• 9.477.654 stemmen

Sucker Punch (2011)

Actie / Fantasy | 110 minuten / 127 minuten (extended cut)

Genre: Actie / Fantasy

Speelduur: 110 minuten / 127 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Emily Browning, Abbie Cornish en Jena Malone

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 24 maart 2011

Plot Sucker Punch

"Feed Your Head"

'Sucker Punch' speelt zich af in de jaren 50. Baby Doll (Emily Browning) wordt door haar kwaadaardige stiefvader naar een psychiatrische inrichting gestuurd. Zijn plan is om binnen vijf dagen lobotomie op haar toe te passen. Door de trauma's die ze er oploopt creëert ze haar eigen wereld waarin alles mogelijk is. Ze raakt geïnspireerd door dat wat er zich afspeelt en beraamt een plan om te ontsnappen.

Madame Vera Gorski / Dr. Vera Gorski

Blue Jones

Lobotomy Nurse / High Roller Girl #1

The Doctor / The High Roller

The Wise Man / The General / The Bus Driver

Donkerwoud schreef:

Verhalen raken niet ''op''. Er is nog zoveel niet verteld. En zodra we een punt van verzadiging lijken te bereiken is de wereld alweer zoveel veranderd dat er ruimte is voor nieuwe verhalen.

Na een tijdje heb je door dat er maar een beperkt aantal basisverhalen zijn en dat al de rest variaties op hetzelfde thema zijn. Het verschil zit hem altijd in de details. Bestaat veel literatuur over. Op de duur begin je te kijken naar andere dingen. Wat heeft film nog te bieden buiten datgene wat ik al ken?

avatar van krosnicky

krosnicky

erg mooi in elkaar gezet

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

AC1 schreef:

Deze discussie gaat iets verder dan alleen Sucker Punch? Misschien een idee om het voort te zetten op het forum?

Ben het deels met je eens. In mijn optiek bestaat een verhaal altijd uit basiselementen die terug blijven komen en waarin inderdaad veel gelijkenissen zijn te vinden met eerder verschenen werk. In principe hanteert een film anno 2011 regels die al sinds de Griekse tijd in zijn gevoerd op het gebied van dramatiek en theater. De invulling van deze elementen verschilt echter door het veranderende tijdsbeeld, nieuwe inzichten op wetenschappelijk gebied, de actualiteit op het wereldtoneel en een nieuw geopend perspectief door veranderde normen en waarden.

Vorig jaar verscheen er een film over Jesse Eisenberg en de oprichting van Facebook Het verhaal van een zakelijk genie die niet in contact staat met zijn medemensen is niet nieuw. De kunsten staan vol met verhalen over dit soort geïsoleerde karakters.Toch krijgt het verhaal in The Social Networkl een andere invulling omdat de ontwikkeling van Facebook onlosmakelijk verbonden is met onze tijdsgeest en hoe wij tegen bepaalde zaken aankijken vanuit onze veranderde maatschappij.

Daar komt bij dat een verhaal altijd moet bestaan uit een voor het publiek bekende elementen, wanneer er geen referentiekader zou zijn voor de kijker zou een film ook zijn doel missen. Clichés zijn nodig om een verhaal vorm te geven en de kijker mee te nemen in de nieuwe wereld die er geschapen wordt. In die zin zul je dus altijd een verhaal al ''kennen'' omdat het een uiteenzetting is van bestaand werk en gebruik maakt van bepaalde patronen en structuren die altijd terug blijven komen.

avatar van Frikandelman

Frikandelman

5/5 voor de graphics

5/5 voor de actie

5/5 voor de muziek

5/5 voor de chicks

2/5 voor het verhaal

maar he het verhaal juigt, who cares. Vind dat de rest van de film je zo overdonderd dat het verhaal me koud laat. Een must see (:

avatar van pkpaul

pkpaul

Fortune schreef:

Nou dat was een partij niet boeiende cinema.

Hier kan ik gewoon vrij weinig mee. Het meest mislukte is nog wel de muziek die eigenlijk veelal misplaatst is en ontzettend slecht uitgekozen.

De actie scenes waren nog wel ok maar ik werd er 100% niet in opgezogen en het is ook een tamme bedoeling. Het is wel duidelijk dat er geen bloed in mocht vloeien. Slow-motion kan wel erg tof zijn maar daar moet zeker geen overkill van zijn en het was in veel gevallen ook onnodig.

Het verhaal zelf is niet boeiend maar in het geval wanneer Baby Doll, de hoofdpersoon tijdens haar dansjes naar een fantasie wereld gaat, maar je haar liever ziet dansen dan die flauwe actie scenes te kijken dan is de film niet geslaagd.

Emotioneel was ik er ook totaal niet bij en na een half uur wou ik dat het allemaal zo snel mogelijk afgelopen was. Enigste pluspunt is Baby Doll zelf, wat een prachtige ogen had die meid.

Ik denk dat de goede tijden van Snyder met Dawn of the Dead en 300 voorbij zijn.

Vind de muziekkeuze prima, en dat het slechte muziek is, is een kwestie van smaak. Ik zelf vind Björk met dubstep achtige beats bij deze grauwe style passen, en heeft Snyder zeer goed gekozen.

En eerst zien, dan pas geloven dat de goede tijden van Snyder over zijn;)! Ik zelf verwacht namelijk nog heel veel van deze man.

pkpaul schreef:

Ik zeg niet dat het slechte muziek is, ben juist een liefhebber van dubstep.

Maar het probleem is dat ik het geen grauwe film vind maar een kinderachtige film die 12 jarige wel vet vinden.

Natuurlijk hoop ik dat Snyder nog goede films maakt zou wat zijn al zit je op een film forum en je dat niet verwacht. Maar ik krijg het gevoel dat Snyder afscheid heeft genomen van zijn eerste 2 films en nu een nieuw weg inslaat.

avatar van Skycrawler

Skycrawler

Wat is dubstep nu weer voor iets? Heeft het iets met reggae te maken want ik meen me niet te herinneren dat ik dat in de film heb gehoord...

Fortune

Dubstep is een muziekgenre dat rond 2001 is ontstaan in Engeland. Kenmerkend voor Dubstep zijn de baslijnen en het hoge tempo (rond 140 bpm), de drums zitten vaak op de helft daarvan.

avatar van Knisper

Knisper

Ik las trouwens in een review dat dit in een 'double bill' met Southland Tales zou kunnen draaien. Maar Richard Kelly is nou juist een generatiegenoot die met die film liet zien dat wanneer hij de vrije hand heeft, hij verschillende aspecten die hij leuk vindt wel met een visie tot een geheel kan smeden, terwijl het bij Snyder los zand blijft.

avatar van Skycrawler

Skycrawler

Daar zijn de meningen ook over verdeeld.

Fortune

Southland Tales heeft hetzelfde punt gekregen van mij als Sucker Punch, dus die double bill gaat het zeker niet worden voor mij.

Maar om nou te zeggen dat ST beter met een visie tot een geheel kan komen dan SP gaat er bij ook niet in.

avatar van Reinbo

Lijkt mee een prima double bill. Qua sfeer liggen de films wel in elkaars verlengde wat mij betreft. Maar we kunnen SP natuurlijk ook aan Burlesque koppelen.

Fortune schreef:

Ik zeg niet dat het slechte muziek is, ben juist een liefhebber van dubstep.

Vond dat 300 anders ook vooral inspeelde op een publiek van 12 jarigen....

Reinbo schreef:

Maar we kunnen SP natuurlijk ook aan Burlesque koppelen.

Helemaal niet zo gek .

avatar van FillumGek

FillumGek

Sucker Punch begint met een spectaculair intro. We maken kennis met Baby Doll die door haar boze stiefvader in een inrichting wordt gestopt. Mijn aandacht was meteen getrokken want audiovisueel is het genieten geblazen. De aparte Snyder-kleurenfilter die ook aan 300 doet denken is representatief voor de hele film. Het fragment is één grote slow-mo dat bol staat van detail en de bewerking van het nummer 'Sweet Dreams' maakt de surrealistische drama helemaal af. Ja, mijn interesse was zeker gewekt.

De film bestaat uit twee delen. Enerzijds heb je de inrichting-scenes waarin het vijftal een plan smeedt en anderzijds heb je de fantasiewereld waarin alle actie zich afspeelt. Erg mooi gedaan hoe die twee werelden parallel met elkaar lopen. De fantasie van Baby Doll is één groot CGI-festijn, het overdonderde me zelfs zo erg dat ik steeds even moest wennen wanneer zo'n scene zich voordeed. Het zag er allemaal erg mooi uit, maar voor mijn gevoel was het soms too much. Gelukkig is de actie echt enorm spectaculair en chaotisch. De locaties zijn sfeervol en de designs van de verschillende vijanden ( samurai, 'Helghast'-nazi's, draken en orcs) zijn erg stoer. Baby Doll, Amber, Blondie, Rocket en Sweet Pea zijn de vijf heldinnen die het kwaad moeten bestrijden en zo hun vrijheid te kunnen claimen. De camera draait voortdurend om de actie heen en maakt veel gebruik van zooms, slow-mo's en andere technieken die de actie van je beeldbuis doet afspatten. De soundtrack is ook erg sterk waardoor je jezelf in een ware achtbaanrit waant. Sucker Punch moet het niet van het verhaal hebben, maar de actie staat als een huis. Toch had het allemaal wat gewelddadiger gemogen. Zo wordt er nauwelijks bloed gebruikt, terwijl de bodycount hoog is. Ook worden diverse dingen uit beeld gelaten en dat is toch een beetje jammer.

Emily Browning als Baby Doll is duidelijk de ster van de film. Ze ziet er lief uit, maar is ook stoer. Hudgens deed het leuk, maar heeft eigenlijk best weinig screentijd. Ik blijf haar toch nog steeds zien als het High School Musical-meisje. Chung is stoer, Sweet Pea ziet er ook leuk uit en Rocket had ik niet zoveel mee. Dit viertal verbleekt echter bij de prestatie van Browning. Hoewel je deze film op de eerste plaats vanwege de actie kijkt vond ik het acteerwerk in de inrichting beter. Wat drama betreft komen de dames naar mijn mening beter tot hun recht dan in de actiescenes. Als actieheldinnen kwamen ze niet overtuigend genoeg over.

Sucker Punch is mooi en emotioneel aan de ene kant en spectaculair en chaotisch aan de andere kant. Echter voelde het af en toe allemaal iets té gepolijst. 300 had bijvoorbeeld echt dat het bloed van je scherm spatte en dat miste ik hier een beetje.

FillumGek schreef:

Ik blijf haar toch nog steeds zien als het High School Musical-meisje.

Beetje jammer, na al haar moeite dat imago kwijt te raken .

avatar van FillumGek

FillumGek

Hehe maar ik doel meer op haar rolletjes. Ik weet dat ze in het echt haar onschuldige imago aan het kwijtraken is, maar dit is de eerste film met haar die ik na High School Musical zie en in deze film heb ik te weinig van haar gezien om me meteen te kunnen overtuigen als actieheldin. Maar wat niet is kan nog komen

wimnoot

Het blijft jammer dat Snyder de film niet R-rated mocht maken. Ik heb hier een bron die vermeld dat die films ook gewoon hun geld opbrengen.

PERCEPTION: R-Rated movies are no longer profitable.

REALITY: You'll often hear Hollywood executives say this, right before editing all the good parts out of one of their movies to earn it a PG-13 rating. But it's not true. In 2009 R-rated The Hangover was the sixth most popular movie released, beating out dozens of PG-13 movies with bigger budgets, and bigger marketing. In 2004 R-rated The Passion of the Christ was the third most popular movie of the year, beating out such PG-13 juggernauts as Harry Potter and National Treasure, mainly by catering to exactly the kinds of religious moviegoers The Weinstein Company attempted to court earlier this month by releasing a censored, PG-13 version of The King's Speech. In fact the R-rated version of The King's Speech managed to earn $384 million worldwide. Meanwhile the PG-13 King's Speech recorded one of the lowest per-screen averages of the year, and is already vanishing from theaters. The top grossing documentary of all time is an R-rated movie, Fahrenheit 9/11. The numbers say ratings don't really matter much, if there's something there people are interested in, they'll show up to see it.

You're Wrong: 20 Common Box Office Misconceptions - CinemaBlend.com

ehs21

mja als ik ff ga zoeken kan ik vast ook wel films vinden die R rated zijn en die volledig geflopt zijn. Ik vind het ook jammer dat er teveel in films geknipt wordt vanwege ratings hoor. Maar om dan een paar films te pakken en zeggen van "het is dus niet zo" lijkt me ook wel erg makkelijk. Die laatste zin slaat wel de spijker op zn kop lijkt me.

AC1

Studiobonzen panikeren te snel. Kijk naar de poster en dat naar de PG-13 rating. Dat klopt toch niet? Dan weet je op voorhand al dat er bepaalde dingen niet in voor zullen komen (desondanks de pikante dames) en dat kan de inkomsten schaden. Snyder had hier 'all the way' moeten gaan.

ehs21

mja ach de seksscenes in Watchmen voegden ook niks toe dus wat dat betreft vind ik het nog niet zo erg. Iets meer bloed had wel gemogen, vooral om het wat realistischer te maken.

Naomi Watts

Seksscene hier heeft dan ook wel even een totaal ander doel, overigens voegde die in Watchmen ook wat toe.

Wat dan?

Hier had het idd een ander doel gehad, maar in de openingsscene met de stiefvader vind ik het wel duidelijk genoeg. En op het einde met blue eigenlijk ook wel, alleen omdat je dan na lange tijd pas weer in de werkelijkheid komt was het wellicht wat verwarrender.

AC1

Ja, die verkrachtingscène vertelt toch het een of ander over de aard van het beestje ofterwel de corrupte morele code van de Watchmen.

Wat het te weinig bloed in Sucker Punch betreft, laten we dat toewijden aan het vrouwelijke, softere karakter van de film.

ehs21 schreef:

Wat dan?

Het verlangen naar intieme interactie van Laurie.

ehs21

Nou dat was echt al zoo duideijk zonder die scene, ik vind eerder dat AC een punt heeft met zijn voorbeeld (maar die scene was ik eigenlijk alweer vergeten en komt verder ook geen naakt in voor dacht ik).

Naomi Watts

Kan misschien dan wel duidelijk zijn maar maakt het nog niet overbodig. Verre van, zelfs. Zou juist heel erg onlogisch zijn als je niet zou zien dat ze zou vinden wat ze zocht. Ook die scene heeft zijn aandeel in het vermenselijken van de protagonisten.

avatar van Reinbo

Wat een onzinnige lijst weer. Staat vol onzinnige stellingen en verkeerde conclusies....

wimnoot

Oh nee he! Dacht ik weer wat gevonden te hebben, weet er weer iemand het beter....

Wat klopt er niet dan?

avatar van Reinbo

Ze stellen dat als de boxoffice gross twee keer zo hoog is als het budget dat de film zeer succesvol is. Wat ze over het hoofd zien is dat de marketingkosten vaak net zo hoog zijn als het budget. Daarnaast heb je nog renteverlies. Dus zelfs al kom je met dvd en tv rechten uit de schulden is het nog niet zeer succesvol. Daarnaast kan een film ook een flop zijn omdat het de verwachting niet waarmaakt.

Verder vind ik alle stellingen erg overdreven gesteld. Wie denkt er in godsnaam dat Sweet Sixteen een hele generatie geraakt heeft of dat Conan The Barbarian een hit was?

EN als F13 het origineel 40 M ophaalde en de remake 65 was de eerste dus veel succesvoller qua bezoekersaantallen. En wie denkt er in godsaam dat animatiefilms hun gels niet opleveren? Toy Story doesn't ring a bell?

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

wimnoot

Laten we voorop stellen dat Cinemablend een Amerikaanse website is en dat het best mogelijk is dat Sixteen Candles en Conan opdie manier aangeprijst worden.

Maar om even op Suckerpunch terug te komen, mijn post laat toch wel duidelijk zien dat R-rated films hun geld WEL op kunnen brengen ondanks wat de studio's daar over zeggen. The Hangover en The Passion of the Christ waren gewoon hits in de bioscoop en de aangepaste versie van The King's Speech was een flop.

Conclusie: Suckerpunch had beter een R-rated films kunnen blijven.