• 9.376.795 stemmen

Unter Dir die Stadt (2010)

Alternatieve titel: The City Below

Oorsprong: Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Christoph Hochhäusler

Met onder meer: Robert Hunger-Bühler, Nicolette Krebitz en Mark Waschke

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 21 april 2011

Plot Unter Dir die Stadt

Een man en een vrouw op een kunsttentoonstelling delen een vluchtig intiem moment met elkaar. Enkele dagen later ontmoeten ze elkaar weer en de twee vreemdelingen, allebei getrouwd, proberen om te gaan met de onverklaarbare fascinatie voor elkaar. Svenja is nieuwsgierig en eindigt met Roland in een hotelkamer, maar ze hebben geen seks met elkaar. Roland is een machtige man bij de bank waar Svenja's man werkt en hij is gewend te krijgen wat hij wil. Hij zorgt ervoor dat Svenja's man naar Indonesië wordt overgeplaatst. Svenja is hiervan niet op de hoogte en heeft moeite Roland te weerstaan.

Oliver Steve

Claudia Cordes

Werner Löbau

Hermann Josef Esch

Frank Kressnick

Stefan Scharf

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Gezien IFFR. Erg mooie beelden; schitterende cinematografie met oog voor veel details. Met name de wolkenkrabbers in Frankfurt zijn schitterend in beeld gebracht. Het script is niet overal even sterk. Met name het begin en eind gaat erg traag. Het middenstuk bevat gelukkig de nodige humor wat de film redt. Acteerwerk is overigens prima.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Ik was er erg van onder de indruk. Prachtige beelden en de wereld van de bankiers wordt sterk neergezet. Ook de eenzaamheid van mensen wordt mooi uitgebeeld. Eén van de betere IFFR-films denk ik.

avatar van wibro

wibro

Deze film moest het voor mij vooral hebben van de uitstekende cinematografie én de zeer aantrekkelijk ogende Svenja, voortreffelijk gespeeld door Nicolette Krebitz. Volkomen begrijpelijk dus dat Roland - de machtige man van de bank - voor haar viel. Met het open einde had ik wel enigszins moeite.

avatar van madmax1

madmax1

Duitse film, met redelijk veel de blote Nicolette Krebitz, die echter de film niet red.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Tegenvallend drama dat te afstandelijk en inhoudsloos is om indruk te maken.

Het magere verhaal wordt bij vlagen door het aardige camerawerk verhuld maar niet genoeg om er interessant te houden, daarvoor is het te traag en gebeurd er te weinig. De eenzaamheid en leegte die men met de beelden probeert over te brengen is bij mij niet gelukt. Ook de personages en hun onderlinge relaties zijn te vlak (uitgewerkt) om geinteresseerd in te raken, ze wisten mij geen moment te raken. Zeker het feit dat ze stuk voor stuk eenzaam zouden zijn.

Gelukkig dat het visueel nog wel een aangename film.

avatar van gauke

gauke

Deze relatiefilm over macht, obsessie, lust en hartstocht, spelend in het bankiersmilieu, lijkt meer voor het stilistische effect en de sfeer gemaakt te zijn dan voor de inhoud. De regisseur heeft verzuimd een ruimere uitleg te geven; weliswaar is de eenzaamheid voelbaar en zijn de seksscènes ruw, maar het geheel blijft te stroef, te stroperig, te zinloos en te gewichtig. De camera is niet op de mensen gericht.

avatar van depri83

depri83

Kon hier niet zo veel mee. Afstandelijk drama dat nooit beklijft en de handelswijze van hoofdpersoon Krebitz onduidelijk laat.

avatar van stinissen

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Vind juist de huidige heel goed het kille karakter van de film vertegenwoordigen, ondanks dat die andere mooier is.

avatar van blurp194

blurp194

Af en toe mooi gefilmd, maar wat de film echt nekt is dat het verhaal alle kanten rammelt en volkomen ongeloofwaardig blijft. Van de hoofdrolspelers krijgen we alleen een soort karikatuur van hun karakters te zien, er wordt niets duidelijk van hun motieven en beweegredenen, en per stuk blijven ze ongeloofwaardig en onecht. Dat komt vooral doordat het verhaal af en toe een stapje lijkt over te slaan - en dat is dan net dat kritieke moment dat een besluit of richting verklaart. En af en toe lijkt het ook nog alsof er wat scenes uit een andere film in terecht gekomen zijn - een andere film waar toevallig dezelfde spelers in rondlopen.

Alles bij elkaar geteld erg onvoldoende. Echt een mislukte poging.

avatar van scorsese

Matige film waarin een getrouwde man en vrouw een buitenechtelijke relatie met elkaar beginnen. Strak in beeld gebracht ziet de film er wel goed uit. En ook de twee hoofdrolspelers doen het goed. Echter door de vorm en de afwezigheid van enige duidelijke beweegredenen van de koele personages nogal afstandelijk. Ook komen veel momenten nogal onafgemaakt over.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Bloedmooie poster. Dat is ook de NL DVD-poster. Maar misschien is de huidige poster beter gezien het kille karakter van de film...?

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/romantiek film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Perfect achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

Super mooi HD kwaliteit...

Zeker wolkenkrabbers in Frankfurt zijn schitterend in beeld...

avatar van maus9

maus9

Gebeurt werkelijk niets en er is geen vaart in te brengen. Echt een verschrikkeljke film waarvan ik alleen maar kan zeggen tegen de mensen die twijfelen... Laat hem a.u.b. links liggen.

avatar van Noodless

Noodless

Het waarom en doen of laten van de personages krijgt in deze kille film weinig ruimte.

Nochtans is het verhaal intrigerend, maar de kijker krijgt weinig antwoorden.

Op die manier leef je je ook weinig in met de personages. Het blijft allemaal sober en afstandelijk. Het acteerwerk is degelijk, vooral Svenja en Roland weten er nog iets van te maken.

Toch wel meer van verwacht. 6/10

avatar van valtalor

valtalor

kan er mij iemand aub uitleggen over wat die film gaat want ik heb er echt niets van begrepen

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Ik kan me wel vinden in het commentaar van Noodless. De film maakte een wat gemaakte indruk in het begin. Het klinische en kille valt meteen op maar toch maakten de wat onsamenhangende scenes me nieuwsgierig. En...al met al valt het wat slordige puzzeltje toch redelijk samen...tot dat eind...tja wat moet je daar van denken.

De kunst van het weglaten
Over de motieven van de personages wordt weinig duidelijk, zo stelt blurp194 terecht. Dit lijkt dan ook een bewuste keuze die het kille, mysterieuze sfeertje en het onsamenhangende verloop in de hand speelt. Ik vulde het als volgt in: het gaat om een vrouw in een zakelijke mannenwereld, die - zeker bij de oude man- op een uitdagende manier als verleider te werk gaat. Je kan lang filosoferen over die sigaret. Wat een vreemde actie. Daar had ik voor het eerst het de gedachte van "wat is haar motief?". De dame loopt er bijvoorbeeld ook direct verschrikkelijk naakt bij terwijl alle mannen in het pak lopen en zelfs andere vrouwen toch tenminste wat saaier gekleed zijn. Opvallend en wat mij betreft een wat te voor de hand liggende truc om de dame direct al als verleider/ rebel neer te zetten. Ze wordt af en toe een soort psycholoog neergezet, terwijl -in het begin eigenlijk vrij kort, maar naar verloop van tijd steeds nadrukkelijker- wordt geschetst dat ze haar draai niet kan vinden in de nieuwe stad. Svenja is de enige die probeert te graven in andermans verleden (dat van Roland). Maar om nou te zeggen dat zij het enige round charachter is ...mwoah. Het acteerwerk is vrij matig. De scene van de foto "say greed" was heerlijk en suf tegelijk.

De vraag van valtalor durf ik bij deze voorzichtig te beantwoorden: het verhaal gaat over de vrouw als testcase, als psycholoog van de man die succesvol is maar aan zijn gevoel voorbij lijkt te gaan.

Het is al met al een aardig experiment "van het weglaten" met naar verloop van tijd toch wel de lang verwachte spanning, enkelr mooie beelden en een lekker weird einde.

avatar van Collins

Collins

Een drama dat draait om macht, obsessies en geldelijke passie. De film die zich afspeelt in het financiële milieu in Frankfurt, viel me niet mee.

De film richt zich op een bankier die vreemd gaat met de aantrekkelijke vrouw van één van zijn medewerkers. Dat kan eens gebeuren. Nooit wordt echter overtuigend getoond waarom beide hoofdpersonages zich tot elkaar voelen aangetrokken. Ja, door pure lust waarschijnlijk. Maar dat lijkt me niet voldoende om je zo verregaand in een relatie te storten die zoveel impact op je eigen leven heeft. Dan moet er meer dan lust in het spel zijn. De film houdt het simpelweg op een ongezonde fascinatie en laat het heel teleurstellend verder voor wat het is.

De film heeft sowieso meer aandacht voor cinematografie en atmosfeer dan voor een aansprekend verhaal. Om over binding met de personages maar te zwijgen. Met de sfeervolle weergave van de financiële metropool Frankfurt overtuigt de film zeker. De stad wordt als een kille en afstandelijk stad getoond. Een stad die wordt bevolkt door carrièregeile bankiers en psychisch kapotte wezens.

De eenzaamheid van de personages is bijna tastbaar. Het is ieder voor zich. De seksscènes zeggen in dat opzicht veel. Ruw, grof en gericht op het eigen genot. Geen lol aan voor de voyeuristische kijker. Wel voor de berekenende egocentrische personages.

De camera werpt regelmatig koele beelden vanuit een hoog perspectief op de stad en de mensen. De mensen zijn nietig, vervangbaar en betekenisloos. De film behandelt zijn eigen personages eveneens zonder veel gevoel. Logisch dat het wel en wee van de personages mij geen ruk konden schelen.

De film is een vervelende aangelegenheid, maar op een bepaalde manier wel een interessante vervelende aangelegenheid. Het gewichtigdoenerige einde dat even betekenisloos is als de personages, maakt de film niet minder vervelend.

Mooie sfeerloze stad, dat Frankfurt. Zoveel werd me wel duidelijk.

Wel een aardige film. In mijn was dit een win-win situatie voor alle betrokkenen: De vrouw en de directeur hadden lol en de man had een mooie nieuwe baan. Ik vind alleen de ontknoping een beetje raar. Eerst maakt de vrouw bekend te willen kappen met de relaite maar gaat aan het einde toch met de bankdirecteur naar bed, maar goed ieder zijn voorkeur. Als ik de man was geweest was ik ook een relatie begonnen, dan was iedereen gelukkig geweest.

avatar van DjFrankie

DjFrankie