• 9.377.371 stemmen

The Wicker Man (1973)

Mystery / Thriller | 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Mystery / Thriller

Speelduur: 88 minuten / 100 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titel: De Gevlochten God

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Robin Hardy

Met onder meer: Edward Woodward, Christopher Lee en Britt Ekland

Releasedatum: 19 oktober 2023

Plot The Wicker Man

"Flesh to touch...Flesh to burn! Don't keep the Wicker Man waiting!"

Een christelijke politie-inspecteur onderzoekt de verdwijning van een twaalfjarig meisje. Hij reist daarvoor naar een Schots eilandje, waar de bewoners niet veel interesse blijken te hebben in de verdwijning. Na verloop van tijd blijkt dat de bewoners er een nogal aparte levensinstelling op na houden, waaronder extreme natuurverering, vrije seks en hekserij. Dit alles onder het toeziend oog van de excentrieke Lord Summerisle.

Sergeant Neil Howie

Harbour Master (onvermeld)

May Morrison

avatar van mikey

mikey

Awwrite dat dacht ik al, die link had ik zelf nog niet gelegd namelijk.

avatar van danuz

danuz

Wouters schreef:

heb je em al doorgestuurd dan ?? het is echt zo'n film die elke kijkbeurt beter wordt. Hij begon bij mij op 3.5* en na 4 keer kijken staat hij op 5*

Ja, heb hem gelijk de volgende ochtend richting België (Bert1) gestuurd. Misschien maar goed ook, ben ik er van af, ben niet echt zeker van een ophoging bij herkijk.

avatar van Macmanus

Macmanus

Knisper schreef:

Toch niet zo raar? De hele offering was immers voor de god van de zon.

Het is ook niet raar dat die de zon filmt, maar wel dat die gaat inzoomen. Je ziet de zon al in het totaal, daarmee is het al duidelijk. En dan nog inzoomen noem ik raar en vooral vreselijk lelijk.

avatar van Bert1

Bert1

Als winnaar van de cult-KO had ik me toch aan een meer alternatieve/minder toegankelijke film verwacht.

3.5* voor deze ietwat teleurstellende film.

avatar van Reinbo

Als het erg alternatief was geweest had het nooit gewonnen. Zelfs bij de Cult KO geldt de nivelerende werking van de grootst gemene deler.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11915 berichten

Zeer effectieve thriller! 4*. en hulde aan de MM Pakketservice!

De sfeer is goed getroffen.

Een welgemanierde ongewenste indringer die door een hele gemeenschap wordt tegengewerkt en belachelijk gemaakt dat is een mooi uitgangspunt.

Het occulte gebeuren vond ik wel erg stereotype. Het lag allemaal wel erg dik bovenop.

Die dansende naakte dames. Ik vond dat een belachelijke scene.

Het einde is erg indrukwekkend en creepy. Kreeg er een naar gevoel van.

Ruime 3,5 sterren. Ben toch wel benieuwd naar de losse remake.

avatar van Wouters

Wouters

die zou ik laten liggen. echt !

avatar van veron35

veron35

Wouters schreef:

die zou ik laten liggen. echt !

Ik vond hem wel minder dan deze, maar nog wel erg goed.

avatar van Redlop

Redlop

Ik slaap in gevallen, dus ik stem niet.

Zag er erg knullig Onedin Line -achtig Brits uit meen ik, wat op zich wel zijn charmes heeft. Christopher Lee's gedateerde spooky blik altijd aardig om te zien.

Mochizuki Rokuro

De stijl is herkenbaar met andere Britse gothic en horror uit die tijd als Witchfinder General en Devils en zo. Het einde is erg, erg goed, de rest was wat te gedateerd en middelmatig om het goed te noemen. Britt Ekland is natuurlijk altijd leuk om te zien, maar naast het einde is het toch de psychedelische folk in de film die de show steelt.

avatar van Wouter

Mochizuki Rokuro schreef:

De stijl is herkenbaar met andere Britse gothic en horror uit die tijd als Witchfinder General en Devils en zo. .

Vind Witchfinder General toch echt heel iets anders. Sprak me ook veel minder aan.

avatar van Mug

Mug

Compleet andere film inderdaad.

The Wicker Man valt niet in een hoekje te stoppen. Ja, wat voor film is het? Intelligente horror, ijzingwekkende thriller, psychologisch drama, religieuze oorlogsfilm, kitscherige musical, jaren 70 psychedelische softporno, of een gekostumeerde komedie? Nee, een mix, die goed uitpakt.

Het is wel jammer dat de climax / de ontknoping al ver van te voren duidelijk is, maar de uitvoering van die ontknoping tart met alle spreekwoordelijke filmwetten. Van het acteerwerk van het merendeel van de cast was ik ook niet te spreken, maar het assisteert wel bij de vreemdheid.

Moeilijk om te waarderen, ga toch voor de positieve lachbuien: 4*. Ik kan me niet voorstellen dat deze film een Hollywood remake heeft gekregen, die zal ik binnenkort eens bekijken ter vergelijking. Het origineel mag met gerust hart een cult-klassieker genoemd worden.

Mochizuki Rokuro

Het gaat niet zozeer om het verhaal dat vergelijkbaar is maar de Engelse setting. Die bepaald voor een groot deel de sfeer. Ik moest ook nog aan Innocence denken tijdens het kijken, maar dat zal door de dansensde meisjes gekomen zijn. Verder geen inhoudelijke overeenkomsten.
Dat einde dat deed dan weer denken aan Kuifje en de Zonnetempel blijft evenwel erg hangen...

Zo kan je natuurlijk een film op meerdere niveaus associëren, lijkt me niks mis mee. We zijn toch allemaal op zoek naar een beetje houvast?

Mochizuki Rokuro

O ja en nog even een vraagje over de versies. Wat ik hier uit de discussie (in de eerste posts) begrijp is dat de versie op de DVD uit de pakketservice de Theatrical Version is? En dat dit ook de betere van de twee is?

Ik zit nog te wikken/wegen of ik vanwege het einde toch niet nog een halfje zal verhogen...

avatar van The One Ring

The One Ring

Reinbo schreef:
En ja je moet geen hekel hebben aan jaren 70 hippiecultuur, want dan is dit zeker niet je ding.

Ik heb helemaal niets met de jaren '70 hippiecultuur. Ik vind het zelfs vrij irritant. Toch wist deze film mij wel degelijk te boeien. Wellicht omdat ik de verglijking met hippie's nooit gemaakt heb tijdens het kijken. Ergens anders noem je de film psychedelisch. Dat heb ik al helemaal niet gezien.

De film was ook heel anders dan ik verwacht had. Ik had meer een soort hysterische, over-the-top freak-show verwacht. Een film die gek doet om het gek doen. Een die vooral als cult zou proberen over te komen om cult te worden (een huidige trend in de filmwereld, maar wellicht nog niet inde jaren '70). Ik zat helemaal verkeerd. Het meest opvallende was de rust die de film uitstraalde. Het wordt nergens hysterisch of druk. De film speelt zich in de lente af en dat gevoel geeft het ook.

Er gebeurt veel vreemde dingen in de film, maar het wordt op zo'n bijna-realistische manier laten zien dat het nergens echt een freak-show wordt. The Wicker Man lijkt een van de weinige films te zijn die zowel vreemd als geloofwaardig overkomt. Grappig is dan ook dat de film van te voren de eilandbewoners, inclusief lord Summerisle bedankt voor hun medewerking. Alsof het werkelijk een soort docu betrefd. Dat beviel me wel.

De liedjes in de film zijn een geval apart, maar zijn de belangrijkste sfeermakers. Allemaal erg leuk gedaan. En wie kan het liedje en de bijbehorende scène met Britt Ekland vergeten? Het verhaal heb ik waarschijnlijk ergens al eens opgevangen, want ik wist al dat de agent zelf geofferd zou worden. Jammer, maar het doet nauwelijks af aan de bewuste scène en aan de film zelf.

De versie die ik zag (uit de pakketservice duurde ongeveer anderhalf uur. Schijnbaar bestaat er nog een versie van een kwartier langer. Die zou ik graag eens zien, want de enige kritiek op deze film op dit moment is dat hij naar mijn gevoel wat kort duurde. Had net dat kwartiertje langer gemogen. Maar verder een heerlijke film en een bijzonder aangename verrassing, waar ik makkelijk 4 sterren aan kwijt kan.

avatar van Wouters

Wouters

avatar van Reinbo

Lang leven het verlagen van het verwachtingspatroon.

Wellicht Tommy als volgende filmtip.

avatar van The One Ring

The One Ring

Reinbo schreef:

Lang leven het verlagen van het verwachtingspatroon.

Het verwachtingpatroon heb ik nooit verlaagd. Het verwachtingspatroon was gewoon anders; maar zeker niet beter dan het uiteindelijke resultaat.

Hier een treffende quote van Halcyon:

Het leuke is trouwens dat je The Wicker Man niet meteen kan relateren aan een andere film; hij staat volledig op zich en is daarom ook uniek.

Helemaal mee eens. The Wicker Man hoort in hetzelfde rijtje als The Night of the Hunter en Play Time: films die heel anders zijn dan andere films en zelfs na decennia nog op zichzelf staan. Deze films zijn ook allemaal lastig in te delen in een genre. Toch gek dat zowel IMDB als MovieMeter de film niet als musical noemt. Is toch haast het eerste waar ik op zou komen. Maar dan wel een aparte musical.

Bizar ook dat hier een remake van is. Als ik een lijstje zou maken met films die nooit geremaked zouden kunnen en moeten worden dan zou The Wicker Man hoog staan. Ik wil de remake wel eens zien, al is het maar om te zien wat ze er van gemaakt hebben. Mijn verwachtingen zijn in ieder geval laag.

Stem toch maar verhogen naar 4,5*. Ik ben al een tijdje niet meer zo enthousiast geweest over een film.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Van het weekend maar eens aangeschaft op DVD en het blijft een geweldige film. Hoewel de spanning bij de tweede kijkbeurt veel minder was, blijft de film uniek in zijn soort en valt er nog genoeg te genieten. Eén van de beste cult-klassiekers die ik ooit gezien heb en zelfs een dag later spoken de weirde muziekjes nog door mijn hoofd. Daarom een verhoging: 4,5*

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Lord Flashheart schreef:

Ik weet dat ik het erg lang na je post vraag, maar mag ik vragen waar je de film gekocht heb? Ben er zelf intensief naar op zoek, maar helaas zonder resultaat...

Trouwens, je hebt een naam en een plaatje van een geweldig figuur Lang leve Blackadder

play.com...

avatar van lesamurai

lesamurai

Scarecrow schreef:

[http://0013131507799 dit is een uitgave van The Wicker man (de Anchor Bay versie) het is een 2-disc special edition en is verkrijgbaar in Amsterdam (mischien), in Utrecht en in Nijmegen in de Boudisque. Daarnaast zijn er nog meer uitgaves (ik zelf vindt de anchor bay het mooist en die kost ook maar 16,99,-.

De andere uitgaves van de Wicker Man:

- De Wicker Man R2 Ws (Limited edition deluxe box set) voor 65,99,- http://5060051630361

- Dan heb je een van de lelijkste versies: The wicker Man (region 1) voor 12,99,- 0013131478495

en...

The Wicker Man (cult fiction uitgave) voor 12,99,- 0013131578997. Dit is een hoes met een beetje een grindhouse-achtige look (ik zelf vindt 'm wat goedkoop overkomen.)

Deze zijn overigens allemaal bij de Boudisque te koop en daarnaast kan je je gegevens ook opgeven via de site en wordt het net zoals bij bol.com naar je huis verstuurd (via bibit of via credit-card of afhaalbaar via de winkel). Boudisque levert het netjes en als bijvoorbeeld; The Wicker Man al in de winkel ligt dan wordt het uit de winkel gehaalt en naar je opgestuurd (kan soms wel een klein beetje beschadigd zijn maar meestal ziet het er onbeschadigd en keurig uit want ze gaan daar heel netjes om met de dvd's) als het zo'n situatie is dan duurt het meestal 2 a 3 dagen voordat het aankomt. Als het opnieuw bestelt wordt dan duurt het meestal een week en als het heel erg tegenzit 2 weken. Ik zelf ben trouwens pas naar de boudisque geweest (in Utrecht) en heb de The Wicker Man (cult fiction versie) zien liggen.

Links werken niet.

avatar van Scarecrow

Scarecrow

Hartelijk bedankt

Ik studeer in Utrecht, dus zal zeker eens langs die winkel gaan en de film aanschaffen!

avatar van lesamurai

lesamurai

Scarecrow schreef:

Hartelijk bedankt

boudisque Utrecht bevindt zich in de drieharingsstraat (gewoon een zijstraatje van de oude grachten.)

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Inderdaad bij Boudisque gekocht; ik heb er geloof ik zo'n 15 EUR voor betaald.

avatar van niethie

niethie

Heb deze versie alweer een tijdje in huis, kan iemand me vertellen of dat een goede is (de links een aantal berichten hierboven werken namelijk niet.)

(het is een twee disc dvd uitgave met zowel de orginele versie als de director's cut)

avatar van Halcyon

Halcyon

Die heb ik ook, waarom zou die niet goed zijn?

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Mochizuki Rokuro schreef:

ik ben persoonlijk een fan van gothic horror, maar "The Wicker Man" is toch een andere genre, en niet te vergelijken met een heksenjagersfilm zoals "Witchfinder General" of een groteske 'nunsploitation' zoals "The Devils". Gothic horror is volgens mij meestal gesitueerd in de negentiende eeuw, met spookkastelen, mistige kerkhoven, griezelige cryptes, Victoriaanse maagden, zwarte katten, huilende wind, donder en bliksem, enz..

Ik zie in "The Wicker Man" eerder een occulte thriller, zoals je zegt, met folkelementen. "Witchfinder General" daarentegen is een beklemmende griezelfilm, die je nog meer met afgrijzen vervult dan "The Wicker Man" omdat de film vol steekt met wreedheden en waanzin en waarbij ik persoonlijk door de slotsekwens nog meer ongemakkelijk werd.