat Aronofsky ons wilde bedotten.

Bedotten met wat?

avatar van Musicer

Musicer

^^zoals je zelf zegt, de kijker op het verkeerde been willen zetten (o.a. lijk in de kast). Ik zag dit niet als een trucje om de kijker op het verkeerde been te zetten, voor mij was het ondertussen al duidelijk geworden dat het sowieso niet "de echte" Lily zou zijn, maar opnieuw; iedereen bekijkt zo'n film/plottwist anders, dus ik snap ook wel wat jij bedoelt.

Ik ben het wel met je eens dat er te veel in het laatste half uur gepropt is, de verhaallijn is niet erg proportioneel verdeeld en komt te traag op gang.

Musicer schreef:

Dan zijn we het eens

avatar van Rosicky

Rosicky

Bijzonder bevreemdende film. Portman is grandioos, de bijrollen - en dat met name Cassell - zijn uitstekend en de beeldvoering en montage zijn dat ook. Het is jammer dat de film nooit echt naar een geweldig hoogtepunt uitstijgt, een echt climax ofzo. Ook gebeurd er niet zo gek veel op ruim honderd minuten film.

Ik heb werkelijk nog geen idee hoe veel sterren ik 'Black swan' ga geven. Ja, de film was heerlijk wtf, had veel effectief gore en een bloedgeile lesbische scene, maar de climax is te nietszeggend, en de (pogingen tot) plottwists vind ik maar mondjesmaat werken.

SunChaser

Het haalt het idd niet bij de climax van jacobs ladder of fight club. Die ik met BS vergelijk.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik zou dat soort vergelijkingen bijna een spoiler noemen, dus denk daar wel een beetje om.

Aangepast!

avatar van pardalis

pardalis

Een heel mooie psychologische film. De muziek is uiteraard ook subliem. Ik zou het eerder classeren bij de 'andere film'.

Een aanrader die graag wat tragere films ziet !

avatar van konynewortel

konynewortel

Aardig voor een keer te zien , niet meer niet minder. Meer drama als thriller.

Vrij langdradig en traag!

avatar van missl

missl

Prachtige rol van Portman. Film ziet er heel mooi uit, mooie beelden en dat ballet is natuurlijk ook echt heel tof.

De hele film lang had ik een gevoel dat ik het niet begreep, dat ik het raar vond, na het einde toe komt het toch allemaal wat meer uit en kwam het niet meer als een verrassing.

Ik vond er niks langdradigs aan of traag, er gebeurde relatief gezien nog best veel als je terug denkt waar het eigenlijk om gaat. Naar het eind toe ook wat vreemd.

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Denk dat je toch wel kunt stellen dat dit Portman's rol van haar leven is, wat een magistrale performance! Muziek van Tsjaikovski sluit prachtig aan bij de film, bijzondere ervaring die ik niet snel meer vind in dergelijke (moderne) films.

avatar van synec

synec

Waar heeft iedereen hem hier gezien?

avatar van Rizz

Rizz

Whuuuuh.. wat een film...

synec schreef:

Waar heeft iedereen hem hier gezien?

Gewoon thuis op tv.

avatar van helleke

helleke

Het zal waarschijnlijk wel aan mij liggen maar ik heb er niet zoveel van begrepen van gans het verhaal.

Echt boeien deed dat ballet me ook wel niet dus zat ik misschien niet altijd even aandachtig te kijken.

De acteerprestaties waren wel in orde.

2 sterren.

avatar van Waku

Waku

Beetje merkwaardige film.

Maar toch eentje die je blijft volgen omdat je uiteindelijk wil weten hoe het allemaal af gaat lopen. Psychologische thriller met veel drama ingedrienten.

Ballet is zeker niet mijn ding maar een apart avondje film is gegarandeerd.

avatar van Spetie

I just want to be perfect!

Een erg mooie film dit, waarmee Aronofsky wat mij betreft weer helemaal terug is. Zijn eerste twee films waren erg goed, maar zijn laatste twee film vond ik wat minder. Qua script sprak deze film mij erg aan en gelukkig komt het er ook uit. Ja gave film dit, misschien zelfs wel Aranofsky’s beste.

Dat deze film Oscarnominaties gaat opleveren is wel duidelijk. Het zou zelfs een grote schande zijn als Natalie Portman straks niet genomineerd wordt. Wat een schitterende hoofdrol levert ze hier af als balletdanseres Nina. Een rol om letterlijk en figuurlijk verliefd op te worden, prachtig gewoon. De film heeft veel te bieden. De uiteindelijke afloop zelf is op zich niet verrassend, het is vooral de manier waarop er naar toe gewerkt wordt, die enorm boeiend en mooi is uitgewerkt. Aronofsky creëert een enorm sterke sfeer, soms creepy en beangstigend, dat visueel van grote pracht is.

Vooral de relaties tussen Nina en de verschillende karakters in de film zijn goed uitgewerkt en vaak ook mysterieus en onvoorspelbaar. Verder is de rest van de cast ook in orde, waarbij Mila Kunis en vooral ook Vincent Cassell prima acteerwerk afleveren. Verder is de muzikale score van Clint Mansell erg goed. Het zorgde er in combinatie met de beelden voor, dat ik op sommige momenten in een soort van trance kwam en dat is echt een lekker gevoel om van een film te krijgen. Mooi, mooi, mooi.

Dikke 4,0*

avatar van Rosicky

Rosicky

Ik heb dan toch maar gestemd. Het zijn vier sterren geworden. Hoewel ik het gevoel heb dat er 'iets' ontbreekt, is Black Swan wel een beangstigende, sterk geacteerde psycho-thriller.

avatar van b00ts

b00ts

Aardige thriller. Blijf wel met wat vragen zitten.... wat is echt en wat niet? Verder vond ik de scene als ze uitgaat met dat andere meisje waardeloos, maar ook hiervoor geldt, gebeurde dit nu echt of niet ?

avatar van yeyo

yeyo

Black Swan is een type film dat me erg ligt: een bevreemdende, paranoïde ervaring waar de grenzen tussen realiteit en verbeelding zelden duidelijk zijn. De film vertoont veel parallellen met Polanski's Repulsion: de aftakeling van het hoofdpersonage is gelijkaardig en Nina is overigens even frigide en 'mannenschuw' als Carole. Ik merkte ook invloeden van Cronenberg (fysieke transformatie van Nina) en Argento (schrikeffecten en ballet-setting), maar toch is dit in de eerste plaats een typisch Aronofsky product dat wederom handelt over zelfvernietiging.

Nathalie Portman speelt een rol die haar erg ligt, aangezien ze van nature wel ambigue is: een tedere bloem met een duister kantje. Haar afdaling in de waanzin wordt een mysterieuze, subtiele manier aangekaart met een paar zeer bevreemdende, nachtmerrie-achtige scènes. De dansequenties kennen dan weer een soort enigmatische schoonheid en zijn cinematografisch zowel dreigend als extatisch in beeld gebracht.
De ontknoping wordt door sommige visuele hints wel al aangetoond, met name het gebruik van spiegels is sterk aanwezig. Er is uiteindelijk geopteerd voor een tragische afloop, maar het had van mij gerust wat meer sinister gemogen. Daardoor voelt de film toch ietwat incompleet aan en zal hij ondanks enkele hallucinante momenten wellicht niet lang door mijn hoofd blijven rondspoken.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

WAUW.

Ik kon het afgelopen nacht niet relativeren; zelden ben ik zo gegrepen door een film. Ik kan nu eindeloos doorgaan over de goede aspecten van de film, maar dan zal er een volledige pagina gewijd zijn aan mijn recensie en dat lijkt me nou niet echt de bedoeling.

Ik noem even Aronofsky; ondanks zijn nog prille loopbaan als regisseur, kan ik niet anders toegeven dat ik hem de beste filmregisseur van dit moment vind. In dit drama pakt hij alle elementen uit de balletwereld en maakt er een oersterk en aangrijpend verhaal van.

Natalie Portman speelt verbluffend, net als de rest van de (hele) goeie cast (Cassel, Kunis en Ryder).

Verder vind ik de karakteruitdieping bijster goed. Iedereen heeft zo zijn issues en dat word al heel snel duidelijk door de kleine dingetjes die voorbijkomen.

Ik ben niet zo happig op het uitdelen van de maximale score, maar momenteel kan ik geen slechte dingen benoemen, dus rest mij niets anders dan de volle 5 sterren te geven aan Black Swan.

avatar van doeze

doeze

Ik vond het een cult-film, wat meestal niet echt mijn ding is. Aangezien dit over het balletwereldje gaat en ikzelf jarenlang heb gedanst, vond ik het toch wel interessant. Maar op het puntje van mijn stoel heb ik niet gezeten. Het gaat over de beleving van een ballerina, een perfectioniste, en de rol van haar leven. Hoe ver ga je voor perfectie?

De rol van Winona werd vrij duister gehouden..... Daar had wat mij betreft wat meer in mogen zitten. Het had voor mij allemaal wat spannender gemogen. Daarom voor mij maar 3 sterren. Leuk om een keer gezien te hebben, maar zeker geen film om vaker te bekijken.