• 9.378.566 stemmen

Met onder meer: Natalie Portman, Vincent Cassel en Mila Kunis

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 3 februari 2011

Plot Black Swan

"The pressure of perfection."

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Nina Sayers / The Swan Queen

Madeline / Little Swan

Andrew / Suitor

avatar van Film Pegasus

jippie2010 schreef:

Mooie film, je wordt meegezogen in de psyche van de hoofdpersoon.

Jammer dat het eind voorspelbaar en onorgineel. Daarom een 3.5

Titanic is voorspelbaar, Black Swan niet. Deels kan je wel raden wat er volgt als je de parallel trekt met het verhaal van Het Zwanenmeer.

avatar van jippie2010

jippie2010

Film Pegasus schreef:

Ik mag vinden wat ik vind, en jij mag vinden wat jij vindt. Maar ik was teleurgesteld in het eind van de film, ik had op een betere twist gehoopt, dat had deze goede film verdiend.

avatar van Baldur

Baldur

Van te voren vroeg ik me af of het met dit thema wat voor mij zou worden, maar dit is opnieuw een uitstekende Aronofsky. Met name de opbouw naar het laatste intense half uur is erg goed gedaan. Zit zeker een kans op verhoging in.

avatar van Olifantenstaart

Olifantenstaart

Niet mijn favoriet onderwerp, maar kan er perfect inkomen dat deze plaat voor anderen het summum is.

avatar van DwarreI

DwarreI

Wat een dijk van een acteerprestatie zet Natalie Portman hier neer, werkelijk fenomenaal, hulde. Waar het acteerwerk in de twee vorige Aronofsky's me totaal koud liet werd ik hier helemaal meegesleept in de zenuwslopende gemoedstoestand van Nina. Natalie Portman is voor mij het vrouwelijke equivalent geworden van Christian Bale, jezelf totaal opofferen in naam van de kunst, daar heb ik respect voor.

Over de rest van de film ben ik helaas iets minder te spreken, Na het gezapige Wrestler is Aronofsky gelukkig wel weer wat meer zijn eigenzinnige kant op gegaan. Een aparte mix van realistisch drama en weirde horrorelementen. Toch had het geheel helaas niet zo veel om het lijf en de overdaad aan makkelijke (maar soms ook zeer inventieve) schrikmomentjes gingen me na een tijdje toch wel vervelen. De eindscene kwam -letterlijk en figuurlijk- nogal uit de lucht vallen en was wat mij betreft het grootste minpunt aan deze film, dit was gewoon te makkelijk en voorspelbaar voor een Aronofsky.

En waarom mensen anno nu nog steeds voor hun plezier naar een balletvoorstelling zouden gaan blijft voor mij vooralsnog een raadsel, maar goed.

avatar van Boneka

Boneka

Heb de film nog niet gezien, maar is Black Swan een typische vrouwenfilm?

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Nee.

avatar van Film Pegasus

Boneka schreef:

Heb de film nog niet gezien, maar is Black Swan een typische vrouwenfilm?

Daarvoor is de film te hard denk ik. Black Swan is niet de typische dansfilm van een jonge griet met een verloren droom en melige muziek. Dit is een stevige thriller waarbij de grenzen van gemotiveerde passie worden afgetast.

avatar van Glacius

Glacius

Typische vrouwenfilm? :lol:

avatar van ikpraatniet

ikpraatniet

schitterende film,

deze film moet je echt niet in je ééntje gaan bekijken.

Schitterend geacteerd en de acteurs zijn ronduit geweldig:o

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Titanic is voorspelbaar, Black Swan niet.

Vriend van me zat in de bioscoop en hoorde achter zich het ene tegen het andere meisje zeggen: "Jammer van de film voor de tweede keer zien is wel dat je al weet dat die boot zinkt."

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

ikpraatniet schreef:

deze film moet je echt niet in je ééntje gaan bekijken.

Waarom niet?

avatar van ikpraatniet

ikpraatniet

John Lee Hooker schreef:

Waarom niet?

Omdat je een goede vriendin/vriend nodig heb om alle emoties op te kunnen vangen.

ikpraatniet schreef:

Ik heb 'm prima alleen kunnen kijken hoor . Sterker nog, vond het juist niet fijn wanneer ik met vriendinnen keek. Verschilt natuurlijk per persoon ..

avatar van Boneka

Boneka

Had de film nog niet gezien, dus daarom mijn vraag, thanks!

avatar van BobDemper

BobDemper

jippie2010 schreef:

Aangezien Aronofsky karakter gestuurde films maakt is een twist in het plot niet echt iets dat je kan verwachten in zijn films.

avatar van stefan dias

stefan dias

Kippie. schreef:

Het bekijken zelf kan misschien in je eentje, maar deze site bewijst toch maar dat het altijd leuk is gevoelens met elkaar te kunnen delen.

stefan dias schreef:

Klopt! Maar het kijken doe ik toch liever alleen..

avatar van mystica

mystica

Prachtige film. Bijzonder goed gemaakt psychologisch drama. Iets wat voorspelbaar maar wel mooi en boeiend.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Goed geacteerd, mooie spanningsopbouw en derhalve leuk om te zien.

avatar van Noodless

Noodless

Het verwachtingspatroon lag hoog en Darren Aronofsky verwezenlijkt dit met verve. Blijkbaar een regisseur die mij tot nu toe iedere keer weet te boeien.

De film is een prachtig kijkstuk vol emoties, sfeervolle beelden en dromerige muziek.

Daarbij wordt de dramatiek aangevuld met hier en daar wat horror-elementen.

Het acteerwerk is uitstekend. De rollen zijn perfect gecast. Vincent Cassel is prima als de artistieke leider. Ryder is geweldig als de gepensioneerde danseres en de mooie Mila Kunis speelt haar rol als rivale uitstekend. Maar het neusje van de zalm is toch wel Natalie Portman.

Wat een performance !

Topfilm die dan ook wordt beloond met een 9/10.

avatar van Baasje

Baasje

Staande ovatie voor Portman

avatar van DrBibber

DrBibber

De film net gezien en was mij zeer goed bevallen. Sterk geacteerd en goede spannende muziek gebruikt. Wel was ik af en toe even kwijt was realiteit was en wat niet. Ook waren de "schrikmomenten" voor mij niet zo nodig. Daarom blijft mijn beoordeling bij een 3,5* Deze zal ik later nog heroverwegen als ik bekomen ben van de film

avatar van Joy4ever

Joy4ever

jippie2010 schreef:

Helemaal mee eens. Het was veel te voorspelbaar hoe de film zou eindigen, daarnaast hadden ze het einde veel mooier in beeld kunnen brengen. Gemiste kans.

avatar van xpookyx

xpookyx

Ik vind het een beetje jammer dat er nog steeds geen woordje uitleg van de schrijvers/makers is vrijgekomen. Tuurlijk is speculeren leuk maar iedereen die deze film écht wou zien heeft hem nu wel gezien en er zijn 101 theoriën. Ik heb de film ondertussen al 2 keer gezien en hou er mijn eigen idee op na zoals iedereen maar we zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten

Kippie.

Ik hoop ook heel erg dat de makers ooit zullen vrijgeven wat hun idee hierbij was, en of die theorie van bijvoorbeeld incest klopt, maar die kans is wel zeer klein omdat ze de fantasie van de kijker graag levend willen houden. Je kunt denken wat je wilt over Black Swan en de film inderdaad op je eigen unieke wijze zien.

avatar van Liloow100

Liloow100

Prachtige en ook bizarre film.

Ik vond hem niet bepaald voorspelbaar, vlak aan het einde heeft de film een heel andere wending.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Joy4ever schreef:

Het einde is, denk ik, weet het bijna zeker, het mooiste dat ik ooit op het witte doek heb mogen aanschouwen. Grandioos met een grote K!

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

xpookyx schreef:

Ik hoop het toch niet. Neemt meteen een hoop kracht van de film weg. Daarnaast is de film multi interpretabel, iets waar Aronofsky nogal van houdt.

avatar van NERD

NERD

Vervelend, leeg, overdreven "artsy" en irritant.