• 9.115.069 stemmen

The Secret of NIMH (1982)

Animatie / Fantasy | 82 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titels: Het Geheim van NIMH / Mrs. Brisby and the Rats of NIMH / The Secret of N-I-M-H

Geregisseerd door: Don Bluth

Met onder meer: Elizabeth Hartman, Derek Jacobi en Dom DeLuise

Releasedatum: 16 december 1982

• iTunes Bekijk via iTunes

Plot The Secret of NIMH

"Right before your eyes, and beyond your wildest dreams."

Voor Mrs. Brisby, weduwe en hoofd van een familie veldmuizen, lijkt het er op dat haar jongste zoon zal sterven aan longontsteking. In haar zoektocht naar een geneesmiddel redt ze een jonge kraai van de kat van een boer. In ruil hiervoor neem de kraai haar mee naar de meest wijze vogel: een grote uil. Normaal gesproken eten uilen muizen, maar wanneer deze uil hoort wat Mrs. Brisby van plan is, wijst hij haar naar de oplossing voor haar probleem: het geheim van NIMH...

Nicodemus (stemrol)

Great Owl (stemrol)

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2064 berichten

Een fantastische animatiefilm met een goed verhaal, mooi kleuren en een goed gecaste stem van Dom DeLuise. Heb de film voor laats gezien toen hij uit kwam. Ga hem op mijn kijklijst zetten.

avatar van clubsport

clubsport

Prachtige animatie , (met name de landschappen en de sfeervolle kleuren zijn heel mooi) .
Helaas kon het verhaal zelf me een heel stuk minder boeien , eigenlijk werd er met het verhaal over die ratten en hun verleden niet echt iets boeiends gedaan , veel mystiek waar verder ook niet echt betekenis uit voortkwam , en die kraai was ronduit irritant af en toe .

avatar van John Milton

John Milton

• 22088 berichten
  • 11965 stemmen

Jup, die kraai mag in het rijtje van Jar-Jar en Dobby. Het verhaal en de karakters houden hem voor mij ook op een zesje, helaas. Eigenlijk wel bijzonder dat ik deze met mijn bouwjaar nog niet gezien had, als animatiefan. Wel een verassing om Wil Wheaton en Shannon Doherty bij de credits te zien staan.:-p

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Mooi gedaan. Don Bluth brak met zijn studio het monopolie van Disney en bracht hier een erg originele animatiefilm uit. Mrs Brisby's zoontje Timothy heeft een longontsteking en moet enkele weken binnen blijven anders kan hij sterven. Het probleem wordt alleen maar groter wanneer de boer op wiens land ze leven vroegtijdig wil ploegen, waardoor ze direct zouden moeten verhuizen. Mrs Brisby gaat te rade bij een oude wijze uil, die haar doorverwijst naar een kolonie intelligente ratten.
Een origineel verhaal, feëriek maar ook een tikkeltje duisterder dan de gemiddelde Disney. De rijke inkleuring, de sympathieke personages zoals Jeremy de kraai, maken The Secret of NIMH tot een leuk kijkfestijn voor jong en oud.