Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 28 oktober 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Social Network
"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."
Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.
- Trailer (YouTube)
- The Accidental Billionaires (BoekMeter)
- The Social Network: Original Screenplay (BoekMeter)
- The Social Network (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
- Kijk op meJane
- Kijk op HBO Max
Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss
Tyler Winklevoss (Body Double)
Sean Parker
Divya Narendra
Christy Ling
Marylin Delpy
Sy
Gage
benthe
Wat een heerlijke film! Eindelijk een originele film, leuk onderwerp, goed geacteerd, alles was eigenlijk top! Net op het randje tussen een 4,5* en 5*, maar ga toch voor 4,5. Waarom, geen flauw idee, maar zo voelde het gewoon. Gewoon een heerlijke film!
The One Ring
De meest opvallende berichten hier zijn die paar die deze film een lage beoordeling geven als een statement tegen Facebook. Nou heb ik zelf geen account op Facebook en heb ik überhaupt niet veel met dergelijke netwerksites, maar het is duidelijk een vooroordeel als je deze film afzijkt puur omdat het over een online functie gaat die je niet bevalt. Deze film gaat namelijk niet echt over Facebook (is het überhaupt mogelijk om een film te maken over een website). Ook gaat het niet werkelijk over rechtzaken, waar andere klachten ook wel eens over gaan. The Social Network is een spannende, meeslepende en haarscherpe film over ambitie, vriendschap en boven alles status. Status is in het studentcircuit en status bij vrouwen. Aziatische vrouwen, blijkbaar. Die houden van Harvardstudentjes als ik deze film mag geloven.
Toegegeven, toen ik hoorde dat er een film gemaakt ging worden over Facebook werd ik ook niet meteen enthousiast. Dat David Fincher het ging regiseren vond ik aanvankelijk ook jammer. Had die niet beters te doen. Na het voor mij persoonlijk tegenvallende Zodiac en de simpelweg suffe, vreemde zaak van Benjamin Button was Fincher wat mij betreft op zoek naar iets pakkenders. Wie had gedacht dat hij het hier zou vinden? Persoonlijk vind ik dat Finchers werk in veel recensies wat tekort wordt gedaan. Sorkin krijgt de meeste eer, gevolgd door de acteurs. Die verdienen hun pluimen ruimschoots, maar dit is Finchers film. Misschien hebben sommigen er problemen mee dat dit niet het meest flitsende is wat Fincher ooit gedaan heeft, aangezien de filmstijl soms vreemd genoeg als niet bijzonder wordt genoemd. Ik zie echter een regisseur op de top van zijn kunnen, iemand die alles onder controle heeft en werkelijk eruit haalt wat erin zit. De cinematografie is geweldig op een niet opdringerige manier. De montage is bijzonder meeslepend en misschien stiekem het beste aan de film. En niets ontsnapt aan Finchers oog voor detail. Fight Club fans hadden misschien iets extremers gehoopt, maar die raad ik aan eens te kijken hoe Fincher veel scènes filmt. Subtiel en toch ook weer bombastisch. Dit is denk ik mijn favoriete Fincher geworden.
Verder kunnen we alle andere medewerkers prijzen. Ik heb een enorme zwak voor scherpe dialogen, daarmee heb je me al snel om in een film en ik zit er vaak sneller door op het puntje van mijn stoel dan door geweld. Dus Sorkins script is een plezier voor mij. De acteurs die de teksten mogen uitspreken zijn perfect. Eisenberg en Timberlake worden het meest geroemd, zeker in het geval van Eisenberg terecht, maar vergeet Andrew Garfield niet als de ziel van de film, wiens langzaam opbouwende wanhoop geweldig neergezet wordt. Verder opvallend sterke bijrollen van Hammer als de Winklevoss-tweelings en Rooney Mara in twee scènes als Zuckerbergs ex. De muziek van Trent Reznor maakt het af.
Verder is er gewoon enorm veel dat me bevalt. Erg leuk dat de twee rechtzaken een andere toon lijken te hebben. Er zit humor en drama in beide verhaallijnen, maar het kwam op mij over dat de Winklevoss-zaak een meer komische variant was op het complete verhaal en de Eduardo-lijn de dramatische versie was (overigens vind ik de genre-aanduiding komedie hier wel te veel van het goede, maar dat terzijde). Ook goed was dat iedereen begrijpelijk was. Eduardo Savarin was de enige echt sympathieke persoon, maar de keuze van Zuckerberg om hem achter te laten voor Parker was vanuit zijn doelen gezien gewoon een slimme zet. Dit is een zeldzame film waarin het kiezen voor Mephisto misschien wel degelijk slim is, al is het niet menselijk. Een mooi conflict tussen zakelijkheid en vriendschap dat niet te zwart-wit wordt uitgebeeld. Als laatste is het ook een boeiend portret van een van de meest opmerkelijke fenomenen van deze tijd: de opkomst van de nerd als een van de belangrijkste personen op vele vlakken. Met dank aan de computer en met name het internet. Eigenlijk heb ik nog geen film dat zo sterk zien behandelen. Een beetje jammer dat dergelijke genieën zich met hypemateriaal als Facebook bezig houden in plaats van met andere dingen. Het legt ze in ieder geval geen windeieren.
Het enige wat ik miste was een echte climax. Het zou me niet verbazen als Sorkin en Fincher er ook mee zaten. De rechtzaken lopen met een sisser af, dus daar haal je geen klappende finale uit, al was het wel verfrissend om Zuckerberg het zo te zien afhandelen. Nu moeten we het alleen wel doen met Zuckerberg die Erica als vriendin aanmeldt op Facebook en op 'refresh' blijft drukken. Een weinig indrukwekkend eindbeeld en wat te gezocht voor een film als deze.
Maar verder een zeer indrukwekkende prestatie. De hype meer dan waard.
laundromat
Het lijkt wel alsof ik de enige ben met FB-account. Nou ja of iig 1 van de weinig écht verslaafde
wimnoot
Ik zit ook op FB, en ik weet er zo nog wel een stuk of vijf. Zelfs Moviemeter heeft een eigen page!
Co Jackso
- 21924 berichten
Ik heb wel degelijk een FB account, maar dat had weinig effect op het beoordelen van de film. Zoals TOR op wederom zeer goede wijze beschrijft, gaat het in deze film om vriendschap en status. Verder deel ik zijn mening dat de kracht van de film ligt aan de montage, dat het grootste minpunt het ontbreken van een echt hoogtepunt is en dat David Fincher de man is die het meeste krediet verdient.
Gek genoeg is de film met het meest interessante verhaal (Ben. Button) de grootste teleurstelling in zijn oeuvre. Hopelijk weet hij mij ook te verrassen met zijn volgende film, een remake van de eerste Millennium film. Hoewel ik nogal terughoudend ben, aangezien het origineel een goede film is, en ik mij meestal niet aangetrokken voel tot een remake.
laundromat
Heeft idd geen invloed nee. Maar ik lees dat veel beginnen met: ik heb niet eens een account....
Ik vind de MM-page leuk natuurlijk!
Respekked
Dennis de Laat/Cassius - Sound of Violence
Een beetje vernurdiseerde variant van de American Dream. Eisenberg brengt wat variatie aan in zijn normaal sympathiek knullige voorkomen. De nukkige variant kan ik zeker waarderen en hij steelt dan ook de show. Verder kan vind ik Timberlake altijd wel ok als tofferik. Kortom, dynamische film, goed geschreven, Harvard is natuurlijk
en wat leuke muziekjes af en toe! Zeer goed mee vermaakt.
donnie darko
Mooie bespreking, hoor.. Volg je in veel, maar vind het einde toch allesbehalve ontgoochelend. Het toont dat ondanks al die miljarden die hij in bezit heeft, en de zakenwereld waar hij zich dagelijks in bevindt, hij toch eigenlijk gewoon nog steeds dat gekrenkt jongetje is die eigenlijk gewoon zijn vriendinnetje van vroeger terug wilt.. Bovendien toont het ook het banale van een "vriendschap op facebook"..
Snap wel dat mensen het minder kunnen vinden, het einde, maar vind het, na hem drie keer gezien te hebben, eigenlijk echt het perfecte einde van een perfecte film.
wwwwww
Beste film die ik dit jaar heb gezien; van begin tot het einde een super film, de film gaat aan een snel tempo vooruit, geen saaie momenten, goeie acteurs die steengoed acteren.
Lang geleden er nog eens zo'n steengoeie film is uitgekomen.
De film is zo goed en gaat dus zo snel vooruit ik zoiets had, damn, die moest zeker nog 30min langer duren , zo goed was deze
Ook het camerawerk en de dialogen waren super.
Het gebeurt maar een paar keer per jaar maar deze krijgt een dikke vette 10/10. (iets wat ik zelden geef).
The One Ring
Ik snap waar het einde voor staat (is ook niet heel moeilijk te begrijpen natuurlijk), maar het is een beetje een anticlimax na de spanningsboog die ervoor werd opgebouwd. Een krachtiger eindshot om Zuckerbergs eenzaamheid te tonen had beter kunnen werken. Dit is wat te makkelijk. Ook een zwakte vond ik trouwens die opmerking van die vrouw daar vlak voor dat Zuckerberg geen slechte jongen is, maar slechts hard probeert dat wel te zijn. Komt een beetje uit het niets en is ook niet helemaal waar.
Ceeda7
Idem hier, Mark die in de film wordt voorgesteld kan je toch niet echt een "asshole" noemen. Hij is zoals hij is, en ik ken ergere mensen die ik een blauw oog wil slaan.
Er had tevens een item over de toekomst van FB erin gemogen. Een soort " wat is facebook nu en wat betekende dit sociaal netwerk voor de mensen, zal het binnen X-aantal jaar nog een invloed betekenen voor miljoenen mensen op de wereld...
Of wat voor leven leidt Zuckerberg nu, eens hij het maximale bereikt heeft. Heeft hij nog een drijfveer om verder programma's te ontwikkelen, een ambitieuze vent als hij is. Of is hij het allemaal beu na de vriendschapsbreukjes en rechtbankzaken...
Keane1983
Let op: Dick Maas zijn nieuwste film gaat worden: HYVES THE MOVIE.
Travolta_Jackson
Let op: Dick Maas zijn nieuwste film gaat worden: HYVES THE MOVIE.
Met een bloeddorstige familie in een lift?
mjk87 (moderator films)
Maar ook mensen als Zuckerber die ik in het echt tegenkom zal ik al snel als klootzak beoordelen. Juist omdat zo een persoon zo is, al kan hij er wellicht weinig aan doen. Ik vind het realistisch hem een ass hole te noemen.
En als kijker leer je Zuckerberg beter kennen, maar de personages in de film zien hem alleen bij die zittingen. En zijn gedrag daar nodigt uit hem zo te noemen. Logisch dat zij dat dan zegt.
John Lee Hooker
En zijn gedrag daar nodigt uit hem zo te noemen. Logisch dat zij dat dan zegt.
Vind ik niet. Hij zegt gewoon wat hij denkt en hij is vaak slimmer dan de rest. Ook krijgt hij vaak onnozel commentaar, dan krijg je vanzelf zo'n 'betweterige' houding.
Ceeda7
Ook een gevolg natuurlijk van het gedrag/houding van zijn concurrenten. De rijkdom van de mens is volgens Mark het vinden van ideeen en menselijk intellect, terwijl veel mensen zoals de winkelvossen liever keiharde dollars zien.
Iets waar Mark minder waarde aan hecht, vandaar zijn "asshole-achtige" houding volgens sommigen waarschijnlijk. Compleet begrijpelijk.
"Je moet het maar doen;het ei van Colombus".
robinb
De film gaat over het moment van oprichting tot de miljoenste user. De meest interessante periode. Nu zit het op 500 miljoen, dus zo groot was het toen nog niet eens. En er zaten toch zo 5! scenes met feesten en lekkere wijven in. Hoeveel moet je er dan hebben? Zou inderdaad willen opmerken dat je het dan maar bij American Pie moet houden, aangezien feesten en lekkere wijven je enige interesse lijkt.
Verder heb je de nuances blijkbaar gemist, heb het er zelden scherper aan toe zien gaan in de 'rechtbank', moet alles dan nog duidelijker voor je uitgespeld worden?
De nuances in "de rechtzaak" waren met momenten inderdaad goed. Voor mij waren die momenten echter dermate schaars dat het in combinatie met allerlei andere saaie koek gewoon een te lange zit werd... kortom het was niet echt boeiend om naar te kijken. Saaie mensen, saaie discussies, saai onderwerp etc...dit is uiteraard een persoonlijk iets. Ik heb totaal niets met hyves, facebook en andere social media en wellicht dat dat ook de reden is dat het allemaal niet lekker op mij overkwam.
Ik als leek had daarom ook wel wat entertainment in de film willen hebben. Het gaat me dus niet zozeer om de lekkere wijven op zich. De 5 scenes met feesten waren nou niet bepaald scenes die even wat vaart brachten in de film. Nee zelfs de feesten waren maar tam. Op zich natuurlijk ook wel de bedoeling om te laten zien dat dat hem niet gek veel doet, wat ze goed gelukt is, maar daardoor blijft de film in eenzelfde vaart / snelheid voortgaan en ik als leek vond het daardoor gewoonweg niet boeiend om naar te kijken.
Voor mij is een film leuk als deze me op een bepaalde manier prikkelt. Dit kan zijn door goede entertainment, een sterk verhaal, humor, romantiek, angst, psychische zaken etc. Deze film wist bij mij geen enkele trigger te raken..
John Lee Hooker
Nee dat hoeft ook niet. Ik heb nooit hyves of facebook of wat dan ook gehad want ik vind het maar overbodige crap. Maar dat neemt niet weg dat deze film een overtuigende boodschap heeft. Ik denk dat de manier waarop dit verhaal in beeld wordt gebracht het belangrijkste is. Ik vond het tóch boeiend.
@robinb: als je inderdaad niets hebt met het onderwerp en de personages vraag ik me af waarom je hier naar toe ging, want de film is juist erg vlot gemaakt. De twee uur vliegen voorbij en ik denk dat weinig films meer shots bevatten.
markel66
Thanks voor de reactie's
ben daardoor wel overtuigd dat ik deze film moet gaan kijken.
robinb
Lekker films over Ewoks en Goonies blijven kijken Robin!
haha ja, daar kan ook in 2010 nog steeds geen film tegenop !!
robinb
Ik sta voor alle films open en omdat een onderwerp me niet aanspreekt wil natuurlijk niet zeggen dat ik de film ook niet goed vind... sterker nog vaak valt een film daardoor juist erg mee omdat mijn verwachtingen vooraf minder zijn...en andersom vallen films waarvan ik hoge verwachtingen heb vaak weer erg tegen
Met vlot doel ik niet op de gebeurtenissen, maar meer dat er geen hoogte en dieptepunten in de film zitten in zoverre dat alles nogal monotoon verteld en weergegeven word en daardoor word de film erg vlakjes en in mijn ogen zelfs saai op momenten.
John Lee Hooker
Hm. Zat toch redelijk goed camerawerk in. Ook de muziek was wel relaxed. De settings waren ook niet te saai. Voorspelbaarheid viel wel mee vond ik.
Dus, niet mee eens. Hehe
Diederik58
Draak van een film die mij niet kon boeien.
Het enorme tempo, de vele scenewisselingen en tijdsverschuivingen maken het geen lekkere wegkijkfilm. Het verhaal is zo simpel als maar wat: lulletje riozenwater die door een goed (mogelijk gejat) idee erg rijk wordt. The American Dream.En dat dat leidt tot jaloezie en intriges is evident. Zuckerberg komt erg onsympathiek over en dat maakt de film nog irritanter.
John Lee Hooker
Zuckerberg komt erg onsympathiek over en dat maakt de film nog irritanter.
Hm, ik leefde juist met Zuckerberg mee. HIj is de oprichter van ( The ) Facebook, hij staat achter het idee. Ik vond het dus geweldig dat hij zich overal weest uit te lullen en vaak het laatste woord had.
Hij is gewoon slim... maar hij schold toch niemand uit ofzo?
Franklin1975
Eerder dit jaar de trailer in de bios gezien en vond hem erg boeiend dat ik hem graag wilde zien. Gisteravond was het dan zover, maar achteraf gezien gelukkig niet in de bios, maar lekker thuis op de bank (promotie dvd).
De film is verre van slecht, maar een film die je thuis vaker wilt kijken is het voor mij ook weer niet. Een keer is wel genoeg, hoe boeiend het ook kan zijn hoe een site als Facebook is ontstaan.
De dialogen gingen vaak zo snel (vooral van Mark), dat ik het lezen van de ondertitels lang niet altijd kon volgen. Ook zitten er wel wat gaten in het plot cq verhaal en eindigd de film ook best abrupt.
Een beetje een tegenvaller.
Redlop
dit is cutting edge moderne cinema! .
het is maar wat je gewend bent... #ewoks,Goonies enz
redmirow
De film kon mij niet boeien, de vreselijke irritante hoofdrolspeler maakte het dat de hele film me tegen ging staan. En de film drijft op een heel dun verhalen lijn, beetje een hype film met weinig inhoud.

‘The Social Network’ krijgt een vervolg, dit keer zonder David Fincher aan het roer

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dramafilm ‘The Social Network’ met Jesse Eisenberg is binnenkort ook te bekijken op Netflix

'The Social Network' krijgt mogelijk vervolg over 'donkere kant' Facebook

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
gebaseerd op boekex-girlfriendboston, massachusettshackerharvard universitynarcissismgebaseerd op een waargebeurd verhaalhackinghistorical fictiontweelingendouble crosscreator frat partysocial networkdepositionintellectual property entrepreneurarrogancesociale mediaquestioningmeditativeyoung entrepreneur facebooklegal dramainspired by true eventsboat racing antagonisticcallousdefiantfrustratedwry