• 9.376.931 stemmen

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Roadmovie / Komedie | 118 minuten

Genre: Roadmovie / Komedie

Geregisseerd door: Terry Gilliam

Met onder meer: Johnny Depp, Benicio Del Toro en Christina Ricci

Releasedatum: 11 maart 1999

Plot Fear and Loathing in Las Vegas

"Buy the ticket, take the ride"

Journalist Raoul Duke (Johnny Depp) en zijn geflipte advocaat Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) reizen af naar Las Vegas om een sportevenement te verslaan. Met het voorschot dat ze hebben gekregen gooien ze hun hele kofferbak vol met allerlei soorten drugs en beginnen ze aan een psychedelische roadtrip, op zoek naar de 'American Dream'.

Raoul Duke

Uniformed Dwarf

Car Rental Agent - Los Angeles

Parking Attendant

Desk Clerk at Mint Hotel

avatar van StefanP

StefanP

kimberlyVD schreef:

Een verhaal zit er wel ergens in maar is zo hard naar de achtergrond 'gedrukt' dat het onbestaand lijkt te zijn.

Het gaat over ''gonzo'' journalistiek.

Deze vorm van journalistiek staat erom bekend het echte onderwerp op de achtergrond te gooien en jezelf als journalist op de voorgrond.

Zo lijkt het nergens over te gaan, maar gaat het over een doodzieke trip en gonzo journalistiek.

En al vind je geen van beide interessant, moet ik concluderen dat je het niet helemaal doorhebt.

Je kunt nu een zegel plakken of de film voorgoed wegleggen.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Zucht. Wees gerust, wat je me verteld, had ik al wel door. Zo moeilijk is het allemaal nu ook weer niet. Het enige wat ik concludeer, is dat deze film niets voor mij was.

Ik heb trouwens gezegd dat ik me gewoon niet kon inleven in de personages, en vermits dat deze nu juist de film maken, is het moeilijk om 'm nog fantastisch te gaan vinden.

Waarschijnlijk zal ik 'm ooit nog wel 's herzien, maar geen idee of ik 'm dan beter ga vinden.

'K zou 'm speciaaaaal voor jou een 5* kunnen geven, maar dat zou belachelijk zijn, niet?

avatar van StefanP

StefanP

Haha, dat is waar ja.

ofwel vind je hem goed ofwel slecht tussenin bestaat niet, kvond hem super, 1 vette trip gewoon

avatar van twisterrk

twisterrk

Leuke verrassing

Ondanks de hoge cijfers en waardering was ik in het begin wat sceptisch over deze film. Het leek me niets voor mij. Na lang uitstel heb ik deze film dan toch maar een keer bekeken. Spijt? Nee. Integendeel, wat een fijne verrassing.

De film begint meteen leuk, met een kalende Johnny Depp en een besnorde, bierbuik dragende Benicio del Toro in een rode auto. De vaagheid van de film laat niet op zich wachten, aangezien de innerlijke en uiterlijke dialogen zowel niet overeenkomen met wat op het beeld te zien is en overlopen van de paranoia. Zeer leuk om naar te kijken.

Ik kan het plot nog het beste omschrijven als een stel journalisten die met een koffer vol drugs Las Vegas onveilig maken. De vreemdste en gevaarlijkste drugs worden gecombineerd en zo komen ze in even zo vreemde en gevaarlijke, maar vooral zeer zwart-komische situaties terecht.

De situaties, hallucinaties, dialogen en body language zijn geniaal.

De enige reden dat deze geen 4,5 of hoger krijgt is dat het naar mijn mening allemaal wat minder flitsend en interessant wordt tegen het einde. Het is dan ook zeker geen perfecte film, maar wel een érg goede.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

• 1922 berichten

Dit is inderdaad zo'n film die je of helemaal geweldig vind, of je vind het helemaal niks. Ik vind het verre van een meesterwerk, maar heb wel moeten lachen om sommige hilarische scenes. Acteerwerk is erg goed gedaan. Vage film die niet voor iedereen geschikt is, 4*. En dat is voornamelijk dankzij het geweldige acteerwerk en enkele hilarische scenes.

avatar van dit0rz

dit0rz

Een film met zowel komische als gestoorde momenten.

geweldige hoofdpersonages en de omgevingen waar zij zich in bevinden zijn minstens net zo waanzinnig goed vorm gegeven.

het verhaal is vrij vaag, wat toepasselijk is aangezien de hoofdpersonages het op een soortgelijke manier ervaren.

aanrader..

avatar van glimlicht

glimlicht

Krankzinnig filmpje die je echt het gevoel geeft dat je in een bizarre trip zit.

Vanaf de eerste minuut zit de vaart er gelijk in en krijg je rare beelden en felle kleuren voorgeschoteld. Depp en Del Toro spelen fantastisch en zetten twee geflipte junkies neer. Compleet met overacting en veel geruzie. Ik genoot er met volle teugen van.

Verhaal is moeilijk te vinden, maar wat wil je als de personages van alles door elkaar gebruiken. Op een gegeven moment lopen dingen ook gewoon door elkaar heen, alsof je zelf in het tot pulp gevormde brein van de mafketels zit. Heerlijk die chaos.

Gilliam laat ook weer overduidelijk zijn hand zien door alle sets en karakters aan te kleden op zijn manier. Gekke kleding, overgelopen hotelkamers en een ronddraaiende bar. Genoeg visuele pracht

Wat ik me wel afvraag is of ze genoeg research hebben gedaan naar de effecten van de drugs. Soms waren trip scenes wel heeel erg over the top, van LSD ga je geen tientallen reptielen zien bijvoorbeeld... Ach anders was de film misschien te saai geweest...

*4,0

avatar van Driello

Driello

Fear and laothing zonder ondertitels kijken was een hele opgave. Mijn Engels is niet bepaald slecht, maar soms wordt er bijna onverstaanbaar gesproken. Het maakte dat ik dit een moeilijke film vond om uit te kijken. Een ander minpunt was voor mij de duur van de film. Bijna 2 uur is me echt teveel van het goede bij een film als dit.

Daar zit hem volgens mij ook precies het probleem. Het laatste half uur werd een soort slijtageslag waarbij ik me steeds meer ging afvragen wat nou de bedoeling was. Dat was niet in me opgekomen als de film max. 90 minuten had geduurd.

Over het type film zelf: ik hou daar wel van. Volstrekt vaak, psychedelisch en vol met vreemde beelden, humor en en situaties. De openingsscene is fantastisch en veel van de volgende scenes zijn dat ook. Toch begon op een gegeven moment de verveling in te zetten. Het werd een herhaling van zetten die niet goed uitpakte, wat mij betreft. Ht telkens weer slaken van oerkreten door Del Toro bijvoorbeeld. De eerste keer dat hij dat deed tijdens de road-trip was erg grappig, maar de herhaling in de hotelkamer was al vele malen minder. Dan begin je te leunen op de kleinere, meer subtielere en terloopse humor-elementen die gaandeweg de film ook minder sterk werden. Of ik raakte er wat ongevoelig door, dat kan ook. Hoe dan ook, het brengt mijn eind cijfer, wat ik in gedachten na ongeveer een half uur heel hoog had geplakt, flink omlaag.

Positieve elementen aan de film vond ik de beide hoofdrolspelers en hun rol. ook de vele halucinatie-beelden en de absurde, bijna Python-eske situaties. Sommige zaken, zoals dat jonge meisje met haar Streisand schilderijen, hadden met gemak weg gelaten kunnen worden.

Iets boven het gemiddelde, omdat ik dit toch wel als een op zich zelf staande film vind.

avatar van Dangerous-AF

Dangerous-AF

Elke grote/goede regisseur heeft zijn/haar meesterwerk, en dit is Gilliam´s meesterwerk.

Beide acteurs in topvorm, Johnny Depp´s beste rol na Ed Wood en Benicio Del Toro´s beste rol, in mijn ogen hebben ze beide een oscar gewonnen voor hun prestaties . Ook een korte maar een geweldige rol van Tobey Maguire .

avatar van Ducoz

Ducoz

Wat een aparte film... meer absurt.

avatar van Ditto

Ditto

De film sloeg een beetje tegen.

Had er vrij veel verwachtingen van omdat absurde humor mij vaak wel kan smaken en Johnny Depp doorgaans sterk speelt. Dat tweede was ook zeker het geval, maar de absurditeit was na een tijdje niet meer vernieuwend en het verhaal kon me niet geboeid houden.

avatar van Insignificance

Insignificance

Geschift en destructief in een interessante tijd en alles wat daarbij komt kijken. Een speech, maar met name drugs en bijbehorende trips. De eerste is meteen een leuke met die bewegende vloer en de beestenboel. Misschien meteen ook wel de beste en dat tekent de film een beetje. Ik heb 'm althans wel eens leuker gevonden.

Het schichtige gedrag, hun uiterlijk de paranoia, de gejaagde camera, de voice over; allemaal prijzenswaardig en passend, maar het is net zo vaak melig en soms vervelend. Zeker na verloop van tijd is de rek er wat uit en moet het het van momentjes hebben, zoals een gesprekje over Lucy's lot. De hele trip valt wat minder uit.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ditto schreef:

De film sloeg een beetje tegen.

Ik vraag me af in welke film absurditeit dan nog wel vernieuwend is..?

avatar van Traiannnn

Traiannnn

Zeer sterk gespeeld door beide hoofdspelers Johnny Depp en Benicio Del Toro! Geweldige film!

avatar van marre123

marre123

Heerlijke film, 1 van mijn favorieten.

Depp acteert hier toch wel op zijn beste niveau

avatar van Askikker

Askikker

Hectometerpaal schreef:

Een van de weinige films waarbij ik medelijden heb met mensen die een 1 geven.

Je hebt gelijk; ik zal dit gedrocht ipv. een 1 ster alsnog wel een halve ster gaan geven, ik was veel te mild.

Dit is nou typisch een drugsfilm voor mensen die nooit drugs hebben gebruikt. De humor (???) is zo ontzettend ''down to earth'' dat het me meer als een familiefilm overkomt.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Askikker schreef:

Kijk, dat vind ik nou weer humor.

avatar van Annik

Annik

Is er iemand die deze film snapt? Ik dus absoluut niet...

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Annik schreef:

Is er iemand die deze film snapt? Ik dus absoluut niet...

Gewoon nog een keer kijken. En dan nog een keer. En nog een keer. Tot je hem snapt. Niet te veel over nadenken.

"We can't stop here, this is bat country!"

avatar van M(O)H

M(O)H

Aparte film, had iets totaal anders verwacht.

Ga de film ooit herzien na de hoge beoordelingen, misschien dat ik er dan een andere kijk op heb.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Askikker schreef:

Haha dat ik dit nu pas zie. Maakt mijn dag goed, familiefilm hahaha....

avatar van DBTim

DBTim

Frens Ronde Pens schreef:

In 't begin wel geinig, maar nee dit kan ik echt niet afkijken, kan mijn aandacht er niet bijhouden. Vond het na een uurtje wel goed geweest, film uitgezet en dat doe ik toch maar zelden.

Had hetzelfde, heb alleen de film wel afgekeken. Maar het duurde een eeuwigheid voor m'n gevoel. Hele saaie en eentonige film

avatar van voomzap

voomzap

Askikker schreef:

Dit is nou typisch een drugsfilm voor mensen die nooit drugs hebben gebruikt

Om de donder niet. Zoom for your information eens in op zowel regisseur als cast als een groot deel van de schare fans voordat je zoiets mals ter berde brengt

StefanP schreef:

Je kunt nu een zegel plakken of de film voorgoed wegleggen.

avatar van Straatbord

Straatbord

De film haalt het duidelijk niet bij het boek (de visualisaties kun je jezelf beter voorstellen dan dat ze uitgebeeld kunnen worden), maar desondanks blijft de film wel redelijk trouw aan het boek. Johnny Depp zet een hele sterke rol neer. Hij is echt net Hunter S. Thompson.

avatar van porcupine3

porcupine3

Vreselijke film, gaat nergens over. Een smet op de carrieres van zowel Depp als Del Toro.

Van Gilliam mag je dit soort nonsens verwachten. Werkte soms bij Monty Python, nu absoluut niet. Bagger.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Ik weet zeker dat er een dag komt dat je een ander argument gaat gebruiken in plaats van "deze film gaat helemaal nergens over".

Kom op porcupine. Je kunt het!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Zijn leeftijd in ogenschouw nemend lijkt me dat onwaarschijnlijk..

avatar van Beffrey28

Beffrey28

porcupine3 schreef:

Ik denk dat zowel Depp als Del Toro hier heel anders over denken.

avatar van porcupine3

porcupine3

orbit schreef:

Zijn leeftijd in ogenschouw nemend lijkt me dat onwaarschijnlijk..

Ik weet niet hoe oud jij bent, maar waarschijnlijk zat je nog niet eens in de planning toen ik zo'n 35 jaar gleden het boek van Thompson gelezen heb. Was in die tijd in de alternatieve scene een must; net als "The cool aid acid test" van Wolfe en "Naked lunch" van Burroughs. Al hoewel het boek in mijn herinnering beter was dan de film (is bijna altijd zo), vond ik toen ook al dat een echt verhaal (plot) ontbrak. Voordeel van een boek is, dat je het af en toe een paar dagen weg kan leggen en zo alle hallucinerende ervaringen geproportioneerd tot je kan nemen. Bij een film gaat dat echter moeilijk en in dit geval had ik het na een halfuurtje wel gehad.

Net als het boek ontbeert deze film een plot en als ik dus zeg dat de film nergens over gaat, bedoel ik dat letterlijk en niet zoals in de te pas en te onpas gebruikte moderne uitdrukking.