Sling Blade (1996)
Speelduur: 135 minuten / 148 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Billy Bob Thornton
Met onder meer: Billy Bob Thornton, Lucas Black en J.T. Walsh
Releasedatum: 21 augustus 1997
Plot Sling Blade
"A simple man. A difficult choice."
Karl Childers, inmiddels een volwassen man, wordt ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis waarin hij vanaf zijn twaalfde heeft gezeten na de moord op zijn moeder en haar vriend. Hij keert terug naar het dorp waarin hij opgegroeid is, en vindt ondanks zijn verstandelijke handicap een baantje bij een reparatieshop. Karl raakt bevriend met de jonge Frank.
Karl Childers
Karl's Father
Bill Cox
Scooter Hodges
The Last
Erg mooie film. De film zelf is erg traag, maar heeft een erg leuk sfeertje en mooi verhaal. Sja, en dan de acteerprestatie van Thornton.. die man acteert briljant, hij zet op een heel erg overtuigende manier een verstandelijk gehandicapt neer. Het lijkt wel alsof hij er echt 1 is, ongelooflijk.
Maar toch ergerde ik mij aan 1 ding, nl. toen ik Doyle voor het eerst zag, en zag hoe hij zich gedroeg tegenover iedereen, wist ik dat Karl hem op het eind ging vermoorden. Dat kwam ook door die superdreigende sfeer en muziek een half uur voordat de film was afgelopen, dat vond ik dus erg jammer, de voorspelbaarheid van deze film. Dat kost weer een half puntje: 3,5
Handsome Bill
Het hele leven is voorspelbaar.
Ga daar nou niet een film op afrekenen.
Koert
Die Billy Bob... TERGEND!!! Nog nooit zo'n slechte mongool/hilbilly gezien. Wat irritant. Die dronken redneck vriend was wel leuk.
Mescaline
Overdrijven is ook een vak he..?
Vond dit 1 van de beste rollen ooit..
Lijkt me niet makkelijk zo rol te spelen.. maar Billy Bob Thornton is er zeker dubbel en dwars in geslaagd een goede rol neer te zetten..
Heb deze film nu voor de 2 de keer bekeken.. een jaar geleden maakte deze film al indruk op me.. maar nu na een 2de kijkbeurt zelfs nog meer..
Erg overtuigend geacteerd door de hele cast en erg indrukmakend in beeld gebracht.
Van 4 naar 4,5 wel verdiende sterren !
Norma
Ik ben deze film gaan kijken voor Billy Bob Thornton, maar eerlijk gezegd vond ik zijn acteerprestatie niet zo overtuigend als ik verwacht had. In een film als A Simple Plan, waarin hij toch ook een wat zwakker begaafd persoon speelt vond ik hem veel beter. Het verhaal daarentegen vond ik wel sterk, misschien wat voorspelbaar, maar die scène waarin Thorton vertelt over hoe hij als klein jochie zijn nog levende babybroertje begroef hakte er bij mij behoorlijk in.
Sling Blade is een geweldig drama met een uitmuntende Thornton. Ook de rest van de cast acteert sterk. Langzamerhand pakt de film je bij de strot en laat sporadisch een vingertje los. De film ontroerd en wordt imponerend mooi verteld. Zeer goed.
something_else
Over de acteerprestaties van de cast, heb ik niets te klagen. Ook het verhaal was in orde, maar de film was gewoonweg veel te traag, waardoor ik telkens de zin kreeg om maar blijven door te spoelen... Daarom toch maar een 2.
Movsin
Intreurige , languitgesponnen film over een brave inborst die, in zijn achterlijkheid, het moeilijk heeft met de onrechtvaardigheden van het leven.
Helaas, is het, even tragische, einde zo voorspelbaar.
Het hoofdpersonnage is goed getekend, sommige andere medespelers eerder oppervlakkig.
Het hoefde voor mij niet zo braaf-tranerig te zijn.
hulkio
Aardige film van en met Billy Bob Thornton, al ben ik niet zo enthousiast als vele anderen (o.a. 8 op IMDB). Thornton zet zijn rol goed neer, al zit het wel tegen het randje van over-acting aan. Het verhaal stelt echter niet veel voor, het is langdradig (tempo ligt al laag en alle personages in de film zijn ook nog eens sloom) en het einde zie je al mijlenver van te voren aankomen. Leuk voor een keertje. 7.0
Handsome Bill
Al die voorspelbare antwoorden op een film die gaat over karakters ipv domme actie.
Pazzo
Nou, Dwight Yoakam vond ik wel aardig acteren als guy you love to hate, maar Billy Bob was echt dramatisch slecht. Ik kan oprecht niet begrijpen waar alle praise vandaan komt... dit moet echt wel zijn slechtste acteren ooit zijn! iedereen kan wel een stemmetje opzetten en simpel uitkijken
is het een soort gouden regel dat je een retard speelt (hoe slecht en ongelooofwaardig dan ook) automatisch dan een wereldprestatie neerzet??? Met alle respect Henkie van de groenteboer had je er ook neer kunnen zetten?:
"hmmm... I reckon.." ik snap dat hij simpel over moet komen maar dit maakt de kijkervaring wel heel uitputtend.
Vinokourov
Beetje corny en misschien ergens ook heel gemakkelijk om een verstandelijke handicap te gebruiken voor zo'n film met een flinke portie dramasaus. Thornton zet daarentegen toch een prima rol neer met wie ik wel kon meeleven. Ik snap ook niet waarom gedacht wordt dat een retard spelen hardstikke gemakkelijk zou moeten zijn. Het lijkt me juist enorm lastig, wanneer je juist oprecht en geloofwaardig je rol moet vervullen.
wasta
Mooi, maar ietwat traag drama over vriendschap tussen jongetje en ex psychisch patient.
Legan
Sling Blade heeft zijn goede momenten en weet je bij vlagen voor zich te winnen, maar blijft teveel een standaard makkelijk scoren drama. De personages zijn niet meer dan redelijk en hetzelfde geldt voor het acteren. Beiden te slap, stereotiep en ééndimensionaal. Natuurlijk werkt de film naar een einde welke eigenlijk vanaf het begin al duidelijk is, maar die voorspelbaarheid is in mijn ogen nooit een probleem.
De muziekscore is in eerste instantie top (eerst zweverig, dan een hartslag, …), maar zakt gaanderweg af naar een bedenkelijk niveau. Veels te emo en opdringerig waardoor het ook gaat vervelen en irriteren. Op het einde trekt de muziek weer aan (lekker opzweperig), maar dan is het kwaad al geschied.
powerman
Goed gecaste film! Beetje langzaam, maar toch onderhoudende film. Een man wordt ontslagen uit de psychiatrische inrichting en komt zo maar van de ene op de andere dag op straat te staan. Waar moet hij heen, en wat kan hij doen? Is hij eigenlijk wel zo gek? En wat was eigenlijk de reden waarom hij in die inrichting terecht kwam?
Slingblade .....
Kijk hem nog maar eens, blijkbaar is hij niet langzaam genoeg..
Delta65
Ik vond Karl als personage erg irritant worden. Het jochie was daarintegen erg leuk en spontaan. Het verhaal was goed, maar voor mij te saai en irritant.
Billy Bob Thornton’s regiedebuut mag er best wezen. Als acteur weet het meestal wel te overtuigen, zo ook hier waar hij in de eerste vijtftien minuten mij al weet te overtuigen van het feit dat hij zijn moeder en haar minnaar vermoord heeft. De rustige manier waarop hij deze gruwelijke gebeurtenis vertelt is indrukwekkend om te zien.
De rest van de film is dat niet altijd, maar een goede film is het zeker. Thornton overtuigd in ieder geval zeker en zijn gesprekjes met Frank zijn mooi om te zien. De rest van de cast is ook wel aardig, al vond ik Frank’s stiefvader juist verre van overtuigend en vooral erg gemaakt spelen. De score van de film is wisselend. Soms best goed, soms matig, al is de muziek bij de aftiteling dan wel weer erg sterk.
Het verloop van de film is voorspelbaar, evenals de afloop, maar dat is niet storend, omdat Thornton al vanaf het begin duidelijk maakt dat hij daarna toe werkt. De tweede helft van de film is wel iets minder sterk dan het eerste gedeelte, maar toch blijft de film tot het einde toe interessant. Het blijft ook altijd fijn om de veel te vroeg overleden J.T. Walsh te zien, ook al is zijn aandeel maar klein hier.
Meneer Bungel
I like them French fried potaters.
Wat een schitterende film toch! Billy Bob zet hier de rol van zijn leven neer, ook al heeft de man al heel wat moois gedaan, denk aan 'A simple plan' en 'The man who wasn't there' bijvoorbeeld. Maar niet alleen zijn rol als de simpele, maar o zo nuchtere Karl doet er hier toe. Ook zijn rol als regisseur is er één voor een dikke, dikke pluim. Prachtige shots en een zeer kalmpjes verteld verhaal, samen met een even zo mooie soundtrack, vormen net zo makkelijk twee hoofdrolspelers in de film. En dan nog J. T. Walsh. En John Ritter. En Dwight Yoakam. En Robert Duvall. Het houdt niet op*.
Het verhaal dan: Voorspelbaar? Hoezo? Doyle had Karl kunnen vermoorden, Frank wordt neergezet als een jonge Karl in the making, mogelijkheden te over, waarvan, toegegeven, Karl's recidive er één van is. Des te mooier, maar ook triester, dat Karl ervoor kiest om Doyle uit te schakelen en zijn oude stekje maar weer opzoekt en zo veel mensen een hoop ellende bespaart. 'Sling blade' is een uiterst sfeervolle en relaxte(maar niet altijd even makkelijke) vertelling van een stel zomerse dagen in een American small-town met een hoop donkere wolken in de verte die staan op onweer... Mmm-hmm!
5,0*.
Deze Some folks call it a sling ... ontdek ik net op Imdb, misschien komt die nog eens als een extra op een dvd mee naar Nederland... Wishful thinking...(?)
* O, ja: Jim Jarmusch als Frostee Cream boy(
), Vic Chesnutt(R.i.p.) en Brent Briscoe(ook al met Thornton in 'A simple plan' te zien) wilde ik nog even vermelden.
Meneer Bungel
nachtschade
Traag, voorspelbaar drama, maar vanwege uitstekende Thornton toch onderhoudend.
Leo1954
- 2073 berichten
Traag en voorspelbaar kun je ook beschrijven als een film met een perfect tempo en een continue dreiging van het onvermijdbare en dat maakt de film mede zo sterk en houd je vast in zijn greep. De film is aandoenlijk, maar het wordt nooit vals sentiment. Dat zie je wel eens anders. Over het spel van Thornton is al veel geroemd en ik ben het daar mee eens. Een film om niet snel te vergeten.
Cleanshot
Ijzersterk acteer werk van Thornton.
Vond sommige momenten zelfs op een droge manier humoristisch.
Einde was inderdaad redelijk voorspelbaar maar daarom niet minder mooi.
Prima film avond gehad met deze film.
Eibmoz
Erg mooie film, dacht aan een combinatie van 2 nicholson's "one flew over..." en "the shining" 4*
Number23
Een film waar ik nooit eerder van gehoord had en nog een hoog gemiddelde ook, dat moest wat beloven. Dat betekend niet automatisch dat ik torenhoge verwachtingen had ofzoiets. Het is gewoon een mooi, simpel verhaaltje geworden waarin Thornton alle risico op zich neemt door te regisseren, schrijven en de extreem moeilijke hoofdrol voor zijn rekening te nemen. Je kan zien dat hij er flink wat moeite voor doet er daardoor wordt het niet irritant of lachwekkend, integendeel. Gewoon goed geacteerd. Ook rest van de cast is degelijk en er zaten wat kleine suprises in verstopt. Bijv. een verrassend goed acterende, piepjonge Lucas Black, John Ritter als zorgzame homoseksueel en cameo van Jim Jarmusch. Al vind ik het zo duidelijk melden van J.T. Walsh en Robert Duvall onterecht, te kleine rollen.
Tot slot HET moment v/d film, 2 momenten deze keer:
- Frank (Black) die alles wat hij in zijn handen krijgt richting het hoofd van Doyle (Yoakam) gooit.
- Karl (Thornton) die niet lang daarna een mop probeert te vertellen die hij gehoord heeft en hem helemaal verkeerd vertelt. 'Got it?'
weaselweasel
Matige film. Het eerste uur is redelijk onderhoudend maar vond het daarna snel afzwakken. Ik sta er eerlijk gezegd nogal van te kijken dat uitgerekend voor het script een Oscar voor is uitgedeeld.
Ik vond het verhaal erg slepend, zeker omdat je vrij snel door hebt wat er zal gebeuren. De hele plot is onafwendbaar en daardoor erg voorspelbaar. Met die voorspelbaarheid wordt niet gespeeld. Ergens had ik gehoopt dat er op het einde iets zou gebeuren dat je als kijker niet kon vermoeden. Maar nee hoor.
Ik weet ook niet hoe ik me moet voelen bij de rol van Thornton. Het is zo'n ontzettend karikaturale rol, met een overdreven aangezette stem en dito gezichtsuitdrukking.. Het wist mij niet te boeien.
shrink
Erg goede film met fantastastische acteurs. Ja die Karl Childers is een fascinerende rol. Heb ook twee keer erg gelachen. Toen die vriend vertelde dat hij homo was en wat Karl nu dacht. Mmmmm how many french fries can I take home ? Ook dat hij die mop ging doorvertellen is super.
Het verhaal zelf was goed, maar had misschien nog iets meer ingezeten. Je neemt volgens mij niet iemand in huis, omdat je zoon van 8 dat graag wil.

Spaanse film 'Nowhere' is één van de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix-films ooit

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

What's Eating Gilbert Grape
Drama, 1993
arkansasonafhankelijke filmrepair shopsouthern death threatstoryreligious art father figureintellectual disability