From Beyond (1986)
Alternatieve titel: H.P. Lovecraft's From Beyond
Geregisseerd door: Stuart Gordon
Met onder meer: Jeffrey Combs, Barbara Crampton en Ken Foree
Plot From Beyond
"Humans are such easy prey."
Dokter Pretorius is bezig met een nieuw experiment, waarbij hij de pijnappelklier stimuleert, zodat die als nieuw zintuig functioneert. Het experiment werkt en door zijn bevindingen neemt hij een nieuwe dimensie waar, waarin vreemde wezens hem continu omringen. Maar zodra deze wezens de dokter opmerken vallen ze hem aan en komt de dokter om 't leven. Dokter Tillinghast (Jeffrey Combs) en de ambitieuze psycholoog McMichaels (Barbara Crampton) stellen een onderzoek in.
Crawford Tillinghast
Jordan Fields
Ambulance Driver
Paramedic
Derkje
Grappig gedaan met goede special effects, maar een zwak verhaaltje. Jeffrey Combs zet weer een GEWELDIG typetje neer.
2,5 daarom.
Waku
Lekkere ranzige en sterke effects.
Verder is er nauwelijks een verhaallijn te ontdekken.
Spannend of eng wordt het ook allemaal niet.
Maar zeker knap gemaakt ivm de eerder genoemde effects.
Er zijn huidige films die het met minder moeten doen.
dr walgvogel
In een woord magistraal. Krijg er geen genoeg van. horror met een grote H
Vond het vroeger een tegenvaller na het geweldige Re-Animator. Misschien moet ik het nog eens herzien, want het zal behoorlijk campy zijn geworden.
Halcyon
Hiervan gaat eindelijk een DVD uitkomen, een Director's Cut meerbepaald. Verwacht voor 11 september.
Kan niet wachten
Halcyon
Stuart Gordon is de regisseur met de meeste Lovecraft-verfilmingen op zijn naam en met From Beyond bewijst hij opnieuw dat hij als geen ander de weelderige fantasie van Lovecraft op sublieme wijze tot leven weet te brengen. De inmiddels tot culticoon gebombardeerde Gordon levert een film af die balanceert op de flinterdunne rand tussen horror en science-fiction, waarbij ingrediënten als pseudo-wetenschap, parallelle universa en allerhande obscure creaturen tot een fascinerend geheel worden gekneed. Centraal staat de bizarre eigenschap van de menselijke pijnappelklier die mits stimulatie door een hoogtechnologische machine de poorten openzet tot een andere realiteit. De goed uitgedachte nevenplot situeert zich rond een ravissante psychiater, die bij het aanschouwen van dokter Tillinghast’s experimenten met de detonatormachine gelooft dat de toekomstige genezing van psychiatrische patiënten, met de erg onaangename aandoening die de naam paranoïde-schizofrenie draagt, bij die bewuste pijnappelklier ligt. En plus trakteert Gordon ons op een gruwelijk realistische impressie van een psychiatrische instelling waar men destijds patiënten “genas” door ze volledig gedrogeerd in een celletje zonder natuurlijk daglicht van de buitenwereld te isoleren.
Hoewel de verhaallijn op het eerste zicht voer lijkt voor een komische onzinfilm weet het team Gordon/Yuzna de teneur betrekkelijk serieus te houden, in tegenstelling tot het stijlvolle en uiterst hilarische Re-Animator waar de gekke situaties zich blijven opstapelen. Net zoals in die eerder gemaakte horrorkomedie krijgt Jeffrey Combs ook in From Beyond alweer een geniaal rolletje toebedeeld. Combs, die ondertussen een patent heeft op het mad-scientist personage maakt dankbaar gebruik van het geschenk en zet een prestatie neer om van te snoepen; Hij speel geen mad-scientist, hij ìs het gewoon. Op zijn beurt wordt Combs vakkundig bijgestaan door een sexy Barbara Crampton en Ken Foree (Dawn of the Dead), die ondanks de nakende 40 en een naar boven opgeschoven haarlijn fitter lijkt dan ooit.
From Beyond mag dan wel een trashy B-film sfeertje over zich hebben (who cares by the way?), het wordt meer dan eens gekenmerkt door de creatieve inbreng van de regie en niet in het minst door de professionele aanpak van het make-up en FX-team. De heerlijke oldschool-gore die in flinke doses voorgeschoteld wordt, zal menig liefhebber aan het beeldscherm gekluisterd houden. Bovendien werkt het kinderlijke enthousiasme dat werkelijk van de talrijke effecten afdruipt uitstekend als katalysator voor het kwaadaardige karakter van de transcendente wereld die enkel kan waargenomen worden met de pijnappelklier. Dit orgaantje begint trouwens gaandeweg een eigen leventje te leiden en geeft dankzij ambachtelijk boetseerwerk van het effectenteam het dan al behoorlijk creepy filmpje nog dat tikkeltje extra waanzin mee.
Voor wie na al het voorgaande het verzadigingspunt nog niet heeft bereikt, is er nog de dubieuze seksueel getinte bodem - hoge hakken en netkousen inbegrepen - die From Beyond tot een typische Lovecraft/Gordon-productie omdoopt. Poging tot symboliek of een flauw kunstje om het geheel wat luchtiger te maken? Waarschijnlijk het tweede en dat is juist de reden waarom heel het opzet geslaagd is. From Beyond is pretentieloos, sympathiek en ongedwongen.
Moraal van het verhaal: Combs is en blijft geweldig en Gordon toont aan dat hij als geen ander Lovecraft begrijpt en diens duistere wereld gestuurd door z’n eigenzinnige audiovisuele stijl perfect op film weet vast te leggen.
cambal
Echte leuke cult film , zijn net verfilmde strips als Oltretomba of Terror .
brucecampbell
Zéér leuke horror uit de gouden jaren 80 die echter niet geheel foutloos is (sommige optische effecten), maar enorm genietbaar is door de vertolking van Combs.
Gordon weet er zoals altijd zijn stempel op te drukken en dat geeft ook een meerwaarde.
Vascago
Wat was dit een heerlijke film zeg.
Een van de meest fantasierijke verhalen die ik ooit gezien heb en tot in de perfectie uitgevoerd. Een stuk serieuzer dan Re-Animator maar absoluut niet minder. Beiden zijn briljant. En dat heeft zeker ook met de casting te maken. Jeffrey Combs en Barbera Crampton spelen na Re-Animator wederom samen in een film van Stuart Gordon en wederom is het resultaat fantastisch. Jeffrey is echt geniaal als mad scientist maar ook de rest van de cast doet het uitmuntend.
De hele film zit er een heerlijke sfeer in, de beelden zijn prachtig, de regie van Gordon super en het einde is waanzinnig mooi.
Wauw !!!
erik1677
leuk filmpje.
alleen wel door jeffrey combs wel naa een hoger niveau getrokken.
hij is ook wel beetjede ideale acteur voor zulke rollen
Flinke herwaardering op zijn plaats. Dankzij mijn nieuw hervonden interesse in laserdiscs ben ik weer op deze film gestuit. Het bleek een geweldig camp horror werkje vol bizarre situaties en meesterlijke special effects. De lage waardering van vroeger moet te wijten zijn aan de hoge verwachtinge die de voorganger van deze film, The Re-Animator, had geschept. Wat die is nog een heel pak beter. Nu een kleine 4* voor dit cult werkje.
Nah. Te zwak op alle fronten.
Combs is echt vréselijk. Die vent kan echt niet acteren, maar waarschijnlijk daarom wel tot cultfiguur gebombardeerd. Het verhaaltje is debiel en aardig luchtig. Iets serieuzer dan Re-Animator is het wel, maar een comedy aanduiding hier zou ik niet eens zo vreemd vinden.
Creatuur design is wel leuk, de effecten soms. Zolang er niet al te veel beweegt is het charmant brak, maar wanneer er vaart in moet zitten (het monster dat op het einde naar beneden vliegt!) is het toch echt niet meer om aan te zien.
Met z'n 85 minuten geen al te lange film, zitten ook niet veel saaie momenten in, maar tussen het brakke acteerwerk, nogal domme verhaaltje en de af en toe falende effecten zit er ook niet veel boeiends.
Hou toch meer van de films die Gordon nu uit z'n mouw schudt. Heeft een lange leerweg achter de rug, gelukkig heeft hij er wel uit geleerd.
Drs. DAJA
ScienceFiction-Horror is weinig keren zo bizar geweest als in From Beyond. Stuart Gordon, Brian Yuzna en Jefrrey Combs keren na de horrorklassieker Re-Animator terug naar een soortgelijke film waar helaas niemand het meer over heeft. Ik heb hun vorige werkje erg hoog staan maar From Beyond overtreft hem zelfs. De verhaalstructuur is lekker bizar en onvoorspelbaar, evenals de waanzinnige effecten. Hoeveel ziekelijkheden en ranzige gore kun je in een film stoppen? Ik durf bijna te zeggen dat de special-effects op het niveau van The Thing waren, en ze zullen nog lang blijven hangen. From Beyond is een onverwachts goede horrorfilm die heerlijk over-de-top en sfeervol is.
Erg fijne Thing gebeuren die zeker niet slecht is.
Dit is pas horror en sf in een film
Goed acteerwerk.
rcksn
Al heeft de titel meer weg van een cheap ass porno film, dit is toch wel een film die ik vroeger grijs heb gedraaid.. Alleen de naam dokter pretorius en de geniale special effects zijn mijn hoofd niet uitgeweest na de eerste keer dat ik de film zag. Jammer dat films zoals "From Beyond" niet meer gemaakt worden.
Boeikens
Redelijk goede SciFi-Splatter.
Na vele jaren nog eens herzien en nog steeds met plezier uitgekeken.
Met Stuart Gordon en Jeffrey Combs denkt men natuurlijk onmiddellijk aan een prachtige Re-Animator maar alhoewel dosis en kwaliteit van gore en fx dezelfde zijn draait hier de humor op een veel lager pitje. Persoonlijk vind ik dat een minpunt maar de sfeervolle aanpak en een beauty Barbara Crampton
laten de film lekker wegkijken.
Thomas83
Tegenvaller na het geweldige Re-Animator van dezelfde regisseur. Die film is ook wel echt een B-film, maar hier helt praktisch alles over na het heel foute. Combs was in Re-Animator hilarisch als heel fout typetje, hier is zijn personage nogal doorsnee en saai en valt zijn extreem zwakke acteren wel heel erg op. Ik ben verbaasd hoe hij in deze topic met regelmaat geniaal wordt genoemd. Veel andere acteurs doen het niet beter, en Ken Foree (in zijn strakke onderbroekje, haha) speelt een vervelende en overbodige sidekick. Een aantrekkelijke Barbara Crampton is dan nog het best. Ze past ook goed bij haar rol.
De film heeft aardige ideetjes zo af en toe, zoals dat je niet mag bewegen omdat je anders door de wezens wordt gezien, maar hier wordt amper wat mee gedaan en de wezens zijn ook wel bijzonder suf. De special-effects zijn afwisselend hopeloos verouderd en fout en weer juist vrij aardig. Jammer dat de stijl van een ranzigheid is die ik juist helemaal niks vind. Wat later in de film wordt dat wel nog even erg interessant, maar dat is slechts een ultrakorte fase helaas. De link met seks is verder niet slecht gevonden maar ook hier is de uitwerking alleen maar fout komisch. Dat er op het einde opeens een bom tevoorschijn komthelpt de film ook al niet. 2.0*.
Filmkriebel
Volgt Re-Animator op, en het is er aan te zien dat het van dezelfde makers is. Alleen is het verhaal zoveel malen dommer, zoals die scène waar de psychologe plots in een seksgodin verandert . Waar sloeg dat eigenlijk op? Aan gore smerigheid en blubber geen gebrek, en het is eerst en vooral daarvoor dat deze horrorfilm publiek trekt. De jaren '80, met flashy roze kleuren, is overal aanwezig. De special effects zijn gedateerd; vroeger misschien leuk, nu nogal amateuristisch overkomend. Re-Animator is beter.
Pistons
Aardig geregisseerde parapsychologische horrorcomedy die een mooie metafoor is voor hallucinogene en geestverruimende drugs.
Tristan Scelso
Zo een goede en oude film. Vet verhaal met goede effecten. Goed geacteerd en erg spannend. ook wordt hier goede muziek gebruikt. In zijn geheel dus een hele goede film voor de horror fans.
perceived
Tof! En daarmee eindelijk weer eens een echt fijne Gordon gezien. Beviel me stukken beter dan het wisselvallige Re-animator. 7/10*
komerad
trailer ziet er heel erg goed uit, ga ik zeker eens bekijken i love 80's horror lekker nostalgie
Edie
Nog een filmpje van Stuart Gordon meegepakt; viel me nogal tegen.. Ik had moeite om de aandacht echt erbij te houden.. Dit is het soort horror waar je van houden moet.. 2,5* voorlopig.
Actarus
Op VHS op de kop kunnen tikken, mijn VHS speler nog eens bovengehaald, en genieten zoals toen...toen in de jaren 80, de nostalgie kwam er helemaal mee boven...
Genoten van filmpje, de sfeer is enorm goed...de make-up is heerlijk, net zoals bij 'the thing' hou ik van die ranzige blubberpakken...het verhaal is ook nog eens goed gevonden, is wel simpel, maar voor een horror hoeft dat niet echt meer te zijn...
Een remake zou wel eens leuk zijn, maar nog leuker zou een vervolg zijn...zulke films maken ze nu niet meer, wat echt jammer is....
Lugubere latex.
Ondanks de klinkende namen van Yuzna en Gordon achter de camera met vaste kracht Combs er voor, is dit niet de horrorklassieker die het had kunnen zijn.Het ontberen van humor is waarschijnlijk het grootste manco en dit doet gelijk de belachelijke acteerprestaties alsmede het dunne script opvallen. Toch maakt de lugubere latex een hoop in orde qua gorigheid, al kunnen niet alle effecten nog even goed mee.
Redelijk.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan