Phantasm (1979)
Geregisseerd door: Don Coscarelli
Met onder meer: Angus Scrimm, A. Michael Baldwin en Reggie Bannister
Releasedatum: 21 februari 1980
Plot Phantasm
"If this one doesn't scare you...you're already dead!"
Mike heeft net beide ouders verloren en is daardoor bang zijn oudere broer Jody ook te verliezen. Door zijn overbezorgdheid volgt hij zijn broer overal, dus ook naar de plaatselijke begraafplaats, waar hij de 'Tall Man' in z'n eentje een doodskist weg ziet dragen. Reden genoeg om op onderzoek te gaan.
The Tall Man
Girlfriend
Sally
Toby
Vascago
Zeer sfeervolle en mooi gemaakte film. Leuk origineel verhaal ook. Toch heb ik een klein beetje het gevoel dat er nog meer ingezeten had. Misschien als ie 10 minuten langer zou duren dat het dan net dat tikje beter was, bv door er een aantal extra scenes van The Tall Man op het kerkhof in te gooien in het midden van de nacht. Of wat meer scenes met dat ronde metalen ding met die punten.
Ik ga hem zeker nog eens herkijken over een tijdje en misschien kan er dan nog wel een halfje bij op. Zeker niet omlaag.
4 sterren voor nu iig.
damianodebeste
Erg laag cijfer hier op MovieMeter. De film heeft een erg goede soundtrack die altijd in mijn hoofd blijft hangen. Een apart sfeertje heeft deze film zeker. Verder is The Tall Man een erg leuk personage. Oh ja en die scene met dat rondvliegende balletje is ook erg leuk maar zoals Chainsaw al zij behalve die scene zit er niet echt veel gore in de film.
Een kleine 4 sterren voor deze film.
erik1677
Vroeger waren deze film vaak te vinden op de zaterdag of vrijdagnacht bij veronique of rtl 4.
En vond ze teon al prachtig.
Heb ze nu laatst alle 4 maar aangeschaft en vindt ze nog steeds geweldig.
Deel 1 en 4 zijn wel iets minder dan deel 2 en 3 , maar absoluut niet slecht.
Dit is echt voer voor elke horrorliefhebber, en the tall man is een fantastisch eng personage.
en hoort echt in het rijtje micheal myers, freddy kruger, jason, pinhead, chucky en candyman thuis, jaja ik weet wel zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan, maar horror is ook gewoon ook zo n super mooi genre, en deze horrorfilms zijn met zoveel liefde gemaakt, dat zie je meteen.
Vooral deel 2 en 3 zien er visueel er zo creepy en gaaf uit dat je bijna in de films vedwijnt.
daslekker
topfilm, ik vond deze destijds ook echt eng, net als Evil Dead en vooral om het idee dat je hele omgeving uitgeroeid wordt en dat je dood nog niet "veilig" bent maar als zombie-dwerg gereanimeerd wordt..ook leuk trouwens dat Within Temption de piano-tune hiervan heeft gejat voor hun nummer "Angels" en waarin ze het in de clip opneemt tegen een duivel met een massagraf in de achtertuin...
reentje1975
Goeie film met geweldige sounttrack. Werd nog gebruikt in I've got five on it., geloof ik. Mooi.
Lui (crew films)
Zal 18 maart uitkomen op het label Mr. Horror Presents.
dutchtuga
Herzien en dit blijft een heerlijk obscuur werkje. Weer heb ik ontzettend zitten genieten van de sfeer. Het mortuarium wordt op momenten echt geweldig in beeld gebracht en de score werkt behoorlijk sfeerversterkend, waardoor dit ideaal materiaal is voor op de late avond. Phantasm zit verder ook vol memorabele scènes met als hoogtepunt de allerlaatste scène. The Tall Man is een memorabel horrorpersonage.
Ik heb de eerste kijkbeurt waarschijnlijk niet echt goed opgelet, gezien mijn originele recensie. Het feit dat de gebeurtenissen in de film zich allemaal in een droom van Mike afspelen, verklaart natuurlijk de 'verdwijntruc' van zijn broer. Geeft de film ook nog eens een gevoelig randje.
Al met al staat Phantasm nog steeds fier overeind als een horrorklassieker en eentje die elke horrorfan gezien moet hebben.
mikey
Edit
Een bijzondere film dat erg goed is vormgegeven.
Bijvoorbeeld het licht donker gebruik (shots van het huis o.a.). Effectief gemonteerd, dat het geheel flitsend maakt (bijvoorbeeld in dialogen waarin subtiel wordt geswitcht naar een ander standpunt). Het verhaal gaat snel, de gebeurtenissen zijn bijzonder wat tot het gevolg heeft dat het geheel ook wat onbegrijplijk is. Maar in dit geval denk ik aan 'surrealisme' (!). Het irrationele aspect doet soms herinneren aan de 70's giallo. De camerastandpunten zijn heel goed, zelfs een keuken wordt bevreemdend in beeld gebracht. Ik weet het niet zeker maar volgens mij is het beeld ook af en toe uitgerekt. De effecten zijn soms goed, soms erg cheesy (de bromvlieg).
Zeker eentje die je moet zien! mr horror levert af/toe ook goed werk, hij heeft hem toegevoegd aan zijn collectie.. je kan hem kopen.
Richard_Voorhees
Een zalige klassieker. Inmiddels ook in Nederland uitgebracht onder het Mr. Horror Presents labal van Jan Doense. Niet echt interessant als je de Anchor Bay dvd al hebt, want de Nederlandse release heeft niet meer extra's of wat dan ook. Gewoon precies hetzelfde, maar dan met Nederlandse ondertiteling. Toch vind ik het goed dat hij in Nederland uit is gebracht, want ik vind het wel schandalig dat hij hier nog niet verkrijgbaar was. In april volgt trouwens Dario Argento's Inferno op het Mr. Horror Presents label.
Thomas83
Weer een horrorklassieker waar ik me aan waag. Ik noem mezelf horrorliefhebber, dus dan moet ik al het oude bekende werk wel gezien hebben eigenlijk. Bij deze was het er nooit van gekomen, en dit leek me wel een mooi moment.
De film opent met vrijwel direct al een close-up tieten. Dat belooft meestal weinig goeds als je het allemaal inhoudelijk gaat bekijken zou je denken. Al is dat juist ook weer de charme aan dit soort horrorfilms, dat foute en cult-achtige, de exploitation-elementen. Dit blijkt uiteindelijk toch niet zo’n film te zien. Phantasm is een heel eigenzinnige film eigenlijk, met nogal zijn eigen sfeer en een hoop fantasy-elementen er nog in, heel aardig.
De acteerprestaties zijn soms nogal houterig, maar over het algemeen prima te pruimen. De personages zijn met name jongeren, waardoor de film zich ook een beetje op die doelgroep lijkt te richten. De soundtrack is erg sterk, herkenbaar en opvallend, en een van de grootste troeven van de film. Ook ziet het er allemaal nog mooi uit, vooral de locaties. De duistere personages zijn lekker overdreven. Het camerawerk is ook goed verzocht, vrij veel goed met de hand geschoten nog.
Echt veel verhaal zit er niet in de film, maar sfeerbeelden zijn er genoeg. De spanning wordt ook goed opgebouwd tot de eerste actie en gore in de film loskomt, maar daarna komt het helaas niet van de grond en wordt de film al snel saai, en zelfs vaag de laatste 20 minuten. De special-effects zijn knullig, eigenlijk niet alleen hoe ze er uitzien maar ook hoe ze zijn uitgedacht, maar dat is wel grappig eigenlijk.Soms zelfs hilarisch zelfs (die scène met dat beest dat uit de vinger is “gegroeid”, haha).
De toon van de film is ook nog vrij luchtig, en de gore is ook niet echt ranzig of schokkend te noemen. De film moet het meer hebben van zijn heel eigen sfeer en originele vondsten. De schrikeffecten zijn continu erg goedkoop. Eigenlijk kun je het amper nog horror noemen allemaal. Die dwergen zijn bijvoorbeeld totaal niet eng, en hoe ze mensen meenemen is ook niet eng of schokkend of wat dan ook. Het deed me niks. Er zitten ook amper kills in de film, en impact hebben ze nooit.
Phantasm is meer een soort duister en vaag fantasiesprookje dan een film die je opzet om je de stuipen op het lijf te laten jagen. The Tall Man vind ik ook maar een stoffige bad guy, en zeker geen klassieker die een hele serie kan dragen. Daarvoor moet je toch wat onderscheidens hebben en vooral eng zijn. Dat heeft hij niet, en zo moet Phantasm het puur hebben van zijn erg sterke soundtrack en originele fantasie-elementen, die de film alleen nooit vooruit hebben op het horrorvlak. De laatste minuten zijn aardig met nog een geinige twist, maar dat lijmt de boel niet helaas. 2.5*
Querelle
Redelijk goede 80's horror die met een pink
in de jaren 70 hangt. Enorm veel redenen om deze film zo de prullepak in te verwijzen die vooral te maken hebben met plot en acteurs regie, maar de sfeer en de onvoorspelbaarheid van het geheel maken een hoop goed. Totaal niet bedoeld om echt logisch over te komen of heel spannend te zijn. Meer een opeenvolging van aparte (en vaak onderhoudende) scenes, en dat is leuk.
the pope
Geweldig horror werkje van Don Coscarelli,dat het best tot zijn recht komt in de nachtelijke uurtjes.Vooral de Tall Mann is heel sterk neergezet met nauwelijks 10 woorden zeggen, projecteerde hij terreur en een aanwezigheid in de hele film. En toen hij sprak was het wel heel creepy,vooral zijn eerste woorden!
mayhemblik
Toffe film en inderdaad de Tall man is erg tof.
Altijd genieten als ik weer eens een oude film kan herzien om te kijken wat ik er nu van vind, ga zo door Mr. Horror.
JacoBaco
Dit is echt zo'n film die ik weer is moet zien. Te lang geleden en het levert weer een stem op.
Bottleneck
Goed filmpje waar de score al zorgt voor de helft van de sfeer, niet alleen dat deuntje maar ook de rest.
Oke het oogt wat gedateerd maar er zijn genoeg scenes voor liefhebbers van oude horror; bij de oude vrouw, het mortuarium, het betreden van de witte kamer, sommige optredens van The Tall Man en het balletje uiteraard (jammer eigenlijk dat het zo makkelijk werd neergeschoten).
Sfeervol, het is een vrij loze term maar het dekt de lading wel en het is fun om te kijken.
Deanfromhell
mooi bewijs dat de status van toch wel een klassiekertje, helemaal niks hoeft te zeggen over de kwaliteit.
echt op karakter uitgezeten deze film.
zeer slecht acteerwerk van de broer en zijn irritante kleine zusje.
belachelijke badguy ( "Boy!!"
vervelende bassie en adriaaneske muziek die de plank mis sloeg
ok, locatie was zeker sfeervol.
voor de rest skippen deze handel.
oude ECHTE horror klassiekers zat
MATIG
metaledje
Uiterst komisch om weer een keer terug te zien!
Een afgesneden vinger die in een monstervlieg veranderd
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Geen slechte film en al zeker niet voor het jaar 1979. Wat deze film heeft is veel sfeer en dromerige scènes. Zo omgevingen kunnen ze tegenwoordig nog moeilijk creeëren. Het ouwbollige retrosfeertje is gewoon perfect.
Helaas weinig verhaal, al stoorde het niet echt. Je moet het meer als vreemde afzonderlijke scènes zien. De tall man is echt wel griezelig, zeker dat loopje. Ik schrok me dood toen hij die jongen achterna zat. Ook de wapens zijn mooi ten tonele gebracht.
Leuk om eens gezien te hebben, al ben ik nog niet echt gebrand om de opvolgers te kijken.
Tall man
Ik vond dit echt een goede horror klassieker. Ik schrok me iedere keer kapot als diekleine dwergjes opeens in beeld komen. Ook de sfeer zat er goed in. De muziek maakt het af. Toch vind ik het enige minpuntje het einde. Ik snapte het niet helemaal. Misschien als ik hem nog een keer kijk wel, en dat gaat vast gebeuren!
movie-edje
Eng vind ik deze film niet!
Maar er hangt wel een sfeer , die mij wel aan het buis gekluister houd!
shrink
Sorry, maar dit is echt een slechte film. Ik zie heel veel horror en oude films kunnen mij zeker bekoren, maar dit gaat nergens over. Uiteraard ziet het huis er super uit en is de sfeer wel OK, maar alles wordt teniet gedaan door die 'dwergen' en het zeer matige verhaal. Dit ufo's die gegooid worden slaan nergens op. Waarom eigenlijk ? Het is toch geen Star Wars. Nee, erg jammer. Ik heb de box met de 4 films, maar twijfel of ik verder ga kijken.
Meneer Bungel
Er staat wel sciencefiction bij de genres, dus een beetje Star Wars (o.i.d.) had je kunnen verwachten...
Leuke "klassieke" horrorfilm die het vooral moet hebben van het af en toe creepy sfeertje en de (erg prominente) soundtrack die de film daadwerkelijk enger maakt. Vooral de eerste drie kwartier komt dit erg sterk naar voren.
Qua verhaal is het allemaal wat magertjes en de aandacht verslapte richting het einde, maar dat mag de pret niet drukken. Ook had "the Tall Man" wel iets beter uitgewerkt kunnen worden. In potentie een enge dude en zo kwam hij ook over, maar zo'n personage verdient iets meer.
Zo meteen deel 2 maar even kijken.
dr channard
Film laat bij mij een enigszins 'dubbel' gevoel achter.
Aan kant nummer 1 ;
Vind ik dit een zeer sfeervolle film. Als je dit nu bekijkt begin je heimwee te krijgen naar de horrors van de jaren 70. Waar het nu draait om de gore, zit er in deze film een zeer catchy muziekgeluidje, wordt er gebruik gemaakt van griezelige sfeergeluidjes (bijvoorbeeld het grommen van dieren) en allerlei vreemde tonen. Gepaard met camerawerk die je niet alledaags tegenkomt in horrorfilms (heerlijke strakke uitwijdingen van de lens of de vliegende camera die de bal moet voorstellen), een bizar verhaal en een aantal spannende momenten (vooral in het begin van de film) kan deze film best een topper worden.
Maar dan is er nog kant nummer 2
De film zwakt af naar het einde toe. De spannende momenten worden vervangen door een ietwat saaie achtervolging met een auto, een paar amateuristische effecten doen de ronde (op zich niet erg, maar dat insect-achtige ding was er over) en op het einde wordt het een beetje chaotisch. Het acteerwerk kon veel beter (vooral dat gevloek was voor nergens nodig).
Jammer van de inspiratieloze tweede helft (film begint eigenlijk af te zwakken nadat het 'balletje' zijn introductie heeft gemaakt --> prachtige scène) en het krappe acteerwerk. Deze film krijgt van mij een 2,5*.
dutchtuga
Phantasm is op nummer 9 geëindigd in mijn top 25 van horrorfilms uit de jaren '70.
Cult Movies Reviewed: Horror Top 25 van de jaren '70 - special - cultmoviesreviewed.blogspot.com

Phantasm: Ravager

1994

Phantasm II
1988

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Jacob's Ladder

The Secret of NIMH
Animatie / Fantasy, 1982

An American Werewolf in London
Horror / Komedie, 1981
coffinbegrafenisundertakercultfilmkwaadaardighearse ice cream man mausoleum tall mansentinalssphere